Dobrý a hezký den,

snad mohu něco dodat. Dr. Motejl byl obhájcem jednoho z obžalovaných, Karla Zámečníka, v procesu (Tigrid, Beneš, Zámečník roku 1967). Sepsal jsem o tom knížku (INDOLENCE), jež vyznívá jako paján na Motejla, neb během procesu vystupoval věru směle. Po roce 1989 mne ovšem překvapilo, když při různých interview prohlašoval, že hájil (v nepřítomnosti souzeného) Tigrida. Inu Tigrida znal už snad každý a Zámečníka nikdo, takže ješitnost? Posléze mne dorazilo, když jsem ve svých svazcích v Pardubicích našel hodnocení procesu z pera 1 správy StB a tam se dočetl, že obhájcům, Dr. Drozdovi(Tigrid) navržena důtka, Dr. Taušovi (můj, taktéž) nemluvě o tom, že již v době přípravy procesu byl (díky indiskreci Václava Havla) z mé obhajoby vyloučen a zbaven práce Dr. Mikuta. Během procesu pak byl z ČSR vypovězen Dr. Sieghart, vyslaný do Prahy Amnesty International, ačkoli obdržel vstupní visum právě k návštěvě procesu a prvý den tam vskutku se mnou promluvil. V noci ho sbalili a odvezli na rakouské hranice, kde ho v dešti vystrčili za závoru...

 

No, a Dru Motejlovi v tom zmíněném svazku evaluátoři StB navrhli pochvalu a odměnu. Upozornil jsem ho na to, ale prý nic neví a nic nedostal... Je to tak dávno, že?

Hezké ovšem bylo jeho prohlášení při nástupu do funkce  toho veřejného ochránce. Jako předseda Nejvyššího soudu a pak i ministr si prý zvykl na určitou životní úroveň a nerad by ji měl nižší, takže ta veřejná práva, respektive jejich ochrana je trafika, která se docela šikne.

Jan Beneš 18.12.2005


PT Renatě Kalenské
c/o Lidové noviny

Dne 13. prosince 2006
Vážená Renáto Kalenská,

upozorněn, nahlédl jsem do Vaší knížky věnované dru Motejlovi a obávám se, že jste se stala, přinejmenším v dále popsaném případu, obětí insinuace, či tedy stařecké demence.
Před časem tvrdil pan doktor Motejl z obrazovky (jakož i v interview v Pátku) že byl roku 1967 obhájcem Pavla Tigrida. Nebyl. Ve Vámi podepsané knížce se tohoto tvrzení vyvaroval, ale jest tam uvedeno, že v procesu byli obviněni ještě dva další mladí muži, kteří byli osvobozeni, s podtextem zásluhou Otakara Motejla. Jiní obhájci nezmíněni. (Proces, během jehož trvání byl ze země vypovězen zástupce Amnesty International Dr. Sieghart, se neobjevil ani na nedávné výstavě o A.I. ačkoli ji Dr. Motejl zahajoval).

Nuže, byli tam za onoho času vskutku souzení další dva (tehdy) mladí muži a jeden z nich, Karel Zámečník, byl nikoli osvobozen, ale zproštěn pro nedostatek důkazů. Jeho obhájcem byl vskutku Dr.Motejl. Tím druhým mladým mužem jsem byl já a obdržel jsem pět let. Mým obhájcem byl JUDr.Tauš. Tigrida hájil Dr. Drozd. (Mého zastupování byl už před procesem po zásahu StB zbaven JUDr. Milota, to jen na okraj).

Dr. Fajstavr soudil i dále, po roce 1970 například Otku Bednářovou a soudil i po roce 1989. Možná, že tak koná dodnes. Nebo radí ombudsmanovi?
Pokud se k tomu odhodláte, pak v příloze nacházíte knížku, kde je ona záležitost popsána detailně. Psal jsem ji v letech 1985-1995 a místy vyzní jako paján na Dra Motejla. K tomu však cítím potřebu dodat ještě toto:
Roku 1999 jsem v archivu v Pardubicích nalezl vyhodnocení svého procesu z  pera mocné 1. správy StB, kdež Dru Taušovi i Dru Drozdovi za jejich způsob obhajoby vysloveny (sdělení pro jejich nadřízené) důtky (taktéž jim byly uděleny a prošli i jinou mnou nemilostí, nemluvě o Dru Milotovi, který nesměl konat svou profesi vůbec) ale doktor Motejl velice pochválen a navržen k odměně. Sdělil jsem mu to, ale nevzpomínal si. Inu, ta paměť.
Jeho mandant Karel Zámečník, ani ne dva měsíce po procesu uprchl do ciziny. Dost ho neohlídali. Francouzi na to měli svůj názor (souzen, neodsouzen a umožněno prchnout) a tak ho zavřeli oni. Pak pustili.Dohodli se.

Musím se domnívat, že jste byla použita. Nepěkně. Nepěkným člověkem.

Se zdvořilým pozdravem Váš

Jan Beneš

C/f: Dr. Motejl

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)