Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zajímavá diskuse v Centru moderního umění DOX se senátorkou MUDr. Alenou Dernerovou a podnikatelm Andrejem Babišem. Kdyby výstavu Luciferův efekt ukázala ČT, spolu s přímým přenosem debaty s političkou, podnikatelem a přítomné veřejnosti, asi by bylo VN velmi rychle zaplněno jako před 22 roky. V následných volbách by neměl nikdo ze stávající politické scény žádnou šanci – za předpokladu změny volebního zákona a přímé volby občanů zákonodárců. Nepochybuji, že k tomu brzy dojde – v předčasných volbách. Situace je už nadále neudržitelná. Je třeba začít aktivně konat, např. připojením se k oběma výzvám se stejným cílem a programem www.ANO2011.cz a www.NEO2011.cz

ZDE je záznam celé debaty se senátorkou MUDr. Alenou Dernerevou a podnikatelem Andrejem Babišem. Této skutečně demokraticky vedené diskuse jsem se zúčastnil spolu s dalšími občany.

DOX_Dernerova_a_Babis_041111Z myšlenek Andreje Babiše: Odhaduje se, že 900.000 lidí je napojeno na korupci - Mnoho mladých počítá s napojením se na tento korupční systém -  Ti co dělali revoluci ji DOX_pozvnka_041111prohráli a ti co ji ukradli se chtějí opět vrátit, např. Václav Klaus – Žijeme v Potěmkinově vesnici – Stát je třeba řídit jako firmu – Žádná firma nemůže plánovat schodek – Karlovarský FF je Sjezd českého Palerma - Praha má nejvíce rozkrádaný rozpočet 4 mld. - Není rozdíl mezi vedením firmy a země – Jak může premiér Nečas řídit odpovědně zemi, když je i předseda ODS a poslanec - 23 let budování korupce, první korupčník Mrázek, který sponzoroval a vybavil OF počítači – Finanční systém ČR může ohrozit kolaps centrálních bank, které mohou začít stahovat aktiva ze svých filiálek v ČR - Ti co neznají reálný život, nemohou situaci řešit.

Výzva ANO 2011 vyšla 4.11.2011 v mnoha celostátních denících, dnes v deníku PRÁVO. Celá akce se zopakuje za týden. Zaplatil ji ze svých peněz pan Andrej Babiš – cca 2 miliony Kč. Bude zajímavé sledovat, jak budou tuto událost prvního řádu, komentovat veřejnoprávní média? Doufejme, že nezůstane jen u otištěných a zaplacených inzerátů, nebo budeme i nadále svědky presentace nepodstatného a podřadného v tisku, rozhlase a v televizi…?!

DOX_verejnost_1_041111Výstava v nejnavštěvovanějším českém muzeu svého druhu, v Centrum současného umění DOX nazvaná Luciferův efekt - stojí za návštěvu! Podíváte se šokující, hrozivé pravdě o naší zemi přímo do očí. Výstava potrvá do 2.1.2012. Částečný dojem vám zprostředkuje tato fotogalerie – i ten stojí za to!

Budeme hodně daleko, až většina lidí bude schopna při vyslovení jména úspěšného a poctivého podnikatele, nemyslet na jeho bohatství, závidět co vše by si za ně mohli pořídit, ale ocení v prvé řádě schopnosti člověka, který vytvořil a tvoří hodnoty pro společnost.

