Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

WonkaLN byl článek zaslán v rámci tiskového zákona a práva na otištění reakce dne 4.března, následně Babylonu dne 8.března 2018 - bez odpovědi…

Pavel Wonka odbojář i „agent“, který zemřel v komunistickém vězení

Roky se zabývám životem Pavla Wonky a jeho odkazem dnešku. Byl jsem zděšen obsahem článku redaktora LN pana Petra Zídka, který vyšel dva dny před oceněním bratří Wonků ministerstvem obrany ČR. Jeho úvod vyšel na první stránce LN dne 24.2.2018 - „Pavel Wonka odbojář i agent“. Stejný obsah byl publikován pod třemi názvy?! V Orientaci pokračoval pod názvem „Život a smrt Pavla Wonky“ a na webu LN dne 26.2.2018 pod názvem Pavel Wonka, oceněný odbojář, udal známého, který chtěl emigrovat“, tedy v den ocenění na ministerstvu obrany ČR.

Dost zarážející – jedno téma, jedna osoba a stejný obsah pod třemi různými titulky v takovém rozsahu. O snaze autora hledat pravdu a být objektivním to nesvědčí. Pokud vůbec měl Pavel Wonka vědomé kontakty s StB, nebyla to snaha o aktivní spolupráci tak jak ji veřejnost vnímá dnes, ale hledání všech reálných cest k řešení, včetně snahy opustit zemi v bezvýchodné situaci. Jinak by popřel sám sebe, svoji činnost, práci a dílo. To, že se v jeho věci angažovalo ministerstvo zahraničí i německý kancléř Helmut Kohl, vypovídá dostatečně. Bohužel příliš pozdě.

V jednom ze svých článků redaktor Zídek napsal: „Kritika musí mít nějaký věcný základ.“ V tomto článku se vlastním výrokem neřídil. V titulku vynesl rozsudek jako soudce a nezpochybnitelný fakt, přitom renomovaní historici jako např. Petr Blažek, jsou zcela jiného názoru, stejně jako Ministerstvo obrany ČR, které po šesti letech studia tisíců stránek dokumentů rozhodlo udělit Pavlu Wonkovi i jeho bratrovi ocenění příslušníka III.odboje. Kontaktoval jsem bývalého důstojníka StB Zdeňka Špuláka, který Pavla Wonku dobře znal.

Např. záznam  ze schůzky na něho dělá dojem, že dotyční příslušníci, kteří vyhotovili uvedený Záznam, se v nějakém jiném případě setkali s Pavlem Wonkou a vedle běžných věcí se jim podařilo pohovořit o oslavě narozenin Olgy Havlové. S největší pravděpodobností o všech lidech zúčastněných na oslavě věděli předem, sepsali Záznam a doplnili konkrétní jména, o kterých jim ale Pavel Wonka nemusel říci ani slovo. Toto byla běžná praxe. Uváděný pramen v Záznamu  o tom často neměl ani ponětí. V souvislosti s Pavlem Wonkou neví o tom, že by byl někdy úkolován do uvedeného prostředí, nebylo s ním pracováno jako s agentem, nebyl veden jako agent. Naopak, postupně byl z rozhodnutí vyšších míst veden jako nepřátelská osoba. Je přesvědčen o tom, že veškeré kontakty Pavla Wonky s StB jak z Trutnova tak i Hradce Králové, byly důsledkem snaha Pavla Wonky upozorňovat na nekalé praktiky místních funkcionářů.

Není zde prostor všechna „fakta“ vyvracet, např. jak „vnikl“ Pavel Wonka do svého vlastního bytu. Argumentovat skandálním dokumentem Libuše Rudinské „Pavel Wonka se zavazuje“ je také zcela „mimo mísu“ (původní název „Pavel Wonka – advokát chudých“). Připomínám, že tento zmanipulovaný dokument odmítla na poslední chvíli odvysílat i ČT v prosinci 2016, ačkoliv ho finančně sama podpořila. Nepochybně i díky mým aktivitám a mému dopisu gen. řed. ČT těsně před jeho plánovaným odvysíláním. V dokumentu Rudinská nepoužila natočená svědectví ve prospěch Pavla Wonky, naopak nechala tajně vystupovat „údajné“ bývalé příslušníky StB, kteří neuvedli své jméno a kdy nebyl vidět ani jejich obličej. Zdeněk Špulák byl ochoten v dokumentu vystoupit pod svým jménem, ale nebyl ochoten vystoupit za úplatek, který autorka nabízela některým účinkujícím až do výše 50.000,-Kč! Mimochodem má ruské předky a studovala v Rusku. To jen konstatuji. Nicméně je prokazatelná lhářka, zlodějka a podvodnice.

Z výslechu svědka JUDr. Jana Zuzky, náčelníka odboru vyšetřování StB při Krajské správě SNB v Hradci Králové dne 3.10.1990 – cituji z protokolu: „K dotazu, zda Pavel Wonka patřil ke spolupracovníkům StB uvádím, že nevím. Pochybuji o tom. Na základě rozmluvy, kterou jsem s ním měl v roce 1986, bych odhadl, že by na spolupráci nepřistoupil. Pokud by spolupracovníkem byl, museli bychom o tom vědět v souvislosti se zahajovaným vyšetřováním v roce 1986.“

Pasáž z oddělení státní administrativy ÚV KSČ Miloše Jakeše: „Pavel Wonka byl výrazně protisocialisticky zaměřenou osobou, provokatér a organizátor řady útoků proti našemu socialistickému společenskému zřízení.“

Za trestný čin pobuřování, byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 21 měsíců. Byl propuštěn 26.2.1988, dva měsíce před svoji mučednickou smrtí.

