Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bohdalova_1_NovotnyNíže stížnost na neplatnost volby presidenta České republiky!

Fotografie Jiřiny Bohdalové Antonínem Novotným, Václavem Havlem , Karlem Schwarzenbergem , Václavem Klausem a Milošem Zemanem se komentují sami. NebuduBohdalova_5_Zeman raději spekulovat v jaké době a s kým by se fotografovala stejně tak bez zábran a z jakých příčin, jako s osobami výše uvedenými a jak její postoje nazvat i jiným, daleko výstižnějším jménem… Už tak pomalu nestíhám chodit na všechny své soudy a přestupková řízení… Minulost manželky Miloše Zemana zatím nenaznačuje, že bychom mohli být na první dámu země pyšní, snad jen na to, že umí česky, nicméně jsme se o tom Bohdalova_dva_rozdily_Novotny_Zemanještě nemohli přesvědčit. Původem je Slovenka, viditelně se nerada ukazuje na veřejnosti, natož ještě veřejně promluvit. Je to zřejmě v historii naší země první dáma, která se před jejími obyvateli schovává, resp. nechává zapírat a která nepůsobí příliš sebevědomě. Svým způsobem nám ji může být spíše líto jako každého, kdo je blízkým, nebo blízko Miloše Zemana. Názory Miloše Zemana jako poslance FS z let 1990/1991 jsou ve srovnání s jeho dnešními jistě zajímavé a hlavně překvapující ve srovnání s tím, jak se ke stejnému tématu vyjadřuje dnes! Běda zemi, jejíž president mění názory a postoje jak se mu to zrovna hodí.

... Po mateřské dovolené pracovala Ivana Zemanová v několika firmách včetně Mold Vin CZ, kterou vedl Zemanův známý Zdeněk Zbytek (všimněte se to takřka mediální ticho kolem jedné z nejvýznamnějších osob z okolí Miloše Zemana!). Budoucí první dáma také pracovala na ředitelství pražského Výstaviště či na ministerstvu kultury. Do dubna 2012 byla zaměstnána také jako kulturní referentka ve Správě Pražského hradu. Zemanova žena sekla s prací na Hradě. Od první dámy země by se slušelo zveřejnit podrobný životopis. Necháme se (ne)překvapit… Pro odlehčení dávám k dobru Novoroční projev Miloše Zemana. Osobně nikdy neurazím svůj dopis nalepením poštovní známky s jeho podobiznou.

Zajímavosti z archivu Sněmovny, aneb proslovy Miloše Zemana 25.10.1990 a 5.12.1991:

... Jako poslanec Federálního shromáždění vyslovil Miloš Zeman nesouhlas s vysídlením Němců z Československa, které označil za porušení demokracie a přirovnal ho ke stalinským nuceným migracím.[15][16]... Povšimněte si v odkazech na literaturu jména historika Jana Kuklíka ml. Je to ten, který za tábor Miloše Zemana pokládal v "superdebatě" na ČT otázku Karlu Schwarzenbergovi. Není nad nezávislost  historika a politickou neangažovanost. Už lépe chápu, proč se mnou 3.6.2010 na hřbitově v Postoloprtech nechtěl mluvit po svém projevu při odhalení malé, neutrální pamětní desky, bez detailů, na památku masakru v Postoloprtech, kde byly v rámci divokého odsunu povražděny stovky nevinných sudetských Němců. Nemůže nevědět. Když už se politicky, jako historik angažoval, tak jako informovaný měl položit otázku Miloši Zemanovi! Podle činů poznáte je. Píší-li takovíto "historici" knihy o naší nedávné minulosti, nedivme se, že o skutečné pravdě veřejnost dodnes mnoho neví. Švýcarský historikAdrian von Arburg ji píše, vyučuje na MUNI v Brně. Knihy si musí platit ze svého. Toho si Miloš Zeman nepozval. Ostatně obávám se, že by do tohoto typu pořadu pozvání těžko přijal.

