Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

11 Bryks Josef aversNedávno jsem náhodou objevil a hned zakoupil knihu RYTÍŘI NEBES, brigádní generál Josef Bryks MBE, příklad komunistické perzekuce československých letců RAF. Na tragickém osudu3 Bryks Josef sbirka vyznamenani jednoho člověka nemůže být lépe ukázána zrůdnost komunistů a jejich zločinného systému. Knihu vydali Jan a Sabina Kratochvílovi, z Muzea českého a slovenského exilu v Brně.

Z knihy jsem okopíroval fotografie a dokumenty, které si můžete prohlédnout a přečíst v malé fotogalerii. Doplňuji je dopisem otce Josefa Brykse, Františka Brykse, prezidentu Klementu Gottwaldovi (6.2.1949). Dopisem Josefa Brykse Gottwaldovi (17.6.1953) a životopisem Josefa Brykse (další na Wikipedii). Při čtení dopisů si uvědomte tu hrůzu, že jsou psány alkoholikovi a syfilitikovi, jako hlavě státu! Josefu Bryksovi doslova puklo srdce, které neuneslo obrovskou nespravedlnost, která se jinak nahromadí za mnoho lidských životů.

Tak skvělé lidi likvidoval zhovadilý a bestiální komunistický režim! Čest památce manželům Trudie a Josefu Bryksovým!

Josef Bryks: nacistům utekl v močůvce, komunistům neutekl…

Veřejnoprávní ČT hanebně zapomíná na naše hrdiny a slavné osobnosti

***

1 Bryks Josef a TrudieAngličané v roce 1946 natočili o Josefu Bryksovi film Srdce v zajetí, který mapuje jeho pokusy o útěk v nacistickém zajetí. Kromě toho obdržel řadu vyznamenání. I když byl v Anglii považován za jednoho z největších hrdinů,2 Bryks Josef se Soniou v Československu byl v nelibosti. Film je v archivu veřejnoprávní ČT, bohužel si můžete přečíst pouze: Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný.“

Podobně tomu bylo u filmu o pilotech RAF „Hřbitov pro cizince“. Několik měsíců trvající komunikace s právním oddělením ČT, aby byl film trvale zpřístupněn (vyroben ČT), byla marná. Umístil jsem ho proto na svůj YouTube kanál. ČT mne nezažalovala. Tento skvělý film opět zpřístupnila. Tak snad moje snaha nebyla marná, alespoň dočasně…

 

Jan Šinágl, 14.2.2021

***

„Země, která zapomněla na své hrdiny, se na ně rozpomíná.“

Václav Havel, Brookwood, Anglie, březen 1990

P.S.

President Václav Havel udělil Josefu Bryksovi Řád Bílého lva II. třídy. Co by ještě musel Josef Bryks vykonat, aby byl hoden Řádu Bílého lva I.třídy?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.31 (13 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #3 Jan Šinagl 2021-02-18 09:00
Zdravím z Kanady a děkuji za zprávu - ano cest památce tak statečným lidem z kterých si můžeme vzít jen ponaučení. Tato událost mi připomněla příběh který jsem zažil jako mladý: Při odchodu z devítiletky dostal každý na památku knihu. Já dostal "Bombardér T-2990 se odmlčel".... Knihu jsem si přečetl a moc se mi líbila. Byl to příběh českého válečného pilota - jmenoval se Vilém Bufka, který ke konci války bojoval v RAF. Jeho příběh byl dramatický. Po letech jsem se při práci na jedné elektrárně setkal se starým panem, kterého odstrčili do skladu se žárovkami a jeho práce byla vyměňovat spálené žárovky po provoze. Občas jsme poseděli u svačiny a on mi jednou vyprávěl svůj příběh. Byl ve válce zadním střelcem bombardérů RAF a zažil hrozně scény při náletech. Byl to on kdo měl za úkol bránit bombardér poté co odhodili bomby a vraceli se zpátky. On viděl světelné střely které letěly proti němu a on musel v dešti střel střílet na světlomety, které se střídavě vynořovaly že tmy z různých míst. Starý pán byl velmi smutný a zklamaný, protože mu po návratu do Čech sebrali všechny britské hodnosti a za vše co pro naší vlast udělal dostával tak směšné malinkou penzi, že musel dále dělat špinavou nudnou práci aby se uživil. Řekl jsem mu že mám knihu kterou napsal český pilot Vilém Bufka a který byl také v RAF a ptal jsem se jestli ho zná, ale nevzpomněl si. Požádal mne jestli by si knihu mohl vypůjčit. Když jsme se za pár dní opět setkali, tak starý pan zářil - knihu prý přečetl jedním dechem za jeden večer a moc krásné si zavzpomínal. Řekl že Viléma Bufku musel určitě potkat, ale že poznal mnoho zmíněných jmen z knihy. Celá tato náhoda byla pro starého pana moc krásný zážitek...

Dai Vernon
-8 #2 Jan Šinagl 2021-02-15 12:23
Dobrý den pane Šinágle, měl jsem tu čest s majorem Pepou Bryksem dílet lázeň. Když se mezi námi asi tak v listopadu objevil vychrtlý pokroucený mužíček, nově rtm. Pergl, tak ho Bryks jmenoval Suchá vrba. Jó, to byly časy, když jsme tady v tom pravěkém garňáku pobývali. Velel tomu šrtm. Franta Rámus /Malý/, samotkám /dnes Domečku/ rtn. Bažant, prvému patru rtm. Kadlik ááá Verner/koktal/, druhému patru rtm. Zoul. Někdy v prosinci se z nich stali důstojníci- poručíci a velitel npor. Návštěvy každý druhý týden i vyšetřujícího soudce v kanceláři. 28. října k obědu řízek - kuchyně byla jako v kasárnách. Na vánoce ministryně Jankovcová nadělila všem vojákům vánočku a 1/2 litru rumu a tak to patřilo i nám. Velitel to vyřešil tak, že nechal navařit kozek čaje a dvouruč, jak mu otevřené lahve kuchaři podávali, je do toho lil. Strážní byli vojáci záklaďáci z Pohořelce-vojín i, jen leden, co byl komunista Bulis byl svobodník. Sakra, to jsem se rozkecal, už to víckrát neudělám omlouvám se.

Ať se daří!!
Karel Bažant
-11 #1 Jan Šinagl 2021-02-14 16:38
Děláte skvělou práci pane Šinágle. U komunistů jde nenávist opravdu až za hrob. Čeští komunisté jsou vyslanci asiatské mentality východních Slovanů v Evropě, kde po tisíc let vládne jedna osoba. Chán, car, první tajemník, president. Jsou to cizinci v Evropě.

K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)