Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zlata_Lyra_plakat_Zofin_181212Po takřka 75 letech chtějí potřebnou prodejnu, jedinou v širokém okolí, zastupitelé občanů městské části Prahy 1, nechat zavřít a připravit tak o práci 15 zaměstnanců. Prodejna, dříve po celé Praze známá jako ZLATÁ LYRA, nabízí široký sortiment potřebného, praktického zboží a produktů denní potřeby z oblasti drogérie, barvy, laky, železářství, instalatérství, elektropotřeb, potřeby pro kutily, včetně kadeřnictví a internetu. Je v podstatě menším provedením slavného pražského železářství "U ROTTA". To podlehlo korupci po roce 1989. Jeho příběh dobře znám, díky mému přátelství s vnukem zakladatele, pana Vladimíra Rotta z Curychu. Měla by ukončit provoz k 31.1.2013. Věřím, že Pražané nedopustí likvidaci druhého,  posledního "Rotta" svého druhu v Praze a dostaví se v hojném počtu na Žofín dne 18.prosince 2012. Od 10:00 hodin mohou jasně a přímo říci svůj názor starostovi Oldřichu Lomeckému a zastupitelům Prahy 1. Nepomůže-li to, budou následovat další demonstrace!

Čtvrteční demonstrace začala těsně po 13:00 hod. Počasí nám moc nepřálo, stejně tak jako prodejně, když nebývá hezky, kdy přichází méně zákazníků. Na úvod se krátce dostavila místopředsedkyně Sněmovny ThDr. Kateřina Klasnová. Její asistentka, Bc. Kateřina Veselá, byla přítomna po celou dobu zahájení. Zúčastnil se i zastupitel za Prahu 1, Mgr. Jozef Helmeczy. Pro představu jsem pořídil malou fotogalerii – záběry z demonstrace a třech pater tohoto skvělého obchodu. Můžete si poslechnout i celý zvukový záznam ze zahájení demonstrace. Ukončili jsme ji druhou částí kolem 17:00 hodin, kvůli špatnému počasí

IMG_petice_detailPřekvapilo mne, že i v tak velkém obchodě jsou prodavači vstřícní a milí, jako známe z malých krámků. V supermarketech takové už nenalezneme. Na každém kroku je vidět péče majitele Ing. Františka Šruce, který už obchod vlastní 20 let, neměl nikdy dovolenou a službou zákazníkům skutečně žije. Je to jeho druhý život (před 20 lety nešťastně přišel o svoji manželku).

Pan Šruc podal dne 22.11.2012 toto trestní oznámení. Policie by neměla mít těžkou práci, bude-li skutečně nezávisle vyšetřovat. Především by měla požadovat na starostovi Prahy 1, Oldřichu Lomeckém písemné dokumenty, resp. údajnou smlouvu uzavřenou mezi panem Šrucem a firmou REMAX, na základě které byla prodejně dána výpověď. Proč by pan Šruc pronajímal potřebnou, prosperující prodejnu, která je jeho životem,  kde už není volného místa, natož pronajímat část dobře prosperujících prodejen a kdy se těší plnému zdraví?! Po těch pár hodinách, které jsem v jeho přítomnosti mohl strávit, mohu odpovědně říci, že je člověkem poctivé, tvořivé práce, která je pro něho smyslem života. Rozumná země si takovýchto lidí, kteří jsou základem její prosperity, váží, ctí a uznává. U nás jsou často likvidováni těmi, kteří z výsledků jejich poctivé práce žijí a kteří rozhodně společnosti nedávají to co od ní dostávají. Běda zemi, kde dlouho vládnou příživníci!

IMG_petice_strankaV petiční knize už je bez mála 2000 podpisů nespokojených občanů a stále přibývají. Někdo se jen podepíše,  často přidá i komentář viz obě ukázky. V den demonstrace napsal Jiří Stránský výborný článek v MFD, který není zdaleka tak pesimistický jak naznačuje jeho titulek. Škoda, že se pan Stránský nezúčastnil demonstrace.

Média, ačkoliv byla informována se kupodivu, až na jednoho fotografa, nedostavila. Zlí jazykové tvrdí, že důvodem je svolavatel, autor tohoto článku? Nevím, ale je faktem, že mnou svolané demonstrace média moc nelákají, ačkoliv jsou často přítomna i na akcích daleko méně významných a s menším počtem občanů.

Vzpomínám si na demonstraci před Rudolfinem za US radar v Brdech, kdy ČT referovala o všech demonstracích proti radaru, ale na jedinou za US radar si čas nenašla – rozhodně nebyla nejmenší. Dokonce mi den předem zavolala AP Agentura, natočila rozhovor v angličtině – později se z ní vyklubala ruská televize! Samozřejmě nelze vyloučit ani možné tlaky ze strany radnice.

Nepochybuji, že 18.prosince na Žofíně od 10:00 hodin přijde mnohem více občanů vyslovit svoji nespokojenost a nesouhlas, než před prodejnu. Rozhodně mají jiné představy o službě občanům než jakou předvádí v tomto případě radnice a kdy se nejedná o nic ojedinělého, jak poznamenali do mikrofonu i mimo něj nespokojení občané Prahy 1.

Je nejvyšší čas, aby občané přinutili své zástupce konat jak mají, nebo k odstoupení těch, kteří místo služby občanů slouží svým nikdy dostatečně nenaplněným finančním či jiným „choutkám“ – a nejen na Praze 1!

Přeji nadějeplnou první adventní neděli.

 

Jan Šinágl, 30.11.2012

 

Bude centrum Prahy brzy plné jen kasin, heren, nevěstinců, bez tradičních obchodů pro Pražany…?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)