Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

A 4 Prokesovi 040517Strávil jsem v Augsburgu dva dny, plných setkávání s přátelskými, vstřícnými lidmi, včetně města Augsburg. Lidé spolu hovořili, zpívali, tancovali a hodovali, jak A 11 zpivani s kytarou 040517činili už jejich předci ve staletém domově. Každý Čech se tam cítil jako doma, prost škarohlídství, nedůvěry, závisti, nevstřícnosti a zamračených obličejů. Čeští Němci udržují své tradice mnohem více, než my. V tom nám mohou být stálým příkladem. Člověk si uvědomí o co jsme jejich ztrátou přišli a jakým potřebným lékem na dnešní „moderní“ dobu tradice jsou. Je to přirozený „internet“, který ten současný nemůže nikdy nahradit.

V sobotu 3.června jsem si odskočil do centra Augsburgu na finále Ligy mistrů. Už autobus městské dopravy byl zážitkem (doprava pro účastníky zdarma). Mladý řidič, neněmeckého původu s jižanskou pletí velmi vstřícný, ochotný, usměvavý. Čistota, informační systém v autobuse i na zastávkách jako z jiného světa, porovnáme-li např. s Prahou, uživatelsky naprosto dokonalý. Mimochodem, když jsem se na info-stánku ptal jak se dostanu do města a nezískal všechny potřebné informace, hosteska mi zcela přirozeně požádala, abych jí je sdělil, pokud je získám, aby je mohla předat dalším návštěvníkům Krajanského dne. Stejná přátelská atmosféra vládla v restauraci v centru Augsburgu, něčím mezi pivnicí, hospodou a sportovním barem. Dal jsem si jedno pivo s názvem Blümchen (květinka) s 5% alkoholu a měl pocit, že jsem vypil 3 česká piva (to platí i o kvalitě běžného piva).

A 7 CT 040517Po návratu Výstaviště, kde se konal Krajanský den, jsem se zapojil do společenské zábavy. Naučil jsem se několik společenských tanců, které lidi spojují tím, že A 9 zidle 040517se netancuje „sólově“. Jistě by měly úspěch i u nás. Tancovalo se a později zpívalo při kytaře až do cca půd druhé v noci, včetně mezinárodních evergreenů a černošských spirituálů. Veřejnoprávní ČT byla na místě, ale pochybuji, že tato a podobná dění zaznamenala, natož odvysílala… Obraz českých Němců, tak jak byl „implantován“ do našich myslí totalitním režimem, nesmí být  ohrožen…

V sobotu jsem se zúčastnil skvělé přednášky „Pracovního sdružení sudetoněmeckých učitelů“ pana Clause Hörrmanna na téma inkluze – Co udělá genderový a inkluzní nesmysl s našimi dětmi a jak bude zpochybněna výchovná schopnost rodičů. Vynikající přednáška učitele s více jak 40letou praxí. Zvukový záznam celé přednášky si můžete poslechnou, bohužel jen v němčině. Následovala diskuze, do které jsem  přispěl svými postřehy s takřka už také 40 lety práce s mládeží.

Vedení SDL ho v lásce zrovna nemá. To se projevuje i tím, že stánek Sudetští Němci, bavorský čtvrtý kmen, informují a varují, dostává pravidelně to nejhorší místo, aby ho navštívilo co nejméně lidí. Jeho publikace jsou kontrolované na „extrémismus“, kdy Bernd Posselt zneužívá svého práva a vyhrožuje případným uzavřením stánku, či jeho nepovolením, kde se vyskytují jiné názory, než má vedení SDL. V podstatě je to cenzura. Proto i jejich  přednášky jsou mezi posledními, jako tato výše, která začala v 17:00 hod., jako poslední akce v místnosti toho dne. 

Mimochodem jsem si vyslechl náhodně při kávě v tiskovém centru rozhovor předsedy SDL Bernda Posselta s místopředsedou EP Liborem Roučkem, kde zaznělo z úst pana Posselta, že příště přidají k jejich stánku KČP (Klub českého pohraničí), samozřejmě v nadsázce, ale bylo to hodně pod čarou a ukázkou, jak uvažuje vedení SDL. I proto ztrácí podporu členstva. Vedoucí tiskového střediska ( a všeho dění, včetně uvádění řečníků k mikrofonu) paní Schuster mne opět nerada viděla, ale policii na mne už nezvolala jako před rokem. Takže přece jenom pokrok i v tomto směru…         

