Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Barka 1 Holy prichod 130418Dne 13.dubna se konala v točnické Kafírně „Bárka“ od 18:00 hod. beseda s posledním žijícím člověkem, který měl i kontakty z okruhu lidí pomáhajících při atentátu na Reinharda Heydricha. Kdo přišel nelitoval. Barka 4 Holy pozvanka 130418Dvouhodinové vyprávění „Admirála“ o době jaká skutečně byla, také o nás a našem charakteru.

Doporučuji zhasnout a jen v klidu, bez rozptylování poslouchat sílu hlasu, vzpomínek, skromnosti, zkušeností, moudrosti a pokory. ZDE si můžete poslechnout dvouhodinové vyprávění devadesátišestiletého Jana Rudolfa Holého, přezdívaného „Admirál“. Poté ještě následoval můj rozhovor na téma Baťa (omlouvám se za přeřeknutí, Jan Masaryk byl zavražděn) a kratší rozhovor dvou úctyhodných pánů - s devadesátidvouletým, stále aktivním skautem Otakarem Randákem. Škoda, že jsem vypnul záznamník o 5 vteřin dříve. Po vyjádření mého obdivu a poděkování už mimo mikrofon zaznělo z ústa Otakara: „No a co máme dělat, žijeme“, doprovázené širokým, bohatýrským úsměvem. Výše použité životopisy obou borců jsou z webových stránek Paměti národa (kupodivu Wikipediea je nezná?). ZDE krátce „Admirál“ hovoří pro Paměť národa. Níže následují zajímavé postřehy a další fotografie. „Admirál“ dokáže psát drobným písmem a číst bez brýlí – názorně předvedl přečtením citátu Pavla Tigrida, který si sám napsal – viz předposlední fotografie níže: „Pán Bůh zaplať, v kole dějin jsem nějakým zázrakem neuvízl, nedostal mne ten mnohohlavý drak, ani jsem se mu neupsal, abych si zachránil kůži, což zhusta bývá ještě horší.“ Přesně po 90 minutách, aniž by se díval na hodinky v dobrém prohlásil „To by snad už stačilo“. Nepomohlo a následovaly další otázky, další půlhodina a po skončení ještě můj rozhovor a rozhovor obou pánů. Žádné známky únavy jsem na „Admirálovi“ nepostřehl. 

 Barka 2 Holy prichod 130418Vyprávění „Admirála“ bylo doprovázeno promítáním fotografií -  rodiče, dětství, rodina a mořeplavectví, doplněné fotografiemi osob a míst o kterých vyprávěl. Holy Barka 2 zpredu 130418 

Ukázky z vyprávění „Admirála“:

Vyprávění o Josefu Rösslerovi Ořovském (založil mj. i Český jacht klub, kde je „Admirál“ dnes už „jen“ čestným předsedou). J.R.Ořovský napsal např. do Švédska, aby mu poslali brusle. Brusle poslali, ale i páry lyží, protože si mysleli z objednávky CeSKY Jacht Klub, že si přeje i lyže. Tak začalo „sjezdové lyžování“ v Čechách prvním sjezdem Václavského náměstí v Praze.

U firmy Schicht v Ústí nad Labem, kde pracoval jeho otec (autor reklamního hesla „Čistota půl zdraví“ a mnoha dalších), byly domky pro dělníky a úředníky, podobně jako u Bati ve Zlíně. Tak jak kariérní postupovali ve firmě, museli se stěhovat do lepších domků i když byli spokojeni se stávajícími. V lecčems dělal Schicht stejné věci jako Baťa a také v nejvyšší kvalitě – jako dárek obdržel „Admirál“ od pořadatelů originální balení mýdla Schicht – ještě vonělo!Holy Barka 1 zezadu 130418

Barka 3 Holy cte 130418Daně a účetnictví ho vyučoval Baťovec. Vyučování bylo efektivní, zajímavé i zábavné. Např. byl ukázán příklad z účetnictví firmy s dotazem na studenta: „Je to správně?“, odpověděl “Ano“, ve víře, že to musí být „vzorové“. Nebylo a byly hned ukázány chyby. Mnohdy pro odlehčení a k radosti studentů následovalo vyprávění prof. „Baťovce“ z obchodních cest, které s účetnictvím neměly nic společného, aniž by učení ztratilo na kvalitě, naopak!

Viděl Němce v Praze modlit se, když byla vyhlášena mobilizace a který už tušil válku – v době okupace nebylo snadné charakterově obstát - i parašutista zradil ty, kteří mu pomáhali. 

