Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

DiskuseProč nevládne v české společnosti harmonie a pohoda, když se nám daří docela dobře? Anebo nedaří? Anebo jen někomu? A asi se to nedá jednoduše shodit na českou malost, když v USA mají podobný problém.

Dne 11.dubna proběhla další panelová diskuse družstva Fontes Rerum na Novotného lávce. Panelisty byli novinář Erik Best, sociolog Martin Buchtík a politoložka Vladimíra Dvořáková. Moderoval bývalý ministr Jan Mládek. Debata byla docela zajímává. ZDE si můžete poslechnout zvukový záznam vystoupení panelistů a ZDE následnou diskuzi. Nechtěl jsem v diskuzi původně vystoupit, ale musel. Tradičně se ozvalo „Otázky!“, sotva jsem začal hovořit. Mluvil jsem ze všech nejméně (90 vteřin), ale sdělil tématicky a obsahově zřejmě nejvíce. Níže pár zajímavých postřehů. Posouváním „jezdce“ můžete přeskočit co vás nezaujme. Ušetříte dost času.

E. Best: „Bude válka“ – „Konec budování, nastává éra ničení“ – „Globalizace USA a ČLR je chybou, protože ČLR pravidla nedodržuje“ – „Česko ovládá 5-6 rodin“ – „Největší síla je dluh“ – „Ofshore a Tvrdík neslouží jako prostředník čínských investic do ČR, resp. pomáhá ulité peníze včas investovat, aby je Babiš nenašel?“ - „Každá země, která má elitu má silnou armádu“. Dodávám, že válka už je v plném běhu, byť v jiné formě. Se spojením Elita-Armáda, souhlasím, jen je nebezpečné, není-li velitel elitou, viz Edvard Beneš.

V. Dvořáková: Hovořila zajímavě, velmi zkritizovala ČT, pořad Jílkové „Máte slovo“, ubohost programů a zpravodajství. Společnost je rozdělená v tom, že si vůbec nerozumí. Společnost byla rozdělena vždy, je jen paralyzována, populismus je nálepkování, polarizace se dělá veřejně. „10 milionů lidí žije v New Yorku, myslím si, lidi, kteří se prosadili v zahraničí, v tomto malém národě, obohatili svět. Myslím si, že Čechů, kteří se prosadili ve světě je mnohem více, než v 10 milionů Američanů v NY, ale nechci se vyvyšovat.“ Nemohl jsem se neozvat a připomněl, že uspěli právě v zahraničí. Proč se asi neprosadili doma a právě v USA, které nepřímo kritizuje? V tomto se projevila její malost. Bohužel nebyl čas, abych připomněl, že z území Čech, Moravy a Slezska pochází celkem 11 nositelů Nobelovy ceny, dvou Čechů a devíti s německými kořeny. Dalo by se i diskutovat o národě - jsou-li Češi národem, co jsou potom Moravané, Slezané, čeští Němci a další? Přikláním se k názoru, že jde o etnika, která spolu žila po staletí a vzájemným promíšením vytvořila národ Bohemianů. Škoda, že TGM neprosadil myšlenku vzniku nového státu na základě úspěšného švýcarského modelu. Tam je každý hrdý švýcarský Němec, Francouz, Ital, Rétoromán, kteří si vzájemně a ve prospěch země zdravě konkurují, ale mimo Švýcarska jsou hrdí, jednotní Švýcaři.

Nezaručení autonomie jednotlivých etnik po vzniku ČSR bylo porušením dohod ze St. Germain i 14 Wilsonových bodů, které byly podmínkou vniku ČSR a kdy byla ignorována 1/3 obyvatelstva země, která zde žila po dlouhá staletí a nemálo se podílela na jejím rozkvětu. Zaplatili jsme za to nacistickou okupací a následnou komunistickou, pod taktovkou Moskvy. V tomto smyslu bylo založení ČSR zločinem. Název Bohemia by byl býval spravedlivější ke všem a odpovídal by i historickému vývoji.

