Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Benes a zlatoZdá se, že prezident Edvard Beneš uzavřel dohodu s Anglií a půjčilzlaté rezervy Československa. Pak zlato zmizelo. Ale zmizelo opravdu…?! - Článek uvádí, že 6.000.000 liber československého zlata, bylo převedeno na Němce, zatímco prezident Beneš fakticky slíbil zlato pro použití ve Velké Británii na financování československé vojenské jednotky ve Velké Británii. Je s podivem, že nikdo zveřejnil tuto informaci, s výjimkou tohoto webu v roce 2014.

Dokumenty odhalují šokující příběh: pouhých šest měsíců před vstupem Velké Británie do války s nacistickým Německem, Bank of England ochotně předala zlato v hodnotě 5.600.000 liber Hitlerovi - a které patřilo Českolsovensku. Winston Churchill chtěl vědět: „Jak mohla vláda žádat své občany k narukování do armády, když 6 milionů liber ve zlatě mohou být převedeny nacistické vládě." Níže nabízím text a odkazy na dokumenty v angličtině. Bohužel nemám kapacity na český překlad. Podobné články těžko kdy u nás vyjdou v češtině.

On December 10, 1940 a second agreement was signet regagrding the financing of Czechoslovak forces during the war. A key element of the agreement related to the use by the Provisional government of some Ł6,000,000 of Czechoslovak funds held by the Bank of England. The agreement invalidated German claims to the funds and established the necessary provisions for their use in the war effort. A credit of Ł7,500,000 was established with further amounts to be approved if necessary. In addition, the second agreement laid out plans and provisions „for preparation for Anglo-Czechoslovak co-operation for the Republic after the end of the war. … Finally, on July 18, 1941 Eden summoned Masaryk to the Foreign Office and handed him a note, in which the Britisch government officially recognized the Czechoslovak gevernment under the terms specified by Beneš. The note restored for Britain the former international status of Beneš and his goverment and opened the door for solution of future questions regarding the frontiers of Czechoslobakia, as well as postwar relations with Great Britain and other Allied governments. … Winston Churchill demanded to know how the government could ask its citizens to enlist in the military when it was “so butter-fingered that £6 million worth of gold can be transferred to the Nazi government.

Preston and Partridge, eds., British Documents on Foreign Affairs. Part III, Vol.3, Apríl 1941-Juli 1941. FO 417/43 16199, C 8083/7140/12, No.41: „Agreement Between the Union of Societ Socialist Republice and the Czechoslovak Republic, 21 Juli 1941, Beneš, Memoirs, 157-158

* * *

Czech Gold and Dulles

Czech Gold, By Adam Lebor

Miami University Thesis - complete

THE DEVELOPMENT AND FAILURE OF AMERICAN POLICY TOWARD CZECHOSLOVAKIA, 1938-1948

Abstract: Describes the recognition of the Provisional Czechoslovak governemnt-in-exile President Benes and the financing of Czechoslovak forces in 1940 by Great Britain in trade for Czechoslovakia's gold reserve of 6,000,000 pounds which President Benes pledged as collateral, see pages 51-54.  This case study of Czechoslovakia traces the development and ultimate failure of United States policy toward Eastern Europe from 1938-1948. It described how American policymakers viewed this region in terms of U.S. interests is of paramount importance in understanding why Czechoslovakia and other Eastern European countries “fell” under the sphere of influence of the Soviet Union rather than allying themselves with the West. First, through multi-archival sources, this study demonstrates how U.S. policymakers’ inability to recognize the unique position of, and democratic tradition within, Czechoslovakia led to the development and implementation of an inconsistent and essentially flawed policy of non-accommodation during the Truman administration that allowed the Czechoslovak Communist Party to obtain control of the government in 1948. Second, this study shows that Eastern Europe, although economically not as significant to American interests as Western Europe, became an ideological battleground as the United States and Soviet Union tried to expand their respective sphere of influence in Eastern Europe. As a result the United States increasingly pressured the Czechoslovak government to adopt pro-Western policies favorable to the U.S.,  229 pages.

Recognition of the Czechoslovak Government in Exile 1939 - Benes Bargains Czech Gold Reserves

By Carson W. Clements

Jan Kuklík: „Gold not stolen but used by Benes for the Czechoslovak Resistance Army.“ (Zlato nebylo ukradeno, ale použito Benešem pro československý odboj.)

P.S.

Jan Kuklík je český historik. Jeho články si může západní občan přečíst. Český občan si články západních historiků v češtině přečíst nemůže. Nezávislost a pravda mají svoji cenu. Proto jsou to tak cenné hodnoty. Dokumenty odhalují šokující příběh: pouhých šest měsíců před vstupem Velké Británie do války s nacistickým Německem, Bank of England ochotně předala zlato v hodnotě 5.600.000 liber Hitlerovi - a které patřilo jiné zemi. Winston Churchill chtěl vědět, jak mohla vládažádat své občany k narukování do armády, když 6 milionů liber ve zlatě mohou být převedeny nacistické vládě."

 

Jan Šinágl, 27.6.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 Jan Šinagl 2014-07-03 08:25
Samozřejmě není. Raději bych si v češtině přečetl knihu západního, renomovaného historika, než bývalého novináře komunistického tisku. Velmi pochybuji, že v knize pana Motla jsou uveřejněny kopie těchto dokumentů, nebo citace z nich a mnoha dalších, které jsem uveřejnil již dříve i v souvislosti se zmizelým zlatem ruského a rumunského cara.
0 #1 Josef Sedlák 2014-06-30 20:51
O tom zlatě napsal celou knihu Stanislav Motl. Určitě je ve Vaší knihovně.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)