Je bohužel nevyplnitelným přáním potrestat spravedlivě všechny ty, co za posledních 22 let takřka neomezených „sametových“ možností, porušili zákon, dobré mravy,DOX_verejnost_2_041111 kradli a nemravně se obohatili z práce druhých. Vyjma vražd, kolosálních podvodů a krádeží, které by neměly být nikdy promlčeny, stejně jako válečné zločiny. Ty ostatní potrestá dříve či později jejich vlastní svědomí a Pán Bůh. Klidné spaní a strach je nikdy neopustí - s patřičným dopadem na jejich zdraví a životní hodnoty, přístupné pouze slušným lidem s čistým svědomím, které jim sebevětší bohatství, nabyté nemravným způsobem nikdy nemůže nikdy nahradit, byť si to zpočátku bláhově mohou i myslet. Budou ale mezi nimi jistě i mnozí, kteří budou chtít své prohřešky z minulosti napravit, protože už mají dost způsobu života a jeho prázdnoty, a který byl jen logickým následkem.

„Těší“ mne, že mých 28.otázek prezidentu Václavu Klausovi v české a německé verzi aspiruje na nejčtenější text na mém webu. Článek Karla Janečka, také signatáře ANO 2011 - Ministr Jankovský lže, jako když tiskne - jen ilustruje současné tragické poměry ve vedení země. Neškodí připomenout některá historická data vážící se ke dnešnímu dni“

- 5.listopadu 1414: V Kostnici byl zahájen kostnický proces, v jeho průběhu byl mimo jiné souzen a upálen Jan Hus a sesazen papež Jan XXIII.

- 5.listopadu 1882: Na pražském  Žofíně poprvé zaznělo souborné provedení Mé vlasti.

- 5.listopadu 1949: Ve věznici Pankrác oběšeno šest nestraníků, představitelů odbojových skupin, v souvislosti s přípravou údajného květnového protikomunistického povstání 1949 (první masová justiční vražda v totalitním režimu).

- 5.listopadu 2006: Irácký diktátor Saddám Husajn byl odsouzen k smrti oběšením za zločiny proti lidskosti.

- 5.listopadu 2011: Papalášem roku se stal Klaus

Nastává opět čas převzetí odpovědnosti těch, co nesou za dnešní stav společnosti neodejmutelnou odpovědnost. Jedním z nich je nepochybně i prezident Václav Klaus. Není možné, aby negativní dopady na životy milionů slušných lidí v důsledku jeho jednání a dalších, zůstaly nepotrestány. Po roce 1989 se to stalo – s patřičnými následky. Nepochybně skuteční kmotři, vládci v pozadí, připravují či již mají připraven další scénář, jako tomu bylo v roce 1989. Nic je nespojuje více než podíl na dokonaných zločinech.

Konrád Adenauer kdysi řekl: „Lidi musíme brát jací jsou. Jiné nemáme.“ Zopakujeme opět stejnou chybu? Věřím, že tentokrát už ne. Základem je zavedení prvků přímé demokracie, pokora, disciplína, schopnost týmové, nadosobní spolupráce, nehodnotit kdo kolik udělal, ale zda každý udělal maximum, změnit negativistické myšlení,   postoje a připustit naději bez ohledu na vážnost situace – právě proto – jinou možnost nemáme, chceme-li se pokusit současný stav a vývoj zvrátit a změnit v zájmu země a těch co přijdou po nás. Nic není zadarmo a svoboda už vůbec!

Bez návratu standardů morálky a zdravého rozumu do politického a veřejného života, nemůžeme očekávat žádné pozitivní změny, ale jen zákonité přibližování se do poměrů, které už zde jednou byly!

Naše země se nachází ve velmi vážném stavu a spojit se musí všichni schopní, aby nedošlo k nejhoršímu a už nevratnému stavu. Jiří Voskovec to vystihl v jednom citátu z právě promítaného dokumentu Libuše Rudimské v kinech Můj otec George Voskovec:

„Když už jsme něco posrali, je důležité se z toho neposrat.“

Tento článek je zatím na mém webu nejčtenější: EXISTUJE ZLO?

 

Jan Šinágl, 5.11.2011

* * *

Citáty ze stěn v galerii DOX k výstavě Luciferův efekt:

Nová verbež oživila staré móresy, hlídací psi demokracie úslužně vrtěly plyšovými ocasy. Mafiánské baterie se dobíjeli z policejních zdrojů, mentální úroveň kopírovala momentální trend.

