Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Tytler

NOSTALGIE o nás - KONTEXTY – o českých hodnotách...

Při svém zamyšlení o příčinách pádu demokracie v antických Athénách skotský právník a historik Sir Alex Fraser Tytler (1747- 1813) napsal:

"Demokracie nemůže existovat jako permanentní forma vlády - může trvat pouze tak dlouho, nežli voliči zjistí, že si mohu dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti... průměrná doba trvání vrcholu velkých světových civilizací byla přibližně dvě století... všechny postupně procházely těmito stádii: od otroctví k víře, od víry k odvaze, od odvahy ke svobodě, od svobody k hojnosti, od hojnosti k sobectví, od sobectví k sebeuspokojení, od sebeuspokojení k apatii, od apatie k závislosti, od závislosti zpět k otroctví.“

Bez ohledu ve které etapě vývoje se nacházíme a žijeme, vždy bude rozhodující osobní, aktivní přístup a postoj každého občana. Připomínám projev Jana Antonína Bati ke spisovatelům, který přednesl ve Zlíně, dne 29.6.1936, s připojeným epilogem a Poselství Tomáše Bati z roku 1932. Jsou stále aktuální. Tento velikán československých dějin u nás platil 60 let za zločince, přitom podporoval v Londýně exilovou vládu a odboj nemalými finančními prostředky. Zachránil mnoho lidí před nacistickými koncentráky tím, že je zaměstnával ve svých továrnách. Je ostudou naší země, že potomci Jana Antonína Bati musí dodnes o svůj majetek bojovat, který je stále rozkrádán a který neprávem obdržel Tomáš Baťa ml. Jan Antonín Baťa byl také navržen na Nobelovu cenu jako brazilský občan. Vzdal se jí ve prospěch brazilského spisovatele. Takový to byl „zločinec“.

Nevěřím příliš na různé spiklenecké teorie. Vždy to bude o kvalitě lidí na odpovědných místech. Po roce 1989 obsadili přirozeně většinu odpovědných míst lidé s podobnými vlastnostmi a charaktery, které jsme znali z období totality. Totalitní režim v zájmu udržení své moci záměrně devastoval morálku, charakter, úctu k poctivé práci, podporoval lež a neúctu k pravdě, aby mohl vládnout a ovládat.

Vlády USA a SRN vyjádřily své rozhořčení nad skandálním rozsudkem vůči Michailu Chodorkovskému. Kupodivu prezident Václav Klaus mlčí, ačkoliv se takřka vždy vyjadřuje k závažným událostem. Nedivme se, je přítelem ruského premiéra Vladimíra Putina, kterým byl i vyznamenán. Michail Chodorkovskij: „Pro mě, stejně jako pro kohokoliv jiného, je těžké žít ve vězení. A nechci tam zemřít. A pokud musím, nebudu váhat. Věci v něž věřím, zato stojí.“

Nenamítal bych nic proti udělení milosti Marii Polednové – Brožové, kdyby byla podmíněna lítostí, ale udělení milosti osobě, která nikdy neprojevila sebemenší lítost na podílu na vraždě nevinné dr. Milady Horákové, nemluvě o pokoře, je hanebné a vypovídající o měřítku morálních hodnot prezidenta Václava Klause. Mimochodem je zajímavé, že kdykoli činí prezident Klaus závažná rozhodnutí, jak rychle se objevují „ankety“, které vyjadřují jak vysoko mu občané důvěřují (v poslední anketě dokonce celých 65%!) Osobně potkávám nemálo občanů, kteří o jeho důvěryhodnosti značně pochybují…?! Koho pak se asi agentura CVVM ptá, pokud vůbec…?!

Chybí nám loajální státní úředníci typu Libora Michálka – a zákon o státní službě. Libor Michálek ušetřil svým statečným postojem státu 3 miliardy korun! Kolik stovek miliard by se ušetřilo, kdyby státu sloužili takoví úředníci jako on…?! ZDE si můžete poslechnout komentář Ivana Hofmana, který to za slušné občany vyjádřil výstižně! Prezident i vláda otevřeně přiznaly, že jim korupce a krádeže nevadí. Pak je na místě otázka: Co je to za občany a národ, kterému to nevadí a poslušně mlčí před vládou zločinu a zločinců…?!

Ve výborné diskuzi na ČT 2, v posledním pořadu KONTEXTY 28.prosince, na téma „Národ sobě – inventura českých hodnot“, zazněla tvrdá, ale pravdivá slova o naší nevyspělosti a malosti. Výstižně tuto diskusi doplňuje presentace s názvem NOSTALGIE…?!

