Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

PD Carolinum panel 131015Zúčastnil jsem se už páté, poslední debaty na téma přímé demokracie, pořádanéPD Carolinum verejnost 131015 velvyslanectvím Švýcarska v ČR na téma „Přímá demokracie – pojítko důvěry občanů v jejich stát“ v pražském Carolinum dne 13.10.2015. Zúčastnili se: J.E.Christian Hoppe, velvyslanec Dánska, ministryni Svobodného státu Bavorsko pro evropské záležitosti dr. Beate Merk nahradil ředitel zastoupení SSB v ČR, Andreas Gross, člen švýcarského parlamentu, ministr Jiří Diensbier, senátorka Eliška Wágnerová, moderoval šéfredaktor týdeníku RESPEK Erik Tábery. Protože jsem byl jako jediný z řad diskutující veřejnosti moderátorem předem „demokraticky“ upozorněn jak mám mluvit a jako jediný časově omezen, kdy mi moderátor vstupoval do mé argumentace, dokončím nyní svůj příspěvek v souvislostech, které jsem nemohl vyslovit, resp. dokončit. Většina panelistů a veřejnosti diskutovala převážně teoreticky, vyhýbající se skutečnému stavu společnosti až na kritické poznámky senátorky Wágnerové ke kterým jsem se připojil.    

Pokud přijmeme švýcarské zákony, nebude u nás švýcarská demokracie, stejně jako ve Švýcarsku, kdyby Švýcary nahradili Češi. Přímá demokracie vyžaduje určitou kvalitu občanské společnosti, jinak je vždy zneužita proti zájmům občanů a pro zájmy mocných. Pro Švýcary je respektování zákonů a plnění občanských povinností přirozené. Je to dané tradicí, výchovou, vzděláním, kvalitou informacemi a prostředím, které také vychovává. Pro většinu Čechů je přirozené zákony obcházet už z doby před nástupem totality a neplnit si své povinnosti, které jsou základem skutečné demokracie. Stále pro demokracii, natož přímou, nejsme dostatečně zralí a vyspělí. Za současného mravního stavu společnosti by byla sebezničující. Je typické, že přímou demokracii propagují populističtí politici. Kdyby se přímá volba vztahovala na všechny politiky a odpovědné úředníky, policisty a soudce, vyspělá občanská společnost by zvolila ty nejlepší a vyřadila ze správy země neschopné a populisty. Nevyspělá s nadšením často volí proti svým zájmům. To populisté dobře vědí. Věřme, že jsou voliči ještě poučitelní.

U nás je demokracie zneužívána strukturami, které vznikla za totality a díky niž své zločinné praktiky po listopadu 89 ještě zdokonalily. Komunisté se jen „překabátili“ i do jiných politických stran a starými praktikami se opět dostali k moci. Fakt, že místopředsedou Sněmovny byl 75% hlasů zvolen předseda KSČM a prokazatelný agent StB Vojtěch Filip alias „Falmer“, bez mediálního zájmu, o tom dostatečně vypovídá. Populisté snadno ovládají nevyspělou společnost – viz volba prezidenta Zemana. I v minulosti jsme to dokázali nezodpovědnou likvidací všeho osvědčeného po rozpadu Rakouska-Uhersky se zaslouženými, logickými následky. To byla také svým způsobem přímá volba. Referendum vždy snadno využijí mocní, není-li společnost dostatečně informovaná, resp. vyspělá.

Podmínkou pro funkční přímou demokracii jsou nezávislá policie, justice a objektivní média. Média určují kvalitu informovanosti občanů, tedy i kvalitu voleb. To co nyní naše společnost nejvíce potřebuje, je silná, charismatická, integrující a nezpochybnitelná osobnost, která by zemi nasměrovala potřebným směrem podobně, jako se o to snaží na Slovensku president Andrej Kiska.

