Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dne 22.dubna 2014 v hořovickém Kulturním domě byl uveden pořad „JAN KRAUS aneb HVĚZDY, JAK JE NEZNÁTE“. Hostem byla výborná zpěvačka Tereza Černochová, moderoval Václav D. Kosík. Známý český herec, publicista, dramatik, režisér a moderátor populárního pořadu UVOLNĚTE SE, PROSÍM, nezklamal. Představení bylo skvělé a poučné, zejména vyprávění o rodině Krausů či o strýčkovi Jedličkovi. Mohu jen doporučit. Věnovat se chci jinému tématu. Na závěr pořadu byli diváci vyzváni ke kladení otázek a nastalo velké mlčení.

První otázku „Pane Krausi, jak hodnotíte tvrzení, že - Role dělá člověka?“ (patřičně ji rozvedl) - položil autor těchto řádek, druhou, poslední jedna paní, zda je pravda, že v Dejvicích vyváděl jako mladík nějakou rošťárnu. Přes opakované výzvy k dalším otázkám, zaplněný sál mlčel. Doporučil jsem s nadsázkou zhasnout, což vyvolalo úsměv i u Jana Krause, bohužel se nezhaslo. Lidé mají vždy problém se rozpovídat, poté otázky jen srší. To co nastalo v Hořovicích mne překvapilo. Po představení jsem se zeptal jednoho chlapce proč se na něco nezeptal, když se nabízejí stovky otázek. Jeho odpověď: „Lidé se stydí.“ Měl pravdu, lidé se stále stydí, mají nedostatek osobní odvahy a sebedůvěry a stále podvědomý strach „z něčeho“ co neumí sami definovat.

Vzpomněl jsem si na jednu akci u paní Medy Mládkové na počest jejího zesnulého manžela Jana Mládka, kam byly pozváni významní hosté, mj. i bývalý italský ministr zahraničí. Po programu promluvili jeho přátelé, významné osobnosti, poté paní Meda Mládková, po americkém způsobu, nabídla mikrofon všem účastníkům. Také byl cítit nedostatek odvahy a sebevědomí říci něco sám a veřejně vystoupit. Využil jsem nabízenou možnost jako první, poté se přidali další. V Hořovicích mne zarazilo, že ani po 25 letech po „pádu“ komunismu, lidé nemají odvahu, přímo se stydí, říci něco veřejně. Překvapilo mne to hlavně u lidí, kde už bych to neočekával – mladých, či bohatých, sebevědomých, úspěšných podnikatelů. Stále si v sobě nosíme neblahé dědictví totality, hluboce zakořeněné v našich myslích – nevyčnívat, co kdybych si uškodil apod. Nepochybuji, že poté padaly stovky otázek na cestě domů a výčitek ve stylu „Tak proč jsi se nezeptal sám“? Stále se chováme jako „podaní“, máme problém chovat se jako svobodní, sebevědomí, nebojácní, hrdí občané. Věřím, že kdybych se ptal dále a situaci nedemokraticky, ale osvětově využil, že by se ostatní přidali a otázek by bylo požehnaně. Je to jen o osobním příkladu. Tak snad příště už ne jako „ovčané“, ale jako občanéJ

Jan Kraus je skvělý vyprávěč, s moudrými přímými či nepřímými postřehy, jen by měl svým hostům v pořadu „Uvolněte se prosím“, dávat někdy více prostoru s citem pro pointy jejich vyprávění. Někdy necitlivě přerušuje „nit“ jejich vyprávění (občas je to nutné). Vzpomínám na pana režiséra Jiřího Krejčíka st., kterému dal potřebný prostor, kdy ho takřka nerušil – kdo by si dovolil tohoto velikána přerušovat, žeJ Takové rozhovory s moudrými lidmi zůstanou dlouho v naší paměti a duších.

 

Jan Šinágl, 24.4.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)