Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN JV O Sehnalovi 6.3.2021V politice jsou vždy přítomny tahy dopředu, které ve většině neslouží občanům, zemi, ale profitu politických stran a jejích představitelů. Čím více je společnost mravně méně vyspělá, tím více se negativně projevují na jejím životě. Pokud ovládají uzemi neschopní, musíme počítat s tím nejhorším. Neschopnost politiků se neprojevuje v době blahobytu, ale v době krize.

Hrozí hospodářský kolaps, doprovázený prohlubující se mravní krizí. Pouze „technika, vysoké pece a automobilky“ nás neužíví. Někdo musí také „vyrábět chleba“. Covid existuje předevší díky médiím, pokud by o něm negativně prakticky 24 denně média neinformovala, nebyl by, resp. byl by vnímán jako jiné viry, které byly, nezmizí a budou přicházet, včetně nových. Opatření už ohrožují mnohem více životy mladších generací, než samotný virus. O covidu mluví v médiích kdejaký „odborník“, každý jinak. Jakékoliv pozitivní zprávy jsou v médiích vzácností, což  by patřičně vyhodnotili psychologové či psychiatři. Kdo zůstal ještě normální, tyto zprávy nečte a televizi vypíná či přepíná po pár minutách v zýjmu zachování duševního zdraví a zdravého rozumu. Diagnosa mravního kolapsu společnosti, v tom lepším případě. Vzdálili jsme se od své přirozenosti a bez návratu k ní se situace bude jen zhoršovat.

Uprchlíky ze SRN jsme odmítli přijmout, dotace EU a nabídku lékařské pomoci se zemí EU přijímáme. Brát jsme uměli vždy, ale dávat, riskovat, bojovat, obětovat a pomáhat „cizím“ za nás museli většinou ti druzí.

Žijeme v „otrockém blahobytu“, který končí. Tvrdě zaplatíme za to, že jsme demokracii budovali pouhým vhozením lístu do volební urny. Umožnili jsme tak mravnímu odpadu země, aby nám vládl a ovládal nás na většině úrovní správy země. 

Bez silného tlaku společnosti si politici a úředníc svůj blahobyt nenechají nikým vzít. Živíme obrovské množství lidí, kteří nám jen stěžují naše životy, místo aby nám je usnadňovali. Jsme mistři v konstatování, ale řešit efektivně problémy jsme nikdy neuměli. "Nahoře" to proto nemůže být jiné než "dole". Jsme bez elit a silných lídrů. Jediný kdo vymyslel účinný a realizoval recept na naši povahu, byl Tomáš Baťa. 

Nejen na českou povahu ho vymyslel a nabídl světu už před téměř 100 lety. Přivedl ho k dokonalosti. Svým systémem dokázal změnit, vychovat a využít dobré i méně dobré spolupracovníky tak, že se plně zapojili k dosažení společného cíle ve prospěch vlastní, firmy a země. Skvěle to popisuje úžasná kniha Evžena Erdélyho z roku 1932 „Baťa – švec, který dobyl světa.“ Měla by být povinnou četbou na školách všech stupňů! Zveřejním ukázky, případně ji nechám celou nascanovat.

Neexistuje ideální společenský systém. Demokracie je dosud „nejlepší z nejhorších“. Baťa ji překonal. I proto firma dokázala zvládnout všechny krize a výzvy doby. Byla plná optimismu, naděje, víry a vůle k dosáhnutí vytčeného cíle. Tyto hodnoty z naší společnosti zcela vymizely. Neřešíme, kritizujeme a děláme problémy ještě větší. Jsme problémem sami sobě. Řeší-li „problém problém“, jsou škody nevyhnutelně mnohem větší.

Věřím, že bychom dnes byli jinde, kdyby po TGM nastoupil do čela země Tomáš Baťa místo zbabělce Edvarda Beneše a jak měl také v úmyslu, když předal firmu svému nevlastnímu bratrovi Janu A. Baťovi. Zahynul tragicky při podivném leteckém neštěstí, stejně jako další velký vlastenec gen. M.R.Štefánik

 

Jan Šinágl, 6.3.2021   

***

Z archivu Sněmovny, abychom nezapomínali až půjdeme volit 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)