Nepochybně by naší zemi prospěl protikorupční speciál jako mají v Rumunsku, který si získal plnou podporu médií a hlavně obyvatelstva. Ovšem až když dokázal nejen pozavírat bývalé ministry, soudce, policisty, politiky, včetně premiéra, ale až když jim byl zabaven majetek, teprve potom začali lidé skutečně věřit.

U nás nyní vzniká na FFUK iniciativa studentů na potrestání komunistických papalášů, resp. zločinců. To je dobrým signálem. Studenti si začínají uvědomovat, že není normální odsuzovat a upozorňovat neustále jen na nacistické zločiny a zločince, ale stejně tak na komunistické zločiny a zločince, které jsou také nepromlčitelné. Jinak hrozí, že si na nenormální stav zvykneme jako na normální. Komunističtí papaláši patří, bývalí i ti dnešní, překabátění do jiných politických stran, před soud. Chovají se stejně zločinně jako ti totalitní. Pak teprve můžeme začít uvažovat o postupném zavádění přímé demokracie v naší zemi.

Jedné z debat se zúčastnil i švýcarský historik, dnes už i občan ČR, Adrian Portmann. Dnes už žije opět ve Švýcarsku. To, že tak skvělého odborníka a demokrata naše země vypudila je jen další ukázkou mravního rozkladu naší společnosti. Momentálně žaluje ÚSTR pro flagrantní porušení zákona a demokratických pravidel při volbě ředitele ÚSTR. Potvrzuje to i absolutní nezájem médií, ačkoliv jde o velmi závažné téma s dopadem na celou společnost. Za média jsem se dostavil sám, spolu s jednou osobou z řad veřejnosti, přestože média i veřejnost byla mnou včas informována.

Je smutné, že ministr Dienstbier, zastánce přímé demokracie, považuje pana Portmanna za hlupáka, jak mi včera řekl a že žalobu podal jen proto, že nevyhrál. Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti tak vůbec nepřipouští možnost, že někomu může jít také o princip, tedy spravedlivou volbu, kde všichni mají stejné podmínky, všichni dodržují stejná pravidla a kdy zvítězí ten nejlepší a ne ten, kdo je již předem určen jako nejvhodnější reprezentant politických zájmů.

Ministr "demokrat" Dienstbier své primitivní tvrzení, že se Portmann soudí jen proto, že konkurs nevyhrál, přednesl v létě dokonce i před plénem Senátu. Je to v stenografických zápisech. Portmann mu napsal dopis, odpověděl, ale samozřejmě nic nevzal zpátky. Podle stejné absurdní logiky bychom mohli říct: Pokud někomu zloděj vykradl dům, a poškozený to udá policii, tak je to podlé chování, protože majitel domu prostě "neumí prohrávat". Boj proti postkomunistické justici Adriana Portmanna nebude snadný, ale má skvělé advokáty – držme mu palce – bojuje i za nás!

Dr. Emil Hácha dobře věděl co říká, když tvrdil, že neštěstí naší země začalo rozpadem Rakousko-Uherska. TGM chtěl demokracii, ale většinu národa nezajímala a sám ji nemohl trvale udržovat při životu a na potřebné úrovni. I za první republiky se poslanci opíjeli v poslanecké „krčmě“ a poté šli dělat zákony. Rusové nám právem vyčítají, že jsme se vzdali Hitlerovi a ani jednou jsme nevystřelili. Těžko se to přiznává, ale našemu národu vyhovuje pevná ruka, pokud si vládne sám, vždy to končí „božím dopuštěním“. Jiní národy jsou hrdi na své hrdiny, my jsme hrdí na své nehrdinství, nemáme rádi hrdiny – s výjimkou Švejka, jehož autor udával jako rudý komisař naše legionáře na Rusi…

Mravní propad našeho národa začal rozpadem Rakousko-Uherska, pokračoval Mnichovem (který začal už v roce 1918 násilnou čechizací třetiny národa – českých Němců). Byl dokončen nástupem komunistů k moci v roce 1948 a následným obdobím, které pokračuje dodnes. V roce 1948 jsme se naučili krást ve velkém beztrestně jako stát, poté v malém jako občané, kdy po roce 1989 začali krást ve velkém komunisté, resp. jejich produkt „lidský a morální“. Za tohoto stavu země zavádět ještě přímou demokracii by bylo jen podporou dalšího rozkrádání a další mravní, morální a ekonomické devastace země.  

