Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka Pavel Vezen svedomi… Po uvalení vazby na Pavla Wonku v dubnu 1988 byl náčelník Správy SNV ČR informován o umístění Pavla Wonky do věznice v Hradci Králové, neboť se jednalo o "zájmovou osobu”. Současně byl vydán příkaz nepoužívat proti Pavlu Wonkovi mírnější prostředky pro dosažení účelu zákroku. Je s podivem, že nebyly zajištěny další dokumenty o pobytu Pavla Wonky ve věznici až do doby jeho úmrtí. Četnost zpráv po úmrtí Pavla Wonky odpovídala poměrům, kdy byl ve výkonu trestu. Z těchto zpráv je patrné, že některé úkony byly činěny ve spolupráci se Státní bezpečností. Obdobná povin­nost podávat zprávy na nadřízené orgány byla zjištěna též u orgánů prokuratury. Generální prokuratura ČR podávala zprávy nejvyšším stranickým orgánům cestou příslušného oddělení KSČ. Komise nepochybuje, že orgány Státní bezpečnosti po své linii informovaly stranické orgány o vývoji v této věci. …

PŘEDSEDNICTVO ČESKÉ NÁRODNÍ RADY

Schůze 55. (25.dubna 1990), Č. pořadu: 3

Zpráva o dosavadním průběhu šetření dočasné komisepředsednictva České národní rady pro vyšetření okolností smrti Pavla Wonky.

Usnesením předsednictva České národní rady ze dne 6.února 1990 č. 466, ustavena podle § 33 zákona o jednacím řádu České národní rady dočasná komise předsednictva ČNR pro vyšetření okolností smrti Pavla Wonky.Předkládám předsednictvu České národní rady k projednání zprávu této komise o dosavadním průběhu šetření.

Příloha I: Návrh usnesení

Příloha II: Zpráva

Předkládá:

JUDr. Ivo Palkoska předseda dočasné komise

24.dubna 1990

- 24 -

11.0. Podíl Státní bezpečnosti na trestním stíhání Pavla Wonky v dubnu 1988

11.1. Komise má značné pochyby o úloze orgánů Státní bezpečnosti ve věci Pavla Wonky. Činnost Státní bezpečnosti lze velice špatně rozkrýt, neboť chybí množství písemného materiálu, který byl zni­čen v prosinci 1989. Výpovědi příslušníků Státní bezpečnosti ne­lze považovat za věrohodné. Jejich výpovědi se v podstatných okolnostech liší od důkazů založených ve spisech.

11.2. Lze připustit, že první kontakty Pavla Wonky a Státní bez­pečnosti sahají k roku 1982. Orgány StB měly největší zájemo Pavla Wonku v letech 1986 až 1987, kdy bylo proti němu vedeno trestní stíhání pro podvracení republiky. Činnost Pavla Wonky by­la předmětem rozpracování operativních orgánů Státní bezpečnosti v Hradci Králové a pozdější vyšetřování vedlo oddělení vyšetřová­ní téže složky.

Ze zajištěných dokladů lze prokázat, že orgány StB v Hradci Králové si neustále udržovaly přehled o místě pobytu Pavla Wonky, a v případě dalšího trestního stíhání či prověřování jinými orgá­ny činnými v trestním řízení o něm byly automaticky informovány.

Z téhož důvodu se příslušníci StB dostavili do věznice v Praze 4 - Pankráci v den, kdy Pavel Wonka byl propouštěn na svobodu z výkonu trestu. Z chování Pavla Wonky lze dovodit, že se jednalo o osoby, které již dříve znal. Ti jej odvezli autem na OO VB Trutnov, kde byly učiněny úkony popsané v bodě 3.1. Tito pří­slušníci jej též dopravili až do bytu jeho matky.

11.3. Komise nevěří tvrzení orgánů StB, že se o vazbě Pavla Wonky dozvěděly až po jeho smrti. Pavel Wonka byl označen jako "zájmová osoba 4. kategorie", tj. té nejmenší důležitosti. Z téhož důvodu byl vyžadován souhlas generální prokuratury CR k zahájení trest­ního stíhání a dodání do vazby bylo neprodleně hlášeno náčelníko­vi Správy SNV ČR apod.

