Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Havel VaclavHavel Srdce dve deti 18.12.2021Uměleckého historika Zdeňka Lukeše, politologa Jana Bureše, poradce presidenta Václava Havla Jiřího Peheho, občanského politologa Jana Šinágla a bývalého disidenta Jana Macháčka, redaktora LN, požádaly NZZ (Neue Zürcher Zeitung, tradiční švýcarský deník, vychází od 12.ledna 1780 s 375.000 odběrateli) o vyjádření k presidentu Václavu Havlovi. Článek Vězeň a disident, který se stal králem, byl publikován 18.12.2021.

President Václav Havel zapadal do tradice presidentů osvoboditelů, tvůrců, světlonošů, jak zaznělo v jednom z pořadů ČRoPlus. Z Rudolfinského projevu 9.12.1997:

„Byli jsme zemí fascinovanou svými makroekonomickými ukazately, kterou nezajímalo, že tyto ukazatele dříve či později ukáží i to, co je za hranicemi makroekonomického či technokratického pojetí světa. Totiž že jsou věci, jejichž váhu či význam sice žádný účetní nespočítá, ale které vytvářejí jediné myslitelné prostředí jakéhokoli ekonomického rozvoje. Pravidla hry, právní stát, mravní řád, z něhož každý systém pravidel vyrůstá a bez něhož žádný nemůže fungovat. Klima společenského soužití.“

***

„Určité věci mají smysl a ten určitý smysl se za čas může objevit či naplnit až s velkým zpožděním.“

***

Událostech ČT dne 18.12.2021 následovala vzpomínka na Václava Havla až po půl hodině, kdy přednost dostala i reportáž o seřazovacím vlakovém nádraží… Kázání kardinála Dominika Duky zůstalo před veřejností utajeno, jak jinak. V hlavním vysílacím čase veřejnoprávní České televize, dostal večer přednost pořad Stardance. Václav Havel by měl jistě téma pro svoji další úvahu…

Včera (19.12) vysílala ČT 1 v hlavním vysílacím čase premiéru filmu Havel (na ČT 2 běžela ve stejném čase western Tenkrát na Západě a na ČT 24 Focus Václava Moravce). Pro mne to bylo utrpení z české malosti a provinciálnosti. Kardinál Duka řekl o Havlovi ve svém kázání za 14 minut vše, tento film za 90 minut takřka nic. Snímek byl nominován na čtrnáct Českých lvů. Odnesl si jednu sošku za nejlepší masky, zaslouženě. Škoda, že už nežije režisér Miloš Forman – ten by natočil skutečný film o Václavu Havlovi, který by měl velkou šanci obdržet Oscara. Zaujaly mne dva výroky Václava Havla z filmu: „V soukromých záležitostech nejsem tak morálně pevný“. Druhý při setkání s Alexandrem Dubčekem, který chtěl být presidentem a očekával, že Havel se vzdá kandidatury v jeho prospěch: „Proč jste se k nám nepřidal? Kandidaturu oznámím jen já“ a odešel.

Vinohrady Havlovi 18.12.2021ND a stanky 18.12.2021Na Vinohradský hřbitov, k místu posledního odpočinku presidenta Václava Havla, se dostavil pouze premiér Petr Fiala, později i několik členů vlády. Veřejnost očekávala, že se dostaví celá vláda společně, symbolicky, vyjádřejíce tak úctu k jeho odkazu. Také symbolické a vypovídající o skutečném vztahu nové vlády k Václavu Havlovi, kterého uznával a uznává celý demokratický svět. Bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman se nedostavili, možná ze zdravotních důvodů, nicméně věnec ani tisková vyjádření jsem nezaregistroval… Oba jsou s hloubkou myšlenek presidenta Havla zcela nesrovnatelní.

Herec Tomáš Hanák pronesl na Vinohradském hřbitově skvělý projev za velké účasti mladých lidí 17.prosince. Připomeňme, že Hugo Vavrečka, dědeček Václava Havla, byl ředitelem slavné firmy firmy Baťa, největší československé firmy a sedmé na světě a kterou zlikvidovali až komunisté po roce 1948.

Z několika osobních setkání s presidentem Václavem Havlem si nejvíce vážím jeho poděkování za uspořádání sedmi výstav o zločinech ruské armády v Čečensku „Chechnya The Final Solution“. Při jejím konání v Knihovně Václava Havla mi osobně, veřejně poděkoval. Přivezl mi ji její autor pan Adam Borowski z Bruselu, kde byla krátce po zahájení v budově Evropského parlamentu zakázána.

President Havel připomněl a stále připomíná světu, že život bez žitých mravních hodnot, pozbývá svého smyslu, ohrožuje svobodu a demokracii.

