Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Stolypin PjotrRuský předrevoluční politik Pjotr Arkaďjevič Stolypin byl nejúspěšnější ruský premiér předrevoluční doby v letech 1906-1911.Velmi uznával odkaz Miroslava Tyrše a založil ruskou odnož Sokolského hnutí.Se svým synem sám vstoupil do ruského Sokola. Jeho reformy mohly časem změnit polomongolské carské Rusko v civilizovaný evropský stát, jak sám říkal…

Stolypinovy zkušenosti s politickou správou Ruska, znalost hospodářských a sociálních poměrů země i revoluční atmosféra v roce 1905 přispěly k tomu, že po roce 1906 Stolypinova vláda navrhla především zavedení agrárních reforem, které chtěly Rusko na jedné straně zmodernizovat a na druhé straně zabránit dalšímu revolučnímu výbuchu.

Reforma bezesporu posílila ekonomický růst Ruska před první světovou válkou a dala základy pro vznik moderního zemědělství, který ale přerušila bolševická revoluce (1917) a následující kolektivizace zemědělství ve dvacátých letech 20. století.

Dne 14. září (resp. 1. září podle pravoslavného kalendáře) 1911 byl během představení v Kyjevském divadle smrtelně zraněn (postřelen) atentátníkem Dmitrijem Bogrovem, studentem práv, anarchistou a zároveň agentem Ochranky. Za čtyři dny dne 18. září (5. září pravoslavného kalendáře) 1911 svému zranění podlehl.

Po roce 1991 je postava Pjotra Stolypina v Rusku oceňována, a to především díky jeho reformní politice i schopnosti stabilizovat ruskou politickou scénu mezi lety 1906–1911. Je považován za nejúspěšnějšího ruského premiéra předrevoluční doby. V roce 2008 byl v televizním hlasování zvolen druhým nejvýznamnějším Rusem ruských dějin, hned za Alexandrem Něvským a před Josifem Stalinem. Pro agrární elitu současného Ruska je od roku 2001 udělována Cena Pjotra Stolypina.

Pro česko-ruské vztahy měl Pjotr Stolypin též mimořádný přínos, když v roce 1907 svou vládní vyhláškou přeměnil Ruskou gymnastickou obec na ruskou odnož Sokolského hnutí, za což sklidil kritiku od některých ruských odpůrců západnictví, ruských turnerských spolků a rakouské vlády. Velmi uznával odkaz Miroslava Tyrše a se svým synem Arkadijem Petrovičem do Sokola sám vstoupil a začnal podporovat Svaz ruského sokolstva v každém možném směru.

„Jeho reformy mohly časem změnit polomongolské carské Rusko v civilizovaný evropský stát“, jak sám říkal. Nedivme se že marxisté a Stolypina zavraždili jako likvidovali každého, kdo je ohrožoval. Po něm už Rusko nemělo možnost se vzchopit, kdy elita byla postupně likvidována a zničena. Rusko se stalo následně vskutku „říší zla“. Zaplavilo a stále jím zaplavuje celý svět.

Rusko nikdy neustoupí ze svých cílů, dokud se mu nepostaví taková síla, kterou je donuceno uznat a respektovat. Pokud to nechceme pochopit a včas efeltivně konat, hazardujeme se svobodou, demokracií. Potom to pocítíme dříve než tušíme.

Dějiny mění vždy jen silné osobnosti směrem k dobru, nebo zlu. Pjotru Stolypinovi čas dopřán nebyl – možná by překonal i Alexandra Něvského jako nejvýznamější Rus v dějinách Ruska - a svět by dnes mohl vypadat zcela jinak…

Rusko mohlo být zemí blahobytu všeho svého obyvatelstva, využívajícího nejen bohatství země, ale i umu mnoha desítek zlikvidovaných příslušníků národů a etnik, žijích na jeho území – i ku prospěchu Evropy a celého světa.

 

Jan Šinágl, 30.5.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)