Řešení je ve výchově, vzdělání, osobním příkladu a široké osvětě těch, co znají, umí a mohou, lhostejno kde. Je potěšitelné, že divadelní hra Náměstí bratří Mašínů, se stala nejúspěšnější českou divadelní hrou v roce 2010.

SOLON_vizitka_JSChtěl bych všem poděkovat za podporu mé práce v uplynulém roce. Vážím si ji. I proto jsem se rozhodl založit občanské sdružení SODALES SOLONIS o.s., abych mohl v mé práci pokračovat spolu s dalšími spolupracovníky. Nemohu,  bohužel, do nekonečna vše hradit ze svých prostředků. Věřím, že na symbolicky zvolené bankovní číslo u Raiffeisen Bank 68689/5500, bude poukázáno dostatek finančních prostředků, aby má činnost a zamýšlené projekty mohly být realizovány. Spoléhám i na střední podnikatele, kteří tak mají možnost podpořit moji činnost - i ve vlastním zájmu. Bankovní konto je transparentní na stránkách RB. ZDE naleznete základní informace o SODALES SOLONIS o.s.

Od 1.5.2010, kdy jsem po šesti letech přešel na nový redakční systém, přesáhl počet návštěvníků mých webových stránek 1.300.000 návštěvníků z 247 světa, to je zavazující. Rozesílání Bulletinů v českém, německém a anglickém jazyce se osvědčilo.

Zlo převládne, vždy když dobří zklamou! Občané se musí ve vlastním zájmu co nejrychleji spojit a volat viníky k odpovědnosti“ Jinak budou neustale odklízet jimi produkovaný „odpad“, který jinak zavalí a udusí nás všechny!

President USA Theodor Roosevelt měl oblíbené africké přísloví: „Mluv mírně a nos velkou hůl, pak dojdeš daleko.“ V tomto smyslu přeji všem dobrým občanům České republiky nadějeplný Nový rok 2011, dobrou, pevnou vůli – a účinnou „hůl“ na všechny formy zla, které se nám postaví do cesty!

 

Jan Šinágl, 1.1.2011

 

„Národ se může cítit nesmrtelným jenom tehdy, když se bude cítit mravným, když bude mít své vědomé mravní poslání; na to ovšem nestačí divadlo, i když má být součinitelem toho mravního povědomí. To musí být v politice, v hospodářství, v knize a škole, denním životě, všude. A obráceně, vemte národu jeho mravnost, a berete mu i jeho nesmrtelnost.“

- - -

„Člověk si musí vždycky uvědomit, pro koho píše. I jako novinář, i jako autor si musí stále říkat: vychovávat, vychovávat, vychovávat. Výchova není v tom, poučovat lidi, nebo jim dělat kázání, ale dát jim příležitost, aby sami mysleli, aby sami srovnávali.“


Karel Čapek

 

