Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Projev Jana Antonína Bati na školské konferenci ve Zlíně z roku 1938, bych nechal zaznít na všech vstupních škol v dnešní den zahájení nového školního roku!

Také vám to tak připadá? Jakobychom žili pokrytecky či ve schizofrenii. V mnohém se shodujeme, myslíme mluvíme stejně, ale konáme, ve velké většině, často zcela jinak. Ať se jedná o běžné občany, politiky či známé osobnosti. Každý si najde svůj důvod. Někdo pragmatický, druhý vypočítavý, další nepřizná svoji zbabělost a strach. Různí podvodníci a zločinci potom o to snadněji jednají na náš účet. Politik je obrazem země a ta jeho obrazem. Budeme-li čekat na to, co si většina slušných přeje, nikdy se toho čekáním nedočkáme. Logicky jen pravého opaku a stále horšího. To jistě ví většina z nás a přesto nekoná? Projev Jana Antonína Bati na školské konferenci ve Zlíně v roce 1938 nechť je nám trvalou motivací a inspirací!

 

Problém naší země byl a je stále mravní, chcete-li nepevného charakteru. Karel Kryl to vystihl přesně: „Zachováváme postoje, místo abychom stáli.“ Kdo umí zachovávat jen výhodné postoje, bude se také neustále hroutit, charakterově i materiálně s dopadem na své zdraví. Má na něco jiného naše země ještě intelektuální a především charakterovou kapacitu? Chtěl bych v to věřit. Mé zkušenosti z posledních 25 let tomu vůbec nenasvědčují a nenaplňují optimismem. Nemalé množství lidí preferuje nezřízené pití, obžerství, vulgarity, konzum nenáročné „kultury“, pohodu, chaty, nákupy, nezodpovědnost, nerespektování zákonů atd. Morálka a dobré mravy velkou většinu už vůbec nezajímají. Hlavně sám nic nedělat, ale o to více upozorňovat a kritizovat druhé, to nám jde vždy.

Jistě je toto jednání i určitým instinktivním, nevědomým útěkem do zapomnění před amorálností, podvody a zločiny. Útočí na nás z médií denně. Neustálý, nový proud amorálnosti a zločinů přispívá k apatii, odevzdanosti, otupení a útěku obyvatelstva z veřejného života. S tím souvisí i ztráta schopnosti přirozené komunikace. Stále více lidí trpí samotou, včetně bohatých. Není nic jiného než ztráta přirozeného způsobu života. Mladá generace, často už děti, reagují na tento alarmující stav společnosti nenormálním zvýšením konzumu alkoholu, cigaret a drog, agresí, kde patříme už roky mezi „špičku“ v Evropě i ve světě. Ovládáme komunikaci moderními médi, ale už si neuvědomujeme, že u většiny se naplňuje varování Alberta Einsteina: „Dejme si pozor, ať technika slouží nám. Bude-li tomu naopak, budeme produkovat generace idiotů.“

Není zde zatím síly, která by to mohla změnit. Mnohem pravděpodobnější je kolaps, podobně jako tomu bylo v roce 1989. Opět bude mravní kolaps zřejmě předvojem hospodářského. Systém se potom zhroutí sám od sebe, kdy síla nefunkčnosti překoná sílu funkčnosti. Je smutné neustále přihlížet snahám různých vlád o nápravu, které nejsou ničím jiným než jinou formou v pokračování stejného, pochopitelně z velké části stále stejnými, především těmi v pozadí. Při vší úctě k těm několika málo skutečně schopným, poctivým a pracovitým politikům, kteří chtějí sloužit zemi a jejím občanům a ne žít amorálně z výsledků práce druhých.

Zadlužení země varuje: Veřejný dluh České republiky je takřka 1.9 bilionů korun, občané jsou zadluženi 1.2 biliony korun, čili na obyvatele, včetně kojenců, vyjde cca 310.000,-Kč dluh!

Co může udělat sám občan? Aktivně se stavět proti jakékoliv formě zla dle svých schopností a možností, které potkává v denním životě, spojovat se se stejně smýšlejícími a pokusit se o to více působit. Vše začíná u komunální politiky a občanské společnosti. Je-li komunální politika nekvalitní, je nekvalitní a nestabilní i vláda, která je jejím obrazem.

Mnohý může říci, že na to nemá čas? V tom případě bude potřebovat stále více času, aby uživil sebe a svoji rodinu. Berme nadcházející podzimní volby jako další možnost začít měnit nedobrý stav naší země a její politiku.

Základem každého prosperujícího státu bude vždy rodina, výchova, vzdělání, kultura a tradice. To u nás už kdysi bylo, za totality takřka komunisty zničeno. Nyní nemáme jinou možnost než se znovu pokusit tyto hodnoty obnovit. Není to o jistotě, ale naději a víře, jakou je celý náš život, má-li být smysluplný.

Jan Antonín Baťa žil smysluplný život. Jenom s lidmi jeho kvalit může naše země a svět prosperovat a omezovat rizika válek na minimum.

Jeho projev na školské konferenci ve Zlíně z roku 1938, bych nechal zaznít na všech vstupních škol v dnešní den zahájení nového školního roku!

Jan Šinágl, 1.9.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

+2 #3 Jan Šinagl 2014-09-02 12:24
Předpokládám tedy, že Vy jste dokonalá a bez chyb, paní Schmídová? Potom kandidujte, budu mít jistotu předem a budu Vás volit mnohem raději než pana Babiše. Nevolil jsem ostatně pana Babiše, ani jistotu, ale naději kterou dalo lidem Hnutí ANO. Že to nedopadlo podle našich představ je i díky postojům a myšlení, které presentujete Vy. Požadujete jistoty předem, aby bylo vše hned a pokud možno to za nás udělali jiní. I o typu lidí, jako jste Vy, jsem psal v tomto článku. Čtěte příště prosím pozorněji a zkuste sama přiložit ruku k dílu místo planého kritizování a moralizování. Napište mi o Vašich úspěších a čeho jste Vy osobně dosáhla. Mnoho zdaru!
-1 #2 věra schmidová čepor 2014-09-02 12:04
tady vyzdvihujete Ba´tu- a v normálním životě podporujete Babiše- jaký nepoměr morálních kvalit
0 #1 Franta Kojala 2014-09-01 19:10
Včera Gdaňsk, dnes Doněck, varují polští intelektuálové

echo24.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)