Zlo z psychologického hlediska je vykonávání a zneužívání moci, jehož účelem je ublížit, zranit nebo zničit ostatní, nebo je to páchání zločinů proti lidskosti, praktikované mocenskými systémy. Philips Zimbardo

Obyčejní lidé, kteří jen dělají svou práci, a aniž by pociťovali nějakou nenávist, se mohou stát aktéry strašného, ničivého procesu. I když jsou ničivé důsledky jejich činu jasně vidět, je-li po nich ze strany autority požadováno, aby konali věci neslučitelné s morálními principy, jen relativně málo z nich je schopno takové požadavky odmítnout. Stanley Miligram

Kdyby to všechno bylo tak jednoduché! Kdyby existovali zlí lidé, kteří by někde záludně páchali zlé činy, stačilo by je jen oddělit od nás ostatních a zničit. Ale hranice oddělující dobro a zlo prochází srdcem každé lidské bytosti. A kdo je ochoten zničit kus svého vlastního srdce? Alexandr Solženicin

Jsem českej srab, kterej čuměl, když nakládali Židy, hajloval náckům, mával komoušům a pak chtěl jistotu desetinásobku. PODE BAL

Starý indián kmene Čerokí vypráví svému vnukovi o životě: „V mém nitru probíhá zápas. Je to strašný zápas mezi dvěma vlky. Jeden je špatný - je to vztek, závist, žárlivost, smutek, sobectví, hrubost, nenávist, sebelítost, faleš, namyšlenost a ego. Ten druhý je dobrý. Je to radost, láska, pokoj, naděje, vyrovnanost skromnost, laskavost, empatie, štědrost, věrnost, soucit a důvěry. Stejný zápas probíhá uvnitř Tebe a uvnitř každého člověka.“ Vnuk se zamyslel a po chvíli se zeptal: „A který vlk vyhraje?“Starý indián odpověděl: „Ten kterého krmíš.“


LUCIFERŮV EFEKT: Střetnutí se zlem v DOXu

Andrej Babiš: Jsem lídr. A chci vyhrát volby 2014.

Andrej Babiš s podporou senátorky Dernerové diskutuje o projektu ANO 2011 v DOXu.

 

DOX_Bendl_Kotvalova_041111DOX_Kuckir_041111DOX_Klaus_Rebjonok_lyze__041111

DOX_Klaus_Imperial_041111DOX_Bendlova_041111DOX_strategicky_komentar_041111

 

DOX_Kolacny_041111DOX_Rebjonok_041111

ANO_2011_Vzva

Podrobný životopis Andreje Babiše


Za toto vystoupení pana Andreje Babiše „klobouk dolů“!

Teď je to na nás občanech – samo se ještě nikdy nic neudělalo – až na bídu!

Vystoupení pana Andreje Babiše v OVM dne 13.11.2001 – I.část

Vystoupení pana Andreje Babiše v OVM dne 13.11.2001 – II.část

* * *

Ostudné vystoupení Václava Klause v USA!

Novoroční projev 2011 prezidenta Václava Klause - jak měl zaznít, ale nezazněl!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+2 #57 ZEMĚDĚLEC 2012-01-03 04:50
uuž jenom ten leták ukazuje za co se soudruh babiš považuje.
ANO - ON je totiž akce nespokojených občanů.
je velmi smutné, že takový "charakter" je podporován tímto serverem.
je to prominent a kolaborant současného i předešlého zločinného režimu.
nejsmutnější a nejnegativnější představou pro mne je (doufám, že se nesplní), ře by se tento všehoschopný podvraťáček ujal moci. optimismu mi dodává víra v lidskou soudnost, sebedůvěru, odvahu, svobodu a hlavně pochopení, že ten jeden spasitel nikoho nevytrhne a že snad jednou všichni zahají tu velkou změnu, ale od sebe. tak co pepíci? nebo se chcete schovat za obrácenej kabát a kapsy špinvejch bankovek?
proč tady babiše hájíte a napadáte občany, jež si celkem vtipně utahují z jeho kultu, který zde, zdá se, pomalu vzniká a vy tomu dost pomáháte? na to, že pouze kšeftuje s chemkou má prostoru jako kdyby mu chudáškovi nikdo nepřál. doteď by mne to ani nenapadlo, ale to hájení nového vůdce fakt smrdí.
že by peníze?
ANO?!

