Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putiv Praha 141091Je lépe žít v míru vyzbrojen, než bezbranný, bez zbraní, stát se snadným soustem a otrokem ozbrojených, kteří žádné demokratické hodnoty nectí a neuznávají – jen hrubou sílu!

V době, kdy ruské firmy kandidovaly na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, odhadoval Putins kleptocracyEvropský policejní úřad (Europol), že 20% členů ruské Dumy, 40% manažerů v soukromých podnicích, 50% ředitelů bankovních domů a 60% státních podniků má vazby na kriminální podsvětí - Bývalí, sovětskou realitou často rozčarovaní důstojníci RGB se s vervou pouštěli do budování kapitalismu podle svých pravidel - základem bylo omezování všech, kteří by nějak mohli představovat skutečnou konkurenciLN 28.3.2015 - „Stovky tisíc vrahů si tu žijí beztrestně.“ … „V Kuzbasse byl zavražděn 40-ti kulkami podnikatel a do hlavy jeho syna byla zaťata sekyra.“ … V Rusku je 15x vyšší počet vražd než v EU. Reálně 3x vyšší, protože se uvádějí jiné důvody. V Rusku je spácháno ročně 47.000 vražd. V počtu vražd na 100.000 obyvatel v zemích G20 je Rusko na třetím místem za Jižní Afrikou a Brazílií.“ Vladimír Ovčinský, bývalý šéf ruského Interpolu, LN 29.6.2011

… Vlastnictví samotného Putina se odhaduje na částku mezi 40 a 200 miliardami dolarů - Mandaríni typu Henryho Kissingera nebo Václava Klause jistě namítnou, že démonizace jednotlivce je symptomem neschopnosti pochopit širší kontext sou­časného dění. A co je vlastně světu po tom, jací lidé vládnou Rusku? Odpověď: je nám po tom hodně, protože Rusko a ruské elity jsou v důsledku liberální globalizace součástí našeho světa nejen poli­ticky a ekonomicky - aniž by toto platilo naopak. …

Putinovo Rusko za vlády opričníků

Tradičně je neúspěch ruské demokracie připisován nedomyšleným reformám 90. let. Jiní vidí velký rozdíl mezi Putinem z roku 2000 a roku 2015 nebo hledají vysvětlení v souhře událostí, které vzbudily v Rusku jeho autoritářské a agresivní in­stinkty. Další poukazují na chyby Zápa­du: liberálové v tom, že se příliš dlouho tvářil, že se v Rusku nic tak znepokoji­vého neděje a s Putinem jde dělat byz­nys, putinisté zase, že Putina zahnal Západ do kouta podporou režimů v Gru­zii a Ukrajině.

Karen Dawishová přichází v knize Pu­tin’s Kleptocracy: Who Owns Russia s odlišným vysvětlením. Putinismus je pro ni logickým vyústěním způsobu, ja­kým se v Rusku budoval kapitalismus. Pozornost médií se vždy soustřeďovala na takzvané oligarchy, lidi s přístupem k Jelcinovi, kteří si zprivatizovali velkou část ruské ekonomiky za zlomek její sku­tečné ceny. Nicméně se často zapomíná, že v této původní akumulaci ruského kapitálu hráli prim bývalí příslušníci sovět­ské KGB, která do světa mezinárodního i ruského byznysu vtrhla ještě na konci 80. let. Podle služby vnější rozvědky na­příklad v roce 1994 velká část ze čtyř sto­vek penzionovaných generálů zastávala významné pozice v bankách a společ­ných investičních podnicích se západním byznysem.

Podnikaví kágébáci

Prvotní akumulace kapitálu byla spojena s penězi z offshórových účtů KGB, které služba používalá na své zahraniční opera­ce a údajně zamýšlela přispět k destabilizaci perestrojky doma. Tyto účty se ztrati­ly neznámo kam, i když - jak tehdy tvrdi­la vyšetřovací firma Krol, kterou si naja­la na dohledání těchto ztracených fondů vláda Jegora Gajdara - cesty vedly často k samotným ministrům z Jelcinova obdo­bí. Tyto peníze stály u zrodu prvních rus­kých obchodních bank na počátku 90. let a sloužily knakupování průmyslových’ a obchodních aktiv.