Čtvrtek 25. října 1990

Poslanec SN Miloš Zeman:

Pane předsedající, vážení kolegové, nevidím naprosto žádný důvod, proč celkem tak nahodilá okolnost, že jsem člen předsednictva, by měla posouvat pořadí diskutujících. Ale když už jsem se u tohoto pultu ocitnul, dovolte mi jenom pár poznámek. Snažím se, téměř celý dospělý život, přemýšlet nad otázkou, která se trochu vztahuje k tématu poslance Bratinky, ale zní poněkud jinak. Proč tento systém ještě funguje? Tuto otázku jsem si v posledních desetiletích kladl a aniž bych předstíral, že jsem na ni našel odpověď, dovolte mi několik závěrů, které možná budou v určitém rozporu s názory kolegy Bratinky. Vycházím z toho, že má-li být účelná analýza tohoto systému, tak především musí zabránit možnosti jeho opakování v budoucnosti. Jak přirozeným a spravedlivým potrestáním viníků, tak ale také - a to je druhá strana mince,odvahou a schopností k naší vlastní sebereflexi. Tento systém nevznikl 25. února 1948. Tento systém má svoje genetické kořeny minimálně v porušování demokracie po roce 1945. Ať už jde o transfér německého obyvatelstva přesně v duchu stalinských migračních přesunů, ať už jde o zákaz agrární strany, protože je-li politická demokracie odvozována od jediné strany,je omezována u všech stran. Ale ani to ještě není odpověď na otázku, proč tento systém tak dlouho a více méně nerušeně fungoval. Těch 40 %, které komunistická strana dostala v relativně svobod- ných volbách z roku 1946, dostala dobrovolně. A jenom částečně se zde můžeme odvolávat na mnichovské trauma, nebo na osvoboditelské legendy. Přemýšlejme chvíli o té druhé, nám velice nepříjemné straně mince. Přemýš- lejme o těch tisících telegramů, které nadšeně schvalovaly rozsudek smrti nad Miladou Horákovou. Přemýšlejme o těch tisících rezolucích, o těch nadšeně manifestujících na 1.máje, o těch lidech, kteří vítali naše vedoucí představitele v továrnách nebo na vesnicích. Ne vždy to byly potěmkinovské vesnice. Pře- mýšlejme i o tom, proč v Československu nikdy nevznikla analogie polské Solidarity, jako autentického dělnického hnutí, které se u našich sousedů dokázalo prosadit ještě za brežněvismu. Proč u nás nedošlo ke kadárizaci?

V Maďarsku dva roky po okupaci této země a po potlačení její revoluce byl zahájen, byť velice drobný, reformní proces. Proč jsme nikdy nenalezli odvahu mít alespoň tak nezávislou zahraniční politiku jako měl Ceaucescu přes svůj nechutný vnitřní stalinistický režim. Proč jsme neměli takový rozsah soukromých řemesel a obchodů jako mělo východní Německo? Proč jsme byli ze satelitů nestalinističtější ze stalinských... ?

Často, když o tom přemýšlíme, musíme se podívat na tento národ, na tuto společnost a poněkud méně si ji idealizovat.

Jestliže nyní místo onoho prorůstání ovladajících a ovládaných vytvoříme další iluzi, iluzi statečného, trpícího národa, který hrdě a se vztyčenou hlavou trpěl pod komunistickou diktaturou a jen tak slabounce pod peřinou zatínal pěstičky, tak pouze vytvoříme další sebeklam, který nás bude pronásledovat do budoucí historie a povede např. k tomu, že v této historii vytvoříme místo demokracie bonapartismus. Zde byl několikrát citován Jespers. Dovolte mi, abych se obrátil závěrem na domácí literaturu. Vřele doporučuji, abychom si všichni přečetli Škvoreckého Zbabělce. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

* * *

Čtvrtek 5. prosince 1991

Poslanec SN Miloš Zeman:

Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, patřil jsem a patřím k těm, kteří s jedinou výjimkou, kdy jsem se přimlouval za vyslání našich vojáků do Saudské Arábie, v tomto shromáždění na téma zahraniční politiky nepromluvil, naopak s úctou poslouchal lidi, kteří se k ní vyjadřovali a rozuměli jí, nebo alespoň víceméně úspěšně předstírali, že jí rozumí.