M. Buchtík mluvil nejvíce, převážně komentoval své presentace – čeho je moc, toho je příliš. Chybí mu životní zkušenost a více pokory. Moderátor Jan Mládek si neodpustil poněkud nedůstojnou kritiku bývalého kolegy ministra Hermanna, který nebyl přítomen, aby se mohl bránit. Atmosféra mi místy připomínala zasedání pohrobků KSČ některými jejich projevy a reakcemi. Proto mne nepřekvapilo, že po ukončení večera a pozvání na malé občerstvení nastal nával a vše bylo rychle snědeno jako by pro mnohé bylo občerstvení to hlavní, kvůli čemu přišli…

Bez elity skončí dříve či později každá země jako poddaný. My jsme ji postupně po celá staletí ztrácely. Je příznačné, že Jan Amos Komenský, učitel národů, je pochován v holandském Nardenu, kde má i proslulé muzeum. Obávám se, že jsou na něho Holanďané více hrdí, než jeho rodná země…

Odhaduje se, že po okupaci v roce 1968 přišlo o práci cca 400.000 lidí z řad armády, policie, dělníků, techniků, učitelů, vědců a dalších povolání. Tito lidé obstáli mravně a patří k elitě národa. Dosud se o nich mlčí a nezaznamenal jsem ani žádné plánované akce a připomínku jejich oběti v letošním 50.výročí okupace? Na domech, kde padli desítky lidí v srpnu 1968 a v srpnu 1969, nejsou dodnes pamětní tabulky… Budeme opět mlčet o naší elitě? Ta se projevuje ochotou k činu a oběti, ne jen prázdnými slovy.

Je hodně pravdy ve vyjádření jednoho amerického podnikatele: „Vy Češi jste divný národ? Samá klička a zatáčka. Potřebujete pozitivní vzory.“

„Co je ´povaha českého člověka´ nevím. Myslím si, že vím, co je ´povaha malého člověka´. Vím, co je ´povaha o něco většího malého člověka´. Myslím, že poznám ´povahu téměř velkého člověka´. A pak je tu ovšem povaha skutečně velkého člověka: Jan Werich, TGM, Dr.  Milada Horáková a několik dalších.“ Miloš Forman  

Miloš Forman k malému Davidu Ondříčkovi: „Davídku, když se topí štěňátko v rybníku, to mě vždycky dojme, ale když chce někdo zachránit celej svět, tak to mi je u prdele.“

Původní heslo bylo „Pravda Boží vítězí“, na Presidentské standardě je napsáno „Pravda vítězí“, spíše platí „Pravda vítězi“. Pravda je a bude na zemi vždy relativní. Absolutní je ta nad námi.

A.Einstein: „Lidstvo se vrátí k Bohu, nebo se zničí.“

Jsme schopní řemeslníci, umělci, vědci, vynálezci, podnikatelé, ale neschopni spojit se v jednotu, v zájmu vyššího a prospěchu nás všech. Proto to často nedopadlo dobře, když jsme si vládli sami. To zůstává trvalou výzvou každému z nás.

 

Jan Šinágl, 16.4.2018

* * *

Pozastavení dotačního programu narušuje investice tisíců firem

Pozastavení operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, o kterém informovaly Lidové noviny, narušuje investiční plány tisíců tuzemských firem, především těch menších. Shodli se na tom zástupci zaměstnavatelů ve vyjádření pro ČTK. Program, v němž je zhruba 114 miliard korun, pozastavila Evropská komise. Důvodem je výsledek auditu, který v programu odhalil čtrnáctiprocentní chybovost. "Považujeme to za velký problém, který ale není úplným překvapením. V tuto chvíli komunikujeme s desítkami vyděšených firem a vytváříme jim informační podporu. Jde o jedno z největších selhání čerpání strukturálních fondů. Pokud budou firmy několik měsíců stát, naruší to jejich investiční a inovační plány," řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. "Firmy se nachází v nejistotě, jestli budou moci čerpat dotace, nebo ne. Logicky proto stojí před strategickým rozhodnutím, jak naložit se svými investicemi," doplnila mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková. Podle průzkumů asociace přibližně polovina malých a středních firem investuje právě ve vazbě na čerpání evropských peněz. Jde o vysoce inovativní projekty, často spojené s výzkumem. Podle Havlíčka to na čas zablokuje spolupráci mezi podnikateli a univerzitami nebo výzkumnými pracovišti. "Pozastavení programu odhadujeme v řádu měsíců," řekla Lidovým novinám Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva průmyslu, pod které operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost spadá. Ministr Hüner zadal mimořádné kontroly a nevyloučil, že úřad podá trestní oznámení. Financování už schválených projektů zatím uhradí MPO z českých peněz.

ČRo, 10.4.2018

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

-1 #1 Petr Štembera 2018-04-18 12:25
Nebyla náhodou ta pomalu každý den v "státních" televizích ukazovaná politička |Dvořáková zarytá bolševička, která - možná - procitla za socialismu s lidskou tváří ?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)