Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Portmann AdrianProkazatelně schopní ředitelé nemají šanci, nebo jsou po krátké době odvoláni – Nezávislost Rady ÚSTR není žádána, je poslušným vykonavatelem moci levice a komunistů – Adrian Portmann je dalším příkladem poslušnosti a politické závislosti Rady ÚSTR!

Člen Rady ÚSTR Michal Uhl, syn ombudsmanky Anny Šabatové a Petra Uhla, veřejně oceňuje i klady komunismu?! Jak může být tak mladý člověk, bez zkušeností, s nevyzrálými, naivními až hloupými názory členem Rady ÚSTR? Proč odešli odborně a charakterově schopní lidé – Pavel Žáček a Daniel Herman? Kdo to ve skutečnosti nařídil? Určitě ne Rada ÚSTR, ta je jen poslušným vykonavatelem politické vůle, pardon zvůle. Proč se volí prokazatelně neschopní, nevzdělaní, často bezcharakterní či zřejmí podvodníci a lháři? Nepochybuji ani na okamžik, že v případě naprosto transparentního výběrového řízení, kdy by měla i veřejnost možnost porovnat kvality jednotlivých kandidátů, Adrian Portmann by zcela jasně zvítězil – odborně, jazykově, charakterově a manažérsky na něho prostě další účastníci nemají. Je dalším důkazem, že zde stále není politický zájem trvale jmenovat do vedení ÚSTR skutečně schopného, kvalitního a především na politické moci nezávislého, tedy neovlivnitelného člověka. Bývalá ředitelka Rady ÚSTR Petruška Šustrová jeho kvality zpochybňuje, kupodivu ne těch, které je viditelně nemají. Nepochybně se bude Adrian Portmann této nespravedlnosti bránit. Přejme mu - i v našem zájmu, aby své kvality dokázal i v soudním sporu!

 

Jan Šinágl, 14.4.2014  

* * *

ÚSTR svého ředitele nezvolil, bude další kolo. Vyřazení kandidáti vyhrožují žalobou

… Podle neúspěšného adepta Adriana Portmanna Rada ÚSTR vyřazovala kandidáty z tendru na ředitele nezákonně. Portmann žádá radu o nápravu, v opačném případě se bude bránit i soudně. … Volbu kritizuje i další vyřazený uchazeč Karel Světnička a Konfederace politických vězňů ČR dokonce označila výběrové řízení za podvodně zorganizované a požaduje zrušení celého tendru na výběr ředitele ústavu. Jinak bude požadovat odvolání členů rady ÚSTR. … V ústavu panuje neklidná situace kvůli změnám, které plánuje přechodná ředitelka Foglová. Ta chce elektronické záznamy převést do Archivu bezpečnostních složek. Odboráři kvůli jejím plánům protestují už měsíce. Do sporu teď vstoupil i premiér Bohuslav Sobotka, který ředitelce v dopise napsal, že připravované změny jsou protizákonné. Což ostatně tvrdí i odboráři. O ústavu se také letos hovořilo v souvislosti s jeho vystoupením z Platformy evropské paměti a svědomí. Platforma sdružuje desítky podobných organizací ze zahraničí a chtěla po ÚSTR informace o členech vědecké rady, kteří měli být v minulosti členy KSČ. …

* * *

Volba šéfa ÚSTR míří k soudu

Neúspěšný uchazeč o funkci Adrian Portmann tvrdí, že byl vyřazen nezákonně a hodlá se bránit. Hrozí i stávka zaměstnanců ústavu.

PRAHA Ať už dopadne volba nové­ho šéfa Ústavu pro studium totalit­ních režimů jakkoli, již teď je jas­né, že po ní zůstane pocit trapnosti, soudní tahanice a možná i stávka zaměstnanců.

Rada ÚSTR ředitele v prvním ani ve druhém kole nezvolila a za týden ji čeká kolo poslední. Radní v něm budou vybírat ze dvou nejú­spěšnějších kandidátů - francouz­ské historicky Muriel Blaiveové a historika Zdeňka Hazdry. U obou se zřejmě dočkáme zpochybnění je­jich erudice k vedení ústavu.

