Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Jan Benes 161113Česko má dalších 16 odbojářů – Jana Beneše zcela právem – Jen pragmatismus, aneb komunistický laureát Čuba a jeho disident Devátý – Nepoučili jsme se - Kdy uvede Vladimír Hučín jména 8 lidí, které udal po okupaci v roce 1968 za nedovolené nošení zbraní, dle dokumentů z archívu ÚSTR ?!

… Po vyhlášení konkursů nastalo hotové peklo pro zaměstnance a moji rodinu. Manželka Danica prodělala 2x infarkt, syn Marko onemocněl roztroušenou sklerózou a cukrovkou. … Můj bratr Jan zemřel na infarkt v 53 letech a podnikový řidič spáchal sebevraždu – skočil pod vlak. … Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, tehdy právní zástupce věřitelů, nás připravil o rodinný dům v Praze 4 – Hodkovičkách. … Ing. Miloš Zeman po svých výrocích: „Vyžeňte Stehlíky z Poldovky!“ doslova rozpustil silnou základnu ČSSD na Příbramsku. … Hlavním viníkem není nikdo jiný, než člen NERVu ing. Vladimír Dlouhý, který dnes radí vládě ČR jak má napravit jeho vlastní chyby. …

Celé znění dopisu Vladimíra Stehlíka prezidentu Václavu Klausovi ze dne 30.5.2012.

* * *

Jen pragmatismus

Komunistický laureát a jeho disident

Policajti mě vytáhli .za nohy a za ruce ven z ředitelny, on tam stál v kabátě, zíral na mě, zdálo se mi, že pokyvoval hlavou. Ten pohled dosud vidím.

Tak vzpomíná někdejší aktivista Charty 77 Stanislav Devátý na to, jak se v roce 1987 poprvé setkal s Františkem Čubou, tehdy ředite­lem Agrokombinátu Slušovice, dnes čerstvým nositelem medaile Za zásluhy. Hle, symbol rehabilitace komunistické normalizace.

Jeden obrázek samozřejmě nevystihuje vše. Čuba Devátého do ur­čitého momentu chránil - v Devátého interpretaci v podstatě z ješit­nosti. Určitě měl podnikatelské geny a na námitku, že slušovické im­périum budoval s využitím nomenklaturních privilegií, je třeba říct, že těch by bez mrknutí oka využil kdekterý dnešní podnikatelský guru. Chtěli jsme zpátky do Evropy? Tak to máme. V Bruselu české komunisty nikdo neostrakizuje a nejvýše postaveným českým mana­žerem v globálním měřítku je bývalý estébák. Svět nedistribuuje od­měny podle našich či jakýchkoli představ o morálních zásluhách. Di­sidenti nikdy nebyli předurčeni k zaujetí politické moci, jejich (nejen politické) postoje zůstávají menšinové i ve svobodné společnosti. Václav Havel a Aun Schan Su Ťij jsou výjimky potvrzující pravidlo.

Na druhé straně advokátní kancelář Toman, Devátý & partneři není žádnou popelkou. Nad rozhovorem s Devátým asi pořád vzbudí největší postesknutí srovnání s Polskem - ochota k riziku je důležitěj­ší povahový rys, než se na první pohled zdá, a to nejen do nesvobody. A pak ta symbolika státních vyznamenání. Všude na světě jsou vy­znamenání svého druhu pokrytectvím, jímž pragmatická většina sklá­dá aspoň symbolický hold vyšším nárokům. U nás je stavěn na piedestal pragmatismus bez mezí.

Martin Weiss, LN, 15.16+.11.2013

* * *

DOPISY REDAKCI Nepoučili jsme se

Ad LN 14.11.: Schwarzenberg: Rakousko obětí?

Domnívám se, že tento názor mů­žeme aplikovat i na nás v únoru 1948, ale i na dobu současnou. Po osvobození v květnu 1945 jsme začali směřovat na východ nejen vinou našich i zahraničních politi­ků a geopolitickou situací, ale také vinou velké části především české společnosti. Komunisté u nás vyhráli již v roce 1946 a levi­cové nadšení mezi lidmi přes všechny varovné signály neustávalo. Bohužel, ani dnes se nedá říci, že bychom se z toho, co jsme až do konce roku 1989 prožili, po­učili. Jak průzkumy dokazují, naši lidé slyší velice ochotně na porušení dohody o církevních re­stitucích, na zdanění bohatých. Již dříve to bylo odmítání radaro­vého ochranného systému v Br­dech a občasné protiamerické ná­lady. Prostě vše, co by nás mohlo něco stát, bez ohledu na smlouvy a budoucnost. Současný prezident byl zvolen většinou hlasů a teď se všichni diví, že je takový, jaký je. Což už před volbami a hlavně v jejich průběhu neukazoval na to, co nás s ním čeká? Takže jsme větši­nou spíše obětí vlastní hlouposti, nestavme se stále jenom do pozi­ce těch, kteří byli obětováni.

Vilém Hofman, Libáň, LN, 16.11.2013

* * *

Diskutujte: Hučín versus Stropnický, Babiš a Šinágl…?!
Karel T. 2013-11-15 23:59

Hučín, Hučín, Hučín... To je ten agent SNB, co podle záznamů v archívu USTR udal po okupaci ČSSR Sovětskou armádou 10 lidí za nedovolené ozbrojování, což sám připustil (dva udaní byli komunisti, ale ostatních 8 jmen odmítá uvést) a poslal je tak k soudu a do vězení? To je ten osobní přítel estébáků a komunistů Zejda, Komorous, Kutal? Děkuji nechci.

Bude opět následovat mlčení, jako je tomu vždy u pana Hučína, dostane-li nepříjemné otázky, týkající se jeho minulosti i současnosti? Zcela jistě, vyjma anonymních útoků na mne a autora příspěvku výše jako je tomu vždy v podobných případech.

Jan Beneš byl po zásluze a zcela právem vyznamenán. Nepochybně mu, vedle dalších právem vyznamenaných není dobře z toho, jaké lidi a za jaké „zásluhy“ dnes naše země oceňuje jako „hrdiny“, ať už na MO, MV či na Hradu. Měl jsem tu čest roky s Janem Benešem spolupracovat. Naše bohatá korespondence mu i dnes dává plně za pravdu. Byl v mnohém podobný vizionář jako Karel Kryl. Syn legionáře se nezapřel ani v nejmenším! I on by dnes řekl: „Stále jsme se nepoučili!“

Vážím si toho, že jsme si vzájemně plně důvěřovali a dokazovali to i skutky. O panu Hučínovi ani panu Devátém totéž říci nemohu. Jednostranná důvěra a jednostranné využívání vede vždy, dříve, nebo později, k odhalení skutečného charakteru a skutečných cílů.

 

Jan Šinágl, 16.11.2013  

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)