* * *


Stasny_novy_rok

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #5 Guest 2011-01-06 20:46
Souhlasím, že nejlepším lékem na kecání je práce.
Jestli chceme změnit politiky, tak musíme začít sami u sebe. Místo agresívních útoků slušným chováním, trpělivým a důsledným požadováním, aby plnili svoje povinnosti. Funguje to.
Podstatou není špatná nebo dobrá vláda, ale schopná vláda. A ta současná schopná je a snaží se o změnu - viz odsouzení politiků z Brna za korupci apod. Stačí se jenom dobře dívat kolem sebe. Chci věřit tomu, že Michálek je vyjímka - precedens, jak nepostupovat v případě oznámení korupce. Vadí mi zbytečný humbuk kolem.
Když se mezi sebou hádá pár pitomců za aktivní účasti kamer, tak to budí dojem, že v parlamentu sedí samí vyžírkové a perou se o koryta. Tak to není, poslanců je 200, a kdo s nimi potřeboval něco řešit, tak zjistil, že pracují a snaží se pracovat dobře. To ovšem kamery netočí. Nepíše se o tom, co se povedlo s odůvodněním, že to lidi nezajímá. Blbost. Mě to zájímá. Proto hledám jiné informační zdroje.
Tématem byla morálka a úpadek lidských hodnot. Věřím tomu, že je většina lidí v podstatě slušná a soutěživá, proto bojuje za své cíle a není lhostejná k okolí. Ale prožila jsem něco tak negativního, že mě to donutilo reagovat na článek. Nechtěla jsem, aby komentář vyzněl depresívně a mrzí mě, pokud se tak stalo. Bojuji s pocitem rezignace a těžko se mi hledá energie na aktivní přístup. V žádném případě se ale nehodlám vzdát. Už z principu - nechci, aby zvítězilo zlo.
Jinak moralizování o lidských hodnotách se posunulo do filozofické roviny (viz můj komentář + besedy) a on někdy fakt stačí zdravý selský rozum (viz Váš komentář), aby si člověk uvědomil, že svět je vlastně fajn, je takový, jaký si ho uděláme sami a nikdo nebude foukat naše bebíčka.
Tak vypínam zprávy, vyhazuji Blesk, jdu si vzít lopatu a odklidit sněhovou nadílku před naším SVJ... Dík za Váš zdravý pragmatismus a novoroční přání. Člověka to tak nějak kopne zpátky do reality a má dobrý pocit, že uděla něco, co má smysl. A bez kecání.
0 #4 Guest 2011-01-06 16:50
Porad verim, ze tato vlada je to nejlepsi co za posledni roky mohlo vzniknout. Neverim v ni spouste lidem, ale porad je tam videt snaha alespon ze strany VV. Co nam take jineho nez verit zbyva? Delam predsedu SVJ a stykam se s lidmi z magistratu a verte me, je to hnuj! Ale hnout se snima da...tezce, ale da.A porad verim, ze bude lepe, kdyz lidi prestanou kaslat na to co se deje kolem nas a budou se aktivne zajimat...bohuz el je nas ale malo. Vetsina je umi blbe kecat v komentarich a sirit negativni naladu, ktera jen bere nadeji a silu. Takze ja preji vsem prave tu odvahu a energii hnout z vecmi ktere jsou spatne kolem nas aby jsme se je pokusili zmenit. Treba i tim, ze budeme ulizet kolem baraku..vse se totiz pocita!
+2 #3 Guest 2011-01-05 21:42
Míjím se s vlastními rodiči v jejich fázi otrocké závislosti na sociálním sytému otrockou vírou, že i na mě něco v státní kase zbyde, protože mi už chybí síla a odvaha něco měnit. Demokracie se mi scvrkla do podoby rovnostářských přístupů a možnosti svobodně vyslovit vlastní názor. I tímhle torzem však otřásli lidé, kteří volali po pravdě, spravedlnosti, dodržování lidských práv a křesťanských hodnot, aby pak, když vědomě porušili proklamované zásady, lhali jako když tiskne, podváděli a zničili všechny, kdo s nimi nesouhlasili.
Draze zaplacené šokující poznání vzhledem k tomu, že se jednalo o kněze. Kde jinde už hledat morálnějí prostředí, morálnějkší hodnoty?
Dopad nemorálního jednání je destruktivní - nevím čemu a komu můžu věřit, nevím proč se mám chovat čestně a mravně, když jsem proto ztratila zaměstnání, čelím pomluvám, lidé se mi vyhýbají,...
Na co mě tahle zkušenost stejně jako Michálka upozornila? Hle, zde jsme my - politici, kněží, učitelé, lékaři - elita národa, lidé, kteří jsou nositeli tradičníh morálních hodnot, řídící chod státu, určující pravidla ve společnosti. Náš status je vysoký a moc rozhodovat veliká - o lidských osudech, o financích - vše podle vlastních zásad. Mezi námi občas narazíte na pár sviní se ztrátou morálních hodnot. My s jejich chováním nesouhlasíme a bojujeme proti nim. Víme o nich sami, neupozorňujte nás na ně, i když vás o to žádáme!
Ve skutečnosti nás ničí pokrytectví (pravda je to, co je pro mě výhodnější), zbabělost (kdo mlčí - vyhraje) a vražedné pohodlí postoje "když můžou oni, proč ne já", které spolehlivě umoří jakýkoliv náznak o morální chování už v zárodku. Typické vlastnosti Čechů, které tu byly, jsou a budou. V běhu času se mění pouze jejich intenzita. Výborné zázemí pro lemply a darebáky se schopností všechno okecat.
Proto si v novém roce přeji, aby moje děti uměly rozlišit dobré od špatného, aby měli odvahu přijmout odpovědnost za to, co dělají a svobodně tak rozhodli o svém osudu.
+2 #2 Guest 2011-01-04 21:24
Zdá se, že jste skončil už na prvních řádcích? Kdo má strach z pravdy, zažije deprese a další ještě více a silněji. Někdo nechce raději vidět, slyšet, číst, žije v ošidné nevědomosti - někdo proti tomu něco sám dělá. Každý máme svobodnou volbu.
-1 #1 Guest 2011-01-03 22:30
Skutečně pěkné přání do Nového roku. Ten pořad Kontexty, to byl prostě hnus, na to sem se nemoh dívat. U nás je to tak depresivní a negativní, že kdybych nečetl zahraniční zprávy a blogy, tak bych se z toho musel zbláznit. Bohužel to platí už i o Vás. A pád vlády si skutečně nepřeji. Když jsem viděl při hlasování o nedůvěře jaká je druhá alternativa, co by tady taky mohlo vládnout, tak je dobře že to ustáli.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)