Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin HitlerMichajlo Djanov

Aktualizováno 29.9.2022: Senátor USA John McCain na setkání s příslušníky praporu AZOV v prosinci 2016 - Morituri te salutant: když věta ze starověku a jedna z nejkrásnějších českých písní studené války dostávají nový rozměr v přelomovém dění naší doby -  Obrana Ukrajiny je i naší obranou!

***

Je nutné trvat na tom, že demokratická politika má být za všech okolností omezována hodnotami, jako jsou úcta k právu, slušnost a spoluzodpovědnost. Česká republika vchází do nejobtížnějšího období svojí existence…

„Nemohu vám slíbit nic než krev, pot, dřinu a slzy“ – jediná věta, ve které nový britský premiér Winston Churchill 13.5.1940 v Dolní sněmovně dokázal definovat politiku své nastupující vlády, popsal válečné cíle a určil budoucnost země. Celá jeho řeč měla jen něco přes deset minut.

V této chvíli je však i této zemi vyhrožováno válkou a agresor otevřeně a cíleně útočí na životní úroveň a stabilitu české ekonomiky a politiky. Vydírá a všemi prostředky destabilizuje českou společnost.

Šílenec z Moskvy vyhrožuje použitím jaderných zbraní, pokud mu svět nedovolí vyhnat ukrajinský národ za Dněpr a neschválí masakry a genocidu. Jeho spojenci a posluhové v Maďarsku, Itálii, na Slovensku, v Německu i v Čechách jen čekají na první příležitost mu to povolit a vyměnit hodnoty liberální demokracie a úctu k lidským právům za otrocké jho.

Ve chvíli, kdy statisíce českých domácností a podniků stojí před dosud nepředstavitelnou nejistotou, prezident Zeman v jediném opožděném novinovém monologu nebyl schopen nabídnout společnosti ani slovíčko povzbuzení nebo naděje.

Česká politická scéna se za více než tři desetiletí míru nedokázala alespoň přiučit hodnotám a pravidlům demokracie. Vystačila si s volebními rituály a kuchařkou základních praktických dovedností mediálního vystupování. Na úctu k právu, slušnost a pocit spoluzodpovědnosti nebyla chuť ani čas. Teď by byly potřeba.

Winston Churchill si mohl v nejkritičtější situaci dovolit do malého válečného kabinetu pozvat nejkvalitnější a nejodvážnější lidi z vedení opozice právě proto, že všichni, ač mohli mít různé názory, sdíleli stejné hodnoty.

Totéž ovšem platí pro záškodnické vystupování části politiků Občanské demokratické strany a v míře nejvyšší pro otevřeně rozvratné jednání odcházejícího prezidenta. Ten, coby produkt populismu a úrovně ulice, v této funkci zcela upřímně a otevřeně nikdy žádné hodnoty a pravidla demokracie neuznával.

V posledním roce byl dokonce devadesát procent času nezvěstný. Mohlo to sice urážet jemnocit liberálů, ústavních právníků a historiků, ale v situaci, kdy se toho zas tak moc nedělo, byl jenom nedůstojnou výčitkou nedospělé neústavnosti a neúcty k hodnotám.

Chtějme od našich politiků pravdu i slova naděje – ne ostudné bláboly.

Protože i nás ještě čekají porážky, obtíže a nezdary dřív, než demokratický svět najde cestu, jak porazit šílence, vyhrožující jadernou apokalypsou.

Prezident už jen k tradiční sebechvále přidal jen neuctivé nálepkování členů vlády, po jejichž odvolání on sám touží.

Miloš Zeman, který kromě politiky nikdy nic neřídil, kdysi bohatou sociální demokracii přivedl na okraj bankrotu, a politickou stranu, vládu i prezidentský úřad vedl jen za cenu miliardových ztrát z korupce svého okolí, chce udílet rady vládě ve skutečné krizi. Bylo by to směšné, kdyby to pro zájem země neznamenalo tragédii.

To porovnání s Velkou Británii května 1940 je nakonec na místě. I my se nyní potýkáme s dědictvím dosavadního pohodlí a appeasementu a hledáme hodnoty natolik pevné, aby nás udržely i v nadcházejících časech nepohodlí.

Chtějme od našich politiků pravdu i slova naděje – ne ostudné bláboly. Protože, a tohle by nám politici měli mít odvahu říkat, i nás ještě čekají porážky, obtíže a nezdary dřív, než demokratický svět najde cestu, jak porazit šílence, vyhrožující jadernou apokalypsou a zničením života na Zemi.

Celý článek>

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)