Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Duka DominikHavel VaclavTuto větu pronesl kardinál v Událostech ČT, dne 18.12.2021 v rozhovoru pro českou televizi. Z jeho skvělého kázání při zádušní mši svaté za presidenta Václava Havla nepřinesla veřejnoprávní ČT ani slovo. Veřejnosti jen sdělila, že se konala. Kázání trvalo 14 minut a měla by si ho vyslechnout celá země. V Událostech ČT bylo věnováno 10.výročí úmrtí presidenta Václava Havla také čtvrt hodiny, především ve stylu kdo kde byl, s minimem toho, co veřejnost zajímá, tedy nosné myšlenky, ne bezobsažné a bezduché „obrázky“. Večer, v hlavním vysílacím čase, vysílala ČT Stardance… Katedrála Svatého Víta slouží stalé zemi a svému lidu, jako tomu bylo po dlouhá staletí. Veřejnoprávní Česká televize stále méně!

Bohužel jsem zádušní mši svatou nestihl (zpravodajství o dění v Praze, které média nezaznamenala, následuje zítra). Naštěstí je celá zádušní mše na KATEDRALA.TV – kázání kardinála Duky od 21:40 do 35:40 min. Výtah podstatného níže:

„Nikdy při jeho pohřbu se v této katedrále nesešlo tolik vysokých představitelů světa jako o jeho pohřbu. Máli na nás spočinout duchovní váha tohoto místa, je třeba v tom pokračovat. - A nakonec uvedu něco, co se týká každého Čecha, Moravana, Slezana a to je stavba samotná. Karel IV., otec vlasti, chápal Katedrálu jako duchovní pevnost, chráněnou národními světci a mnoha dalšími osobnostmi, které obrazně řečeno povolal k jejich stolu. Podstatné na této budově, jejíž architektonický plán Karel IV vytvářel s Petrem Parléřem (český Němec Petr Parler, pozn. JŠ) je především, že vznikala celá staletí a v jistém slova smyslu dokončená není. Je v ní uložena práce a úsilí mnoha generací lidí, včetně těch tzv. obyčejných - Před Bohem nejsou ani významní, ani obyčejní lidé. Je přece nabíledni, že Parléř s císařem ji sami nepostavili. Katedrála není hromada kamení, z té vzešla, že kameny dostaly tvar. Kvádr i socha jsou kameny, kterým autor vnutil svou vůli. Pak byly uvedeny v řád, pevně a moudře stanovený architekty.

Ať si každý sám u sebe uváží za prvé: že je sám takovým kamenem, kvádrem a ptejme se, co jsme z toho kvádru udělali anebo uděláme. Zda vznosnou sochu, nebo znetvořený chrlič, který zvýše plyje na poctivé lidi.

Za druhé: Jak se kdo staví k řádu, protože lidský organismus má pevně stanovený řád. Řád vytváří rodinu, školu pracoviště, obce i stát. Patrně se pak přestaneme ptát, jak je tohle a támhleto možné. Zdá se vám možná, že nemluvím k tématu, ale bez tohoto kontextu nelze pochopit Václava Havla, ani jako člověka, ani jako politika a státníka. Víme, kým Václav Havel byl, politikem, státníkem, presidentem, ale také myslitelem, dramatikem a spisovatelem. Z toho všeho je pro tuto chvíli důležité to, že byl myslitelem, myslel. Je tomu tak proto, že zde jde o duši a na tu opravdu nejde zavěsit vyznamenání. Stejně tak v nebi nikdo nemá ani tituly, ani medaile, ani lampasy, ani červenou kleriku. To všechno je úplně zbytečné. Budu se proto zabývat jen Václavovou nesmrtelnou duší.

Byli jsme dobrými přáteli. Přátelství z věznice, muklů, je zpravidla pevné. Poznal jsem tak jeho niterné obavy, hledání, znám otázky, které si kladl a které jsme rozebírali po řadu měsíců a později let. A znám i jeho strmý vzestup v závěru života. Mám-li nakreslit duchovní tvář Václava Havla postačí, abych citoval tři krátké texty:

Václav Havel - první citát: „Má to smysl“ (1984)

„Tady člověk, tedy ve vězení, ať chce nebo ne, si často musí položit otázku, jestli tohle všechno má smysl a jaký? Cítím, že na světě existuje nějaký řád a že všechno směřuje k jednomu cíli: Ve všem co dělám, se orientuji na něco, co mně přesahuje. Nikdo nemá právo si myslet, že všechno je jen náhoda a že nic nemá smysl.“

Otázka žurnalisty:  Jaký je tedy váš Bůh?

„Můj Bůh je mistr vyčkávání, je to moje svědomí, ale také má svobodná vůle a má naděje. Ale nedokážu mu dát nějakou konkrétní podobu, ale to neznamená, že je abstraktní, jen je zahalen mlhou. Jsem tedy věřící, jestli chcete, ale nejsem konvertita. Vzhledem k tomu, že jsem pokřtěný, mohl bych se označit za nepraktikujícího katolíka. Tím chci říci, že křesťanské prozření je něco vážného a mám téměř strach dát vám za pravdu, že tedy věřím ve svého Boha, který je zpátky.“

Václav Havel - druhý citát: „Svatý Vojtěch a my“ (texty 1999-2003)

„Svatého Vojtěcha považují právem za svého světce různé národy střední Evropy. Rodem však patřil do historických Čech a v Praze byl též biskupem. V jistém smyslu byl tedy nám Čechům asi nejblíž a přesto jsme se za jeho života i po jeho smrti chovali prapodivně. Žije-li přesto trvale s námi, je to zřejmě proto, že tu žije jak pradávné zrcadlo naší malosti a našeho sobectví. Tedy jako jakési špatné svědomí.“

Václav Havel - třetí citát: „Kdo řekl A musí říci i B.“ (texty 1968-2008)

Otázka žurnalisty:  Spatřujete už někde v 80.tých letech špetku naděje?

Havel v ruksaku na Karlove moste 17.11.202„Nejdřív bych měl asi říci, že naději, o níž dost často přemýšlím, zvláště v situacích obzvláště beznadějných, jako např. ve vězení, chápu především, původně a hlavně jako stav ducha, nikoliv stav světa. Naději prostě v sobě máme, nebo nemáme. Je rozměrem naší duše a není ve své podstatě závislá na nějakých pozorováních světa či odhadech situace. Naděje není prognostik. Je to orientace ducha, orientace srdce, přesahující i srdce bezprostředně žitého, zakotvená kdesi dál, za jeho hranicemi.

To je Václav Havel AMEN“  

Kardinál a Arcibiskup pražský Dominik Duka, Katedrála Svatého Víta, Praha

18.12.2021

***

P.S.

Připomínám „Otec vlasti“ Karel IV., byl v anketě zvolen jako „Největší Čech“. Jeho otec byl francouzský Němec a matka měla už jen několik málo procent české krve. Jsme národem Bohemianů, různého etnického původu, žijící v Bohemii, jako tomu bylo po dlouhá staletí. Už jen 20% Čechů má čistě slovanské geny. 

President Václav Havel se jako jediný z presidentů po listopadu 89, omluvil za poválečný odsun obyvatel Československa s německými kořeny a za spáchané násilí a zločiny proti lidskosti. J.Š.  

***

Václav Havel: Lež ani zlo nevymítíme, můžeme je jen svazovat zákony. Ale máme povinnost o pravdu a dobro usilovat

Karl Jaspers: Otázka viny

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)