Orgány Státní bezpečnosti měly možnost informovat se na po­byt Pavla Wonky ve vazbě buď u náčelníka věznice, či přímo u orgánů vnitřní ochrany.

Činnost a mechanismus fungování oddělaní vnitřní ochrany ve věznici a jeho součinnost s příslušnými složkami ministerstva vnitra (v případě politických deliktů s StB) vycházela z dohody uzavřené mezi ministerstvem spravedlnosti a ministerstvem vnitra. Ta byla prokázána jak písemnou dokumentací, tak vlastním vyjádře­ním odpovědných funkcionářů Správy SNV CR.

Nelze vyloučit ani neformální kontakt příslušníků SNV a StB.

11.4. Komise se domnívá, že Státní bezpečnost měla důvod zabývat se osobou Pavla Wonky i po propuštění z výkonu trestu. Pavel Won­ka rozeslal písemnosti uvedené v bodě 1.3., které musely opětovné vyvolat, zájem státní bezpečnosti.

O stálém zájmu StB svědčí též přítomnost dvou mužů v civilu při hlavním líčení ve věci Pavla Wonky dne 20.4.1988 v budově

- 25 -

krajského soudu v Hradci Králové. O místě konání hlavního ličení byly informovány pouze předvolané osoby a jednací síň byla uvolněna těsně před hlavním líčením.

11.5. Komisi bylo naznačeno, že Pavel Wonka poskytoval informace Státní bezpečnosti o vlivných osobách ve Vrchlabí a v Trutnově, dále některé jakoby zpravodajské údaje ze zahraničí a též informace o svých kontaktech s nezávislými iniciativami. Komise se domnívá, že tato fakta mohou být komisi úmyslně podsouvána, a že byl Pavel Wonka zdiskreditován. Kromě toho příslušníci StB uvedli, že by v případě konfrontace např. s matkou či bratrem Pavla Wonky, tyto své výpovědi o údajné spolupráci s Pavlem Wonkou odvolali.

Problémy, které jsou naznačeny v tomto a v předcházejících bodech, nelze verifikovat, neboť tvrzení příslušníků StB je mlhavé či neurčité, anebo konkrétní údaje nelze prověřit jinými písemnými materiály z tehdejší doby.

12.0. Podíl odpovědnosti nejvyšších státních a stranických orgánů

12.1. Komise se zabývala případným podílem odpovědnosti nejvyšších státních a stranických orgánů na případu Pavla Wonky. Soustředěním pozornosti na vztah ministerstva spravedlnosti ČR a KSČ bylo zjištěno, že náčelník Správy SNV ČR podával pravidelně zprávy ministru spravedlnosti ČR, a to ve velmi krátkých časových úsecích, o chování Pavla Wonky ve výkonu trestu v r. 1987 a začátkem r. 1988. Byla přijata opatření, aby byl zajištěn bezkonfliktní výkon trestu na Pavlu Wonkovi.

Bylo prokázáno, že ministr spravedlnosti buď neformálně, nebo úřední cestou, informoval vrcholné stranické orgány o případu Pavla Wonky. Tato situace trvala do konce výkonu trestu v únoru 1988.

12.2. Po uvalení vazby na Pavla Wonku v dubnu 1988 byl náčelník Správy SNV ČR informován o umístění Pavla Wonky do věznice v Hradci Králové, neboť se jednalo o "zájmovou osobu”. Současně byl vydán příkaz nepoužívat proti Pavlu Wonkovi mírnější prostředky pro dosažení účelu zákroku. Je s podivem, že nebyly zajištěny další dokumenty o pobytu Pavla Wonky ve věznici až do doby jeho úmrtí. Četnost zpráv po úmrtí Pavla Wonky odpovídala poměrům, kdy byl ve výkonu trestu. Z těchto zpráv je patrné, že některé úkony byly činěny ve spolupráci se Státní bezpečností. Obdobná povin­nost podávat zprávy na nadřízené orgány byla zjištěna též u orgánů prokuratury. Generální prokuratura ČR podávala zprávy nejvyšším stranickým orgánům cestou příslušného oddělení KSČ. Komise nepochybuje, že orgány Státní bezpečnosti po své linii informovaly stranické orgány o vývoji v této věci.

