Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Většině médií jde víc o podporu ideologie a politického postoje než o informování veřejnosti. Google a Facebook zničily klasický mediální trh. Dnes už média neinformují, ale říkají lidem jen to, co si mají myslet (v podstatě je programují a činí závislými. Prohraje-li svoboda slova, prohraje i svoboda! J.Š.).

***

V Brně se upálil člověk kvůli covidu. Nesl těžce současný stav i „šikanu“ ministerstva práce

Média rezignovala na své poslání a místo informacemi krmí lidi žvásty a propagandou

„Je to zcela jasné - to, co zažíváme, je protiústavní“

***

Vaclav DMinulý týden vyšla tragická zpráva, podle které se před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí v Praze zastřelil muž. Čekal jsem, že po zprávě to začne ve společnosti teprve vřít. Že ti, kteří už nemohou všechny zákazy a příkazy vydržet, vyjdou do ulic a odmítnou lockdowny a restrikce. Jenže – nic.

Média mlčí, vláda mlčí. A všichni se tváří, jako že to byl snad nějaký ojedinělý případ pomatence, který se jen omylem zastřelil zrovna před ministerstvem zdravotnictví. O případu nejsou známy podrobnosti. Možná, že šel pán jenom kolem. Možná to byla náhoda. A možná, že i v roce 1969 tvrdili o Palachovi, že zrovna náhodně šel po Václavském náměstí, když mu přeskočilo. Nějak moc náhod.

O to víc alarmující je případ z Brna. Tam počátkem tohoto týdne zemřel čtyřiatřicetiletý absolvent Právnické fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Polil se hořlavinou a zapálil. Stejně jako Palach. To už není náhoda. Tady navíc už informace máme a víme, že v pozadí stojí krom jiného i covid.

Kolik lidí ještě musí zemřít, aby se něco změnilo? Ve společnosti to vře. Lidé jsou neskutečně naštvaní a politici a mnozí lobbisté se tváří, že zvažují, zda ještě mohou přitvrdit. Co byste chtěli víc přitvrzovat? Už víme, že jste zvažovali vypnutí průmyslu, budete zvažovat i povinný respirátor v posteli?

Korunu všemu nasadil v pondělí bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, když v Rádiu Z prohlásil: „Veřejnost se přestala orientovat v tom, co bychom měli dělat, velká část opatřením nevěří a nedodržuje je. Proto si už nemyslím, že by jakkoliv velký lockdown bez problémů vedl k vyřešení tohoto epidemiologického nebezpečí.” (O velkém lockdownu, jako jediné smyslplné, racionální cestě, jsem psal loni opakovaně. Věděli bychom na čem skutečně jsme, zbytečně neutráceli a nanavyšovali škody na zdraví a majetku. Pokud by ovšem obchod a nemravný zisk nebyl nevyslovenou prioritou?! J.Š.)

Jinými slovy, i dosavadní zastánce tvrdých opatření říká, že už není prostor pro přitvrzování. A já s ním souhlasím. Když vidíme restrikce a čísla z Německa, vidíme, že ani jim zákazy moc nefungují. A Německo je přitom země, kde Ordnung muss sein. Němci dokonce zakázali údajně švejkujícím Čechům vstup do země – a jejich situace se přesto zhoršila.

Dosavadně sadistická média najednou mlčí

Čekal jsem, že lidská pochodeň nažene lidi do ulic, ale ono nic. Jak je možné, že to ve společnosti vře, a přitom se nikdo pořádně nebouří? To všichni nadávají jen doma? Nebo žiji na jiné planetě? To se tak bojí, že když jim nedají přes ústa policisté, tak jim dají sousedi, kteří nenávidí, když někdo řekne s nadsázkou slovo „chřipečka“, ačkoli i na chřipečku umře každý rok pěkná řádka lidí?

Společnost je absolutně paralyzovaná strachem. Čekal jsem, že se k věci vyjádří politici i média. Ale místo toho jsou všichni zticha. Mám pocit, že cítí, že jsou za dění spoluodpovědní. Že mlčí politici, chápu, že mlčí i média, je pro mě přiznání viny.

Mám pocit, že se řada médií až dosud sadisticky vyžívala v tom, jaké máme problémy, protože čím hůř pro vládu, tím lépe. Jaksi nevnímají, že politici s hroší kůží se z toho vždy vylížou, ale lidé to odnesou a někdy navždy. Někdo tím, že ztratí práci, někdo tím, že to psychicky nedá.

Permanentní masáž špatných zpráv vyvolává v lidech to nejhorší

Minulý týden jsme viděli, jak policisté brutálně zaútočili na bezbranného muže, který si jen nechtěl nasadit roušku, jako kdyby to byl ozbrojený terorista. Zatímco na ozbrojeného teroristu by si nejspíš netroufli, na tátu, který šel s malým klukem, odvahu měli.