Chtěl bych říci, že zahraniční politika je jednou z oblastí činnosti naší vlády, které si nesmírně vážím. A vážím si i sisyfovského a často i nedoceňovaného úsilí ministra zahraničních věcí, jemuž bych právě proto chtěl vytknout jednu jedinou věc, aniž by to samozřejmě jakkoli vedlo k představě, že by měl kvůli tomu ze své funkce odejít. Jsem totiž v situaci pověstného Pepíčka, který pět let nemluvil, protože nebylo důvodu ke stížnostem, a nyní se ozval, protože polévka byla přesolená. Moje přesolená polévka se rovněž jmenuje československo-německá smlouva, a sice konkrétní pasus, který se týká vyhnání.

Uposlechnu varování přítele Sokola a nebudu se pouštět do jakýchkoli historických rekriminací. Je to možná profesní deformace, ale na tomto termínu samém mně daleko víc než cokoli jiného zajímají jeho možné budoucí důsledky, konkrétně riziko vzniku další ze série restitučních nároků. Jak víte, mám poměrně nevlídný vztah k restitucím, dokonce i k restitucím domácích obyvatel, a v tomto případě mám nevlídný vztah zcela konzistentně i k restitucím sudetských Němců.

Chtěl bych konstatovat, že mě příliš nevzrušují skutečnosti, že tyto restituční nároky vznášejí určité organizace, například organizace Sudetoněmeckého Landsmanschaftu. Každá organizace, byť bychom ji pokládali za extrémistickou, má v demokratickém prostředí právo vyjadřovat jakékoli, třeba i málo odpovědné názory. To samozřejmě u této problematiky platí i na domácí scéně. Jsem např. pro to, aby se respektoval názor jednoho ze čtyř nynějších místopředsedů Občanské demokratické strany, který před několika lety založil Bund für Germanisierung der Tschechoslowakei - Společnost pro germanizaci Československa - s přesvědčením, že tomuto národu by nejvíce prospělo, kdyby se nejenom ekonomicky, ale i kulturně a politicky integroval s budoucím velikým Německem. Respektuji toto přesvědčení, pouze bych si nepřál, aby se tento člověk stal budoucím ministrem zahraničních věcí.

Stejně tak dokáži respektovat i to, jestliže nevládní opoziční strany v německém Spolkovém sněmu proti této smlouvě protestují. Ale dochází k něčemu jinému. Dochází k tomu, že vládní strany mluví o restitučních nárocích sudetských Němců a vyvozují je přímo z textu této smlouvy. Všichni snad víte, že ministr financí a předseda Křesťansko-sociální unie Theo Weigel - a CSU je, jak známo, vládní strana - na listopadovém sjezdu CSU se k těmto restitučním nárokům naprosto jednoznačně přihlásil. Mám vždy obavy v jakékoli zemi z ministrů financí pletoucích se do politiky. Ale tento fakt je zapotřebí i v tomto případě respektovat.

Z toho tedy vyvozuji, že bychom se měli nad tímto termínem zamyslet, byť je obsažen pouze v preambuli. Koneckonců i preambule je součástí právního dokumentu. Nemůžeme se na jedné straně vyjadřovat v termínech emocionálních a na druhé straně v termínech právních. Jestliže říkáme v témže textu a dokonce v téže části tohoto textu "Mnichovská dohoda", pak jsme povinni říkat "transfer". Jestliže v tomto textu říkáme "vyhnání", pak jsme povinni říkat "mnichovský diktát", ale text musí být z tohoto hlediska logický a konzistentní.

Závěrem bych rád konstatoval, že tento apel na riziko určitých důsledků a určitých interpretací jedné části jinak velice dobré smlouvy naprosto neznamená, že bych souhlasil s odsunem sudetských Němců. Pokládám to za postup založený na mýtu kolektivní viny a za intelektuální nedostatečnost a neochotu selektivního přístupu k této vině. Což je ostatně záležitost, která se nestala jen po roce 1945.

Domnívám se, že Československo se tímto odsunem samo ochudilo o střet kultur, o střet národností, o střet různých pohledů na život. Ona snaha vytvářet unifikovanou, politickou či národnostní monokulturu není prospěšná žádné zemi a žádné společnosti. Současně se však domnívám, že jakýmikoli majetkovými nároky není možné oněch uplynulých více než 45 let vrátit, že by to byl naivní pokus. Měli bychom najít odvahu, abychom velkého bratra na východě z pocitu jisté poníženosti nezačali nahrazovat velkým bratrem na západě, severu, na jihu nebo - což by bylo to nejhorší - velkým bratrem v Československu samotném.