- 26 -

12.3. Charakter informací z jednotlivých resortů lze označit jako svodné za celý resort, ale nelze vyloučit, že v případě zájmu by­ly poskytovány konkrétní informace. Tyto informační materiályo všeobecné politické situaci a situaci v odvětvích sloužily jako pomocný materiál k rozborové činnosti ohledně uvedených odvětví v předsednictvu ÚV KSČ. Předsednictvo po projednání rozborového materiálu přijalo obecné závěry, které měly charakter směrnice, podlá níž potom resort pod vedením příslušného ministra pracoval samostatně bez dalšího konkrétního zasahování ze strany ÚV KSČ do služebních záležitostí. Ty byly v plné kompetenci ministra, neboť ten po jmenování do funkce byl podřízen pouze předsednictvu ÚV KSČ. Podřízení ministra se měli obracet na příslušné oddělení ÚV KSČ pouze ve stranických záležitostech, ale zřejmé se tak vždy nedělo.

Státní činitelé byli v důsledku nomenklaturního výběru kádrů přímo podřízeni ÚV KSČ a často byla vytvářena personální unie.

12.4. Toto objasňuje otázku obecné politické odpovědnosti nejvyššího stranického vedení, tj. členů předsednictva a částečně sekretariátu ÚV KSČ a též státních činitelů, za pronásledování občanů z politických důvodů. Tito funkcionáři měli prostřednic­tvím systému stranické nomenklatury téměř absolutní politickou moc a tím také plnou politickou odpovědnost za další udržování stalinského systému totalitního režimu a kasárenského socialismu. Logickým důsledkem bylo pak trestní stíháni všech osob, které vy­stupovaly kriticky proti tomuto systému, případně se jakýmkoli způsobem vymykaly představám stranického a státního vedení. Orga­nizace výkonu vazby a trestu umožňovala zajistit zvláštní režimu nepohodlných osob, a tak jejich postih ještě zpřísnit.

- 27 -

Z výše uvedených skutečností činí komise tentozávěr .

Bezprostřední příčinou smrti Pavla Wonky bylo srdeční selhání. Smrt nastala s největší pravděpodobností bez přímého cizího zásahu. Nelze však vyloučit, že byla způsobena úmyslným nebo nedbalostním porušením povinností, které ve svém souhrnu vedlo k absolutnímu konci Pavla Wonky. Jednání orgánů činných v trestním řízení, tj. okresního prokurátora v Trutnově JUDr. Josefa Doležala, intervenující prokurátorky JUDr. Elišky Rychlíkové, samosoudkyně okresního soudu v Trutnově JUDr. Marcely Horváthové a obhájce JUDr. Milana Jelínka, nelze vztáhnout do přímé příčinné souvislosti s úmrtím Pavla Wonky.

Obdobný závěr však nelze učinit o příslušnících Sboru ná­pravné výchovy ve věznici Hradec Králové a příslušnících StB. Jejich úloha a případný podíl na trestním stíhání a smrti Pavla Wonky zůstávají zatím neobjasněny. Komise proto předává získáné poznatky příslušnému orgánu činnému v trestním řízení, aby ten posoudil formu a míru zavinění jednotlivých osob.

Dočasná komise předsednictva České národní rady si vyhrazuje právo opatřit pro vlastní potřebu některé další doklady, slyšet potřebné osoby a po dohodě s orgány činnými v trestním řízení spolupůsobit při vyšetřování a dohlížet na ně.

Z tohoto důvodu je nutno tuto zprávu považovat za platnou ke dni vydání. Závěry komise nejsou definitivní a dle postupu vyjasňování dalších okolnosti budou vydávány zprávy doplňující.