Bývalí, sovětskou realitou často rozča­rovaní důstojníci KGB se s vervou pouš­těli do budování kapitalismu podle svých pravidel - základem bylo omezo­vání všech, kteří by nějak mohli předsta­vovat skutečnou konkurenci a skutečný kapitalismus. Putin v tom nebyl výjim­kou. Po odchodu z KGB nastoupil jako poradce a poté první náměstek charisma­tického petrohradského starosty Anatolije Sobčaka. Po několika letech měl Pu­tin pod sebou veškerou privatizaci, licence pro zahraniční firmy (jedna z prvních byla udělena jeho kamarádíčkovi ze Stasi, který stál v čele pobočky Dresdner Bank) a legalizování špinavých pe­něz. Na jeho a Sobčakovo jméno byla re­gistrována banka Rossija. kterou založi­li leningradští straničtí bossové (když byly na banku Rossija vloni uvaleny sankce v souvislosti s agresí proti Ukra­jině, Putin předstíral, že ani neví, co je to za podnik).

Putin si dokázal už v Petrohradě vydo­být pověst „chlapíka, který to zařídí“. Jeho počínání přitom bylo, jak ukazuje Dawishová, buď výrazem nekompeten­ce, anebo tunelování - a nejspíše obojí­ho. Putin stál například za vytvořením mechanismu, kdy za vývoz z Petrohradu měly do města přijít potraviny pro stráda­jící obyvatelstvo. Zboží odešlo, ale potra­viny nikdy nedorazily. Spolu s mladým právníkem Dmitrijem Medveděvem stál také u zrodu družstva Ožero, kde si sme­tánka užívala výsledků svých machinací, byť ve vrstvách ruské oligarchie to stále byla druhá liga.

Putinovou nezpochybnitelnou přednos­tí byla loajalita vůči nadřízeným. Sobčakovi pomohl k útěku před spravedlností, když se již bývalý starosta ocitl ve vazbě kvůli své machinace s realitami. Putinovo působení v Jelcinově Kremlu bylo svým způsobem replikou petrohrad­ských dnů. Spolehlivý úředník, který se nebojí nej ožehavějších úkolů. Jako muž bez vlastností je nakonec vybrán za Jelcinova následovníka - především proto, že je ochoten mu zajistit beztrestnost, když se provalily korupční praktiky v jeho nejbližším okolí.

Nový vládce Kremlu vyhlásil program vertikály moci a diktatury práva. Namís­to toho pokračoval v dosavadní praxi vy­užívání systému v zájmu svém a svých souputníků. Vytvořil vertikálu korupce, pyramidu, na jejímž vrcholu spočívá on sám, náčelník. Diktatura práva je v Putinově podání založena nikoli na pronásle­dování velké korupce a pronásledování pachatelů, ale na jejich kooptování. Mi­nistři a gubemátoři se nemusejí obávat o svá hojná koryta, pokud jejich odvětví či region jakž takž funguje a vykazují loa­jalitu vůči Kremlu.

Od někdejšího zaměstnavatele, KGB, si tihle mocipáni přinesli polokriminálnické metody. Spíše než s čekisty máme co dělat s opricníky, bandity, kteří ve jmé­nu cara (a s jeho požehnáním) plundrují zemi ve svůj prospěch - jako v dobách Ivana Hrozného. Vlastnictví samotného Putina se odhaduje na částku mezi 40 a 200 miliardami dolarů. Z peněz vy­vedených prostřednictvím firmy Petromed, která dováží za peníze od ruských loajalistických oligarchů jako Roman Abramovič nedostatková zdravotnická zařízení, se na čemomořském pobřeží sta­ví ve stylu italského rokoka palác s něko­lika vrtulníkovými plošinami, kinoteátry a bazény. Všichni vědí, kdo je jeho vlast­níkem.

Nám do toho je!

