Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

MUDr. Jan Hnízdil je přední osobností komplexní psychosomatické medicíny, léčebného přístupu, který zohledňuje celého člověka a jeho životní situaci. Knihy dr. Hnízdila Mým marodům a Zaříkávač nemocí se záhy po vydání staly bestsellery. Své pacienty v ordinaci vítá otázkou: „Chcete se léčit, nebo uzdravit?“

Pane doktore, ve svých přednáškách často zmiňujete, že při procesu uzdravování pacienta je – pro někoho možná překvapivě – nesmírně důležitá osobnost lékaře, jeho charisma, moudrost a životní zkušenost. Celostní lékař je podle vás vlastně „tlumočníkem“ mezi signály těla a myslí pacienta. Jak dlouho zabere, než se člověk stane opravdu dobrým tlumočníkem?

To je práce na celý život. Problém je, že na lékařské fakultě se to neučí. Vědecká medicína je objektivní věda. Vychází z předpokladu, že každá nemoc má objektivní příčinu, kterou dokážeme pomocí špičkové techniky – CT, NMR, ultrazvuku, odběrů – objektivně odhalit a pak působením zvenčí – léky, operacemi, zářením – člověka uzdravit. To je fatální omyl.

V čem je problém?

Studie provedená ve Velké Británii potvrdila, že nejméně u 45 % pacientů objektivní příčina potíží chybí. Objektivně jsou zdraví, ale je jim stále zle. Ze studie vyplynulo, že tyto potíže jsou somatizací, ztělesňováním složité životní situace člověka. Ten člověk má životní starosti, neví si rady, je ve stresu. A to, co není schopen vyřešit vědomě, začne postupem času tělo řešit na nevědomé úrovni za něj – nemocí. Nemoc tedy není voláním po užívání léků, nýbrž informací o tom, že člověk dělá ve svém životě nějakou chybu. Je nemocný proto, že si nerozumí. Nechápe tělesné signály nemoci. Já mu to v ordinaci přetlumočím. Většinou si pak od pacienta vyslechnu: „To jsem k vám ani nemusel chodit. Já to tušil. Jen jste mi to potvrdil.“

Přesto moc dobrých „slovníků“ na toto téma nevychází, řekla bych...

V tom to právě je. Dobrý lékař musí nejen dobře znát lidské tělo, ale musí mít také intuici – to, čemu se dříve říkalo „čuch“. Musí s pacientem umět navázat kvalitní vztah a zasadit zdravotní obtíže do složitých souvislostí jeho životního příběhu. Jenže biologická medicína dnes vychovává špičkové odborníky, pro které je porozumění nemoci důležitější než porozumění pacientovi. Moderní technika v lékaři vyvolává dojem, že je díky ní vševědoucí, a jeho intuice zakrněla. Všemožné přístroje tak vlastně „amputují“ jeho přirozené schopnosti. Komplexní medicína je tedy vlastně jen návratem k něčemu, na co se kvůli překotnému rozvoji medicínské techniky v průběhu 20. století zapomnělo.

Jaký je vlastně základní rozdíl mezi komplexním lékařem a psychologem?

Jako komplexní lékař potřebuji zjistit, v jakém je pacient tělesném stavu, důkladně vyšetřit, abych nepřehlédl nějaký objektivní organický nález. …

https://www.epochtimes.cz/2016111623443/Rozhovor-s-MUDr.-Janem-Hnizdilem-Chcete-se-lecit-nebo-uzdravit.html

ZDE si můžete dočíst celý článek ze dne 16.11.2016. Bez komplexní psychosomatické medicíny se neobejdeme, je na rozdíl od klasické medicíny ufinancovatelná, resp. mnohem levnější, kdy učí tělo, aby si pomáhalo samo.

 

Jan Šinágl, 17.10.2020

* * *

„LÉKAŘ VE MNĚ“. Nejúčinnější zbraň, nejen proti virům. Viry posiluje strach - radikálně oslabuje imunitní systém! Šíření strachu a obav je největším "spojencem" koronaviru!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.33 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)