Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.03.2024 10:57
    U Horáčka jde o podezřelý byznys mafiánů. U matky a syna o ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:44
    Gratuluji k drtivému vítězství. Šéf Evropské rady poslal ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:38
    Jak šel čas s Putinem. Stárnutí nezastavily ani plastické ...

    Read more...

     
  • 18.03.2024 09:36
    Putinova první reakce na zcela nečekané vítězství ve „volbách“ ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:09
    Babiše řeší Sněmovna, ale plebejské přepadení jeho nemocného ...

    Read more...

     
  • 17.03.2024 10:01
    Výroky senátora Čunka březen 2024: Dám příklad: kdo kdysi ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

PEGASUSISS World terminy 2021 2022

Aktualizováno 12. 12. 2021: Konference skončila, média o ní neinformovala, včetně veřejnoprávních.

***

8. PROSINCE, 2021

V Praze právě probíhá bezpečnostní konference ISS World Europe, kde se prezentují „metodiky a nástroje pro vymáhání práva, veřejnou bezpečnost, vládu a zpravodajské komunity soukromého sektoru v boji proti obchodu s drogami, kybernetickému praní špinavých peněz, obchodování s lidmi nebo terorismu“. Hlavním sponzorem je kontroverzní izraelská firma NSO Group, zodpovědná za špehovací software Pegasus, kterým autoritářské vlády odposlouchávaly novináře, politické oponenty, aktivisty nebo i civilní rodiče padesáti zavražděných mexických studentů. Reportérům investigace.cz byl po vydání kauzy Pegasus přístup na konferenci zamítnut.

***

Software na předvídání trestných činů

PEGASUS SoftwareVšechno, co píšete na Facebooku, s kým nejčastěji komunikujete na sociálních sítích nebo koho sledujete na Instagramu, může policii pomoci zjistit, zda jste spáchali nebo plánujete spáchat trestný čin. Umožňují to technologie, které analyzují data ze sociálních sítí k řešení a předvídání trestných činů. U odborníků i veřejnosti to ale vyvolává otázky ohledně narušení soukromí a etiky. Technologie navíc dokáží velmi jednoduše označit kohokoli za extremistu. Takovou technologií je i software společnosti Voyager. Minority Report Společnost Voyager Labs získává informace … Pokračování textu

***

Sponzoring bezpečnostní konference firmou NSO Group, skandálním tvůrcem odposlouchávacího softwaru Pegasus, je překvapivé. Novináři sdružení v projektu Pegasus, který koordinovala francouzská organizace Forbidden Stories a jehož byla investigace.cz členem, odhalili letos v létě v sérii článků masivní zneužívání softwaru Pegasus, jenž vyvinula izraelská společnost NSO Group. Systém byl zacílen na odposlouchávání lidí, kteří ale neměli s terorismem, organizovaným zločinem nebo s praním peněz nic společného. Naopak, často jako v případě, jenž se odehrál v Mexiku, byli samotní špehovaní oběťmi drogových mafií. 

Software Pegasus je z hlediska exportu klasifikovaný jako „zbraň“, a vztahují se na něj proto speciální podmínky prodeje, což znamená, že jej mohou zakoupit pouze vládní instituce. Jde o software, jenž bez jakéhokoliv vědomí majitele ovládne jeho mobilní telefon: může například zapnout hlasitý odposlech, kameru, přečíst šifrované zprávy přímo z displeje. K napadení telefonu používá software Pegasus takzvané „zero point exploits“, tedy zranitelnosti v kódu, například u softwaru na posílání zpráv od firmy Apple iMessages. Z tohoto důvodu právě firma Apple nedávno zažalovala společnost NSO a lidem s infikovanými zařízeními rozeslala zprávy a e-maily o podezření, že jejich telefon mohl být napaden. 

Podle našich dat patřilo mezi oběti tohoto špehování také více než 180 novinářů ze zemí jako je Maďarsko, Ázerbájdžán, Mexiko nebo Saúdská Arábie. V určitých případech byl software Pegasus zneužit k vytipování vhodného okamžiku k vraždě některého z těchto novinářů. 

Nebyli to ale jen novináři a aktivisté, ale i vysocí státní úředníci nebo prezidenti, jako například úřadující francouzský prezident Emmanuel Macron a dalších patnáct francouzských vládních činitelů, které měla nechat odposlouchávat marocká vláda.

***

Vlády špehovaly spywarem novináře, aktivisty i disidenty

Izraelský software, který dokáže na dálku ovládat váš mobilní telefon. Bez vědomí majitele zapnout mikrofon k odposlouchávání, stáhnout fotky, přečíst si vaše soukromé zprávy, používat váš foťák. Vlády po celém světě tento odposlouchávací program zneužívaly na odposlouchávání nepohodlných lidí. Třeba nezávislých novinářů v Orbánovském Maďarsku. Nebo mexickou mámu, co hledala svého zmizelého syna. Všechny zmíněné osoby spojuje jediné – staly se oběťmi špehovacího systému, který si na své oponenty mohla objednat jakákoli vláda, která izraelské firmě NSO Group zaplatila. Software … Pokračování textu

***

V Indii, jež patřila k zemím, kde se Pegasus zneužíval skoro nejvíce, vypukly po zveřejnění kauzy protesty, a indický Nejvyšší soud proto nařídil vyšetřování tohoto případu. „Žádná jiná kauza posledních let nevyvolala takový tlak na vládu jako právě Pegasus,“ uvedl k tomu indický novinář Siddhart Varadarajan z tamního investigativního média The Wire. K dnešnímu datu je užití špehovacího softwaru firmy NSO vyšetřováno ještě v Izraeli, v Maďarsku, v Pákistánu, v Alžírsku. V USA byla firma NSO přidána na obchodní sankční seznam.