Při 100. výročí českého jachtingu, pustili komunisté „Admirála“ na moře (poté už nikdy). Třetina z posádek  nedorazila ještě do cíle z Černého moře do Istanbulu, tak to šli hned oznámit na námořní službu ze strachu o jejich osud: „Nebojte se, sledujeme je.“ Lodě z komunistické země byli tehdy raritou a budili patřičnou pozornost, hlavně tajných služeb.

Holy Barka 3 ctouci 130418Právě jsem obdržel E-Mail: Baťa a jet-motory

Tomáš Baťa *1876 †1932 byl členem Českého Yacht Klubu v Praze od r.1925 (nejstarší český jachetní klub; založen J.Rösslerem Ořovským r.1893). Jan Tomáš Baťa *1914 †2008 byl členem ČYK od r.1931. V hledání informací o výrobě jet-pohonu pro lodě ve Holy Barka 4 sedici 130418Zlíně jsem nebyl úspěšný. Moje poznámka o účasti takového motoru by se mohla týkat Mezinárodního závodu motorových člunů na Vltavě, který uspořádal ČYK v květnu 1934. Bohužel náš archiv je v současné době v  přestavbě a proto nepoužitelný. V čestném předsednictvu byl primátor hl.m. Prahy Dr. Karel Baxa (také člen ČYK), Dr. Karel Zenkl, předseda Jadranské stráže v Praze, v čestném výboru Dr. St. Bukovský, starosta Čs. Obce Sokolské, Dr. Jiří Guth-Jarkovský, předseda Čs. Výboru Olympijského (také člen ČYK), prof. A. B. Svojsík, náčelník Svazu Junáků-Skautů a další. Jestli při tomto závodu startoval člun s jet-motorem, jsem zatím nezjistil. Budu hledat dál. 

S pozdravem Ruda Holý

Barka 5 Holy pozvanka Tigrid 130418O jaká kreativní potenciál techniků, dělníků, podnikatelů, vědců, učitelů a sportovců zločinný komunistický režim zemi připravil. Co mohl dokázat pan Holý, kdyby se jeho talent mohl plně rozvinout v rodné zemi? Ne každý měl odvahu a možnost zemi opustit.

Národ Bohemianů má 2 nositele Nobelovy ceny, ve skutečnosti ale 11, přičteme-li ty, pocházející z německého etnika na území Čech a Moravy. Nepochybuji, že bez nástupu komunismu by byl jejich počet ještě větší. Podmínky stále nejsou dobré. O tom svědčí nedávný odchod jedné prof. Karlovy Univerzity do Holandska i s přidělenými milionovými granty EU. Prostě nemohla v českém akademickém prostředí „dýchat a pracovat“, podobně jako Miloš Forman. Možná také rozšíří řady nositelů Nobelovy ceny. Byla by druhou po Bertě Sutter-Kinský, první ženou nositelkou Nobelovy ceny.

Držme jí palce a i naší zemi, aby ji ti nejlepší z nás nemuseli v budoucnu opouštět a pokud ano, tak jenom „na zkušenou“ a pomáhali jejímu duchovnímu, kulturnímu rozkvětu a její i světové hospodářské prosperitě.   

 

Jan Šinágl, 15.4.2018

* * *

Ing. Rudolf Jan Holý (1921) - poslední pamětník ukrývaných parašutistů v kostele Cyrila a Metoděje

* * *

Počet skautů vzrostl za posledních 12 let o třetinu

Zhruba o třetinu vzrostl od roku 2006 počet skautů. V současnosti je jich 60.522. Za poslední rok byl nárůst členů českého skauta nejvyšší, a to přibližně o 2700. Po celé ČR je 2148 skautských oddílů, na jejichž fungování se podílí zhruba 7000 dospělých dobrovolníků. V posledních letech zřejmě skautů přibývá i díky dětem ze silných ročníků narozených kolem roku 2008. Za posledních 12 let mírně stoupl podíl dětí ve skautu proti dospělým. Děti tvoří zhruba dvě třetiny členů. Skauting se v Česku těší důvěře rodičů, z nichž mnozí byli v dětství sami skauti a nyní chtějí dopřát podobné zážitky potomkům. V Česku se v sobotu 21. dubna stovky skautů vydají na mohylu Ivančena, která je vzpomínkou na skauty popravené nacisty v roce 1945. ČRo, 15.4.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)