Článek je založen na dobových dokumentech StB, které prohlásila komise při ČNR za nevěrohodné s cílem zdiskreditovat Pavla Wonku. Nyní se tyto dokumenty stávají „korunními svědky“?!

Pokud Pavel Wonka upozorňoval na porušování platných zákonů, nebylo to udavačství, ale oznámení, které nepodával nikdy anonymně. Kolik známe „agentů“ StB, kteří svoji „spolupráci“ zaplatili svým životem, nebo v jejichž věci se angažovalo ministerstvo zahraničí ČSSR, německý kancléř, včetně mezinárodních organizací na ochranu lidských práv?

Hledat cokoliv, co může zpochybnit osobnost a charakter člověka, dokonce už v době ranného mládí, je už jen zoufalost. Mimochodem Martin Holoubek (navštěvoval Pavla Wonku do poslední chvíle) skončil jako alkoholik, podobně jak Václav Černík. Byl rodinným přítelem Wonků (maminka bratří Wonků mu nabídla tykání a dokonce u Wonků i přespával). Pavel Wonka mu ve vězení, stejně jako ostatním, pomáhal. Černík ho dříve vždy chválil. Byl také oceněn jako příslušník III.odboje. Nicméně ho při předání ocenění zastoupila Libuše Rudinská, v jejímž „dokumentu“ Pavla Wonku tak hanebně pomlouval. Kdyby dnes Pavel Wonka žil, asi bychom se hodně divili co by nám všem řekl. Mnoho pomluv by nemělo šanci vůbec vzniknout. Do mrtvého se kope snadno. Něco to o kriticích a pomluvačích Pavla Wonky vypovídá, stejně jako anonymní pozadí, které tuto hanbu podporuje a umožňuje.

Nikdo nejsme bez chyb. Hodnotit se má podstatné, co člověk dokázal za svůj tak krátký život. Jinak bychom nemohli vyznamenat nikoho, kdyby byl život každého oceněného takto „zkoumán“ a byly kladeny takové nároky na bezúhonnou minulost jako u Pavla Wonky. Pokud bychom chtěli vyznamenávat jen dokonalé, tak by nám zbyl pouze jeden - Pán Bůh…

Kdo zná a četl 97 právnických tezí Pavla Wonky, kde popsal vizionářsky stav společnosti v „Káře pokroku“? Popsal kam to povede až tuto „káru“ rozjedou bez brzd „Švejci“ a kdy by na ní nechtěl sedět…

Je smutné, že novináři a známé osobnosti veřejného života, kteří psali o Pavlu Wonkovi pozitivně a mají stále přístup do médií, dnes k tomuto závažnému tématu doby mlčí.

Nerado se o tom mluví a píše, ale svoji roli v tomto „mediálním honu“ na Pavla Wonku hraje jistě i sudetoněmecké téma. Oba bratři navazují na staletou tradici svých předků, která se vyznačovala poctivou prací, láskou k rodnému kraji, hájením pravdy a spravedlnosti. Bohužel po vyhnání staletých obyvatel přišli jiní, které zajímali jiné „hodnoty“. Vypovídá o tom stav bývalých Sudet, nesrovnatelný s kdysi nádhernou, hospodářsky a kulturně vyspělou, bohatou krajinou. Sudety byly nejprůmyslovější částí Rakousko-Uherska, později Československa. Mimochodem z jejich řad pocházelo 9 Nositelů Nobelovy ceny, mezi nimi byla i první žena.  

Je obdivuhodné, s jakou vůlí a energií bratr Pavla Wonky musí dodnes odolávat neustálým útokům, ať už médií, anonymů, bývalých přátel Pavla Wonky, nebo lidí z Vrchlabí. Buď nejsou informováni, nebo mají dobré důvody se takto chovat jako potomci těch, kteří přišli snadno k majetku po staletých obyvatelích Krkonoš a Vrchlabí - českých Němců, které jsme po II. světové válce barbarsky vyhnali z jejich rodné země.

Otec bratří Wonků měl od 5.12.1946 uznanou českou národnost. Hlásil se k ní už v roce 1930 (jejich dědové byli sudetští Němci). Za nacistické okupace se choval mnohem statečněji než většina Čechů. Rodina Wonků má úctyhodnou tradici, kdy bratři Wonkové byli jejími důstojnými nositeli. Jiří Wonka v tomto nerovném boji za svoji rodinu pokračuje dodnes. Nevzdává se stejně jako se nikdy nevzdal jeho bratr. Hájit poctivost, právo a spravedlnost, má rodina Wonků vepsanou ve své tradici a staletém rodu. Jen díky takovýmto lidem se společnost může dostávat z morálního bahna, ve kterém se topí dodnes.

Ministerstvem obrany České republiky byli dne 26.2.2018 bratři Wonkové oceněni jako účastníci 3. odboje za to, že od r. 1984 vyvíjeli aktivní protikomunistickou činnost proti režimu. Bohužel Pavel Wonka komunistické vězení nepřežil. V roce 2013 byl Pavel Wonka vyznamenán presidentem republiky Medailí za zásluhy. Dne 26.4.2018 vzpomeneme 30.výročí jeho mučednické smrti.

  

 

Jan Šinágl, 3.3.2018

* * *

P.S.

Připomínám, že Pavel Wonka byl 12 let bez příjmů, jeho žena byla opakovaně vyhazovaná z práce kvůli příjmení Wonková. I proto byl jeho bratrem založen Výbor na ochranu Pavla Wonky, který se svým členstvím v KSČ snažil vážnou situaci celé rodiny zmírnit.

J.Š.7.4.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)