Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Papez Frantisek Patriarcha KirillZen Joseph kardinal

„Msgr. Zen je symbol. Proto ho zatkli, nic špatného neudělal. Je to autorita, odvážná, obádaná vládou… a my jsme ho opustili.“ Gerhard Müller, německý kardinál, 12.9.2022

***

Před dvěma tisíci lety stál Kristus v Jeruzalémě před místodržitelem Pilátem. Na jeho slova „já jsem se narodil, a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě“ Pilát odvětil: „Co je pravda?“. O chvíli později odsoudil Krista k smrti ukřižováním, přestože dobře věděl, že je nevinný. Ten alibismus a relativizace hodnot, které se nám právě nehodí, se táhne staletími až do dnešních dnů.

LN KO Papez a Ruda Karkulka 16.6.2022Proč taková relativizace zla? Papež František si získal srdce stamilionů lidí, když už ve třetím roce svého pontifikátu (v roce 2015) vydal odvážnou encykliku Laudato si’, která je zaměřena na životní prostředí, na naši odpovědnost vůči planetě Zemi a životu na ní. Zde se vyjadřuje velmi jednoznačně, ve shodě s Kristovým požadavkem „Vaše slovo buď ano, ano – ne, ne; co je nad to, je ze zlého.“ (Mt 5, 37). S veškerým respektem k nejvyššímu představiteli katolické církve, relativizace ruské agrese připomíná spíše Pilátův přístup.

Západní civilizaci a její hodnoty považuje patriarcha Kirill za zdroj veškerého zla a tvrdí, že Ukrajince a Rusy proti sobě poštvala Severoatlantická aliance. Rusy, Bělorusy a Ukrajince považuje za jeden národ a jen nepřátelé zvenčí se snaží Ukrajincům namluvit, že nejsou součástí ruského národa.

Majetek patriarchy Kirilla je odhadován na čtyři miliardy dolarů. I kdyby byl získaný legitimní cestou, pro představitele významné křesťanské církve je to problém. Máme následovat Krista, nebo se o to alespoň snažit. Jak důvěryhodné by bylo Kristovo učení, kdyby hlásal pokoru, dobrovolnou skromnost a sám byl miliardářem?

V Matoušově evangeliu je uvedeno: „Po jejich ovoci je poznáte. Dobrý strom nemůže nést zlé ovoce a špatný strom nemůže nést dobré ovoce.“ (Mt 7, 16–18) Myslím, že moskevský patriarcha již začíná sklízet, co zasel. Koncem května rada ukrajinské pravoslavné církve vyjádřila nesouhlas s postojem moskevského patriarchy Kirilla a vyhlásila svou nezávislost.

A tak se zdá, že z náboženství založených na Knize knih (Bibli) vychází v reakci na válku zatím nejlépe judaismus. Pokud vím, žádný rabín ruské agresi nevyjádřil podporu jako moskevský patriarcha Kirill, žádný rabín ruskou invazi nerelativizuje jako papež František.

S pravdou se šetří

Co je tedy pravda? Její popírání a zpochybňování se nevyhýbá ani představitelům křesťanských církví. Nemají monopol na pravdu a její hledání zůstává záležitostí svědomí každého jednotlivce.

Takže jak je to s pravdou? Nejspíše tak, jak v písni Kdo ví jestli rockové skupiny Kabát: „S pravdou se šetří, možná proto, aby zbyla / Je flekatá jak dalmatin, je černobílá / Chudák holka, s dechem nestačí.“

Celý článek>

***

Vatikán ho nevyslyšel, nyní kardinál kritický k Pekingu stojí před soudem

Jeden z nejvýše postavených představitelů katolické církve, kardinál Joseph Zen stojí v Hongkongu před soudem. Spolu s ním čelí obvinění pětice prodemokratických aktivistů kvůli tomu, že nezaregistrovali fond, který pomáhal lidem zadrženým při protivládních protestech. Proces je součástí širšího zátahu na občanskou společnost v metropoli.

Kromě dalajlámy zřejmě neexistuje člověk, kterého by státní bezpečnost dohlížející na náboženské záležitosti v Číně nenáviděla víc než kardinála Zena. Důvodem jsou vysoké morální zásady, odvaha a síla jeho svědectví.

Kardinál Joseph Zen narozený v Šanghaji nikdy neměl o čínské komunistické straně iluze. Zastával se nejen demokracie v Hongkongu, ale i pronásledovaných katolíků v pevninské Číně. Vatikán se snažil odradit od neúspěšného sbližování s Pekingem.

V rozhovoru s ČT nyní devadesátiletý kardinál vyjádřil obavy z toho, že se církev zaplétá s autoritářským režimem: „Je mi líto, ale obávám se, že lidé kolem papeže nejsou schopni mu říct celou pravdu o realitě. A nás, kteří víme, drží stranou.“

Před dvěma lety se to ukázalo v praxi. Zen se osobně vypravil do Vatikánu, aby papeži řekl, jak moc ho znepokojuje smlouva církve s Pekingem, která umožňuje komunistům jmenovat biskupy. Papež František ho odmítl přijmout.

„Kardinál Zen je starší člověk, který bude souzen. Říká, co si myslí, je jasné, že tam jsou nějaká omezení. Ale nemohu to posoudit, je to jen dojem. Vždy jsem podporoval cestu dialogu,“ reagoval papež na novinářský dotaz o čínském soudu.

Policie kardinála zatkla kvůli spolčování s cizími mocnostmi. Zatím ho ale neobvinila podle zákona o státní bezpečnosti, na jehož základě hrozí doživotí. Spolu s dalšími aktivisty ho soudí kvůli fondu, který pomáhal lidem zadrženým na demonstracích, za což mohou dostat pokutu.

„Msgr. Zen je symbol. Proto ho zatkli, nic špatného neudělal. Je to autorita, odvážná, obádaná vládou… a my jsme ho opustili.“ Gerhard Müller, německý kardinál, 12.9.2022

P.S.

Pro mne je skutečným Papežem kardinál Joseph Zen. Svoji Víru žije a prokazuje činy. Politika není černobílá, ale Papež by měl být schopen rozpoznat hranici, kdy už zlu nelze ustupovat a je třeba se mu aktivně, silou postavit, v zájmu dobra. JŠ  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)