Hledame presidenta 18.12.2021Staromestske namesti 14.12.2021Bohužel neměl z titulu své povahy, stávajícího stavu země a poměru sil, dostatek síly postavit se účinně proti komunistům a jejich dědictví. Jejich pohrobci a vzájemné vazby, dodnes rozhodujícím způsobem ovlivňují dění v zemi, včetně justice a ostatních státních institucí. Připomínám, že šéf státní bezpečnosti generál Aloiz Lorenc řídil Hlavní správu kontrarozvědky, Hlavní správu vojenské kontrarozvědky a Správu kontrarozvědky v Bratislavě. Řídil a komplexně kontroloval protišpionážní, ekonomickou, vojenskou i politickou kontrarozvědnou práci v celém Československu. Jako jediný z těchto šéfů ze zemí bývalého východního bloku zůstal ve funkci bez mála půl roku po listopadu 1989  (zatímco náměstí v zemi nadšeně cinkala klíčky). Zařídil skartaci tajných dokumentů, kdy jich část předal ruské ambasádě v Praze. Pořad v archivu ČRo je stále nedostupný „kvůli autorským právům“?

Nelze vůbec vyloučit, že tyto dokumenty jsou Ruskem dodnes využívány k patřičnému vlivu na českou politickou scénu, včetně presidentů Václava Klause a Miloše Zemana, jejichž abnormálně vstřícný stav k Rusku je znám. Je ostudou České republiky, že komunistická strana opustila parlament až v letošním roce. Umí si někdo představit, že by NSDAP zasedla po skončení II. světové války v německém Bundestagu?

Havel v ruksaku na Karlove moste 17.11.202President Václav Havel přispěl, jako nositel trvalého připomínání myšlenek a morálních hodnot, k položení základů vyspělé občanské společnosti. Tou Česká republika stále není - i díky zapomínání na minulost. Veřejnoprávní média informují mnohem více o zločinech nacismu než komunismu. Proto společnost opakuje stále stejné chyby. Z kdysi občanské společnosti se za totality stalo stádo a tento stav trvá dodnes. Stále platí: Kdo nezná svoji minulost, nedokázal se s ní vypořádat, hrozí, že si ji zopakuje. Naše země potřebuje morálně silné lídry. Můj otec říkal v roce 1989: „Jak to chtějí udělat, když nemají lidi?“ Řekl by to i dnes.

Hry Václava Havla jsou z českých autorů nejvíce hrány v zahraničí, v České republice málo. Pokud se diskutuje o jeho nadčasových myšlenkách v jeho rodné zemi, tak převážně v rámci „demokracie mezi čtyřmi stěnami“, bez účasti veřejnoprávních médií. Budeme ještě po generace platit za ztrátu elit, šlechty a hrdinů, které si malé země nahrazují jen ztěžka. Potřebných, mravně silných osobností, ve veřejném životě přibývá, čerpají z myšlenek Václava Havla a jeho odkazu. V tom spatřuji naději a naplnění jeho nadčasového odkazu.

Havel ND Srdce 18.12.2021Havel Srdce ND Diky ze muzem 18.12.2021Strávil jsem v Praze ve výroční den úmrtí presidenta Václava Havla téměř celý den. Pamětní deska na Národní třídě byla takřka osamocena. Vánoční trhy chybí Staroměstskému náměstí. Kupodivu před budovou Národního divadla propukly v plné síle a bez omezení.

V den 10. výročí úmrtí presidenta Václava Havla, byla umístěna na budově Melantrichu v Praze na Václavském náměstí pamětní deska. Melantrich Havel pametni deska 16.12.2021 7.1.2022Melantrich Havel pametni deska budova 7.1.2022Jak mohli památkáři dovolit tuto hrůzu, když jinde majitelům domů zakazují daleko menší zásahy do architektury. I na tomto památném místě tak názorně ukazuje moc peněz a potřebných styků svoji symboliku...

Z dění v Praze jsem pořídil FOTOGALERII. U Srdce Václava Havla před Národním divadlem mne zaujala stuha s nápisem „Díky, že můžem“ a stopy symbolicky odcházejícího Václava Havla. Dokážeme je následovat, nebo zanecháme takové, které po sobě nic hodnotného nezanechají? Jsme to Václavu Havlovi dlužni. Nezůstaňme dlužníky, jemu ani našim potomkům.  

Vinohrady 3 ruze 18.12.2021Havel Srdce ND stopy 18.12.2021U hrobu presidenta Václava Havla jsem zapálil svíčku a položil symbolicky tři růže ve tvaru písmena  „V“.

Naposledy jsem presidenta zahlédl z dálky u bankomatu v Dejvicích, krátce před jeho skonem. Vypadla mu z ruky bankovní karta na zem, těžce se pro ni shýbal, nestačil jsem přijit včas…

V roce 1968 jsme se nebránili a svět od té doby věděl, že se nebudeme v budoucnu chovat jinak. Potvrdil to i rok 1968. I to je trvalý odkaz nám i budoucím presidenta Václava Havla. Každý musíme začít sám u sebe.

 

Jan Šinágl, 20.12.2021

*** 

85.výročí narození Václava Havla – Pouhou „Pravdou a láskou“ se zlo ze společnosti neodstraní, jen posílí

Kardinál Dominik Duka: „Můžeme zpytovat své svědomí na kolik se nám daří jít tou cestou, která nám byla darována ve vánoční čas v roce 1989.“

Karl Jaspers: Otázka viny

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (8 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)