Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

NP Program 1 11 131119Před 30 lety jsem se kanonizace zúčastnil. Nezapomenutelný zážitek, kdy v okamžiku svatořečení jsem pocítil něco co nikdy v životě. Bude 30.výročí svatořečení patronky naší země opět předzvěstí velkých změn?  NP Program 2 11 131119

Připomínám, že sv. Anežka Česká byla zobrazena na padesátikorunové bankovce. Byla nahrazena kovovou mincí. Na kovové padesátikoruně se už neobjevila… Nikdo neprotestoval… Z oběživa sv. Anežka Česká zmizela, ale v našich srdcích zůstala. Věřme, že takových srdcí je stále dost, aby pomohly navázat na odkaz Listopadu 89 a jeho myšlenky byly konečně uváděny v život.

 * * *

NP Program 3 10 141119„Univerzity, které se honosí tím, že vychovávají elitu, ji vychovávají okrajově, pokud vůbec, a vždy až v postgraduálním studiu. Elitou totiž nemůže být 28 nebo 35 % populace. Elita jsou 2 až 3 % z populace a prvořadých je tak NP Modlitba 11 1311196 %.“

„Problém upadající rozumnosti a těžký pokles kvality myšlení je zastírán jednak dostatečným počtem mimořádných výkonů a hlavně triumfálním postupem vědy. V celku však zvláště evropská společnost degeneruje, což je ještě podepřeno nechutí inteligence k potřebné reprodukci.“

Petr Piťha v přednášce „Velká iluze českého školství“, přednesené 2. dubna 2008 na zahájení Pedagogických dnů na Univerzitě Hradec Králové.

 

Jan Šinágl, 15.9.2019

* * *

Svatý Hostýn 7.9.2019: Skvělé kázání kardinála Dominika Duky

* * *

Řím, 16.11.1989 – ta dáma po mé levici je herečka Sylva Langová, přijela tehdy z Londýna. Velká osobnost a dáma s velkým charisma. Hovořila i když mlčela… Škoda, že tak nádherní lidé museli naši zemi opustit – bez svobody by nemohli žít. Tentokrát už paní Sylva do Říma nepřijede, zemřela v roce 2010… J.Š.

Rim JS Langova krajane 161189

 AC obalAC NunciusAC minceAC mincovna

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

-1 #1 Jan Šinagl 2019-09-16 08:40
Objektivita, nestrannost neznámá slova v ruském slovníku.

Jsou to jistě hezká slova o ženě Anně Přemyslovně, která může byt příkladem všem. Může, ale už není. Tehdy před třiceti lety stát povolil dokonce vydání padesátikorunov é bankovky s její podobou. Těšilo nás to, připomínala se všem. Skoro každý den, jsme ji "měli v rukách" a svými ušlechtilými myšlenkami a činy se nám stále připomínala. A teď je pryč. Zbyla po ní malá nenápadná soška u poslanecké sněmovny. Zmizela tak pro veřejnost jako sochy západních státníků, W. Churchilla a prezidenta W. Wilsona, které měly stát na místech kudy chodí veřejnost. ale nestojí. Jsou odsunuty do míst kam veřejnost nechodí, takže už nám nepřipomínají své příkladné činy, i dobré povahové vlastnosti. Premiér Churchill stojí zcela vzadu ve tmavém koutě parku na svém náměstí ačkoliv měl stát na piedestalu u Seifertovy třídy, na který klepala premiérka Thacherová s Václavem Klausem v roce 1996 při návštěvě Prahy. Stojí ve tmavém koutě osázen stromy které když olistí socha pro náhodného chodce mizí. Podobně dopadla i socha presidenta W. Wilsona, která měla stát před Hlavním nádražím, aby dostalo opět jeho jméno jako za první republiky. Nestalo se tak. Nádraží se opět jmenuje jako za protektorátu Böhmen und Mähren, Hlavní a president W. Wilson, který uznal a vyhlásil naši samostatnost za
přítomnosti T.G.Masaryka a generála Rastislava Štefánika, stojí zcela vzadu parku aniž si lidé jeho přítomností mohou připomenout zrod naší samostatnosti. A tak všichni tito tři příkladní lidé jsou odsunuti do míst kam mimo přímého zájemce nikdo nepřijde. A ti co jejich zásluhy znají stárnou a mladí? Mladí si už ani nevzpomenou na prezidenta Ronalda Reagana, který měl zásadní vliv na rozpad Sovětského svazu i pád komunismu. Má v části zapadlé uličky Zikmunda Wintra v Dejvicích, kudy projde pár chodců, tři plechové štítky se jménem, zatím co v některých státech východní Evropy stojí jeho bronzové sochy v nadživotní velikosti na hlavní třídě. Zapomínáme všichni, to ano, ale někdo se snaží, abychom zapomínali pouze na ty o které jim jde. Zatímco o sochu maršála Koněva, který našel Prahu skoro osvobozenou se svádí "boj", jako kdyby pomník ruských vojáků, kteří obětovali životy nebyl důležitější nežli temný charakter ruského maršála.

K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)