Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Senátor Jan Žaloudík: „Hlavně, ať se z roušky nestane naše čtvrtá plena mozková. I svět blne nahlas a napříč. Viry a mikroby nás přežijí – i lidstvo. Nejsme mimo přírodu, ale žijeme v ní a s ní. Je potřeba nesebepoškozovat se psychicky, sociálně ani ekonomicky.  A odrouškovat si hlavu. Jinak nám rouška vroste do hlavy natrvalo jako čtvrtá plena mozková k oněm třem věnovaným přírodou, jimiž jsou anatomicky pia mater – měkká plena, arachnoidea-pavučnice a dura mater – tvrdá plena mozková.“

Ve Španělsku řešili coronavirus dekretem. Mělo to hlavu, patu, odůvodnění. Usnesení české vlády nemělo nic a sebralo nám všechno. Zásah vlády v případě koronaviru, v tu chvíli, v rámci usnesení z 12. března 2020, byl protiústavní. V podstatě puč proti lidem, ale nikdo neměl odvahu to říci veřejně. Zemi opanoval strach, neschopnost odpovědných na mnoha místech státní správy, usnadňující manipulaci a nemravné zisky šedé zóny, na úkor poctivých podnikatelů a jejich zaměstnanců - a na úkor celé země. Skuteční odborníci se nedostali ke slovu. Před lety připravený plán na pandemii nebyl využit. Vídeňská norma zavdává příčinu k omezování návštěv při 18.600 nemocných na milion obyvatel. Tzn. 186.000 na 10 milionů obyvatel?! Více na videu ze dne 16.4.2020 a výtah podstatného níže z rozhovoru se senátorem Žaloudíkem:

 Poslední slovo režiséra Jiřího Vanýska – ASI URČITĚ

Seriózní média by si samozřejmě neměla nic neexistujícího jen tak vymyslet. Dokonce by se měla lépe, cíleněji a investigativněji  ptát. Co však média už dokonale umějí, a to podobně jako viry, tak to je rychle a stále dokola množit a zaplavovat prostor opakovanými informacemi s drobnými či většími úpravami i mutacemi, až převládne všudypřítomný informační mutant. Holé pravdě se zdobením a dramatizací postupně stále více vzdaluje, asi v zájmu atraktivity. Jak nás na jednom výboru poučil jeden televizní generální ředitel: „Je nicméně pozitivní, že nám vzrostla sledovanost.“ Tam někde bych to hledání pravdy viděl.

Nemaje žurnalistické vzdělání ani průpravu, nevím, co je žádanou mírou úspěchu. Právě asi ta sledovanost. Nudné, vleklé analýzy a hledání v protiproudu to asi není. Proč se z Covidu stal mediální hit, se neptejte virologů a lékařů, ale médií, politiků a občanů. To jsou ony články akčního trojúhelníku. Ostatně na oněch dramatických tiskovkách jsem vídal lékaře vlastně jen jednoho. 

Stejně dopadlo i jedenáct vážených pánů profesorů Univerzity Karlovy, když nabádali k normalizaci života. Pravidelné relace rozhlasu o kovidí chorobě probíhaly spíš s biochemiky a teoretickými vědci. Moc rozhovorů s lidmi z první linie styku s oněmi těžšími stavy, tedy infektology, intenzivisty, patology, ale také hlavní hygieničkou, ředitelem Státního zdravotního ústavu, epidemiology z krajských hygienických stanic jsem příliš nezaznamenal tak, aby se odborné názory rozestřely v celé šíři reality. Média současnosti nemusejí nic cenzurovat, stačí, když selektují a omílají totéž. Asi jsem si tímto názorem mnoho přátel v médiích neudělal, ale bez smutku v plachém a veselejším stínu s tím už nějak dožiji.

Ostatně, když se houbaří, hříbky nerostou v lese také celoplošně jako uměle setá řepka, nýbrž v klastrech, někdy dosti ukrytých. Proto se houby hledají, nikoli sklízejí. Nalézáte více či méně jen to, co hledáte, co nehledáte a nesledujete, jako by nebylo. Už v květnu 2018 konstatoval SZÚ, že v ustupující epidemii jarních virových respiračních onemocnění je jen asi 10 % virů chřipky a výrazně převažují koronaviry. Nebyl to asi právě onen populární SARS-CoV-2, ale koronaviry nikdo netestoval, nikoho nezajímaly a život běžel jakoby nic. O rok později bylo v květnu hlášeno přes 40 000 virových respiračních onemocnění, přes 600 případů s vážným průběhem, 119 na virózu zemřelých, nikoho to nezajímalo.

