Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

CT cenzuraDiváci by se divili, kdyby ČT převzala na celý večer vysílání BBC, ARD či ORF se simultánním českým překladem. Sarkasticky řečeno – začali by se učit cizí jazyky, nebo odhlásili televizi, pokudCT se omlouva by nevzali Kavčí Hory rovnou útokem a navázali na tradici pražských defenestrací…

Gen. řed. ČT Petr Dvořák: Česká televize je na prvním místě v žebříčku důvěryhodnosti tuzemských zpravodajských médií. Vyplývá to ze studie o digitálním zpravodajství oxfordského institutu Reuters pro studium žurnalistiky (RISJ), který provedl výzkum ve čtyřech desítkách zemí včetně Česka. Podle něj České televizi důvěřuje 62 % respondentů, dále se s jednoprocentním odstupem umístily regionální a místní noviny a Český rozhlas. Veřejnoprávní média stejně jako v předchozích letech zůstávají nejdůvěryhodnějšími zpravodajskými médii ze všech měřených titulů. Míra důvěryhodnosti České televize je na podobné úrovni jako například u britské BBC nebo rakouské ORF a je vyšší než v případě francouzské nebo španělské veřejnoprávní televize.

Z výsledků vyplynulo, že pro zachování poplatků jako způsobu financování České televize a Českého rozhlasu jsou čtyři pětiny občanů České republiky. Stávající výši poplatků považuje za přiměřenou nebo nízkou 81 procent lidí u České televize a 84 procent lidí v případě Českého rozhlasu, včetně seniorů a nízkopříjmových domácností. Nezávislý výzkum proběhl na reprezentativním vzorku populace České republiky starší 18 let, v rámci níž bylo telefonicky dotázáno celkem 2 002 respondentů.

Ze zprávy GŘ na Radě ČT 24.6.2020

* * *

Senátor Jan Žaloudík: Seriózní média by si samozřejmě neměla nic neexistujícího jen tak vymyslet. Dokonce by se měla lépe, cíleněji a investigativněji  ptát. Co však média už dokonale umějí, a to podobně jako viry, tak to je rychle a stále dokola množit a zaplavovat prostor opakovanými informacemi s drobnými či většími úpravami i mutacemi, až převládne všudypřítomný informační mutant. Holé pravdě se zdobením a dramatizací postupně stále více vzdaluje, asi v zájmu atraktivity. Jak nás na jednom výboru poučil jeden televizní generální ředitel: „Je nicméně pozitivní, že nám vzrostla sledovanost.“ Tam někde bych to hledání pravdy viděl.

Nemaje žurnalistické vzdělání ani průpravu, nevím, co je žádanou mírou úspěchu. Právě asi ta sledovanost. Nudné, vleklé analýzy a hledání v protiproudu to asi není. Proč se z Covidu stal mediální hit, se neptejte virologů a lékařů, ale médií, politiků a občanů. To jsou ony články akčního trojúhelníku. Ostatně na oněch dramatických tiskovkách jsem vídal lékaře vlastně jen jednoho

* * *

Vladimír Železný st.: „Když pozoruji hysterické scény kolem ČT, jak si ji Kavárna brání, protože za peníze všech má k dispozici svůj neformálně privatizovaný mocný mediální nástroj, jak šílí, když někdo jen vysloví, že veřejnoprávní televize nemusí nutně už existovat, tak to asi hned tak nebude…“

„Na prvním místě jsou to žurnalisté. To jsou z povahy věci většinově levicoví liberálové. Závistiví. Když z něj uděláte hvězdu, rád sice přijme všechny ty požitky, domy a bazény a tak dále, ale ponechá si svou ideologii – on přece ví všechno lépe než politici.“ 

Vladimír Železný st.: „Ze soudců se stali neodvolatelní bozi, zcela vyjmutí z odpovědnosti. Moc výkonná a legislativní je měnitelná volbami. Soudce ne. Ten se vznáší nad realitou, jako by se ho vůbec netýkala. Je tak nezávislý na všem – včetně celé společnosti –, že je opravdu podoben nadčlověku. Když se náhodou stane idiot třeba vrchním soudcem, neštěstí je hotovo.“

ČT je podle Železného „fosilie“ a udržuje se za „neuvěřitelné peníze daňových poplatníků“. BBC je modla Kavčích hor.

* * *

Martin Schulz:

Tlak na veřejnoprávní média tady byl vždycky, snad s výjimkou nějakých prvních tří let po revoluci. Došlo k zásadnímu nepochopení, že veřejnoprávní média nejsou vládní média nebo média politiků. Lidé, kteří šli do politiky, až na několik světlých výjimek, chtěli, aby televize a rozhlas byly oficiální troubou. Někdy v polovině 90. let začalo přituhovat. Já jsem se sem z Německa vrátil za Svobodnou Evropou, která tady působila. A neberte to prosím jako chlubení, ale dělali jsme jiný druh žurnalistiky. Prostě jsme psali pravdu – což už je dnes skoro sprosté slovo.