Mandaríni typu Henryho Kissingera nebo Václava Klause jistě namítnou, že démonizace jednotlivce je symptomem neschopnosti pochopit širší kontext sou­časného dění. A co je vlastně světu po tom, jací lidé vládnou Rusku? Odpověď: je nám po tom hodně, protože Rusko a ruské elity jsou v důsledku liberální globalizace součástí našeho světa nejen poli­ticky a ekonomicky - aniž by toto platilo naopak. Například v době, kdy ruské firmy kandidovaly na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, odhadoval Evropský policejní úřad (Europol), že 20% členů ruské Dumy, 40% manažerů v soukromých podnicích, 50% ředitelů bankovních domů a 60 % státních podniků má vazby na kriminální podsvětí.

Putinismus nezmizí jen tak. Dawishová mluví o nekonečném Putinově prezi­dentství, protože případný konec součas­ného systému by mohl vést k revizi výsledků Putinovy kleptokracie a k po­stihu jejích kmotrů. Sám Putin to ví na­prosto jasně. „Zloděj má sedět ve věze­ní,“ vyjádřil se kdysi - to měl na mysli uvězněného oligarchů Michajla Chodorkovského.

Petr Luňák, LN 28.3.2015

* * *

Putin’s Kleptocracy: Who Owns Russia?

Karen Dawisha

Vydalo nakladatelství Simon & Schuster 2014. 464 stran.

* * *

Záhadná smrt ruského vyšetřovatele? Režim lidi jako Kolesnikov zničí

… Na co Kolesnikov upozornil? FSB a korupce. FSB a zneužívání rozpočtových prostředků ve velkém. Faktem je, že celou řadu rolí, které dříve plnil klasický zločin, dnes převzal stát a jeho bezpečnostní složky. Některé regiony Ruské federace jsou kriminálními živly doslova prostoupeny, mnoho zločinců se dostalo i do parlamentu, především prostřednictvím Žirinovského strany, a teď je chrání poslanecká imunita... Ruský systém má jasné kriminální tendence. Do značné míry je to děsivá představa: světová - a navíc jaderná – velmoc, jíž prorůstá zločinecké uvažování a kde mnohé důležité funkce v bezpečnostních složkách a dalších státních strukturách zastávají zločinci. …

http://www.lidovky.cz/zahadna-smrt-ruskeho-vysetrovatele-rezim-lidi-jako-kolesnikov-znici-12z-/zpravy-svet.aspx?c=A140619_182128_ln_zahranici_msl

* * *

Dobrá zpráva. Doprava plynu z Ázerbájdžánu přes Turecko a Trans Adriatik Popeline přes Řecko a Albánii. Tím se sníží závislost EU na Rusku. S Rusy přátelsky, ale ne partnersky. Putin se nebrání, nebyl napaden. Vede válku na cizím území! Může si to dovolit, protože ví, že západ tam nepošle zbraně kvůli rozšíření konfliktu. Přišel dotaz. Proč by se tady budou producírovat cizí vojska, když je v Česku klid a mír? U nás už není „jen v Česku“. Jsme součástí společné Evropy jako dalších 26 států. To je dnes U NÁS. Někdo se ptal proč chcete zdravit americkou armádu při jejím průjezdu Českem? Protože představuje jedinou ochranu evropského společenství národů, kterého jsme součástí. Samotná Evropa by při napadení neobstála.

K. Mrzílek, 19.3.2015

* * *

Na Ukrajině je asi tolik fašistů, jako v ČR. Skutečný fašismus je v Rusku. Jenom ten se dokáže takto chovat. Pokud to někdo nedokáže pochopit, tak pozbývá jakákoliv diskuze smyslu. Ruští vojáci v roce 1968 stříleli do Národního muzea na neexistujícího nepřítele, američtí v roce 2015 se beze zbraní pohybují v restauracích a jsou vítanými hosty. Na ČT 24 byla včera vypovídající diskuse k tématu. Skvělý byl Alexandr Vondra, který věci nazýval pravým jménem. Mj. řekl, že na území EU je 65.000 US vojáků z toho v ČR pouze 136! US konvoj má jedinou chybu, že se zde zdrží pouze 4 dny! Velmi trapný byl ministr obrany Martin Sropnický, neschopen odpovědět na opakovanou otázku moderátora, zda bude iniciovat kroky ve vládě, které by vedly k trvalému pobytu Americké armády na našem území. Vyhýbal se odpovědi jako „čert kříži“. Udělal zemi a vojákům jen ostudu, stejně jako se vyhýbal jasné odpovědi ve věci návštěvy Zemana na Den vítězství v Rusku. Vondra mu řekl naplno, co si o něm myslí. Pan ministr je dobrý herec, ale roli ministra obrany nezvládá. Kdo jiný by měl iniciovat nutné kroky ve vládě než ministr obrany! To není o koalici, ale akutním ohrožení naší země! Pobalstké země a Polsko to už dávno pochopily!