Člověk by čekal, že se do toho vloží ministr a zasáhne selským rozumem. Ministr vnitra se však postavil za policisty. Tohle přece není normální. Ani reakce policistů, ani ministra. A zdecimované davy dál schlíple mlčí. Někteří ustrašenci dokonce zásah chválí.

Média přestávají plnit svou roli hlídacího psa demokracie

Pro mnohé je demokracie už prázdným slovem. Mnozí ji už nechtějí, stejně jako nechtějí kapitalismus a pluralitu. Nechtějí konkurenci názorů. Chtějí jen jednu pravdu. Chtějí opět osvícené centrální plánování.

Krize médií se projevuje i poklesem důvěry v ně. A to nejen u nás, ale po celém světě. Podle dat Edelmanova barometru důvěry poprvé v historii většina Američanů nedůvěřuje tradičním médiím. 58 procent Američanů se dokonce domnívá, že většině médií jde víc o podporu ideologie a politického postoje než o informování veřejnosti.

To je do nebe volající. Bohužel, často mám podobný pocit. Média si tím podle mě pod sebou jen podřezávají větev.

Sledujte toky peněz a pochopíte…

Proč média neinformují o podstatných věcech a místo toho informují o nesmyslech? Myslím, že tady hrají překvapivou roli Google a Facebook. Tyto dvě společnosti totiž zničily klasický mediální trh. Ovládly trh s reklamou a komerční média paběrkují. Kvalita médií proto musela klesnout.

Média dnes často píší studenti nebo nadšenci. A studentská žurnalistika se projevuje v naivních či infantilních tématech, která hrotí do absurdna. V údajně seriózních médiích se tak dozvídáme, kdo si kde luxusně žije z toho, že fotí své nohy nebo šetří na důchod v bitcoinech. Instagram je najednou zdrojem informací.

Nedostatek peněz je ale vidět i v tom, kolik chyb, překlepů a hrubek projde do konečného textu. Za kvalitní texty se proto už platí. Jenže u nás je tak malý trh, že ani to nepomůže. Máme moc médií a málo čtenářů. Nejsme Amerika, a ani ta to nedává.

Lidé obcházejí propagandu médií hlavního proudu tím, že si přeposílají odkazy a texty, na což klasická média reagují s pohoršením a nálepkují vše jako dezinformace. Odlišný názor se trestá cejchem. Přitom by stačilo, aby se vrátila jasná dělicí linie mezi zprávy a komentáře. Jenže já mám pocit, že dnes už média neinformují, ale říkají lidem jen to, co si mají myslet.

A proto také nevíme, co se stalo před ministerstvem zdravotnictví. Je ticho po pěšině. Nulová investigace. Místo toho se objevily titulky: „Muž se před ministerstvem nezastřelil kvůli ivermektinu, uvedla policie“. Takto formulovaný titulek podsouvá dojem, že sebevražda nebyla demonstrační a nijak nesouvisela s covidem. Ve skutečnosti je to jen podprahový dojem vyvolaný titulkem. O tom, zda šlo o demonstraci nesouhlasu s vládními opatřeními, se nedozvíme v textu vůbec nic.

Místo toho víme, že spalovací motory do 14 let skončí. Zatímco investigaci by musel někdo platit, tuto bruselskou zprávu stačilo přeložit překladačem. Co na tom, že vás to nezajímá. Propaganda nespí. Máte vědět, že vaše příští auto bude elektrické, ať chcete, nebo ne. Úředník už rozhodl. Pamatujete si dystopický román 1984, jak v něm média zásobovala lidi zbytečnými „zprávami“? Tak asi tak.

Vladimír Pikora 1.března 2021

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/106097/vladimir-pikora-media-rezignovala-na-sve-poslani-a-misto-informacemi-krmi-lidi-zvasty-a-propagandou.html

***

„Je to zcela jasné - to, co zažíváme, je protiústavní“

J.Š. 23.3.2021

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (18 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #1 Jan Šinagl 2021-03-25 12:19
Proměna koronavirové krize na peníze

Vestecká společnost Diana Biotechnologies měla před příchodem koronavirové krize téměř nulové tržby, uvedl Pavel Brůžek ml., šéf bpd partners, vlastnící 36 % této firmy. Diana Biotech obsluhuje nyní asi 30 % českého trhu s testovacími sadami PCR, řekl Brůžek E15, a tržby jí vyskočily do stovek milionů korun. Podnikla také kroky k vybudování vlastní diagnostické laboratoře. Jedním ze zakladatelů Diana Biotechnologies je Jan Konvalinka, přední biochemik, který patřil mezi úspěšné obhájce povinného testování ve firmách. Českému rozhlasu, kde pravidelně vystupuje, řekl, že antigenní testy jsou pro firmy dobrým začátkem, pokud jsou doplněny masivním PCR testováním. Konvalinka vlastní pouze 1 % Diany Biotechnologies , stále to však představuje obrovský střet zájmů. Jak mají posluchači a televizní diváci poznat, kdy mluví jako vědec a kdy jako investor ve firmě proměňující koronavirovou krizi na peníze?

Erik Best

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)