Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Polina 26.2.2022Morawiecki to řekl bez obalu: tou troubou po dně Baltského moře neteče jenom plyn, ale také krev ukrajinských dětí.

***

S politologem Maciejem Ruczajem o křivdách a poutech mezi Polskem a Ukrajinou, o lekci, kterou Kyjev udělil Západu, a nakonec i o tom, zda „Bůh, čest a vlast“ patří na smetiště. Ředitel Polského institutu Maciej Ruczaj míní, že vysmívaný étos rytířství a obrany slabšího neztrácí ani v 21. století svou váhu. Naopak, situace na Ukrajině ukazuje, že je potřebnější než dřív.

Lidovky.cz: Ochota Čechů bránit a umírat za vlast byla srovnatelná s dnešním odhodláním Ukrajinců jen někdy mezi lety 1918–1945, tedy po získání samostatnosti a pod hrozbou Hitlerova Německa. Dnes je řádově o hodně nižší. Jaká je nálada v Polsku?

Minulý týden jsme zaznamenali obrovský nárůst přihlášek do teritoriální obrany. Ale nikdo neví, jak bychom se zachovali, to nikdy nelze říci předem. Nicméně jestli mám v současné hrůze najít něco pozitivního, tak je to ta obrovská lekce, kterou Ukrajinci dávají celé Evropě. Lekce základních hodnot, na které jsme my už zapomněli.

Celý ten étos obrany slabšího, étos rytířství, který se třeba v Polsku shrnuje v heslu „Bůh, čest a vlast“, je étos, kterému jsme se tisíckrát vysmívali, étos, před nímž jsme tisíckrát varovali, jak je zastaralý a nebezpečný a jak ho máme vyhodit do koše, protože nepatří do 21. století. No a právě teď, v 21. století, najednou vidíme, že bez tohoto étosu jsme bezmocná masa, která si nezaslouží svobodu. I kdyby nám naši sousedé u Ukrajiny za těch deset dnů ukázali jenom tohle, tak díky jim za to.

Lidovky.cz: Když mluvíme o Německu... Na jednu stranu tleskáme „německému obratu“, ale není na druhou stranu v Polsku zároveň trocha obav z militarizace Německa? Byly to přece právě tyto dvě mocnosti, které se vždy dokázaly domluvit nad hlavami ostatních a na jejich úkor.

V Polsku v tuto chvíli nepanuje žádná obava z militarizace Německa. Polská diplomacie vyvinula obrovské úsilí, aby si Německo uvědomilo hrozbu, která číhá za východní hranicí NATO. A nebylo náhodou, že onen památný projev kancléře Scholze (26. února, kdy oznámil, že dodá Ukrajině zbraně a masivně zvýší investice do Bundeswehru – pozn. red.) přišel asi dvě hodiny poté, co z Berlína odletěl premiér Mateusz Morawiecki a litevský prezident Gitanas Nauseda, kteří byli na návštěvě společně a kteří mluvili s Němci jazykem, jakým s nimi asi dlouho nikdo nemluvil. Některé věci byly řečeny velmi jednoznačně a ostře.

Lidovky.cz: Tato návštěva asi většině lidí v Česku unikla. Co myslíte těmi jednoznačnými slovy?
Já jsem u těch důvěrných jednání samozřejmě nebyl, ale existuje záznam z tiskové konference před nimi. A tam je jednoznačně řečeno, že německá snaha o energetickou bezpečnost má přímý dopad na existenciální bezpečnost konkrétních lidských bytostí. Pokud Rusko věří, že dopraví plyn do Evropy jinak než přes ukrajinské území, a pokud věří, že z Evropy (rozuměj zejména Německa) budou neustále proudit miliardy eur, ať se děje, co se děje, pak si myslí, že si může na západ od německých hranic dělat doslova, co chce. Morawiecki to řekl bez obalu: tou troubou po dně Baltského moře neteče jenom plyn, ale také krev ukrajinských dětí. Celý rozhovor>

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #3 Jan Šinagl 2022-03-18 07:51
Rumunští pohraničníci vystavili na hranicích hračky pro přicházející děti z Ukrajiny. Lidská srdce se probouzejí a začínají žít plným životem o který nás připravil nezřízený "blahobyt". Začínáme se stávat opět lidmi.
+1 #2 Jan Šinagl 2022-03-18 07:44
Rusko začíná být zoufalé - přemalovává své stíhačky na ukrajinské, které "útočí" na Bělorusko, aby se připojilo k Rusku! Podvody a lži všude, a ve všem. Dědictví Nomádů se projevuje dodnes.
+1 #1 Jan Šinagl 2022-03-17 09:12
Západ může okamžitě vyhlásit nepřímo bezletovou zónu nad Ukrajinou masivním dodáním raketových systému, zejména z USA. Ruští piloti by přestali létat, pokud by nechtěli hrát roli kamikadze, jako ve II. světové válce japonští piloti v posledním zoufalém a marném boji.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)