Končím tím, že bych chtěl panu ministru zahraničí ještě jednou vyjádřit svoji skutečnou úctu. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

* * *

Podal jsem volební stížnost

Kverulační psychosa u mne propukla, obávám se, s plnou silou: před chvílí jsem podal stížnost proti volbě Miloše Zemana presidentem republiky. Šance, že uspěji, je arci nulová.

… Zdá se, že toto risiko dohlíží pouze minorita u Nejvyššího správního soudu, ostatní soudci ve svém rozhodování postupují – aby navrhovatel dostál módní tendenci uvádět ve volebních podáních politické vtipy – tak jako Gustáv Husák v dávné anekdotě o tom, jak českoslovenští presidenti od Gottwalda po Husáka jedou v autobuse a ten se porouchá. „Zatáhneme záclonky a budeme všichni nadskakovat a vrčet,“ říká Husák – a takový je, bohužel, i přístup současné české justice k deficitům volebních procedur a k prokázaným manipulacím s volebními výsledky. … To je však daň za povahu politického režimu současné České republiky, jenž je stále demokratickým více na papíře než v praxi, a navrhovatel nemá jinou možnost, než se s touto situací smířit a svůj návrh přesto podat, ve víře, že menšina soudců disentujících proti usnesení ve věci Tomio Okamury by se nakonec mohla změnit ve většinu, byť to pro ně bude znamenat určité osobní risiko.

 

Jan Šinágl, 30.1.2013

PRINCIP VOLBY

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #14 Slavomil Hubálek 2013-03-28 14:08
Honzo, fajn, znal jsem Tě jako objektivního člověka, zkus prosím něco podobného napsat i o podporovatelích Karla, například Zdeňku Svěrákovi (KSČ, anticharta) či Jiřině Šiklové (KSČ). Určitě najdeš i další.
Děkuje bývalý psycholog.
+6 #13 Pavel 2013-02-26 13:34
Cituji jiří:
Panw šinágle, co abyste nám napsal něco o paní Kalouskové, kterou vlastně nikdo nezná. Nebo navrhuji obsáhlý článek o Kalouskovo synech. To by bylo pane počteníčko. Paní Zemanovou známe z dob kdy pan Zeman zastával ústavní funkce.

