Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Zitna JarinaNa webových stránkách Sokola naleznete tento článek o Jarině Žitné – žádná fotografie, nic o myšlenkách Sokola a jeho poselství pro dnešní dobu. Levice už plně ideologicky ovládla i Sokol. TiSokol logo schopní, kteří nastoupili po roce 1989, už byli odejiti…

Sestra Jarina, jinak se jí mezi Sokoly neříkalo, byla pro mne poslední mohykánkou Sokola, která převzala sokolskou štafetu po sestře Marii Provazníkové. V médiích prostor nedostávala, šířila sokolskou myšlenku mezi svým okolím, silná, nezlomitelná osobnost. Jako náčelník Sokola Luzern a později župy švýcarské, jsem se s ní několikrát setkal na nácvičných a secvičných, Sokolských sletech v Paříži (1990), a následných v Praze či v rakouském Oetzu na tradičním setkání Sokolů při Svatodušních svátcích (V Oetzu tragicky zahynul zakladatel Sokola Miroslav Tyrš). Dýchalo z ní pravé sokolství a sokolský duch. Z tělocvičen už prakticky zmizel, díky přerušené tradici osvědčené sokolské výchovy. Kde dnes mohl být Sokol, nebýt jeho likvidace komunisty – a naše země? Zajišťoval svoji sokolskou výchovou a systémem takové lidi, kteří skutečně pomáhali budovat stát, demokracii a svobodu. Neváhali pro tyto hodnoty obětovat i své životy. V řadách odboje a zahraničních armád bojovalo nejvíce čs. vojáků, kteří byli členy Sokola.

Sestra Jarina Žitná byla opravdovou sokolkou, která působila především osobním příkladem, kterým si získávala přirozenou autoritu. Odešla další velká osobnost našich nedávných dějin. Její myšlenky nenajdete ani v knihovnách, ani na školách, není ani na Wikipedii. Silné a významné osobnosti to měly v Čechách vždy těžké, za každého režimu.

Vážená sestro Jarino, děkuji Ti, jistě i jménem všech zahraničních Sokolů, za vše, co jsi pro Sokol a rodnou zemi za celý svůj bohatý život vykonala. Čest Tvé památce a odkazu.

 

Jan Šinágl, 21.2.2021     

***

XV.Všesokolský slet v Praze, jeho klady a věci o kterých se raději mlčí…

…Praha se „vyznamenala“ naplánovanou opravou Metra v době Sletu, podle svědectví cvičenců bylo oznamováno, že už je vyprodáno (což samozřejmě nebyla pravda), zvláštní vlaky byly vypraveny jen do Prahy, zpět si pomož sám, dospělí cvičenci zaplatili za průkazku 1200,-Kč, děti 800,-Kč…

V Informačním centru Staroměstské radnice na Staroměstském náměstí, nebyly ČOS dodány žádné propagační materiály!!! Marně je žádali Sokolové, zahraniční turisté se tak nic o konání Sletu nedozvěděli. Hloupost, neschopnost, nebo záměr? První dvě možnosti můžeme snad vyloučit i když ne tak docela…

Vedení ČOS, ubohá, pokrytecká, postkomunistická, nemravná sebranka!

… na podzimním zasedání vzdělavatelů žup jsem navrhl vyznamenat zesnulého br. Waldaufa, bývalého starostu Ústředí Čs. Sokolstva v zahraničí. Takže ve stručnosti: Památka br. Waldaufa nebyla vůbec uctěna a to ani na předsednictvu vzdělavatelského odboru ani na podzimním zasedání. Stáli jsme minutu ticha za Jiřího Žižku, který v době kdy br. Waldauf pracoval a žil pro Sokol a pro návrat svobody své rodné země, br. Žižka zde v ČSSR organizoval spartakiády a spolupracoval se zločineckou KSČ. …

Doc.PhDr. Květoslava Volková CSc: Komunistický kostlivec ve vedení ČOS!

Sestra Květoslava Volková poutá pozornost pamětníků - Výzva Sokolům! - Dnes nejde o nějaký hysterický "hon na čarodějnice", ale jde o to, říci a ukázat na lidi, kteří během let 1948 - 1989 zklamali. A proto se ptám sokolského členstva i nejvyššího vedení, necháte si to líbit?

Na konci roku 2013 jsem se od svého přítele pana Filipa Uzla z Roudnice n.L. dozvěděl o jisté paní, která pracuje na odboru České obce sokolské (dále ČOS). Odbor se nazývá vzdělavatelský a ona tam působí jako jednatelka. Jedná se o paní Doc.PhDr. Květoslavu Volkovou,CSc. Je popliváním památky všech, kteří během vlády KSČ trpěli a umírali, že tato osoba vede významnou složku Sokola. Ihned jsem na začátku nového roku zahájil pátrání v příslušných archivech. Jak jsem se mohl přesvědčit, tato paní dříve učila na Večerní univerzitě marxismu a leninismu. Psala oslavné práce o Klementu Gottwaldovi (např. "Klement Gottwald, život a dílo" Dědice 1981), jako odborník na vraha a "prvního dělnického" prezidenta působila jako odborná poradkyně při natáčení pětidílného seriálu Gottwald z roku 1986. A působila při tvorbě dalších době poplatných dokumentů. Pan Uzel mi sdělil, že o těchto skutečnostech byl informován vzdělavatel ČOS a nadřízený zmíněné paní, Doc. Zdeněk Míčka. A dokonce i členové předsednictva ČOS. Dosud nikdo neodpověděl, asi si myslí, že se na celou věc zapomene.

Proč toto vše píši a zajímám se o to? Můj otec "kulak" zemřel týden po návratu z komunistického lágru, kde strávil celé 2 roky. Mě a moji sestru nechtěli nikde nechat studovat. Proto jsem se rozhodl do této záležitosti vložit. Dnes nejde o nějaký hysterický "hon na čarodějnice", ale jde o to, říci a ukázat na lidi, kteří během let 1948 - 1989 zklamali. A proto se ptám sokolského členstva i nejvyššího vedení, necháte si to líbit?

Jaromír Beneš, Praha, 9. ledna 2014

***

Skončil XVI. Všesokolský Slet

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)