Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CRE logoMenší dodavatel elektřiny a plynu Česká regionální energetika zvolil nezvyklý způsob hledání nových zákazníků. Slibuje odběratelům za doporučení dalších klientů pohádkové odměnyonline prijem registrace Petr Schuska 202006 v projektu online příjem. Jde jen o pyramidovou hru, nebo možnost jak si vydělat bez rizika velké peníze? Pod lupou jsme se podívali na online příjem i na další obchodní podmínky České regionální energetiky.

Česká regionální energetika uplatňuje opakované automatické prodlužování smluv na dobu určitou, opět na původně sjednanou dobu. Sankce za předčasné ukončení dosahuje minimálně 5 tisíc Kč, jinak zákazník musí uhradit 390 korun za každý neproběhlý měsíc do konce původní smlouvy. Těmito podmínkami Česká regionální energetika nijak nevybočuje z toho, s čím se odběratel běžně setká na českém trhu s energiemi. Není-li doba trvání smlouvy ve smlouvě uvedena, má se za to, že je smlouva uzavírána na dobu 5 let.

Klientsky nepřívětivě vyznívají i některé další body obchodních podmínek. Česká regionální energetika například nevrací přeplatky do 1000 Kč, ale automaticky je převádí do dalšího zúčtovacího období.

Dále výslovně uvádí, že smlouvy umožňuje uzavírat také telefonicky. Při stěhování zákazníka trvá na tom, aby odběr se smlouvou na dobu určitou pokračoval za podobných podmínek i v novém odběrném místě, nebo aby na něj navázal nový odběratel ve starém odběrném místě.

Web energetické firmy bez kalkulačky cen energií

Pro domácnost, která elektřinou netopí, ani neohřívá vodu, Česká regionální energetika nemá žádnou zvlášť atraktivní cenu elektřiny. Její nejlevnější produkt D Classic se v roce 2020 pohybuje někde uprostřed všech nabídek na trhu.

Transparentní cenové srovnání, případně kalkulačku na webu společnosti nenajdeme. Spotřebitel je pouze naváděn, aby naskenoval a společnosti poslal své vyúčtování za energie domácnosti, pokud se chce dozvědět, kolik může s Českou regionální energetikou uspořit. Takový postup působí neprůhledně. Navíc ho nedoporučuje ani regulátor trhu ERÚ, protože sdílení informací z vyúčtování může být snadno zneužitelné.

Česká regionální energetika láká na desetisícové měsíční odměny plynoucí z Online příjmu, ale ty jsou podmíněny jen nekonečným přívalem dalších klientů, které odběratel nebo jeho partneři přivedou do systému. Možná si snaživý odběratel pár tisíc vydělá v několika prvních měsících, ale poté přísun nových odběrných míst dříve či později ustane. Navíc registrací v Online příjmu spotřebitel vlastně zahajuje podnikatelskou činnost a stává se tak podnikatelem se všemi jeho daňovými povinnostmi.

  • Při neuvedení délky smlouvy se aplikuje nejdelší doba trvání (5 let)
  • Využívání problematického uzavírání smluv po telefonu
  • Absence kalkulačky cen energií na webu dodavatele
  • Snaha o vymámení odběratelova vyúčtování před sdělením možné úspory
  • Lákání na rychlé peníze u Online příjmu

Celý článek: https://www.elektrina.cz/ceska-regionalni-energetika-recenze - link nefunkční

Aktualizováno 2.2.2021: https://www.kalkulator.cz/dodavatele-energie/ceska-regionalni-energetika--537

* * *

Doplnění článku:

Využívání problematického uzavírání smluv po telefonu – „problematické“, ono to je naopak výhodné pro lidi (jen je třeba o tomto vědět)

Snaha o vymámení odběratelova vyúčtování před sdělením možné úspory – ne že snaha, ale v tomto případě jde o požadavek ČRE, aby udělali vše pro to, že zákazník při přechodu od minulého dodavatele nedostane pokutu; je potřeba zaslat do ČRE také kopii smlouvy a uvítací dopis

Podle aktuálních informací je výchozí doba trvání smlouvy 3 roky, tato doba je standardně uvedena ve smlouvě.

Pozor na prolongaci, i opakovanou! (protože jak je ve smlouvě uvedeno: „Nedoručí-li žádná ze Smluvních stran ve lhůtě 1 měsíce přede dnem uplynutí doby trvání Smlouvy písemné oznámení druhé smluvní straně, že trvá na ukončení Smlouvy k uvedenému datu, Smlouva se automaticky prodlužuje vždy o původně sjednanou dobu trvání Smlouvy, a to i opakovaně“ – tohle je trochu „podraz“. Lze řešit tak, že v den podpisu se zároveň dá i výpověď ke dni ukončení smlouvy.

Shrnutí:

Standardní délka smlouvy 3 roky;

Smlouva k individuální cenové nabídce se uzavírá po telefonu, smlouvu lze bez sankcí vypovědět dle § 11a odst. 3 zákona 458/2000 Sb. ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu;

Ve smlouvě obzvláště pozor na VOP, článek 11 (odst. 11.10 – 11.13)

Absence kalkulačky cen energií na webu dodavatele;

Zpoplatněná infolinka tzv. bílá linka (cca 4 Kč za minutu);

Souhlas se zpracováním osobních údajů zahrnuje zasílání novinek, marketingových nabídek a jiných obchodních sdělení, osobní údaje mohou být zpracovávány i třetími osobami;

Lákání na rychlé peníze u Online příjmu, navíc v červnu speciální výkonnostní bonus 10.000 Kč za každých 5 nových zákazníků se 2 odběrnými místy.

Nová čísla za duben:

Dodavateli ČRE se v dubnu zvýšil odběr elektřiny o 50 OPM (odběrných a předávacích míst), na 3387 OPM - https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/mesicni-zprava-elektrina/pocty-opm-dodavatelu-v-cs-ote?date=2020-01-01

U plynu se v dubnu zvýšil odběr o 3 OPM, na celkových 2525 OPM - https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/mesicni-zprava-plyn/pocty-opm-dodavatelu?date=2020-01-01

 

J.Š. 6.6.2020

* * *

Petr Schuska, Adrian Kolek a další? Šmejdi lákají na online příjem

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)