Často se zmiňuje také srovnání s průběhem španělské chřipky na začátku 20. století, kde několik měsíců po první relativně slabé vlně následovala druhá, mnohem ničivější. Máme něco podobného očekávat i u nás? Jde mi spíš o to, jestli ta druhá vlna přijde nebo ne a zda může být ničivější.

Nevím, nemám to prožité. Narodil jsem se v roce 1954. O španělské chřipce, poměrech po I. světové válce, standardu tehdejšího zdravotnictví, sběru, validaci a vyhodnocování dat si mohu jen číst, ale mnohé se nedočtu. Ostatně ani v nynější době elektronizace všeho  to není stran analýzy dat dokonalé a bude třeba hodně práce na dohledání a doladění. Nicméně se na moji standardní otázku pokládanou už vlastně komukoli, tedy kolik lidí v jeho rodině, mezi jeho blízkými a spolupracovníky na Covid onemocnělo, či dokonce zemřelo, slyším stále jednu odpověď: „No, já sám zrovna o nikom nevím, ale v televizi přece říkali, …že v severní Itálii, v New Yorku…“  a tak dále a pořád dokola. Vlny AIDS, eboly, horečky dengue, žluté zimnice a dalších nemocí ve světě, zejména rozvojovém, nás kupodivu moc nezajímají ani to, kde a jak se šíří nebo zabíjejí.

Je jisté, že opět s koncem podzimu a pak znovu na přelomu zimy a jara přijde vlna akutních virových chřipkových i nechřipkových respiračních onemocnění jako každoročně a již celá léta. Kdo si o tom chce číst celá léta zpětně, má k dispozici právě ony pravidelné zprávy SZÚ. Systém registrace teď poněkud kolaboval, protože vše překryl Covid. Zdaleka ne počtem, ale popularitou. Není to moc racionální.

Podle toho, jak se u nás SARS-CoV-2 zatím chová, bych ani jakoukoli další vlnu za nebezpečnou nepokládal. My se vlastně nebojíme onoho viru, ale opatření, která si hystericky způsobíme, když zastavíme chod života. Bojíme se, že nás opět zarouškují, omezí se pohyb, výroba i doprava, děti nepůjdou do škol, zruší se stovky společenských i odborných akcí, omezí se pobyt venku a vrátí se všechno, co jsme v překvapení zažili. Zda je to adekvátní reakce na ono jakoby velké zdravotní riziko, nechť si vlastním rozumem posoudí každý sám. Už je i vybaven vlastní zkušeností, což v březnu a dubnu 2020 nebyl.  

Kdybyste měl dát lidem jednu základní radu, jak k celé situaci přistupovat, jak by ta rada zněla?

Normálně žít a myslet. Uklidit kovidí naplaveniny jako po povodni. Napravovat a dále nešířit napáchané socioekonomické škody. S pietou vzpomenout všech, kteří ve vlastní rodině či vlastním okolí spolupracovníků a přátel na kovidí nemoc zemřeli. Nebude jich mnoho, v celém Česku dosud přes 330. S pietou vzpomenout ovšem i na všechny, kteří v době kovidí zemřeli z jiných nekovidích důvodů. Je jich za čtvrtletí mnoho, kolem 25 000.

Obecně bychom se měli těšit ze života, že hezky trvá a je ohrožen stále jen vším tím, jako býval, zejména pak lidstvem samotným. Těšit se z připravených kapacit našeho zdravotnictví, byly-li by potřebné, jako ostatně skoro pořád také pro jiné a vážnější nemoci jsou. Těšit se z přírody, která nám naštěstí stále přináší vlny něčeho. Sucha, mokra, záplav, tepla, infekcí, které nejsou ani první, ani druhé, ani poslední.

Nejsme mimo přírodu, ale žijeme v ní a s ní. Je potřeba nesebepoškozovat se psychicky, sociálně ani ekonomicky.  A odrouškovat si hlavu. Jinak nám rouška vroste do hlavy natrvalo jako čtvrtá plena mozková k oněm třem věnovaným přírodou, jimiž jsou anatomicky pia mater – měkká plena, arachnoidea-pavučnice a dura mater – tvrdá plena mozková.

Celý rozhovor: https://www.flowee.cz/civilizace/7974-senator-jan-zaloudik-hlavne-at-se-z-rousky-nestane-nase-ctvrta-plena-mozkova

 

J.Š. 26.6.2020

* * *

Veřejnoprávní ČT už neplní svoji společenskou funkci

Ochočení hlídači veřejnoprávních médií. ČT i ČRo si umí členy svých kontrolních rad zavázat

Martin Schulz: „Pravda je dnes sprosté slovo.“

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)