volám:
Andrej b.? NO! NO! NO!!!!

tak snad mi nikdo nezavře hubu (jak je v zemi zvykem), ale naopak podá vysvětlení, proč tak jednostranná a nekritická propaganda?
-1 #56 Jan Šinagl 2011-12-01 14:38
Dnes večer bude zablokován e-mail pana Milana Březiny, alias „embé“. Přináším jeho poslední komentáře, které jsem dnes odstranil. Odkazuji na mé poslední varování níže v komentářích. Neberu mu jeho víru, že jeho způsob „obohacování“ demokratické diskuse rádi uvítají další weby. Je mi ho svým způsobem líto. Jedná se zřejmě o dost nešťastného člověka. Normální člověk se takto choromyslné, jednostranně negativně, bez jakéhokoliv náznaku naděje, víry a snahy o nápravu, nechová a neuvažuje. Nemohu si proto dovolit nadále mu dávat tak tolerantní prostor, právě z úcty k demokratické, věcné, bezemoční a konstruktivní diskusi, bez nízkých osobních útoků a osobního napadání lidí s jinými názory, z úcty a respektu ke každému návštěvníku mého webu, který tato nepsaná pravidla ctí a respektuje. Každá diskuse má své hranice, právě proto, aby zůstala demokratickou, tedy i s respektem k autorům názorů, se kterými nesouhlasíme. Jeho e-mail jsem samozřejmě odstranil ze všech adresářů před jeho přáním. Přeji mu vše dobré. J.Š.

Krátce po sobě dne 1.12.2011
„Honzíku, už jsem zde napsal, že pokud chceš jen kladné a Tvé články chválící komentáře, pak je to třeba uvést přímo v linku. Dokud se ten link bude nazývat je "komentáře", pak se může stát, že nebudou souhlasné. Odmítám Tvá tvrzení, že porušuji "pravidla slušné a demokratické diskuse". V mých příspěvcích není jediného neslušného slova ( komouš a estébák jsou běžnými označeními, nikoliv sprostými slovy ) a demokraticky diskutuji v duchu hesla : "nesouhlasím s Vámi, budu se ale bít za to, abyste svůj názor mohl(a) vyslovit". Kdo z nás dvou se zbláznil, by mělo být čtenářům a veřejnosti jasné. Bude to spíš samozvaný lovec komunistů, ze kterého se stal přes noc podržtaška nejen komunisty, ale dokonce estébáka. S mým zablokováním jsem ovšem počítal, oni někteří "takédemokraté" jsou tolerantními demokraty jen v nabubřelých kecech, nikoliv však v činech.“

„A ještě dodatek, milý Jene : v diskuzích pod Tvými články doslova "chcípnul pes". Měl bys mi spíš poděkovat za rozproudění dialogu. Bez něj jsou tyto stránky jen nudným blogem zuřivého psavce.“

„Takže jsi mě smazal. Pokusím se to napsat znova : neporušuji pravidla slušné a demokratické diskuse. V mých textech není sprostého slova. Nezbláznil jsem se já, ale spíš jistý lovec komunistů, který se přes noc stal podržtaškou komunisty a estébáka. S mým bloknutím počítám, ono totiž ukáže, jak tolerantním "demokratem" majitel tohoto webu je doopravdy.“