Pro takováto "počteníčka" doporučuji zalistovat v titulech jako Pestrý svět či Rytmus života, tam určitě naleznete vše po čem toužíte a ještě mnohem víc.
-5 #12 jiří 2013-02-26 12:53
Panw šinágle, co abyste nám napsal něco o paní Kalouskové, kterou vlastně nikdo nezná. Nebo navrhuji obsáhlý článek o Kalouskovo synech. To by bylo pane počteníčko. Paní Zemanovou známe z dob kdy pan Zeman zastával ústavní funkce.
-8 #11 Patrman 2013-02-05 20:24
Je jasne, ze vytahnuti sudetske karty je obvykle u politiku jako byl Sladek nebo Bobosikova, ktera vzdy pocita s hlasy tech,kteri maji nejaky majetek nebo jejich
predci po sudet.Nemcich.T im se potvrzuje, ze spolehaji na volice nejhorsich moralnich kvalit.
Verejnosti nejsou zname poznatky z te doby, kdy i tehda trochu svobodny tisk napsal- zabaveny majetek sudet.Nemcum ma slouzit statu jako nahrada za nase skody behem okupace.To, ze podle odhadu zabaveny majetek ve vsech bytech a domech
odsunutych jako drahe sperky,obrazy,drahe
koberce a zarizeni zmizely je nejen ostuda, ale okradani statu. Jen to, co bylo pevne pripevnene se zemi jako domy a zavody zustalo, ostatni je nenavratne pryc.
TIM ZACALO V NARODE NARUST POVEDOMI ZE JEN HHLOUPI NEKRADOU A BYLO ZCELA OBVYKLE ZE N
NEKTERI PRISLI S TASKOU A VRACELI SE S NAKLADNIMI AUTY:
DNES SE TOMU DIVIME - ALE DOKUD NIKDO NEPOJMENUJE TY PRVNI ZLODEJINY PAK DNESNI ZLODEJINY JSOU TOHO JEN POKRACOVANIM:
ODSOUDIT TUTO DOBU BY MEL KAZDY CESTNY POLITIK A NE TO OMLOUVAT JAKO TO DELA KLAUS I ZEMAN: TVRDI ZE JE NUTNO TUTO DOBU HODNOTIT I VRAZDENI PO VALCE V KONTEXTU S
SE ZLOCINY NEMCU:
SCHWARZENBERG TO JISTE VI ALE NECHTEL VYSTOUPIT ANI S TIM; ZE NA KONFERENCI V POSTUPIMI NENI V PROTOKOLE UVEDENO ZE ZAPADNI MOCNOSTI ODSOUHLASILY ODSUN
TAM JE UVEDENO:
Z uzemi obsazene Rudou armadou budou transferovani ti, co to uzemi pod spravou Polska.Na dotaz odpovedel Stalin-jedna se zbytky Nemcu, kteri dosud neutekli pred Rudou armadou.V protokole se proto uveden i
zbyty Nemcu - jak zbytky u nas?Sudetsti Nemci verili ze se jim nic nestana a ze nemusi utikat jako Nemci z uzemi obsazene rudou armadou
+4 #10 Jan Šinagl 2013-01-31 21:12
Lidé typu Bohdalové, Gotta a pod. procházejí režimy jako neutrina zeměkoulí.
K.Mrzílek
+2 #9 Kamjdu 2013-01-31 00:09
Někdy překonáváváte v jistých aspektech i úroveň blesku a při tom prokládáte často své zprávy tolika moralistními ponaučeními a převzatými nadčasovými moudrostmi. Tento rozpor zde již sleduji dávno. I Gebls tento trik používal.
+7 #8 Vladimír Roškot 2013-01-30 20:20
Ta kampaň Zemanovy party byla jen pro silné žaludky, takže zvolením Zemana se statisticky změřilo, kolik voličů má velmi (stále ještě) problematický charakter a nesmírně povrchní, nedoplněné vzdělání. Zemanova radost z úspěchu dosaženého tak odpornými prostředky, se nutně časem změní v hanbu. Budiž mu tedy přáno.
+6 #7 Pavel 2013-01-30 16:16
Cituji Jan Šinagl:
Vzácné přiznání a sebereflexe pana Pavla. Nenormálně už čte a sleduje tyto webové stránky dlouhé měsíce. Vskutku "metodicky", jako jeho e-mail -

Příliš vám nerozumím, vaše stránky čtu nikoli měsíce ale cca 3 roky 1-2x týdně, považujete to (taktéž v rámci sebereflexe) za nenormální? Nu a vzhledem k tomu, že jsou posledních pár dnů v podstatě monotematické, dovolil jsem si nad tím vyjádřit své znechucení. Abych vyvrátit případné podezření z ideozločinu: taktéž jsem volil K.S., jen se mi poněkud nelíbí podobně hloupé agitky. P.S. v rámci případných dalších pokusů o vtip máte mé požehnání zveřejňovat cokoli vč. emailové adresy.
-9 #6 Jan Šinagl 2013-01-30 14:59
Vzácné přiznání a sebereflexe pana Pavla. Nenormálně už čte a sleduje tyto webové stránky dlouhé měsíce. Vskutku "metodicky", jako jeho e-mail -
-6 #5 Pepa Nos 2013-01-30 14:42
Můžete to brát zleva doprava a zprava doleva.
Pořád dokola.

JENŽE ZTOTOŽNIT SE HLASOVÁNÍM S ODPORNÝMI, HNUSNÝMI POMLUVAMI PŘEDKLÁDANÝMI JAKO "PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ" JE JEDNOU PROVŽDY SPOLEČENSKÁ DISKVALIFIKACE 2717405 OSOB.

Toto nebyly volby o prezidentovi, ale celonárodní hlasování JSEM DUŠEVNÍ KRIPL: ANO - NE.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)