Výstižný je výrok K.Mrzílka: „Stropnický není chlap, když bude pršet, tak si vezme galoše.“ Komunista Dolejš nezklamal. Jen bych mu vzkázal, ať si dají do programu co chtějí, dopadnou nudně jako vždy. Skvělý byl Václav Marhaul, který argumentoval jak měl ministr obrany. Průjezd Američanů je referendem, který přinesl jasnou odpověď. Není divu, že ruské servery mlčí a dávají prostor jenom KSČM a levici.

Pavel PetrMinistr obrany není schopen formulovat jasně a přesvědčivě své myšlenky a postoje. Stal se sám rizikovým faktorem bezpečnosti země. Evropa je ve válce s Ruskem! Nebude-li schopen změnit své chovaní, měl by být urychleně nahrazen ministrem-vojákem, takovým, jakého skvěle představuje general Petr Pavel!

V roce 2009 provedlo Rusko mamutí cvičení pod názvem “Útok na Západ” za účasti 160.000 vojáků a komunisté samozřejmě mlčeli. Konvoj a ruská agrese tak pomohla posílit jednotu a spojenectví NATO a zemí EU. Ruská armada je stale uchvatitelská, nikdy nebyla čistě osvoboditelská, vždy za to něco požadovala, armáda otročitelská. Tam kde zanechala stopu obyvatelstvo nezapomíná. Na Americkou armádu lidé vzpomínají s úctou a díkem, byť se jí samozřejmě vždy nepovedlo vše tak, jak si představovala. DÍKY AMERIKO - budeš u nás vždy vítaná!

 

Jan Šinágl, 31.3.2015

* * *

30. 3. 2015 — Andrew Schapiro, americký velvyslanec v ČR, k cestě prezidenta Zemana do Moskvy u příležitosti oslav konce 2. světové války:

Není na mně nebo na kterékoli jiné zemi, aby říkala českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. Chápu, když prezident Zeman říká, že je třeba uctít oběti 2. světové války ze všech zemí. Ale symbolika toho, že možná bude jediným představitelem státu Evropské unie na tribuně a sledovat vojenskou přehlídku ruské armády, když ta armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je poněkud prekérní.

* * *

Zeman znovu hájil svou cestu do Moskvy

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 opět hájil květnovou cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Řekl, že do ruské metropole nejede kvůli přehlídce vojenské techniky, ale uctít památku padlých vojáků. Zdůraznil taky, že nepodá ruku severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, jenž se akce taky zúčastní. Zemanovu cestu do Ruska kritizují politici některých koaličních stran i pravicové opozice. ČRo, 30.3.2015

P.S.

A Putinovi ruku podá?! Slovenská president Andrej Kiska prohlásil rozhodně: „Na demonstraci síly nepojedu.“ Na TV W1A zazněla informace, která ukazuje proradnost Ruska. US president Roosevelt požádal Stalina o pomoc v boji proti Japonsku za slib přenechání vlivu nad východním Německem. Stalin vyhověl den před kapitulací Japonska! Bohužel tehdy neměly USA svého Churchilla!

