Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Havel_VclavTakový byl Václav Havel už jako student v 50. letech… Dosud nikde zveřejněno – úvahy, básně, kresby, vysvědčení, deníky i věci k pousmání - zcela v jeho duchu…

Níže naleznete odkaz na výběr z tvorby Václava Havla, jako studenta chemické průmyslovky z 50.let. Měl jsem dokumentů plný kufr, který byl nalezen mým příbuzným náhodně na kladenské skládce. Palác Lucerna tam kdysi při přestavbě vyvážel „odpad“. Nevím a neřeším proč se zrovna do mých rukou dostalo toto cenné svědectví…? Asi nějaká vyšší moc? Je mnohem snazší věřit na ni, než na takové náhody či zázraky…? Tož díky za ni.

 

Nejděte si prosím čas a v klidu si tuto ranní, neznámou tvorbu a „tvorbu“ Václava Havla prostudujte. Stojí za to. Smysl kultivovaně a nenásilně ovlivňovat dění ve svém okolí projevil i tímto textem coby student průmyslovky Václav Havel už tenkrát:

„PROSÍM LASKAVĚ V ZÁJMU ZÁLUDNÝMI VIRY OHROŽENÝCH PLIC HOSTITELE, ABY SE KUŘÁCI PRO DNEŠEK POKUSILI PŘEMOCI SVOJI VÁŠEŇ. KOUŘÍ SE NA ZÁCHODĚ!“ Havel

Modlitba k Stalinovi: Otče náš, jenž si v Kremlu, posvěť se jméno tvé, buď vůle tvá, jak v Sovětském svazu tak po celém světě, za chléb náš vezdejší ti vřele děkujem a odpusť nám naše ideologické odchylky, tak jako my střež svatost marxistické ideologie, jako my hlídáme své bližní a odhalujeme úchylkáře a třídní nepřítele.“ Václav Havel jako šestnáctiletý v roce 1952.

ČT uvedla 20.prosince vynikající dokument režisérky Olgy Sommerové „A znovu žebrácká opera.“ Zatím jsem o povaze a charakteru Václava Havla neviděl lepší a mohu jen doporučit pro jeho moudrost, aktuálnost a nadčasovost. Smutné, že byl vysílán až od 23:50 hodin a že není k nalezení ve videoarchivu ČT…?!

Za komunismu nás bavilo nemyslet. Je na čase, aby nás začalo myšlení konečně „bavit“ a dobré myšlenky jsme konečně dokázali také realizovat a ne o nich donekonečna jen psát a diskutovat!

Hrad_dite_mobil_221211Sami vidíte, že nás čeká práce více než dost. Václav Havel nebyl přesně ten typ politika, kterého vyžadovala extrémní doba změn, ale především humanista, kterého doba i svět potřebovaly a potřebují. Jiná realizovatelná, reálná varianta neexistovala – nebylo potřebné množství kvalitních lidí, neexistovala občanská společnost, většina společnosti byla poznamenána deformacemi myšlení, hodnot a postojů životem v totalitě. Cestu, kterou především ideově začal Václav Havel, je třeba začít naplňovat i reálnými činy. Co bylo systematicky ničeno přes 60.let, nelze obnovit za pouhou třetinu času. Jsme teprve na začátku cesty, kterou začal život a myšlenky Václava Havla. Demokracie je především o poctivé práci a činech, ne jen o slovech, byť sebekrásnějších a sebemoudřejších.

Jak napsal Tomáš Pecina: … proto soudím, že dnes zemřel velký a významný muž, ale jen průměrný státník a politik…  „Kdo jsi bez chyb, hoď po druhém kamenem“, stojí v Bibli. Václav Havel by kámen nezvedl, i kdyby byl bez chyb. Přestože se v některých věcech s jednáním Václava Havla neztotožňuji, nedává mi to důvod, abych ho pouze jednostranně a male kritizoval a přehlížel přitom vše, co pro svoji zemi vykonal. Jeho positivní, obrovský přínos v tak zlomovém období je pro naši zemi a nejen pro ni, nezpochybnitelný a hodný nejvyšší úcty a obdivu.

Až budeme schopni hledat a vidět na druhých to lepší, být schopni důvěry a naděje, budeme už mnohem dále. Hledat a vidět jen to špatné na druhých, házet špínu na druhé, umí každý. Většinou tak činí ti, co sami v životě nic nedokázali.

Hrad_deti_221211Včera jsem se byl naposledy poklonit památce presidenta Václava Havla. Tato fotogalerie vypovídá za vše. Věnec zaslal i slavný herec Sean Connery. Fotografie čtyřech malých dětí je výmluvná a symbolická. Katafalk s Václavem Havlem stál ve Vladislavském sále přesně na tom místě, kde byl zvolen poprvé presidentem Československa. I příslušníci Hradní stráže souhlasili, že bylo velkou chybou nezahrání Slovenské státní hymny a nepozvání i Hradní stráže ze slovenského Hradu. Prostor k projevu měl dostat i představitel Slovenské republiky,  když už měl možnost hovořit i zástupce USA. Václav Havel prožil většinu svého života v Československu a mělo by to být naprostá samozřejmost, slušnost, ukázka úcty, velikosti a formátu.

Na okraj: Opět jsem způsobil „alarm“ mezi příslušníky Hradní stráže v okolí katafalku. Jeden známý mi tlumočil jejich rozhovory: „Pozor, je tady Šinágl.“ „Kde je?“ „Asi je tamhle sehnutý?“ „Proč jste ho sem pustili?“. Pro jistotu na mne „nasadili“ jednoho člena ochranky. Choval se solidně. Přijal moji navštívenku. Myslím, že se pousmál i Václav Havel…

Tuto fotogalerii jsem pořídil na Václavském náměstí a v Lucerně dnes večer.