"Takže mě, Honzíku, zablokuješ až dnes večer. Proto bych se rád rozloučil s Tvými ( a mými ) čtenáři. TOHLE mi snad dovolíš. Přesto bys ale mohl kápnout božskou a vysvětlit ( nejen mně ), proč jsi nás léta tahal za nos a nakonec se stal slouhou komunisty a estébáka Babiše. Proč ??????????????? ????????? Přeji Ti hodně zdraví a zdaru....."
-2 #55 Jan Šinagl 2011-11-30 22:33
Pane Milane Březino, alias „embé“, Vaše psychické onemocnění viditelně graduje. Navštivte urychleně psychiatra, pokud je to ještě ve Vaší moci. Jinak se toho ujmou brzy zřejmě jiní. Pokud nejste schopen pochopit moji benevolenci vůči Vaším zcestným, primitivním a hloupým názorům, kdy hrubě zneužíváte pravidla slušné, demokratické diskuse, kterou by Vám jiný web těžko toleroval, neočekávám, že pochopíte a uznáte opatření, které v zájmu Vašem, tohoto webu a jeho návštěvníků, jsem nucen v brzké době zavést. Berte to jako poslední varování i když neočekávám, že jste při Vaší sebestřednosti schopen značnou dávku mé tolerance pochopit, vnímat a uznat. J.Š.
+4 #54 embé 2011-11-30 21:16
SOUDRUH BABIŠ PRO REVITALIZACI LETENSKÉ STRÁNĚ+++b-čtk+ ++Andrej Babiš se znovu ukázal jako významný mecenáš a podporovatel umění a kultury. Dnes zaslal Magistrátu HMP návrh na oživení letenské stráně, kde chce zřídit na vlastní náklady novou dominantu Prahy. Jde o místo, na kterém se dnes bezcílně kývá ručička tzv. metronomu. Babiš uvedl, že mu leží na srdci péče o historii a kulturní dědictví tohoto místa. Ač ještě není konkrétní návrh znám, z magistrátních kuloárů přesto unikly některé podrobnosti budoucího díla. Jedná se o monumentální skupinu ( či spíše zástup ) nespokojených antikorupčních občanů. Sám Andrej Babiš se uvolil stát modelem pro vedoucí sochu skupiny, o modelových vzorech dalších postav by se jedná se šéfem Babišovy bezpečnosti a s amatérským publicistou J.Š. Roli pracující ženy v šátku převzala vždy ochotná Jana Bobošíková. Modelem vojáka bude bývalý opravdový voják, generál Štefka, který se kdysi proslavil svým antikorupčním programem na Generálním štábu AČR. Akademický sochař Maxmilián Slizský uvažuje o tom, že by Štefka za sebou táhl kultivátor, mulčovač či sekačku, kteréžto stroje hrály významnou roli ve zmíněném antikorupčním programu. Slizský též zvažuje jinou variantu, ve které by Štefka za skupinou nespokojených občanů jel na zahradním traktůrku. Babiš uvedl, že díky závazku pracujících n.p. Babišovy slévárny Agrofert bude pomník dokončen ještě před parlamentními volbami.
+4 #53 embé 2011-11-30 20:23
Je noc, závoj tmy zahaluje vykradenou a zkorumpovanou zem, plnou zbídačelých, hladových a utlačovaných obyvatel. Leč hle, tam v Průhonicích svítí okna dlouho do noci. Za nimi muž odhodlaný, odvážný, pracovitý a zodpovědný kuje štˇastné zítřky národů našich. Ano, je to naše SLUNCE JMÉNEM BABIŠ.Dnes s ním kráčí bývalý policista a neangažovaný občan a závislý laický publicista. Avšak zítra už miliony pracujících za ním kráčeti budou a pozítří dokonce celý pokrokový svět. Budoucí matky české, jež se v příštích dnech syna povít chystáte, ukažte odhodlání a nazvěte svého potomka Andrej. Budˇslávy dcerou, kteráž syna zemi dala, který jméno hrdiny národa z největších nositi smí !
