Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dnes v 15:00 hod. byl základní kámen odhalen. Podrobnosti naleznete zde. Připomínám, že čeští starousedlíci zůstali, odešli (nemuseli), nebyli vyhnání, ale jen se vrátili ti, které tam vláda ČSR "nahnala" po roce 1918 a kteří měli právě proto obavy zůstat, na rozdíl od českých starousedlíků. Ti tam žili po staletí spolu s českými Němci. Čeští „vyhnaní“ ze Sudet si mohli vzít své majetky a po válce se mnozí z nich vrátit. Čeští Němci byly o vše okradeni, vyhnání a vrátit se nesměli do svých staletých domovů. Není mi známo, kolik Čechů při „vyhnání“ v r. 1938 zahynulo, zato českých Němců podle nejstřízlivějších odhadů zahynulo při násilném poválečném vyhnání v r. 1945, tedy v době míru 170.000, převážně starých, nemocných, včetně dětí a kojenců. Zmizelo přes 3300 měst osad a vesnic! Ptejme se, proč se tak nedělo s domácími Němci v západních zemích, kde byla skutečná válka?! ČT24 dnes ráno akci 3x oznámila, bez uvedení místa a času? Nedostavila se, ani žádná známá média. Němečtí historici a sudetští Němci by se hodně divili předneseným projevům. Jsme stále na Východě a bojíme se pravdy o naší minulosti, tedy i pravdy o nás samých.

 

Jan Šinágl, 26.9.2014

* * *

V Plzni je základní kámen budoucího pomníku vysídleným lidem

V Plzni je základní kámen budoucího pomníku, který bude věnovaný tisícům obyvatel Československa vyhnaným před druhou světovou válkou z pohraničí. Třímetrový památník bude za rok stát na konci města, za borskou věznicí a na dohled od linie někdejšího protektorátního území. Žádný jiný pomník lidem vyhnaným z československého pohraničí nikde jinde v ČR není, řekl ČTK jeden z iniciátorů pomníku, Stanislav Bukovský z Českého svazu bojovníků za svobodu. Pomník budou tvořit tři metrové kamenné bloky sestavené k sobě. Nahoře v první třetině bude hluboký reliéf tvaru českých zemí okleštěných záborem pohraničí po mnichovské dohodě. Ve střední části bude nápis v češtině, pod ním menší německý nápis a zezadu nápis v angličtině a ruštině. ČRo, 27.9.2014

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

0 #5 Jan Šinagl 2014-11-16 17:17
Nebyli vyhnáni, vraceli se dobrovolně. Majetek si mohli vzít sebou. Ptejte se kolik z vracejících se ze Sudet tam nalezlo své nové domovy po roce 1918 v rámci diskriminační politiky ČSR a kolik bylo mezi nimi starousedlíků. Ti zůstali ve velké většině.
+1 #4 Vlastimil Cech 2014-11-16 14:54
Vazeny pane P.T.Vasicek, to neni podlezani ale to je kamaratnsoft.Mu j dedecek ,ktery sluzil v nemecke armade v hodnosti OBERSTUMFUHRER poznal sve nejlepsi pratele prave v armade.Litoval toho ze skoro vsichni padli u Stalingradu.
-1 #3 Dr.med. Vasicek 2014-11-16 13:50
Tak to s tim ceskym patolizalstvim vuci Nemcum je ponekud prehnane. Polovina nasi rodiny MUSELA z pohranici po zaboru Hitlerem a jeoho 5. kolonou do vnitrozemi. Jsem rad, ze se konecne o tom zacina i v CR mluvit. V Berline pravidelne na toto tema referuji. O tom, ze 95% Sudetaku bylo hitlerovci uz publikovala Alena Wagnerova. Myslel jsem, ze jen Schwarzenberg byl patolizal,ale jak leze Zaoralek Steinmeierovido zadku, je ojedinele a jen srovnatelne s praktikami v ceskonemeckem fondu budoucnosti. To Karel kopal na obe strany, na ceskou i na tu nemeckou. Popr. i na rakouskou.
0 #2 Michal Novotny 2014-10-02 16:01
To, ze slavna CST tuto dulezitou zalezitost odbyla je jasné. Vysilaci cas preci potrebuje na kydy predstavitelu vladnoucich stran ( Úsvit, Svobodní a Piráti se nehodí....ti chteji zmeny a neco resit!!!) a dále nerozbourit siroke, lidové masy (ktere ty vladnouci velkopartaje uz 24 let voli a pak na ne nadávaji ), protoze by mohly eventuelne poznat jak to po valce bylo skutecne a jaci " jemní demokrate" byly revolucní gardy!!!!!
+1 #1 Hora 2014-09-30 12:05
Když o tom tak uvažuji, tak by to měl být pomník i mé babičce, byla z Nýřan a to je kousek od borské věznice.Matka odešla již dříve do Plzně.Bohužel jsem se jich neptal, jak to bylo, ale vím, že si nestěžovaly, naopak matku navštěvoval ještě v Plzni po pádu Stalingradu německý spolužák z Nýřan, o berlích, nohy mu tam umrzly a patřil k posledním zachráněným ze stalingradského kotle. Nenarukoval dobrovolně, za protektorátu mu pak dali místo vrátného ve werkšusáckě uniformě
na plzeňskěm Gestapu. Neustále matce říkal, jak nestačí odhánět výmluvami Čechy, kteří tam chodí udávat sousedy.
Nevím, jak skončil. Babička pak dostala
za vystěhování z Nýřan, asi tam nechtěla zůstat půlku dvojdomku na tzv.Cikánce za
Plzní, kterě čs.vláda vybudovala pro Čechy ze Sudet připojených k Velkoněmecké Říši a bohužel blízko později bombardovaného ranžíru, kdy to odnesla i osada Cikánka,cihlový ch
Nikdy jsem však od nich neslyšel nějakě
antiněmeckě výpady.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)