Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vynikající večer v Americkém centru v Praze dne 30.11.2011 a přednáška s následnou diskusí s MUDr. Janem Paynem na aktuální téma. Udělejte si čas na shlédnutí celého videa.

Z pozvánky: Český klub absolventů IVLP (program americké vlády International Visitor Leadership Program) vás zve na první ze série přednášek a diskuzí, které pořádá v rámci svého projektu „Sdružení pro slušnější společnost“ RNDr. Jiří Payne, absolvent IVLP.  Tématem jsou etické zásady, pravidla a hodnoty ve společnosti. MUDr. Jan Payne se věnuje některým otázkám na pomezí medicíny a etiky. V oboru bioetiky se zabývá výzkumem v oblasti hodnot a hodnotového zakotvení medicíny a zdravotnictví, otázkami rozhodování, strukturou lidské vůle, hodnotového systému, kvality a smyslu života, dobra a zla, smrti a vztahu mentální činnosti k mozku a teologickým otázkám. Věnuje se problémům krize v lidském životě a jejího zvládání, přičemž využívá metod fenomenologických, elektrofyziologických i psychologických. Usiluje o implementaci etických postupů do praxe ve zdravotnictví. Po skončení přednášky bude MUDr. Jan Payne odpovídat na vaše dotazy. V češtině. Více informací o programu „Co je korupce a proč není etická“ v prokliku.

Ačkoliv je na přednáškách v AC většinou plno, tentokrát přišlo málo lidí. Jakoby se tématu podvědomě lidé báli? Přednáška přinesla spoustu podnětů k zamyšlení např. jsou tři druhy kritiky, zjednodušeně:

a) kritika jen těch druhých

b) kritika těch druhých a sama sebe

c) konstruktivní kritika, která obsahuje oba předchozí druhy a hlavně hledá řešení.

Sami se můžete pokusit do jaké skupiny asi patříte? Obávám se, že většinu obyvatelstva naší země můžeme zařadit do té první skupiny.

Následná diskuse byla zajímavá, obrazem stavu společnosti a jistě by trvala déle, bohužel čas byl dán. Omlouvám se autorovi videa panu Františku Huckovi, že jsem často vstupoval krátce do diskuse, že možná ani nestíhal dostat mne do záběru:-) Důvodem byla právě ta první skupina kritiků. Už to nemohu poslouchat, to často pouhé konstatování, stěžování si, nevíra, beznaděj a skepse. Jakoby každý očekával, že se vše udělá samo? Přitom nás nenapadne, že začátek všech změn začíná právě u změny každého z nás, změn postojů, myšlení a hlavně konkrétními činy positivně měnit prostředí kde žijeme. Být sám příkladem toho co si přeje nepochybně většina z nás. Proto jsem vědomě vstupoval do diskuse a snažil se ji v tomto duchu ovlivnit. Na závěr jsem to snad stihl v rychlosti stručně a jasně říci. 

Vše je o důvěře a víře! Ta chybí stejně tak jako český výraz pro slovo fairness. Prostě není, protože jeho smyl většina svým chováním nenaplňuje, proto slovo ani nemohlo vzniknout. Korupce je degradace druhých, chcete-li jinak zneužití svobody a rovnosti občanů, bez které se už o svobodu nejedná. Strach je, když se někdo na nás může dívat při lumpárně, stud, když jsme ji provedli, kdy začíná pracovat svědomí. Akrasie je stav, kdy člověk ví, že lže, akorasie je stav, kdy už neví, že lže. Akorasie je onemocnění většiny našich politiků.

61% US miliardářů požaduje vyšší daně. Nepochybně jsou to ti, co svůj majetek vytvořili poctivě. Zloděj nikdy nebude schopen darovat či rozdávat z nakradeného!

Naše společnost trpí takřka absolutní ztrátou důvěry a víry, bez které se nepohneme kupředu. Tady je třeba začít! Proto podporuji projekt ANO2011!

Bude to u důvěře a víře!


Jan Šinágl, 2.12.2011

 

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+2 #3 Veronika 2011-12-04 17:26
Termin "kriticke mysleni" ma i jiny vyznam nezli ten predneseny panem Paynem. Jde o strukturovany zpusob uvazovani a argumentace tak, aby vysledek mysleni, tedy konecny usudek, byl platny a mel vahu jako argument. Slozite problemy se analyzuji tak, ze se jednotlive hypotezy overuji, a zkouma se pravdepodobnost toho zda jednotlivy jev nastane ci nikoliv. V socialnich vedach je slozitejsi dokazat ze neco je pravda nez v matematice. Princip je ale stejny. Z neplatne premisy nemuze vzejit platny zaver. Nespravnym logickym usudkem lze i ze spravne premisy dojit ke zcela chybnemu zaveru. Neco jako staroveka logika, ale aplikovana na jinou vedni disciplinu.
Ta knizka je tady: amazon.com/.../...
0 #2 Jan Šinagl 2011-12-02 17:37
Pane Romane, "nekádrujte" a důvěřujte více sobě i druhým. Jedině na bázi důvěry lze stavět. Lumpové zde byli, jsou a budou. Půjde o to, aby jich nebylo "nahoře" tolik jako dnes. Chcete-li tedy jinak, důvěra je to nejlepší "kádrování". Jistota nemůže nikdy existovat, vyjma smrti a kdo ji požaduje i v běžném životě, nutně dříve či později prohraje. Usilovat o něco jen když mám jistotu je nesmysl. Jedině důvěra a víra přináší naději, bez nich máte jen jistotu prohry. O tom by život přece neměl být, nemyslíte? Šiřte naději, takovéto komentáře šíří opak a jen pomáhají darebákům. J.Š.
-2 #1 roman 2011-12-02 10:39
Dobrý den pa Šinágle. Myslíte si, že je nutné jakési kádrování? Jestli je to to správné slovo. Já si jako příznivec různých hnutí, stran, nebo iniciativ prostě jednotlivce kádruju, jak je dle mého gusta slušný, jak na mne působí, co a jak říká, jeli důvěryhodný a to provádím svým selským rozumem a citem. Jenomže jak to dělají s kvalitním lidským potenciálem jinde, třeba v ANO2011? Přece když je někdo oblíbený, anebo úspěšný, tak se na něho začínají nabalovat různí paraziti, loajální prospěcháři, o kterých se třeba já, jako čtenář, posluchač a divák nemám šanci nic dovědět. A tyto šedé myši, jako byl třeba Dalík, mají přece obrovskou rozhodovací moc a vylézají ze skříní vždycky až později. Víte, lidé stále hledají důvěru, ale ta je tady neustále ze všech stran i většinových médií zpochybňována, což unavuje a vede k apatii voličstva.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)