+2 #52 embé 2011-11-29 19:59
Pavle, snesu mnoho, někdy i rozumné komouše, nesnáším ale lidi bez humoru.
SOUDRUH BABIŠ K DOČASNÝM OPATŘENÍM NA HRANICÍCH+++b-č tk+++Včera v noci obsadily jednotky Armády České republiky hranici s Rakouskem a obnovily kontrolní režim přeshraničních cestujících. Cestující do Rakouska a zejména z Rakouska do naší republiky budou důkladně kontrolováni. Důvodem je nezodpovědné chování některých našich spoluobčanů, kteří místo aby konzumovali chutné, čerstvé a zdraví prospěšné pečivo skupiny Agrofert, dováželi gumové a nedopečené pekařské výrobky, vyrobené z pochybných surovin, od rakouských pekařů. Soudruh Babiš již v zájmu národního zdraví představil svou novelu trestního zákoníku, kde má být přijat nový paragraf zakazující dovoz veškerého pečiva ze zahraničí pod pohrůžkou víceletého nepodmíněného trestu odnětí svobody. Od nového roku bude toto opatření platit i pro všechny letecké a vlakové spoje s destinací ČR. Příslušné cateringové společnosti ( včetně zámořských ) si tak včas budou muset pro spoje, směřující do České republiky, objednat výhradně pečivo skupiny Agrofert.
+4 #51 Pavel K. 2011-11-29 17:47
Embé: Zatím se diskuse na těchto stránkách nezvrhává v Rudé právo, ale pouze ve vaše chorobné slovní exhibování, o které nikdo z nás nestojí. Pokud v něm chcete pokračovat, založte si svoje vlastní stránky, které budou vaši příznivci jistě rádi navštěvovat. Děkujeme za pochopení.
0 #50 embé 2011-11-29 17:02
SOUDRUH BABIŠ MEZI ZEMĚDĚLCI A POTRAVINÁŘI+++b -čtk+++Včera zavítal soudruh Babiš mezi zemědělce a výrobce potravin v jihomoravském kraji. Ve svém projevu konstatoval, že kvůli všudypřítomné korupci a rozkradenému státu musí on svým zaměstnancům platit s odstupem nejnižší mzdy v resortu. Soudruh Babiš však přítomné ubezpečil, že pokud vyhraje parlamentní volby, dojde k dalšímu snížení platů zaměstnanců tak, aby se snížily výrobní náklady a z levnějších potravin měli užitek všichni pracující v naší vlasti.
+1 #49 embé 2011-11-29 16:53
Zdá se, že se tento web zvrtne v jakési Babišovo Rudé právo. Já proto Honzíkovi Šináglovi poskytnu zcela zdarma a nezištně několik inspirací pro další články. Headlines psány velkými písmeny, zbylé teze malými.
SOUDRUH BABIŠ OKOUZLIL ŽENY Z ČSŽ+++b-čtk+++V čera zavítal soudruh Babiš mezi ženy z Českého svazu žen. Po jako vždy perfektně předneseném brilantním projevu soudruh Babiš setrval se soudružkami v srdečné besedě. Na závěr setkání soudruh Babiš obdržel od žen košík s vlastnoručně upečenými koláči jakož i vlastnoručně upletenou šálu s logem ANO 2011. Soudružky ujistily vzácného hosta, že v nadcházejících volbách budou volit BNF ( Babišův Národný Frónt ).
+1 #48 embé 2011-11-29 16:43
Úvodní webová stránka Honzy Šinágla má nahoře banner www.bezkomunistu.cz. Legrace je, když se pod ním objevují oslavné články na komouše Babiše, které Honza chrlí jako na běžícím pásu, či jako by byl placen od odstavce. TRAGICKÁ FRAŠKA !

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)