Ostatně Nezávislá odborová or­ganizace ÚSTR už s předstihem na sklonku března rozeslala sdělení, že Muriel Blaiveová nepíše ve svém životopise pravdu o svém pů­sobení v Institutu Ludwiga Boltzmanna ve Vídni. Na adresu Hazd­ry se zase objevily spekulace o ne­dostatečné znalosti cizích jazyků. On sám to popírá.

Volební versus jednací řád

Volba navíc patrně skončí u sou­du. Jeden z vyřazených uchazečů o funkci, švýcarský historik Adri­an Portmann, oznámil, že nehodlá svůj neúspěch nechat jen tak být a hrozí soudní pří. „Jednací řád ne­počítá s vyřazováním kandidátů, ale přesto tři byli, včetně mě, vyřa­zeni, a to nelze tolerovat,“ řekl LN.

Naráží tím na volební řád, který si rada schválila a upřesnila v něm průběh volby ředitele. Podle Portmanna je neplatný, neboť je v rozporu s jednacím řádem - nor­mou volebnímu řádu nadřazenou.

Členové rady,s nimiž LN hovoři­ly, ale považují Portmannovu argu­mentaci za absurdní. “Nevidím žád­né porušení jednacího řádu. Jedna­cí řád obecně stanovuje podmínky, volebním řádem jsme je jen konkre­tizovali,“ míní Michal Uhl. Podob­ného názoru je Emilie Benešová:„Mezi jednacím a volebním řádem žádný rozpor nevidím. Vznese-li ale někdo z rady námitku v tomto směru, můžeme se tím zabývat.“

Další z radních Jan Bureš ozna­čil Portmannovu argumentaci za účelovou. „Vůbec nečekám, že by­chom pana Portmanna vraceli do hry,“ naznačil reakci rady na Portmannovu hrozbu.

Bývalá předsedkyně rady Petruška Šustrová považuje za přiro­zené, že neúspěšní-kandidáti vy­hrožují soudem. Pro LN dodává: „Už vůbec mě to nepřekvapuje u pana Portmanna, o kterém je známo, že tráví dlouhé dny a týdny schůzkami s všemožnými lidmi, kterým říká, že on je tím nejlepším a jediným možným ředitelem ÚSTR.“

Není bez zajímavosti, že Portmann je pravděpodobně jediný kandidát, který má podporu (nebo minimálně požívá tolerance,) lidí z okruhu bývalého ředitele ÚSTR Pavla Žáčka. Také jde o jediného kandidáta těšícího se podpoře za­městnanců, jejichž část hovoří o možné stávce v případě, že se šéfem ústavu stane Hazdra.

ÚSTR, organizace se stopadesátimilionovým rozpočtem a s 250 za­městnanci, se potýká s krizí praktic­ky od svého vzniku v roce 2006. A nezdá se, že by existovala vůle zachránit jeho pověst. Když se LN ptaly Portmanna, zda by nebylo lep­ší ústav dále nedestabilizovat hroz­bou soudů, uvedl: „Musíme se ptát, kdo destabilizaci způsobil. Byli to ti, kteří teď porušují zákon.“

LN 11.4.2014, PŘEMYSL HOUDA

* * *

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #1 Hora 2014-04-16 11:16
Je to tragedie. Nebyli to právě poslanci za sociální demokraty, kteří se před léty
hromadně zvedli v parlamentu zvedli jako odpůrci ÚSTR a odešli? Naposledy masový
odchod prováděli přece poslanci za NSDAP.
Nebo se mýlím? Já si činnosti ústavu vážím, stejně jako ochotného Archívu bezpečnostních složek, odebírám jejich peridodika Securitas Imperii a PD Paměť a dějiny i další monografie. Odsuzuji
jednání dávno zasloužilé Petrušky Šustrové a přechytralých bez zkušeností dětí prominentů Uhlů a Šabatové. Jak vůbec přišli na Foglovou?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)