Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

15.07.2020 13:06: Generální ředitel Merck Ken Frazier varoval před nereálnými očekáváními kvůli vakcíně proti koronaviru. "Myslím si, že pokus se veřejnosti říká, že do konce roku 2020 bude vakcína, velmi to veřejnost poškozuje," sdělil podle FT (Patria)

* * *

Norma, která stanovuje, že je třeba si odříci dobro, aby bylo zachráněno, je stejně falešná a rozporuplná jako norma, která od nás vyžaduje, abychom se pro svobodu vzdali svobody.

* * *

Míra abdikace na vlastní etické a politické principy je velmi jednoduchá: jde o otázku, jaká je hranice, po kterou se jich nechceme vzdát. Norma, která stanovuje, že je třeba si odříci dobro, aby bylo zachráněno, je stejně falešná a rozporuplná jako norma, která vyžaduje, abychom se pro svobodu vzdali svobody. Chtěl bych se podělit s těmi, které to zajímá, o otázku, na niž už déle než měsíc nepřestávám myslet. Jak se mohlo stát, že celá země, aniž by si to kdo uvědomil, se eticky a politicky zhroutila tváří v tvář nemoci?

Jak jsme mohli přijmout – pouze ve jménu rizika, které nebylo možné určit –, že lidé, na kterých nám záleží, a obecně lidské bytosti, nejenže zemřeli sami, ale i – to, co se nikdy dříve v historii nestalo, od Antigony do dnešních dnů – jejich mrtvoly byly spáleny bez pohřbu?

Poté jsme přijali, aniž bychom si vytvářeli příliš problémů, jen ve jménu rizika, které nebylo možné nikterak specifikovat, omezení v rozsahu, který nikdy dříve v dějinách země nenastal, a to ani během dvou světových válek (zákaz vycházení během války byl omezen na určité hodiny), naší svobody pohybu. Následně jsme v důsledku přijali, pouze ve jménu rizika, které nebylo možné specifikovat, faktické pozastavení našich přátelských a citových vztahů, protože náš bližní se stal možným zdrojem nákazy.

Stejné úřady, které vyhlásily stav nouze, nepřestávají připomínat, že jakmile bude překonán, budeme muset nadále dodržovat stejné směrnice a že „sociální oddělení “, jak se eufemisticky říká, bude novým principem organizace společnosti. A v žádném případě to nelze zrušit, ať už to bylo přijato v dobré, nebo špatné víře.

Nemohu v tomto okamžiku, protože jsem obvinil odpovědnost každého, nezmínit ještě závažnější povinnosti těch, kteří by měli za úkol dohlížet na důstojnost člověka. Především katolickou církev, která se stala služebnicí vědy – ta se nyní stala skutečným náboženstvím naší doby –, katolickou církev, která zásadně popřela své nejdůležitější principy.

Další kategorií, která nesplnila své povinnosti, je kategorie právníků. Dlouho jsme byli zvyklí na bezohledné používání nouzových vyhlášek, kterými výkonná moc skutečně nahrazuje moc zákonodárnou a ruší zásadu oddělení pravomocí, která definuje demokracii. V tomto případě však byl překročen každý limit a člověk má dojem, že slova předsedy vlády a vedoucího civilní ochrany mají, jak se říkalo o slovech Vůdce, okamžitou právní hodnotu.

A není zřejmé, až vyprší doba platnosti nařízení pro naléhavé situace, jak budou omezení svobody, jak bylo oznamováno, zachována. S jakými právními dispozitivy? Se stavem trvalé výjimky? Je povinností právníků ověřit, zda jsou dodržována pravidla ústavy, ale právníci mlčí. Quare silete iuristae in munere vestro?

Norma, která stanovuje, že je třeba si odříci dobro, aby bylo zachráněno, je stejně falešná a rozporuplná jako norma, která od nás vyžaduje, abychom se pro svobodu vzdali svobody.

Celý článek: https://ceskapozice.lidovky.cz/forum/koronavirus-jak-prekrocit-prah-ktery-oddeluje-lidstvo-od-barbarstvi.A200714_164852_pozice-forum_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

P.S.

Člověk má pocit, že celý svět se zbláznil. Souhrou okolností zemře jeden člověk a najednou se boří staleté pomníky, zakazují staré filmy, přepisují knihy apod. Dovedeno ad absurdum – jako se zakázal nacismus za své zločiny, bude zakázána i církev, protože se obrovských zločinů proti lidskosti také dopouštěla v minulosti?! Hodnotit dnešním pohledem minulost je znakem nevyspělosti, v tom lepším případě. Křesťanství a svoboda jsou trvalé hodnoty, proto o ně byl sváděn boj a je veden i dnes. Skutečně svět tak zhloupl, že už není schopen rozlišovat podstatné od nepodstatného a dobrovolně se tak řítit do další katastrofy? Člověk je neměnný, tedy zřejmě i nepoučitelný.

J.Š. 19.7.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)