Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

ZZ Machacek 3 2020

Aktualizováno 21.3.2020: 6.3.2020 jsem napsal MF, 17.3 odpovědělo. Obávám se, že by na tom dnes bylo město finančně stejně i bez průmyslové zóny. Zničili jsme si životní prostředí a z daní zahraničních firem profitují jiné obce a města – i ta, která se průmyslovým zónám moudře ubránila.

* * *

Aktualizováno 7.3.2020: HC Žebrák poráží Slavii Praha 7:6

Mladší žáci TJ Spartak Žebrák mají "našlápnuto" k titulu mistra Středočeského kraje. Suverénně vedou tabulku. Jsou důkazem, že i "chudé" kluby mohou dosahovat skvělých výsledků, je-li skvělá parta doplněná nadšením skvělých lidí. Bohužel už jsem nestihl natočit závěr, jak napříč kluzištěm doklouzali po břiše,  jako rybky připomínající delfíny, s poděkováním nadšeným divákům. PARÁDA! I TGM by měl radost - narodil se dnes před 170 lety.

HC Spartak Žebrák kraluje hokejové lize mladších žáků!

* * *

Po několikaměsíční pauze jsem navštívil 4.března zasedání zastupitelstva. Nestačil jsem se divit…HH tabule nabor hokej 070320

Krátce před zahájením jsem byl v sále jako jediný občan z řad veřejnosti. Nakonec přišlo cca 20 lidí, tedy 1% obyvatelstva města… Průběh zasedání byl žalostný až trapný. Starosta si může v podstatě dělat co chce. Opozice si může jen stěžovat, divit se a to je tak vše. Necítí se ničím a nikým ohrožen.  Vykazuje stále více rysy člověka, zvyklého na moc po osmnáctiletém starostování, které nejsou ničím korigovány. Jeho oblečení (nebyl sám), kdy přišel oblečen jako z hospody a v „keckách“, je  vypovídající. Kde jsou časy starostování Otakara Volmana, kdy byl sál zaplněn do posledního místa a nikdo si nedovolil přijít společensky neoblečen…

Samotné jednání bylo nezajímavé, jako je tomu většinou – opozice upozorňuje na pochybení a veřejně projednává věci, která měla projednat neveřejně a sdělit veřejnosti výsledky – ty zajímají veřejnost především.

Nejzajímavější jsou tak vystoupení občanů v diskusi. Poprvé se mi stalo, že mi starosta přehlížel, ačkoliv jsem se hlásil jako první a následně mi dokonce odebral slovo, což se ještě nikdy, nikomu nestalo. Ředitel ZŠ pan Šnajdr poprvé a naposledy během podvečera použil jako jediný připravený mikrofon, kdy mne nenechal domluvit, zřejmě aby dodal sílu svým „argumentům“, ale popořádku.

Veřejnost se poprvé dozvěděla, že město chce mít novou vlajku a nový znak města. Opozice požadovala referendum. Vznesl jsem řečnický dotaz, zda součástí znaku bude i průmyslová zóna, která už se stala dominantou Žebráka…?!

Starosta sdělil, že od firem z průmyslové zóny dostává město „ňáké“ peníze? Zeptal jsem se ho kolik konkrétně? Nevěděl a nevěděla to ani účetní. Prý je to nezjistitelné a všechny informace dostávají v jedné sumě? Zeptám se tedy na MF.

Škoda, že se zasedání zastupitelstva nezúčastňuje ing. Eva Albertová za správu majetku, podobně jako její předchůdce ing. Bohdan Šimeček, který mne na radnici napadl pepřovým sprayem. Z radnice byl nucen odejít. Nicméně odešel jako vlastník nemalého množství pozemků v katastru obcí Žebrák a Točník, které se mohou stát velmi lukrativními, bude-li patřičně změněn územní plán, resp. už byl? Jeho manželka je snad stále právničkou obce, ale také ji nikdy veřejnost na zasedání obce neviděla...?

Článek pana Macháčka z posledního Zpravodaje města Žebráku je skvěle, moudře napsán, jako poselství svědka minulosti a pamětníka. Naši předci dobře věděli jakou cenu má půda. Za prvního polistopadového starosty pana Schovánka byla půda, kde se dnes nachází průmyslová zóna, vykoupena a jistě s nemalým ziskem prodána později firmám. Ví jen on sám v čím zájmu jednal. Jisté je jedno, že v Žebráku nepotkáte člověka, který by byl z průmyslové zóny nadšen. Kolik v ní pracuje žebráckých občanů mi pan starosta také nesdělil. Radikálně změnila životní prostředí města a i kvalitu ovzduší, kdy jsou dnes vypouštěny škodlivé látky do ovzduší či do kanalizace, ale vše je prý v „pořádku“, nemluvě o nárůstu kriminality v našem městě…

Z dominant města Mlýna, rybníka s koupalištěm a kostela, zbyl už tak jen kostel…

HH tabule hokej krasobluslarky 070320Zúčastnil jsem se už desítek besed od dětí v MŠ až po studenty VŠ. Školáci ze ŽŠ Žebrák mne několikrát požádali, abych si s nimi přišel popovídat i do školy (potkávám je v parku či na ulici). Řekl jsem jim, že přijdu rád a ať si to domluví se svými učiteli. Nebyli úspěšní. Nabídl jsem proto tuto možnost na zasedání řediteli ZŠ Šnajdrovi. Aniž by vyčkal specifikaci mé nabídky, vzal jako jediný během podvečera mikrofon a vpadl do mé řeči se slovy ve smyslu: „Žádná politika se na škole dělat nebude. Zákon to zakazuje“. Následně mi starosta mi odebral slovo. Takže zakázali, aniž by věděli co zakazují? Takže k tématu vybavení ZŠ internetem jsem se již nedostal. Jeden ze zastupitelů mne dokonce emotivně, po skončení zasedání, napadl takřka ve „svatém rozhořčení“ se slovy: „Nepřeji si, abyste se setkal s mými dětmi.“ Jejich podjatost se dá pochopit, zato jejich nerozum už méně.