Je lépe žít v míru vyzbrojen, než bezbranný, bez zbraní, stát se snadným soustem a otrokem ozbrojených, kteří žádné demokratické hodnoty nectí a neuznávají – jen hrubou sílu!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.48 (23 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #5 Jan Herna,Th.Dipl. 2015-04-08 19:16
Nevidím žádný důvod,proč by mi jako důstojníkovi, i když dnes již mimo aktivní službu vadili vojáci americké armády. Kladu si za čest, že jsem mohl poznat vnučku generála Pattona a dceru jeho syna rovněž generála Pattona.Na rozdál od různých najivků vím, že v 60.letech tehdejší SSSR chystal válku proti Západu, že nás 21.srpna 1968 v noci přepadl.A my vojáci jsme proti nim nesměli bránit svou vlast.
Ty hvězdy na helikoptérách, které tenkrát nalétávaly v noci na 21,srpna 1968 na skautský tábor po zuby ozbrojené byly rudé a tedy Ruské. A ta tehdy 7.letá vlčata si to pamatovala hodně dlouho a režim je pak naučil, že o tom mají buď lhát, nebo se ho mají bát. Hrozně jsem se tehdy styděl, když jsem musel svému oddílu tehdy říci, že já kvalitně vycvičený důstojník nesmím bránit svou vlast proti nepříteli.A přepadení Ukrajiny ruskými vojáky považuji rovněž za válečný zločin. Nikdo je tam nezval a Ukrajina není součást Ruska.
-4 #4 Jan Chlumský 2015-04-04 18:16
Cituji nejsem hlupak:
"Jenom neinformovaní, naivní, hlupáci, fašisté, komunisté a zločinci, mohou podporovat současné Rusko!"

Jste ubozak, tato formulace Vas usvedcuje ze slabosti ducha. Bohuzel takovym neni pomoci.


Je, a mně se tato formulace rusofilů zrovna líbila a pořád líbí, protože je naprosto pravdivá. Kdyby nebyla, asi by se tenhle pán či paní pod svou navydařenou a nepravdivou kritiku alespoň nestyděli podepsat. Ale tak to ostatně bylo s komunistickými hňupy vždycky, a očividně se dodneška nic nezměnilo.
-2 #3 nejsem hlupak 2015-04-04 00:37
"Jenom neinformovaní, naivní, hlupáci, fašisté, komunisté a zločinci, mohou podporovat současné Rusko!"

Jste ubozak, tato formulace Vas usvedcuje ze slabosti ducha. Bohuzel takovym neni pomoci.
-1 #2 Jan Mrzílek 2015-04-01 00:50
Perestrojka se podařila, zapomeňte!Neudr žitelný komunistický blok před čtvrtstoletím zkrachoval, rudí vládci se v tichosti, téměř přes noc přeměnili na bohaté oligarchy a zaujali opět nejvyšší úctyhodná místa v řízení postkomunistick ých zemí, jen už mezi sebe nepřibrali k porcování medvěda zcela nepoužitelné tupé, nevzdělané komunistické fanatiky, někdejší spolustraníky. Ti čeští si přidali do názvu své rodné písmenko M, aby mohli tvrdit, že je to úplně jiná, nová strana a její členové už vůbec nejsou ti komunističtí zločinci a vlastizrádci, ale úplně noví, liliově čistí komunisté demokrati.A ti vzdělanější,býv alá zlatá komunistická mládež která tu pětadvacet let úspěšně vládne rozkrádáním země,ty skalní omezence laskavě nechává dožít a drží nad nimi ochrannou ruku,aby se náhodou, nějakým nedopatřením,ně kdo z nich po zásluze nedostal před soud a nebyl potrestán za protistátní podvratnou činnost,kolabor aci a vlastizradu. Vrána vráně oči nevyklove. Jen ten národ už neskáče jak pískají.
+4 #1 agenti StB a KGB 2015-03-31 18:18
Americkou techniku pozorovali anebo průjezdu bránili také agenti StB Falmer (Vojtěch Filip), KGB (Adam Bartoš) a komunističtí bachaři Minkovického rudého koncentráku (Josef Vondruška a spol.), kdysi spojenci okupační Sovětské posádky v Turnově. Ale to se dalo od těchto vlastizrádců čekat.Jednou by za vlastizradu měli být odsouzeni na doživotí.ale odejít do Moskvy a do Koreje mohou už dnes! Kubík

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)