Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.03.2024 09:00
    SOUD SE VRÁTIL K UDÁLOSTEM ZE 17. LISTOPADU 1989 Johnu Bokovi ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CSAV CH prg 170418Na téma „Změny v integraci v nových zemích na příkladu ČR a Švýcarska“, se konala panelová debata  v budově ČSAV na Národní třídě. Za ČR dr. Jelínková (KU), paní Covrigová (NGO - Integrační centrum Praha) a pan Urubek (MV). Za Švýcarsko dr.CSAV CH paneliste 170418 Koppová (Švýcarský červený kříž) a pan Gerber (státní sekretář pro migraci).

Oba zástupci ze Švýcarska formou a obsahem argumentačně převyšovali zástupce české strany. Hovořili samozřejmě věcně a „spatra“. Z české strany byla nejslabší dr. Jelínková, která svůj úvodní vstup četla, jakoby si nebyla vědoma koho má před sebou. Bylo to spíše vystoupení pro žáky ZŠ. Pan Urubek vzbudil pozornost výrokem: „Češi jsou posedlí dodržováním pravidel jako Švýcaři“, načež jsem spontánně reagoval slovy: „To snad nemyslíte vážně?!“, kdy to zašumělo celým sálem, možná to byl pokus o vtip, ale hodně nepodařený. Nechal kolovat i brožurku MV pro uprchlíky – viz fotografie. Chtěl jsem jednu, sdělil mi, že má jen jednu?! Paní Covrigová: „Češi žili dlouho sami pro sebe a potřebují čas.“ Paní Koppová: „Žijete v krásném městě, ale také vybudované díky migraci.“

Několik zajímavých postřehů: ČR má více cizinců, než PLR, MLR a SLK dohromady – u nás tvoří cizinci 4.7%, v CH 25% - průzkum v CH (7000 lidí), 50% považuje integraci za těžkou, 75% cizinci v osobním životě nevadí, 25% v tom „lítá“ – CH přijímá 10.000 uprchlíků ročně. Důležitá je inovativní politika - Švýcarsko zavedlo ve školství zvláštní odvětví pro integraci – V Praze žije půl milionu cizinců, na které připadá jedna vražda ročně – V Berlíně se cizinci ztratí, v Praze jsou vidět.

 CSAV CH MV avers 170418Zástupce MV vnímá integraci jako „pocit“, zatímco zástupce CH jako „zákon“. Domluvit se je základ, integrace, ne asimilace. U jednoho centra pro uprchlíky v CH se přihlásilo k dobrovolné pomoci 200 Švýcarů během jednoho týdne! Ukázka důležitosti role občanské společnosti a lidské solidarity – najít místa, která lidi propojují, osobní vazby. To hlavně podporuje stát, sociální vazby, podporující integraci do společnosti. Integrace je velmi náročný proces.

Diskusi moderoval mladý redaktor týdeníku RESPEKT (jméno si nepamatuji). Diskuse začala delším vstupem dr. Havlase po úvodním slově (předseda České učené společnosti) delším příspěvkem (jeho dcera žije v CH). Poté jsem dostal slovo. Po pár mých slovech už znělo „prosím otázku?“. Upozornil jsem, že předřečník mluvil mnohem déle. Byl jsem poučen, že se jedná předsedu učené společnosti, omluvil jsem se. V rychlosti jsem ocenil slova paní Koppové o kráse Prahy (viz výše) a připomněl v této souvislosti české Němce. Z jejich řad pocházelo 9 nositelů Nobelovy ceny i to, že mnoho Švýcarů přišlo do Čech na konci 19.století za prací. Zmínil jsem i skvěle fungující švýcarský model státu a připomněl, že byl jednou z variant při založení ČSR. Země se mohla jmenovat BOHEMIA a zde žijící etnika česká, moravská, slezská, německá a další mohla tvořit společný národ Bohemianů. Stihl jsem ještě položit otázky jakou roli hraje kultura, náboženství a vzdělanost při integraci a zda se v CH také zakáže nošení muslimských šátků jako v Rakousku. Nestihl jsem už připomenout, že otec Největšího Čecha Karla IV. byl francouzský Němec, že z 27 popravených českých pánů měli 2/3 z nich stopy německé krve po staletích společně prožitých s Čechy, že jsme vyhnali a okradli o vše 1/3 vlastního obyvatelstva (při odsunu zahynulo kolem 250.000 lidí!), sudetských Němců, že nás naučili práci, hudbě řemeslům, že si Francouzi své Němce ponechali, přestože u nich válka byla, na rozdíl od nás…

CSAV CH MV revers 170418Po mně vystoupil v diskusi pan Jaroslav Vejvoda, dlouho žijící ve Švýcarsku. Zeptal se přímo zástupce MV co bude MV děla s tím, že na Pražském západním městě vyrůstá ruská kolonie, kde jediná česká hospoda už zmizela a nahradilo ji šest ruských, na obchodech jsou jen ruské nápisy, Rusové bydlí v drahých bytech, obchodují s pozemky, mluví jen rusky atd. - a jako druhému už mu moderátor bral slovo?! Zastal jsem se hlasitě pana Vejvody s tím, že je to důležité téma, související s projednávanou problematikou, takže mohl dokončit. Zástupce MV v podstatě na to nic neřekl, jen něco v tom smyslu, že mají určité hranice. Chtělo se mi dodat, že Rusové je nemají nikde a v ničem…

Reprezentanti Švýcarska nám zase jednou názorně ukázali jak funguje Švýcarská demokracie – a jak se máme stále co učit – i demokratické diskusi.

Pořadatelé opomněli poděkovat za simultánní překlad E+CZ oběma překladatelkám. Musel jsem jim to připomenout. Poděkovali mi. Sklidili zasloužený a dlouhý potlesk za skvělý, profesionální výkon.

Bohužel jsem nepořídil zvukový záznam. Je to komplikované při dvou jazycích. Video bylo pořízeno. Mělo by být na webových stránkách české učené společnosti jak mi sdělili kameramani.

 

Jan Šinágl, 20.4.2018

CSAV CH MV 1 170418CSAV CH MV 2 170418CSAV CH MV 3 170418CSAV CH MV 4 170418

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)