Ve Francii mobily na ZŠ zakázali – snižují inteligenci a vznikají nevratné změny na mozku. K tématu doporučuji tento článek o historii stavebnice MERKUR a jejím návratu ke slávě. Učí děti kreativitě v myšlení i ruční šikovnosti, o kterou je internet připravuje. Nic proti technice, ale má nám sloužit, ne my jí. I MŠMT by podobné projekty podporovalo, ale řiditelé chtějí jen peníze na „tablety“…

Je jen dobře, že přesluhující ředitel ZŠ končí. Můžeme jen doufat, že bude vybrán skutečně moudrý, zkušený a vzdělaný…

Díváme se na životy druhých přes různé krabičky, místo abychom sami žili své životy. Základem je obnovení přirozené lidské komunikace, která jediná může vést k obnovení občanského a společenského života.  

Zebrak kluziste 060320Poslední můj dotaz se týkal údajné skládky nezákonného odpadu z počátku 90. let (ledničky, televize apod. Není zřejmě ani poslední...) na bývalém kluzišti, které bylo slavnostně uvedeno do provozu v roce 1959 za účastiHH kluziste 1993 070320 Hanky Maškové, sourozenců Romanových a Karola Divína. Již několik žebráckých občanů mi sdělilo tuto informaci. Opět nikdo nic nevěděl (tehdy jsem žil ve Švýcarsku). Pouze opoziční zastupitelka paní Rumpíková navrhla věc nechat prošetřit, ale opět žádný čin  nenásledoval, tzn. návrh a jeho schválení. Oslovil jsem přítomného pana Holinu, bývalou „pravou ruku“ ze stavebního úřadu starosty Schovánka, zda o tom něco ví, protože se to mělo dít v době, kdy byli na radnici. Nic nevěděl a divil se, proč nepodám trestní oznámení (vždy sedí zcela vzadu a v rohu). Ocenil jsem jeho doporučení a vyjádřil úctu, že patřil a patří k té menšině, která vždy dodržovala zákon a ničeho nemravného se nedopustila v době, kdy se masově kradlo a podvádělo. Budu muset rozšířit desítky svých TO, které byly dosud vždy odloženy. Časy se mění, uvidíme.  

HH Divin a Romanovi 1959 070320Nestihl jsem dotaz ohledně výstavby hokejové haly v Žebráku. Pan Jícha měl mít údajně už hotový projekt, zajištěné dotace, ale plány měly ztroskotat na neochotě radnice prodat potřebný pozemek? První měl být vedle hřbitova, kde mělo být argumentováno potřebou rozšíření hřbitova, druhý (odkoupený levně od Hněvkovských s jejich přáním jej použít pro podobné účely) měl ztroskotat na zabránění výhledu občanům na hrad Točník, který rušil a třetí byl zmíněné kluziště. Zde by byla hokejová hala ideálně položena a neohrožovala klid budoucích „nebožtíků“ ani nerušila výhled na hrad Točník. Zdá se, že radnice sportu moc nepřeje, alespoň v tomto případě, kdy mají nejmladší hokejisté našlápnuto k titulu mistra Středočeského kraje? Bude ostudou našeho města, pokud bude hokejová hala postavena v jiné vesnici poblíž.

Neslyšel jsem, že by se starosta, radní či zastupitelé, včetně předsedkyně TJ Spartak Žebrák, byli někdy podívat na utkání mladých hokejistů? A to má Žebrák i svůj krasobruslařský oddíl!HH tabule krasobluslarky 070320

V Žebráku tak budou nadále stavěny pouze průmyslové haly – a naši moudří předci se obracejí v hrobech…   

Žebrák jistě není výjimkou, ale vše má své hranice. U Slováků už byla překročena a občané se ozvali. Nahromaděné bahno začínají uklízet. Jak dlouho budeme my ochotni v něm žít, HH tabule logo krasobluslarky 070320nechceme-li se v něm sami utopit?   

Kde jsou časy starostování Otakara Volmana - jeho první projev ve funkci starosty:

„Přátelé, děkuji Vám za důvěru kterou jste mi svou volbou prokázali a ujímám se řízení prvé schůze městského zastupitelstva. Bera na sebe dle vůle Vaší starostenství, navzájem Vám přislibuji, že se vynasnažím seč síly mé stačí pracovati k povznesení zájmu a v prospěch obce naší, prose byste mne u vykonávání povinnosti této svornou vůlí Vás všech podporovali. Chci se říditi podle pravidel osvědčených, správně a rázně. Nechci křivditi nikomu, ale jinak také dovedu na základě zákona slušnosti obhájiti naše dědictví. Mým přáním jest abychom si počínali v našem jednání prakticky a neoddávali se ideálům velmi často lichým, ale ideálu, který nás všecky spojuje a povznáší ku cti obce naší."

Nebýt komunistů, nepochybně by dnes měl Žebrák nejen továrnu se světovým věhlasembez průmyslové zóny, ale i moderní fotbalový stadion - a hokejovou halu…

 

Jan Šinágl, 6.3.2020

* * *    

Otakar Volman ze Žebráku *6.8.1878 † 30.8.1964

Starosta Žebráku Mgr. Daniel Havlík je osobně zodpovědný za spáchání zločinu na přírodě

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)