Augsburg pivo kvetinkaBohužel neumíme odpouštět na rozdíl od českých Němců, kteří přes všechna příkoří pomáhají svému staletému domovu. Nenávist z českého srdce jen tak rychle A 8 Biedermayer 040517nevymizí, zato pokora a empatie jsou stále téměř cizí slova. Předvedl nám to názorně místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek v Augsburgu při svém projevu: "Přijel jsem jen na pozvání, nepřijel jsem se ani omlouvat a ani usmiřovat..." O naší povaze psal už Jan Hus, J.A.Komenský i K.H.Borovský. Dnes by napsali stejné. Nechováme se jako národ, ale jako provinční etnikum, které chce na Západ, ale žije hodnotově stále na Východě, kdy ze Západu uznává jen jeho materiální výhody, bohužel. Proto se nedivme stavu naší společnosti, kde většina myslí jenom na sebe a chyby vidi jenom na druhých.

Bruecke bauen SDT 2017Mne osobně překvapilo po 20tiletém pobytu na Západě, že ani dlouholetý pobyt u většiny krajanů nevede k podstatné změně způsobů a návyků u většiny a negativní vlastnosti přetrvávají. To jenom vypovídá, jak hluboko jsou povahové a charakterové návyky v nás zakořeněny, že ani dlouholetý pobyt ve vyspělém prostředí je nedokáže ovlivnit. Nepochybuji, že kdyby čeští Němci nebyli vyhnáni, přispěli by k našemu obohacení i v tomto směru, resp. spolužití by bylo vzájemně prospěšné – i pro naši zemi a další etnika v ní žijící. To zůstává trvalou výzvou. Jako osamocený jednotlivec, tak i osamocený stát, tím méně malý, se stává hříčkou v rukách ostatních velkých a vyspělých. To vědí dobře Švýcaři, proto prosazují kvalitu na všech úrovních. Dobře vědí, že jen tak mohou v soutěži světa uspět.

Podzimní volby rozhodnou možná s konečnou platností, zda chceme jít touto cestou, nebo dobrovolně do dalšího otroctví a poslušnosti, které rozhodně nebude končit tolik vytouženým blahobytem a pohodou.

Otrok je rád, když se o něho stará druhý za cenu otroctví, poslušnosti a „jistoty“. Svobodný občan zná cenu svobody, odpovědnosti a něco pro to také sám aktivně dělá!

 

Jan Šinágl, 12.6.2017

* * *

Augsburg 4.6.2017: Vystoupení místopředsedy vlády ČR Pavla Bělobrádka na 68. Krajanském dnu sudetských Němců

P.S.

Touto písničkou Chceme stavět mosty jsme se loučili v neděli v půl druhé v noci, na tričkách je napsáno „I mog di“ v srdíčku (Ich mag Dich), lze přeložit různě – Jsi mi sympatický, mám Tě rád, Buď vítán… Také jsem dostal samolepku a byla mi hned dána na hruď, nezapomenutelné...  Mám ji na ledničce a každý den si toto motto připomínám - měli bychom se jím řídit všichni, chceme-li lepší svět…

