Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Krajane MZV 140914Jako každý rok touto dobou pochodovali a zpívali naši krajané Praze – jen zahraničním turistům a náhodnýmKrajane Ukrajiny mama dcera 140914 kolemjdoucím. Veřejnoprávní média je dokonale utajila před veřejností. Dokonce v senátním parku zpívali před prázdnými lavičkami! Veřejnosti byl přístup zakázán, údajně z technických důvodů?! Zřejmě aby se neponičil trávník před dalším politickým mítinkem?! Jsem rád, že jsem měl čas a možnost alespoň zachytit podstatné z jejich skvělého, několikadenního vystupování v Praze včera, v poslední den jejich návštěvy. Sedm videí mluví za vše. Věřím, že na konci závěrečného videa níže před Arcibiskupským palácem, po ocenění jednotlivců a skupin jsem promluvil i za většinu slušných obyvatel naší země. Je to smutné konstatování. Naši krajané, milující naši zem více než mnozí z nás, udržující po generace českou tradici a kulturu, jsou v naší zemi vítáni pomalu jako nežádoucí, rušící zavedené „pořádky“ a kdy naše země se k nich chová, díky politikům a jimi ovládanými institucemi, tak macešsky, hanebně a ostudně, veřejnoprávní média nevyjímaje!

 

Kdysi jich přijíždělo až pětset, dnes necelých dvěstě – i díky stále se snižujícím dotacím MZV, 400.000,-Kč / 300.000,-Kč / 200.000,-Kč až na dnešních 100.000,-Kč kdy si organizátoři vyprosili přídavek 50.000,-Kč aby bylo na nejnutnější. I proto jich přijelo o tolik méně. Krajane turiste foti 140914Ignorace veřejnoprávních médií a politiků nepřekvapuje, jen to ukazuje jací lidé jsou našimi „reprezentanty“. AlespoňKrajane odchod 140914 poděkujme senátoru Tomáši Grulichovi byť by mohl přijít poněkud lépe oblečen způsobem odpovídajícím významu události. Ten pán, co kritizuje skandální zákaz vstupu veřejnosti do senátního parku je poslední žijící z party Rychlých Šípů – rychlonožka. Nemohl to říci za všechny slušné občany lépe! Je znakem ubohosti, že ani Václav Klaus, ani Miloš Zeman nikdy nepozvali krajany na Pražský hrad…

Neděle 15.září bylo poprvé Dnem památky vyhnaných v Německu v Bavorsku, Sasku a Hesensku (od příštího roku i celostátně dne 20.července). Je v tom určitá symbolika. I my jsme vyhnali po válce 1/3 svého obyvatelstva, která u nás žila po dlouhá staletí. Jedni byli vyhnáni násilím, druzí odcházeli za lepším z nouze. Obě tyto větve našeho národa by si zasloužily své Památné dny – Den památky vyhnaných a Den památky krajanů. Nyní už se pokochejte včerejší nádhernou atmosférou ze které byli zahraniční turisté naprosto uchváceni:

Takto se připravovali na krajanský průvod v Toskánském paláci (omlouvám se za špatnou kvalitu zvuku.)

Zazpívali si i před budovou Toskánského paláce.

Kdo z nás umí ještě tak skvěle zazpívat Čobogaj, něbogaj?

Nebo Vojáci, jdou vojáci jdou, kdy jsme se neubránili vzpomínce na trpící Ukrajinu, která měla také své zástupce z Kyjeva i Oděsy…

U pomníku TGM zazněla tradičně píseň Ach synku, synku s neopakovatelným citem.

Pravý Moravský verbuňk přímo u brány Pražského hradu nadchl všechny přítomné, jistě i hradní stráž. Pak už následoval závěr – viz úvodní video.

A to ještě nepíši o tom, že tři dny předtím probíhala krajanská konference v Národním muzeu na téma „Čeština ve světě.“ Viz webové stránky Českého dialogu. Vystoupili úžasní lidé se svými proslovy o češtině, o české kultuře ve světě. Po celé republice cestují kamery ČT 24, ale priority mají zřejmě poněkud jiné, než aby informovaly o podstatném!

Právě jsem se dozvěděl, že MZV záměrně počkalo, až odjedou z festivalu krajané z Oděsy a hlavně místopředsedkyně České národní rady na Ukrajině  MUDr. Ema Sniděvič, která na jaře vyzvala českou vládu, aby pomohla cca 40 rodinám krajanům z Ukrajiny přesídlit do Čech, angažovala se v tom velmi aktivně a je nebojácná. Na dnešek si MZV pozvalo k jednání na toto téma na 12:00 hod. do Černínského paláce, bez účasti novinářů, stávající předsedkyni české národní rady na Ukrajině, paní Ludmilu Muchinu, jejíž manžel má vysoké postavení v aeroflotu v Kyjevě a tudíž je velmi opatrná, nechce si znepřátelit žádnou stranu. Připomínám jak z jarní schůzky Ludmily Muchiny na MZV vykládal Zaorálek tisku, že představitelka krajanů na Ukrajině vypovídala, že vlastně nemají žádný problém a že se stěhovat vlastně nikdo ani nechce.

SLAVA UKRAJINĚ!

 

Jan Šinágl, 15.9.2014

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (6 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #2 Anna Bašičová 2014-09-15 22:15
Opravdu veliká ostuda pro ČR.
Je vidět, že opravdové hodnoty politikům neustále unikají. Ale entuziazmus zahranič.Čechů to nezničí.:-)
+6 #1 Jan Chlumský 2014-09-15 20:41
Byl jsem kanadským muzikantem, účinkujícím na tomto festivalu před pár lety. Poznávaje některé z účinkujících, přiznám se, že mne atmosféra festivalu hluboce dojala a citově na mne velmi zapůsobila. Připomněla mi ty prosté, nezáludné lidi, někdy již ani moc česky nemluvící, kteří šťastně dokazovali, že vědí a silně cítí, kam patří. Milují bezelstně všechno to hezké co náš národ měl a si vytvořil a dělají vše, aby si to v sobě udrželi. A je ostudou pánů prezidentů, České televize, medií a naší vládní garnitury, že je ignorovali a neprojevili jim úctu a zasloužené ocenění. Kdyby se tam tak zadarmo podávala slivovice, to by se asi pan president nedal dvakrát pobízet. Je to ostuda celého našeho vedení a doufám, že to pořadatele a ty dva či tři poslance, kteří tyto podniky podporují neodradí. Účinkující bych pak rád z Kanady pozdravoval, za mou osobu a za všechny Čechoslováky jim poděkoval a k jejich vystoupení jim ze srdce pogratuloval.
Jan Chlumský, Kanada,

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)