Je neskutečné, jak se v naší zemi masově krade, takřka nikdo není potrestán, stejně tak je neskutečné mlčení obyvatelstva a nekonání elit – nejsou, skutečné elity jednají! 

Naše země ztratila paměť, duši, kulturu, tradici a elitu. Společnost je apatická, odevzdaná. Komunisté pokračují v tom co začali ve všech politických stranách a úřadech země. Oblékli si „demokratický kabát“, ale pod ním zůstal stejný obsah. Měli to snadné, nikdo a nic jim v tom nebránilo. Morálka a dobré mravy běžného občana vůbec nezajímají, včetně většiny politiků, navíc má svých starostí více než dost. Platíme tvrdou daň za to, že jsme se s komunismem a jeho zločiny vůbec nevypořádali. To, co dnes země potřebuje je integrující, silná osobnost jakou byl Karel IV., TGM či Václav Havel, ale schopnou účinného konání v zájmu země.

O morálce dnes mluví kde kdo, ale málokdo je jejím nezpochybnitelným nositelem. Stále platí TGM: „Problém naší země je především otázkou mravní“.

 

Jan Šinágl, 14.10.2015

* * *

Dle očekávání žaloba Adriana Portmanna na ÚSTR, týkající se bytostně naší země, bez zájmu médií!

Veřejná přednáška Laury Stefan, ženy která poráží korupci v Rumunsku

Krtci nejsou jen v zahradách. Jsou i v parlamentě

Komunističtí vrazi mezi námi: “JUSTICE 2.0″ 13.říjen 2015 právnická fakulta Praha

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #2 Jan Šinagl 2022-11-22 09:44
Dobry den, vážené předsednictvo HSD,

můžete mi prosím sdělit, proč mažete příspěvky na www.stránkách - svycarska-demokracie.cz/ - od lidí v ČR, kteří podporují přímou demokracii po vzoru Ústavy CH? Váš program toto zřejmě není. HANOBÍTE SLOVO ŠVÝCARSKÉ.

Děkuji vám za odpověď. Souhlasím s přeposíláním tohoto textu.
--
Petr Beran

Solopysky u Sedlčan 54,
264 01 Sedlčany

Hauptstrasse 19
8632 Tann-ZH/CH

Email:
Mobil:+420/604/ 920 732
0 #1 Leo K 2015-10-15 11:05
Ten názor, co prezentujete, je sice rozšířený, ale nesprávný. Nebyla na světě rozhádanější země nad Švýcary. Od vestfálského míru se tam událo nespočet válek.To skončilo v roce 1847. V roce 1848 byl na základě federální ústavy schválen nový systém vlády podle vzoru protestantských progresivních kantonů. Občané měli od počátku možnost navrhovat celkové revize prostřednictvím práva iniciativy a museli hlasovat o všech změnách. Částečné revize však prostřednictvím iniciativy nemohly být prováděny a zákonodárství bylo ve výlučné kompetenci parlamentu.Témě ř od samého začátku panovala nespokojenost s novou demokracií, ale všechny návrhy na větší participační práva byly zpočátku vládnoucí liberální elitou zamítnuty. Demokratické hnutí však v roce 1869 vedlo v kantonu Curych k vypracování ústavy s mnohem rozsáhlejším souborem práv spojených s přímou demokracií, jako je občanská iniciativa a lidové referendum.Čili žádná staletí, ale postupná výchova občanstva PRÁVĚ jejich právy.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)