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-2 #16 Jan Šinagl 2017-06-16 15:00
Kéž by stateční, neohrožení, anonymní názorové z internetu posílili druhé i v denním životě, bojovali, riskovali, obětovali a čelili mnohem nesnadněji jiným názorům v přímém střetu, než v úkrytu elektronického štítu, jistoty, bezpečí anonymity a neodhalení... howg
+3 #15 vojtěch Suk 2017-06-16 13:13
Osobo nešťastná, dělejte jak myslíte.
To, co jsem zde napsal já, není na rozdíl od toho, co zde píšete vy, napsáno z nenávisti ale proto, že je to pravda. Nic než pravda a pokud ji nedokážete přijmout je to jen a jen váš problém.
-2 #14 Jan Šinagl 2017-06-16 11:06
Nenávist je vždy slepá k nevinným druhým. Díky ní a strachu se udržují u moci totality, které formují "myšlení" lidí jak nám názorně ukazuje pan Vojtech Suk, resp. pan "To Asi Nepude" - , IP: 78.102.236.179 - jim podobní vraždili nevinné po válce, samozřejmě také anonymně...
+1 #13 vojtěch Suk 2017-06-16 10:50
Anna Singer, roz. Kohn, manželka Dr. Bertholda Singera, Nar. 28. 10. 1886, Eidlitz bei Komotau, Transport AAe - Praha, Terezín 20. 6. 1942. Datum úmrtí: 14. 7. 1942,
Helene Singer, dcera Dr. Bertholda Singera. Nar. 27. 11. 1914, Krnov, Transport AAe - Praha, Terezín 20. 6. 1942. Datum úmrtí: 14. 7. 1942
a pokračovat dál nebudu, ten seznam je příliš dlouhý.
+1 #12 vojtěch Suk 2017-06-16 10:48
Moritz Jokl obchodník. Nar. 30. 12. 1865. Datum a místo úmrtí: 23. 11. 1938 Liptovský Mikuláš,
Fanny Jokl, manželka Moritze Jokla. Nar. 27. 3. 1870 . Datum a místo úmrtí:1942 OsvětimBirkenau
Walter Löwin, obchodník s textilem. Nar. 29. 10. 1886, Krnov, Transport AAu - Praha, Terezín 27. 7. 1942. Datum úmrtí: 4. 8. 1942,
Mathilde Löwin, roz. Fichmann, manželka Waltera Löwina. Nar. 15. 11. 1895, Vídeň Transport AAu - Praha, Terezín 27. 7. 1942., Datum úmrtí: 4. 8. 1942
Dr. David Rudolfer, krnovský rabín. Nar. 16. 6. 1871, Oradea, Transport Ad - Brno, Terezín 23. 3. 1942 14. 9. Datum úmrtí: 1942 Terezín,
Tomáš Rudolfer vnuk krnovského rabína, syn Maxe Rudolfera. Nar. 30. 11. 1935, Krnov, Transport Cv - Praha, Terezín 6. 3. 1943 23. Datum úmrtí: 10. 1944 Osvětim
+1 #11 vojtěch Suk 2017-06-16 10:47
Mimo jiné i proto.
Uvádím po částech. Proč? Protože komentář je příliš dlouhý aneb
několik nenáhodně vybraných obyvatel Krnova, jejichž potomci zde už rovněž nežijí.
In memoriam
Ing. Josef Baar, zaměstnanec drah, předseda ŽNO Krnov. Nar. 12. 10. 1877, Příbor, Transport C – Praha. Datum a místo úmrtí: Lodž 26. 10. 1941 ,
Margaret Baar, roz. Schafranek, manželka Ing. Josefa Baara. Nar. 20. 1. 1890, Krnov, Transport C – Praha. Datum a místo úmrtí: Lodž 26. 10. 1941,
Dr. Sigmund Langschur, profesor krnovské reálky. Nar. 8. 6. 1884, Ronsperg, Transport AAo - Olomouc, Terezín 8. 7. 1942. Datum a místo úmrtí 28. 7. 1942 Baranoviči,
Erna Langschur, roz. Kohn, manželka Dr. Sigmunda Langschura. Nar. 3. 2. 1890, Krnov, Transport AAo - Olomouc, Terezín 8. 7. 1942 . Datum a místo úmrtí: 28. 7. 1942 Baranoviči,
+1 #10 vojtěch Suk 2017-06-16 10:42
Před válkou žilo v Krnově zhruba 21 000 obyvatel, z toho cca 18 000 Němců. Dnes v Krnově Němci prakticky nejsou. Proč? Proto.
-5 #9 Jan Šinagl 2017-06-14 12:03
+6 #8 vojtěch Suk 2017-06-14 09:01
Pane, pokud je vaším názorem prokazatelná lež, jak lze dovodit, z toho co tvrdíte např. o 14 Wilsonových bodech atd., pak je vaše myšlení mimo hranice reálného světa a domluvit se s vámi nedá. To, co jsem ve vašich příspěvcích označil za lež, není kritikou autora jiného názoru ale pouhým a historickými dokumenty doložitelným konstatováním toho, jak se věci skutečně mají. A nedivím se proto, že mnozí z vás považují založení Československa za zločin, za jehož následky platíte dodnes. Líbit se vám to nemusí ale toto dnes platí a bude platit dokud budete žít ale asi i potom.
-1 #7 Jan Šinagl 2017-06-14 06:46
Kdo má jiný názor je hned jeho argument označen za lež a kritizuje autora jiného názoru? Jako by ještě jeho myšlení žilo v zajetí totality? Prof. mezinárodního práva Alfred M. de Zayas vyhnání označil za genocidu. Z řad českých Němců pocházelo 9 nositelů Nobelovy ceny. Sudety byla nejvíce průmyslová část Rakousko-Uhersk a a tvořila 50% HDP Československa. Kolik HDP České republiky tvoří bývalé Sudety dnes? Kde je dnes pobíráno nejvíce sociálních dávek a žije nejvíce tzv. nepřizpůsobivýc h? Vyhnali bychom je i dnes? Rumunsko i Maďarsko už vyhlásili Den vyhnaných a vítají návrat jejich potomků, aby pomohli při budování toho, co kdysi kvetlo díky píli a umu a bylo zničeno nepílí a neumem neschopných, resp. všehoschopných. Nedivme se, že mnozí považují založení Československa za zločin, za jehož následky platíme dodnes.

sinagl.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)