Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dobronin_10-2011Vyšetřování skončilo, antropologové nepotvrdili ubití dobronínských Němců lopatami - Policie ukončila prověřování poválečného násilí v Dobroníně - Kauza Budínka je definitivně uzavřena. Viníci masakru už nežijí – To snad není pravda!

Němci, kteří na konci 2. světové války žili u Dobronína na Vysočině, nebyli ubiti lopatami a motykami. Verzi některých pamětníků, kterou prověřovali policisté, antropologové nepotvrdili. Výsledky vyšetřování získají jen pozůstalí. Kriminalisté ukončili po více než dvou letech vyšetřování údajného poválečného násilí na německém obyvatelstvu v Dobroníně na Jihlavsku. Vyšetřovatel vydal ve věci rozhodnutí. S výsledky seznámí jen poškozené, kterých se případ dotkl. "Závěry vyšetřování se po přeložení do němčiny odešlou přibližně dvěma desítkám pozůstalých do Německa," řekla policejní mluvčí na Vysočině. … Podle některých zpráv byli Němci na konci války ubiti lopatami a motykami. Antropologové to nepotvrdili. …

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-59027180-povalecne-nasili-na-nemcich-v-dobronine

* * *

Policie ukončila prověřování poválečného násilí v Dobroníně

Kriminalisté ukončili po více než dvou letech vyšetřování údajného poválečného násilí na německém obyvatelstvu v Dobroníně na Jihlavsku. Vyšetřovatel vydal ve věci rozhodnutí. S výsledky seznámí jen poškozené, kterých se případ dotkl. ČTK to oznámila krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková. "Závěry vyšetřování se po přeložení do němčiny odešlou přibližně dvěma desítkám pozůstalých do Německa," řekla ČTK Čírtková. Podle Pavla Peňáze z krajského policejního ředitelství kriminalisté nemohou průběh ani výsledky prověřování žádným způsobem komentovat. "Poskytování veškerých informací k případu si vyhradila dozorující krajská státní zástupkyně," uvedl Peňáz. Prověřováním případu nalezených kosterních ostatků v lokalitách Budínka a U viaduktu u obce Dobronín se kriminalisté na Vysočině zabývali přes dva roky. V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky nejméně 13 místních Němců, kteří byli údajně zavražděni, vyzvednuty na pokyn policie předloni v srpnu. Podle některých zpráv byli Němci na konci války ubiti lopatami a motykami. Antropologové to nepotvrdili.

ČRo, 27. Dezember 2012

* * *

Kauza Budínka je definitivně uzavřena. Viníci masakru už nežijí

Sedmašedesát let starý případ Budínka z louky u Dobronína na Jihlavsku a další nepříliš vzdálené lokality pod viaduktem, kde podle závažných svědectví měla skupina lidí oslavujících konec druhé světové války zmasakrovat německé starousedlíky z okolních obcí, je u konce. „Krajská státní zástupkyně vydala pokyn k odložení případu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Případem se kriminalisté zabývali více než dva roky a kosterní ostatky, které analýzou DNA skutečně v převážné většině byly přiřazeny k hledaným osobám, už umožnily odsunutým příbuzným důstojné rozloučení a uložení na jihlavském Ústředním hřbitově. Mezitím zemřel poslední z označených přímých účastníků. „Vyšetřovatel odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina v těchto dnech prověřování případu ukončil a vydal meritorní rozhodnutí ve věci. Toto rozhodnutí bude doručováno všem poškozeným osobám, kterých se případ dotýkal,“ uvedla policejní mluvčí. O obsahu spisu však neřekla ani slovo. Kriminalisté mluvit nesmějí Jaké poznatky ke kauze, která vzbudila nejen v regionu mezi lidmi velké vášně, kriminalisté získali, o tom oni sami mluvit nesmí. V souladu s trestním řádem si poskytování veškerých informací k případu vyhradila dozorující krajská státní zástupkyně. „Z naší strany nemůžeme v současné době bohužel průběh ani výsledky prověřování žádným způsobem komentovat,“ uvedl šéf kriminalistů Pavel Peňáz. Stanovisko Krajského státního zastupitelství Brno se Právu získat nepodařilo. Viníci a jejich motiv tak zůstávají předmětem spekulací: všechny však ukazují na kriminální čin. „Zavraždění měli být registrováni v některé z nacistických organizací, že by ale páchali nějaké konkrétní zlo, není známo. Za pouhé členství by přitom mohli dostat rozsudkem lidového soudu maximálně pět let vězení,“ poznamenal během pietního aktu uložení ostatků v polovině letošního září amatérský historik a spisovatel Jiří Vybíhal, který se období tzv. protektorátu v jihlavském jazykovém ostrově dlouhodobě věnuje. Jak připomněl, dotyčné navíc čekal odsun.

 

http://www.novinky.cz/krimi/288822-kauza-budinka-je-definitivne-uzavrena-vinici-masakru-uz-neziji.html

 

* * *

To snad nemůže být pravda!

Po dvou a půl letech, dospěli údajní čeští odborníci k závěru, že neexistovalo žádné násilí. Máme tomu rozumět tak, že Němci jednoduše padli v Dobroníně po skončení války v roce 1945 k zemi sami od sebe a byli mrtví? Neobvykle dlouhé období "odborné analýzy" vytváří nedůvěru a vyvolává mnoho otázek. Od nálezů kosti byly veřejnosti postupně předkládány a šířeny nejrůznější verze o příčině smrti. Nejdobrodružnější byla jistě ta varianta, že se Němci sami navzájem pozabíjeli. Proč státní zastupitelství po tom všem nepovažuje za vhodné, okamžitě po skončení vyšetřování informovat veřejnost o podrobnostech z vyšetřování? Vražda je závažný trestný čin, žádný „kavalírský čin“ a  je vždy ve veřejném zájmu ji objasnit! Není zde na místě opět podezření, že tato zjištění opět zase jednou zmizí v mlze? Odkud pocházejí otvory v lebkách? Odborníci měli přece dost času to zjistit. Nejen pozůstalí chtějí mít jistotu o průběhu dění v tehdejší době. Také veřejnost čeká plným právem na logické vysvětlení! Můžeme mít různé představy, ale pravda může být jen JEDNA! Jedna věc je jasná: výsledek vyšetřování staví na okraj nejen věrohodnost svědectví – ale daleko spíše předpokládá, že svědci lhali! Jak dlouho bude ještě toto bolestivé přetahování se o zjišťování pravdy pokračoval? Krajská státní zástupkyně, která si informace ponechala pro sebe, by měla bezodkladně vysvětlit svůj postoj na veřejnosti! Jak to, že může dělat tak závažná rozhodnutí ve veřejném zájmu, nevystoupí veřejně a veřejnost nezná dokonce ani její jméno a jména mrtvých…?! Je to snad státní tajemství…?!

 

Jan Šinágl, 29.12.2012

 

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)