 

V Praze 23. dubna 1990

Komise upozorňuje, že není dovoleno publikovat tuto zpráv ve zkráceném či upraveném znění bez předchozího souhlasu předsednictva České národní rady.

* * *

Smrt Pavla Wonky a jeho 94 tezí dokazuje, jak byl režimu nebezpečný. Jeho případné styky s StB vůbec nezpochybňují jeho skvělý charakter, naopak potvrzují. Můžeme se jen domnívat čemu případně sloužily, ale jistě jako obranné či taktické kroky, aby jeho činnost byla nakonec úspěšná a aby ji hlavně přežil. Podcenil protivníka, stejně jako ing. arch Marek Řičář. Ten druhý naštěstí zatím přežil, má už za sebou rok nespravedlivého kriminálu.

Eurokomisařka Věra Jourová byla obviněná v kauze Budišov, kde byl korunním svědkem pan Říčař. Byla zproštěna obvinění pro nedostatek důkazů, ne proto, že se skutek nestal! Vyšetřující policisté, kterým se po zatčení přiznala, jak vypovídali před soudem pod přísahou, byli odvoláni, důkazy zničeny. Věra Jourová byla rychle odškodněna za nezákonnou vazbu 33 dnů v řádech milionů. V kauze Budišov korunní svědek Řičář, který byl 5 let v policejním programu, nevypovídal po dohodě jeho obhájce se státním zástupcem Borisem Havlem. Nyní má na starosti paní Jourová evropskou spravedlnost…?!

Pan Řičář a jeho rodina pokračují v boji za spravedlnost. Pavel Wonka se jí nedožil. Věřme, že pan Řičář nespravedlnost přežije a spravedlnosti se dožije. V pondělí zveřejním další otřesné informace o této kauze, vypovídající o propojení politiků s policií a justicí, které nemohou nepokračovat ani dnes. Můžeme je pouze omezovat, ve vlastním zájmu a prosperity naší země svoji občanskou angažovaností.

 

Jan Šinágl, 20.12.2014

* * *

94 tezí politického vězně čsl. státu Pavla Wonky psané ve věznici Hradec Králové a Praha-Ruzyň od 1.ledna 1987 do 10.srpna 1987

Libuše Rudinská se zavazuje

Reakce Stanislava Pitaše na film o Pavlu Wonkovi

Požadavek zaplatit za trailer k dokumentu „Pavel Wonka se zavazuje“ 20.000,-Kč, byl odmítnut

 

Petice na podporu Josefa Marka
dříve Ing. Arch. Marka Řičáře!


PETICE

* * *

...Nechci přijít o důchod…

Své jméno válečný hrdina nechtěl sdělit, redakce ale jeho totožnost zná. „Jsem sice už nad hrobem, ale nechci přijít o důchod. Neměl bych na nájem a skončil někde v kanále. Vím dobře, jak se ministerstvo obrany dokáže ke svým lidem macešsky postavit, když na ně Němci zadupou,“ připomíná veterán dva roky starý skandál, kdy tehdejší šéf resortu obrany Alexandr Vondra nechal na přání Jana Šinágla, trestně stíhaného žalobci v Berouně za popírání holocaustu a heydrichiády (který o sobě prohlašuje, že je mluvčí Sudetoněmeckého landsmančaftu -  pozn. redakce), vyhodit z armády několik důstojníků, údajně proto, že vystupovali proti snahám Němců o vrácení majetku zabaveného prezidentem Benešem za kolaboraci s Hitlerem....

http://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/okres-kladno/7261-to-jsme-tu-jak-za-protektoratu-aby-nemecka-policie-radila-par-kilometru-od-prahy-valecni-veterani-marne-protestuji-proti-naruseni-statni-suverenity-jak-tvrdi.htm

P.S.

Přituhuje, začínám vadit stále více, tak soudruzi překrucují, pomlouvají a lžou i s „válečným veteránem“, který se tak boji o svůj důchod, že ani své jméno neuvede, hlavně když se nebál bojovat. JŠ

* * *

PROČ SPĚCHAL PAN HOVER?

ÚV KSČ: Z publikace Norbert 2 - příloha č.6 - str. 129

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)