Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 11:05
    Politici jako pokusné osoby Psychologie ovlivňuje chování ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sudetsti_Nemci_1Dvě strašlivé světové války ve 20. století zanechaly v Evropě fyzickou, duševní a duchovní devastaci obrovských rozměrů, které lze pravděpodobně srovnat jen s obdobím Třicetileté války. V této dokumentaci jsou odhaleny politické intriky Kramáře, Masaryka, Beneše a dalších českých představitelů. Je i jejich odpovědností, že se po roce 1918 byla rozbita Habsburská monarchie – tenkrát druhá největší ekonomika v Evropě s 16 národy -  pokročilý model pro sjednocenou Evropy. Místo toho vzniklo mnoho stěží udržitelných malých států s mnoha etnickými menšinami, které byly brutálně potlačovány. Zejména se tak dělo v Československu, kde s více než třemi miliony obyvatel německé národnosti, bylo zacházeno jako s druhořadými obyvateli, kteří měli být odněmčeni všemi prostředky, nebo vyhnáni. Dokumentace popisuje detailně machinace českých představitelů. To zahrnuje i skutky podporující válku, zločiny vyhoštění a vydání Československa do rukou Stalina. Nikdo nemůže označit brutální vyhnání sudetských Němců, jako důsledek kolektivní viny této etnické skupiny. Byla to a stále zůstane genocida – neodpykaný zločin na národě.

Dr. Hans Meiser - historik a spisovatel

Grabert-Verlag, Tübingen, 2011, 447 stran, ISBN: 978-3-87847-270-4; Euro 24,80

* * *

„Homogenní národní stát může, díky ctnosti hluboce zakořeněné soudržnosti svých obyvatel a síle odporu, občas vydržet úžasně dlouhé periody té nejhorší správy a vedení, bez vnitřního rozpadu.“

A.Hitler Mein Kampf 1924

* * *

Při příležitosti 60. Výročí vyhnání Němců v Maďarsku byl dne 18. června 2006 v předměstí Budaörs Budapest (německy: Wudersch) slavnostně odhalen památník. Bývalý maďarský president László Sólyom (2005-2010) poslal své poselství k tomuto slavnostnímu aktu v Budaörs:

"Jako prezident se omlouvám všem vysídleným Švábům a jejich rodinám za jím způsobené křivdy, bezpráví a nespravedlnost a ukláním se před tímto pomníkem na památku vysídlených v naději, že se maďarští Němci u nás opět budou cítit jako ve svém domovu."


Při jiném vzpomínkovém aktu o čtyři roky později v parlamentu, řekla jeho tehdejší předsedkyně Katalin Szili:

"My politici máme odpovědnost, že na místě našich předchůdců, kteří byli zodpovědní za hanebná politická rozhodnutí, řekli: Promiňte! Už nikdy více!".


A k tomu ještě dodala:

"Tyto rány se mohou zacelit pouze tehdy, pokud můžeme vyjádřit hrůzu, kdy odpovědné osoby pojmenujeme a  omluvíme se obětem."

* * *

Nedávno jsem obědval v České kuchyni v Praze u Havlova trhu. Přišoural se ke mně děda a nechtěně zvrhl malou vázičku ze stolu. Než jsem stačil zareagovat, objevila se mladá dívka ve věku asi 14 let a s omluvným úsměvem postavila vázičku zpět na stůl. Dojedl jsem a vidím, že u stolu kde seděla dívka se vesele hovoří česky i německy. Byly to studenti z bavorského Straubingu, kteří mají „družbu“ s jedním pražským gymnáziem. O sudetských Němcích nevěděli nic. Krátce jsem jim sdělil základní informace, předal vizitku a informační brožurku o sudetských Němcích v češtině s poznámkou, že první Němci už k nám přišli v 8,století, naučili nás práci, hudbě a řemeslům. Na okraj jsem poznamenal, že jsem se setkal jak s bavorským premiérem Horstem Seehoferem, tak i presidentem SRN Joachimem Gauckem, usmál se, rozloučil a odešel. Obratem byli aktivní a začal překlad české brožurky do němčiny. To je asi ta nejlepší politika, kde by se mělo začínat. Děláme ji i u nás v Praskolesích na Letních táborech, kam jezdí děti už pomalu z celého světa.

 

Jan Šinágl, 14.12.2012

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+5 #2 Honza 2012-12-19 12:01
Na toto téma jsme měli debatu zde:

sinagl.cz/.../...

Jinak Maďarsko jako člen Hitlerovského tažení za novými pořádky se jistě musí červenat za to, co všechno se událo v posledních dnech války, aby si pár zkompromitovaný ch kreatur Hortyhovského pro-fašistickéh o režimu zachránilo krk před odplatou..tak to chodí. Němci a Maďaři byli ostatně i hlavní silou nově se tvoříci Trockého ( žid - vl. jménem Bronstein )Rudé armády v ro 1917, kam Rusové většinou vůbec nechtěli vstupovat.. Rozumněli si tedy Hungoráni s Němci ve zbrani dobře...Slovans ký lid se nemusel učit pracovat od germánů p. Šinágl...vy jeden pangermanisto.. :) Snažíte se revidovat dějiny a výsledky II. války, neděláte dobře ... viz naše debata - odkaz nahoře.
-7 #1 Martin Polák 2012-12-18 11:28
V podstatě souhlasím se vším, co tu pan Šinágl uvádí. Bohužel nemám čas číst běžně jeho stránky. Snažím se ve své profesi stavět přeshraniční mosty společně se sousedy. Mrzí mne, že je xenofobie tak rozšířený zlořád v České kotlině. Za 5 let budeme vzpomínat 100 let výročí vzniku ČSR. Jsem zvědav, jak a co se při tom zveřejní. Až doslova v poslední době dospívám k názoru, že to byl od začátku pokus, dobře myšlená lež v duchu "účel světí prostředky". A právě proto ten projekt nebyl životaschopný. V době "Mnichova" jsme poprvé a naposled mohli ukázat soudržnost. Po válce bylo rozhotnuto. Po novém nadechnutí v roce 1989 nenásledoval čin ale česká pohoda. "Já nic, já muzikant" tzn. pocit neviny a nespoluzodpověd nosti je nejrozšířejší zlořád v Česku, který se týká každého jednotlivce.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)