„NSO Group byla přidána na seznam entit na základě důkazů, že vyvinula a dodala spyware zahraničním vládám, které tento nástroj používaly k nebezpečným špehovacím útokům na vládní úředníky, novináře, byznysmeny, aktivisty, akademiky a pracovníky ambasád. Tento nástroj také umožnil zahraničním vládám provádět nadnárodní represe, což je praxe autoritářských vlád, které se zaměřují na disidenty, novináře a aktivisty mimo své suverénní hranice, aby umlčely nesouhlas. Takové praktiky ohrožují mezinárodní řád založený na určitých pravidlech,“ uvádí zpráva amerického ministerstva průmyslu a obchodu. Tato zpráva donutila úřadujícího šéfa NSO Group rezignovat pouze 11 dní poté, co nastoupil do funkce. 

Současný mexický prezident se rozhodl zveřejnit veškerou vládní dokumentaci, která s firmou NSO a jejich softwarem Pegasus souvisí. Několik desítek členů jeho prezidentského volebního týmu bylo totiž odposloucháváno jeho politickým rivalem. Prezident proto žádá okamžité uvalení moratoria na prodej a export špehovacích technologií.

I přes narůstající objem důkazů společnost NSO nadále popírá jakékoliv pochybení: „NSO Group odmítá falešná prohlášení učiněná v rámci projektu Pegasus. Spousta z nich jsou nepotvrzené teorie, které vyvolávají vážné pochybnosti o spolehlivosti vašich zdrojů a také o podstatě Vaši kauzy,“ napsala společnost. „Vaše zdroje vám poskytly informace, které nemají žádný faktický základ, o čemž svědčí nedostatek podpůrné dokumentace k mnoha tvrzením.“ 

Mezitím přibývají důkazy i právní kroky, jež potvrzují, že firma NSO Group volným prodejem svého špehovacího softwaru opravdu pochybila. Mimo jiné ji žaluje firma Apple za to, že k hackování telefonů zneužívali jejich softwarů jako třeba iMessage. 

„Apple dnes podal žalobu na NSO Group a její mateřskou společnost kvůli tomu, aby se zodpovídali za špehování a cílení na uživatele produktů Apple. Naše žaloba zohledňuje nové nálezy, jakým způsobem NSO Group ovládla mobilní přístroje pomocí softwaru Pegasus,“ stojí v prohlášení firmy Apple publikovaném na jejich webu.

Na konferenci ISS World Europe se chtěl registrovat spolupracovník investigace.cz Josef Šlerka, a to krátce po vypuknutí kauzy Pegasus, tedy 23. července 2021. K registraci použil pozvánkový kód, který poskytli sami organizátoři konference. Registrace proběhla v pořádku, Josef Šlerka obdržel potvrzující e-mail. O tři dny později mu organizátoři konference, společnost TeleStrategies, ale registraci bez uvedení důvodu zrušili. 

Na otázky ohledně toho, jestli někdy organizátoři konference ISS World Europe neuvažovali o zrušení hlavního partnerství s firmou NSO Group, jejíž software byl zneužit k odposlouchávání opozičních politiků, prezidentů, novinářů či aktivistů, odpověděla Tatiana Lucas z TeleStrategies: 

“Bohužel vám nemůžeme poskytnout přístup k našemu programu ISS World. Naše programy ISS World totiž poskytují školení zpravodajským službám a jsou určeny pro orgány činné v trestním řízení, obranné a bezpečnostní agentury. Účastníci, kteří jsou v aktivní službě, zde dostávají školení o nejnovějších Hi-Tech vyšetřovacích technikách pro boj s organizovaným zločinem, kybernetickým praním peněz, obchodováním s drogami a terorismem”. Jestli je na programu i školení v užití softwaru Pegasus zůstalo bez odpovědi.

 

Autorka textu: Pavla Holcová

Autor úvodní grafiky: Forbidden stories

https://www.investigace.cz/kauza-pegasus-bezpecnostni-konferenci-v-praze-sponzoruje-tvurce-spehovaciho-softwaru/

***

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR pan Damjan Prelovšek, mi poskytl rozhovor!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.50 (8 Votes)
Share

Komentáře   

-4 #1 Jan Šinagl 2021-12-31 13:58
Polská vláda právě přiznala, že zakoupila izraelský SW PEGASUS, kterým lze dokonale sledovat mj. i veškerou komunikaci v mobilu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)