VS OSN uctilo minutou ticha památku severokorejského tyrana Kim-Čong-Ila (představitelé západních zemí na protest odešli). Památka Václava Havla uctěna minutou ticha nebyla, protože Česká republika o to nepožádala…? Smekám před Polskem a Poláky – ode dneška bude jedna z velkých tříd v Gdaňsku nést název TŘÍDA VÁCLAVA HAVLA. Tradičně si našich velkých lidí váží více zahraničí. My budeme raději vést nekonečné a hloupé diskuze jako praví Švejci a čeští Pepíci, místo abychom jednoduše a rychle konali ve věcech jasných a samozřejmých.

Paní Alice Rygelová z Prahy při čekání ve frontě vyjádřila své poděkování Václavu Havlovi takto: „Děkuji Vám i za ty, kteří neměli možnost Vám poděkovat, protože Vás tenkrát ještě nepochopili. Děkuji Vám za všechno, co jsem se od Vás naučila. Ať je Vám v nebi dobře.“

Téma výstižně doplňují komentáře pana Karla Mrzílka - Rusko v přímém přenosu a soudruzi

Projevy pronesené při zádušní mši za zesnulého presidenta Václava Havla dne 23.12.2011 v Katedrále sv. Víta:

Úvod pražského arcibiskupa Dominika Duky a papežského nuncia

Dominik Duka

Václav Klaus

Karel Schwarzenberg

Madeleine Allbright

Václav Malý

Závěr Václava Malého

Rakev presidenta Václava Havla nebyla vystavena v Katedrále sv. Víta na katafalku, ale na zemi. Symbolizovalo to jeho spojení s ní a návratu ve smyslu biblického rčení ... a v prach se opět obrátíš … Nad nikoho se nepovyšovat a před nikým se neponižovat, žít v pokoře.

Hrad_deti_svicky_221211 Univerzita Karlova vzpomínala na zesnulého prezidenta – doporučuji poslech vystoupení děkana AMU Ivo Mathého: Rektor Akademie múzických umění a dříve vedoucí Kanceláře prezidenta ČR Václava Havla Ivo Mathé na pietním setkání předčítal z dopisů, které Havel nazýval "Pokyny Hradu" a jež exprezident psal většinou o víkendech. Tyto Havlovy poznámky se týkaly komunismu, summitu NATO nebo i přijetí hokejové reprezentace. "Chci být prezidentem, ale nevím, jestli to v tomto Kocourkově umím," citoval Mathé zesnulého Havla. Své vystoupení zakončil slovy: „Takového šéfa nelze nemilovat.“

Miloslav Petrusek, profesor: "Naděje není předvídání. Je to něco – ne jistota, naděje budoucnost umožňuje, dává jí šanci, která bude, nebo nebude využita. Smíme spolu s panem prezidentem Havlem doufat, že se nám znovu podaří vybudovat most, který nás spojuje. V těchto dnech jsme přišli o jeden z jeho základních kamenů."

V tomto smyslu čest památce a nadčasovému odkazu Václava Havla. Zklame opět národ a připustí i nadále vládu mafiánů, korupčníků a jejich politických představitelů a pomahačů? Normální, hrdý národ se takto nedůstojně nechová. Věřím, že tentokrát dá hnutí ANO 2011 a NEO 2011 opravdovou možnost těm nejlepším z nás a současně i naději, že důstojně navážeme na odkaz TGM i Václava Havla.

Petr Havlík: „Havel byl přes různé dílčí omyly autentickým nositelem hodnot, kdežto Klaus je jen rafinovaným technologem moci. A to je zcela zásadní rozdíl.“

Připojuji svůj podpis k už více než šestnácti tisícům občanů k petici na přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla

 

* * *

„Je zhola zbytečné se ptát, má-li život smysl či ne. Má takový smysl, jaký mu dáme.“

Seneca


DOBRÉ JMÉNO JE NAD NEJLEPŠÍ OLEJ A DEN SMRTI NAD NED NAROZENÍ

Kazatel 7.1

Jan Šinágl, 23.12.2011

 

Hrad_JS_221211

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #4 MoguL 2012-01-18 02:43
Jen malá drobnost Hradní stráž se mohla shodnout na čemkoli, ale nikdy a nikde by své názory nemohla zveřejňovat natož na někoho nasazovat ochranku a už vůbec ne na spamera tohot typu
+2 #3 Igor 2011-12-28 12:49
Cesku velice prispelo mit takoveho cloveka ve vedeni na zacatku obrozeni statu.
-6 #2 KLASICKÝ ŠINÁGL 2011-12-25 06:17
Docela stačilo říct: "Dnes jsem se i já byl poklonit památce Václava Havla." Vše ostatní je nadbytečné, trapné a potvrzení domněnky o snaze zviditelnit se.
+3 #1 Pavel K. 2011-12-23 21:39
Dnes na mši za Václava Havla v katedrále sv. Víta se Václav Klaus pokoušel o jakési zamyšlení na téma Havlova Odcházení. Farizejsky se neustále zmiňoval o tom, jak mu byl celý život blízký, jak velkým byl přínosem pro naši vlast, pro naši kulturu, a co všechno z jeho odkazu by nemělo odcházet. Zapomněl jen říci, co by naopak z našeho života odejít mělo. Totiž on sám!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)