Protože jsme nebyli na nikom závislí, respektive jsme byli závislí jenom na tom, jestli nám americký kongres každý rok schválí rozpočet, nikdo nám neříkal, co máme vysílat. Vysílali jsme podle vlastních etických norem a podle svědomí. Což myslím fungovalo docela dobře. Měli jsme být takovou školou pro rodící se českou žurnalistiku, což jsme určitě byli a strašně to vadilo určité části politiků. Dokud byl Havel prezidentem, vždycky se podařilo s Američany provoz vyjednat, pak se ale usoudilo, že už jsme vyspělá demokracie, pomoc nepotřebujeme, novináři už všechno umí a vysílání Svobodné Evropy bylo zrušeno. Když jsme s tátou dělali v České televizi pořad Sněží, vyčítali nám ti samí lidé, že nezveme politiky, které jsme samozřejmě nezvali schválně. Zpočátku jsme to zkusili, ale nešlo to, protože zkrátka mluvili jako politici, což znamená, že neřekli nic. Nakonec nás zrušili, prý proto, že jsme měli nízkou sledovanost. Čili tyto tlaky tady byly vždycky.

Zůstaly už jenom dva pořady, které za něco stojí, a to jsou Reportéři a 168 hodin.

* * *

Senátor Jan Žaloudík promluvil hlasem zdravého rozumu. Vladimír Železný se podílel na okradení státu o 10 miliard korun, ale mediální branži zná dobře. S jeho postřehy o médiích a soudcích bude jistě také většina občanů souhlasit. Martin Schulz to řekl nejvýstižněji.

Veřejnoprávní ČT má kultivovat, vzdělávat, ne udržovat společnost v neinformovanosti o skutečném dění doma i ve světě. Deformuje myšlení a způsoby vysíláním podbízivých programů, které pochopitelně zvýší sledovanost. Ta je pro gen. řed. Petra Dvořáka zřejmě hlavní „mantrou“. BLESK jsou také nejčtenější české noviny… Nepochybuji, že kdyby ČT nabízela skutečnou kvalitu, měla by sledovanost mnohem vyšší a pomohla nás vyvést z naší provinciálnosti.

Diváci by se divili, kdyby ČT převzala na celý večer vysílání BBC, ARD či ORF se simultánním českým překladem. Sarkasticky řečeno – začali by se učit cizí jazyky, nebo odhlásili televizi, pokud by nevzali Kavčí Hory rovnou útokem a navázali na tradici pražských defenestrací…

Můžeme mít různé názory na nové radní ČT, ale pokud vnesou „nový život“ do rybníka, který potřebuje nutně „odbahnit a pročistit“, bude to jenom dobře, v zájmu občanů i země. Dosavadní Rada ČT neměla fakticky na chod ČT žádný vliv, stejně jako Divácká rada o jejíž existenci, natož práci široká veřejnost nic neví a netuší.  

Příští zasedání Rady ČT se koná 22.července od 13:00 hod. na Kavčích Horách. Lze očekávat, že místa pro veřejnost budou opět zaplněna. Škoda, že zasedání Rady ČT je možno si jen poslechnout. Zasedání by mělo být přenášeno živě a jak je v jiných zemích běžné u podobně významných veřejných institucí. Zlí jazykové tvrdí, že si to prý radní nepřáli? No ono vidět radní, jak se někteří doslova cpou i mimo přestávky během zasedání z bohatého bufetu, není nic ke chlubení. Na posledním zasedání se jeden radní začal cpát (bohužel je to nejvýstižnější výraz) už na začátku při vystoupení gen. ředitele ČT a přitom koukal do svého mobilu, viditelně nesledující co se kolem něho děje. Není to žádná výjimka… Takže věřme, že brzy budou živé přenosy i ze zasedání Rady ČT, kdy si radní dají pozor nejen na to jak a kdy jedí, ale také co říkají.

Kvalitě by to ve všech ohledech jen přispělo – a možná by se zasedání Rady ČT staly i „trhákem“? Vyhraněné, věcné názorové střety už ČT dávno nenabízí – poslední byl pořad „Na Hraně“. Jarmareční „Máte slovo“ ho nemůže nahradit. To je urážkou demokratické diskuse.

Nový předseda Rady ČT René Kühn: „Rád bych se zasadil o etický přístup a vedení věcné diskuse.“ Nebude to mít snadné. Držme mu palce.

 

Jan Šinágl, 28.6.2020

* * *

ČT se naprosto zbláznila

Ochočení hlídači veřejnoprávních médií. ČT i ČRo si umí členy svých kontrolních rad zavázat

Dr. Milada Horáková nám i dnes připomíná naši trvající zbabělost, strach, poslušnost a občanskou nevyspělost

Martin Schulz: „Pravda je dnes sprosté slovo.“

Kauza Rady České televize: Hysterie versus fakta

Veřejnoprávní ČT už neplní svoji společenskou funkci

Radní ČT obdrží za svoji „práci“ – fiktivně - 1.000.000,-Kč měsíčně!

Kauza Rady České televize: Hysterie versus fakta

* * *

Politické trestné činy z dob komunismu nejsou podle práva promlčené ani dnes

Manipulace v kauze Opencard. Kárné řízení může soudce Sotoláře uchránit před rizikem vězení

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)