Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KonfuciusKonfucius umíral se slovy: „Velká hora se musí zhroutit, velký trám se musí zlomit, a moudrý muž uvadne jako rostlina.“

***

Německé vydavatelství stáhlo dětskou knížku, která se nelíbila Číně. To je skutečný „covid“, který nás všechny ohrožuje!

Prvními ústupky často začíná konečné ovládání - bez jedinného výstřelu. Čína sofistikovaně realizuje vojenskou strategii svého slavného vojevůdce Sun-c´em, kterou popsal v Umění války. Spočívá v nadčasovosti uváděných taktik a strategií, s celospolečenskou působností a přenosem do civilního života. I tento útok je nepochybně součástí této dávné a osvědčené vojenské strategie. Hedvábné stezka je jedním z jejích základních pilířů. Čína dávala vždy přednost nepřímému přístupu. Že tuto strategii podporuje i současná pandemie je také nepochybné a logické.

Západ o demokratických hodnotách hodně mluví, ale jeho představitelé ve většíně sledují jen osobní cíle a profit. Potom to končí i takovým, v podstatě zákazem vydání knihy komunistickým režimem v demokratické zemi a nečinností těch, co by měli urychleně konat, ať jednotlivců, či institucí. Zkuste si to představit opačně!  

Vše je o ochotě skutečně chtít bránit a bojovat. Včera vyšel v dopisech redakci LN text s názvem Světovou válkou nebylo možné se prošvejkovat, jako reakce na seriál o Švejkovi. Končí slovy: „Za zásadní nedostatek Haškovy knihy dědeček považoval, že nikde, ani na žáložce obálky, ani v předmluvě, ani v doslovu, ani v průběhu děje není zdůrazněno, že to není a nemůže být dokumentární zachycení skutečnosti. A to je též má výtka k vašemu seriálu – i ve vašem seriálu chybí poznámka, že to je svérázné, umělecky hodnotné humoristické dílo, ale v žádném případě to není dokument a s možnou skutečností nemá nis společného. Světovou válkou nebylo možné se „prošvejkovat“ – to byl názor mého dědečka. A já za jeho názorem stojím.“

Svejk JosefŠvejkovství je symbolem nespolehlivosti a nezodpovědnosti. O svoji zemi jsme nikdy nebojovali, naopak jsme ještě pro nepřítele vyráběli zbraně. „Země česká, domov můj…“, ale co jsme pro něj schopni udělat, mimo toho svého „domova“? Pokud většina myslí jen na sebe, vždy je snadno manipulovatelná a ovladatelná. Před českým provincionalismem a plebejstvím varovali už Havlíček, Palacký, TGM i Švehla.

Pavel Tigrid: „Jsme plebejská, levicová země. Něco na tom je. TGM napsal Otázku sociální. Beneš byl levicový člověk. I Havel byl nalevo od středu. České levičáctví je zvláštní. Často pramení z rovnostářské lenosti. Rovnostářství je v podstatě pohodlnost plus závist. Aby někdo neměl, jakkoli poctivě a zaslouženě víc než já. A tudíž když je někdo chytrý a pilný a dovede něco, tak nemůže chtít rovnostářství. Proč se namáhat, když všichni jsou si rovni. Nejsou si rovni, nikdy nebyli a samozřejmě nebudou.“Zebrak Cerhovice 24.3.2021

Fotografii vpravo jsem včera  pořídil mezi Žebrákem a Cerhovicemi (neuvěřitelné jak jsou příkopy u silnic plné odpadu a odpadků všeho druhu). To na Západě neuvidíte (vyjma poblíž českých hranic). Nevěřím tomu, že před 100 lety by něco takového běžného občana napadlo. Je to jeden ze symptomů onemocnění „nenormálnosti“, za které můžeme „poděkovat“ komunistům, kteří nás naučili krást, podvádět a nevážit si cizího majetku, včetně přírody a považovat to za „normální“. Nedivme se proto, že česká společnost poslouchá „jako hodinky“ jen pokud ji ovládá skutečná síla, strach a hrozba.

Díval jsem se na skvělý film o Finsko-Ruské válce na ČT. Voják řekl veliteli: "Nemáme žádnou naději". Odpověděl: "Tak se budeme bít beznadějně!" Další voják řekl veliteli, před útokem: "Já jsem taková útočná skupina, že nikoho jiného nepotřebuješ." Všichni zahynuli. Nedivme se, že dnes ve Finsku prakticky neexistuje korupce.

V Evropě i u nás je svoboda stále více v ohrožení. Je upřednstňován zisk, osobní profit a bezbřehý konzum pomalu všeho. To nemůže skončit jinak než bídou a novodobým otroctvím. Těch co tvoří skutečné hodnoty, jak materiální tak duchovní ubývá. I miliardář zemře, když nebude mít co jíst.   

Američané mohou vlastnit střelné zbraně. Věřím, že by je bez váhání použili, pokud by o ně měli přijít - na obranu a zachování osobní svobody i své země! Otcové USA dobře věděli, jakou cenu má svoboda. Vždy ji ztratí ten, kdo ji nehájí. Střelná zbraň je poslední možností, když ostatní možnosti obrany selhávají a jsou neúčinné.

My jako „národ“ Švejků bojovat, riskovat a obětovat neumíme, zato přežít za každou cenu. Bojovat a umírat za nás museli vždy ti druzí. Pokud se toto nezmění, budeme vždy v „otroctví“ jiných, kteří už nám příště nemusí zaručit dostatek „klídku a pohody“.  

 

Jan Šinágl, 25.3.2021

***

Kojetínska eulogie a podíl vlastní viny

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (8 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)