Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Nejedly Oldrich MS Rim 1934TJ s názvem SOKOL Žebrák byla založena v květnu 1869 na valné hromadě

Zvolen starostou byl Čeněk Makovský. Měla 123 členů. Hlavní náplní bylo cvičení. Byla postavena tělocvična. Dalším sportem bylo založení oddílu kopané v r. 1912. Byl neslavnějším sportem v Žebráku, především za éry Oldřicha Nejedlého a  za II. světové války, kdy hrál pod názvem IVO Žebrák (IVO znamenalo Josef Volman).

Od roku 1934 se hrál na místním rybníku lední hokej

Doplňkovým sportem fotbalistů byl stolní tenis. Hrál se v letech 1930- 1938. Původně se hrálo na dvorku Františka Žáka. Později v hostinci. Průkopníky byli František Žák, František Klos, Jaroslav Kunc a Josef Kuník. Po německé okupaci byl zakázán SOKOL a skauting. V Žebráku se hrál jen fotbal s názvem IVO Žebrák a na rybníku hokej.

Po osvobození byl obnoven Janem Šináglem a Antonínem Bělohlávkem stolní tenis a založen Janem Šináglem, Josefem Hůrkou, Vladimírem Martinovičem a Ladislavem Šnajdrem oddíl tenisu

Byly obnoveny soutěže hokeje, vznikl oddíl odbíjené. Zásluhou náruživého šachisty, kterým byl Karel Kříkava, začal soutěžit oddíl šachu. V oddíle hráli pánové Vinkler, Kašpárek, Lisý, Pýcha, ing. Mareš a Ševčík. Oddíl zanikl prakticky po úmrtí pana Kříkavy. V 70.letechbyl založen oddíl badmintonu Františkem Nejedlým, ing. Balounem, J. Novákem a manželi Drábkovými.

V 50.letech byl založen v Žebráku oddíl boxu

Byl populární v celém okolí. V Žebráku nebyly prostory, oddíl trénoval v tělocvičně a zápasy boxoval v Lidovém domě v Hořovicích za účasti až 500 diváků. Oddíl vedl pan Václav Švadlena – novinář z Prahy a profesionální mistr republiky z první republiky pan Jaroslav Kolář. Ze známých boxerů bojovali bratři Otta a Emil Müllerové, Vyštejn, Karel Foltýn, Karel Lauko, Zdeněk Růžička, Petrikovič a další. V r. 1952 na stadionu postavili funkcionáři před tribunou ring a za účasti 600 diváků se uskutečnilo exhibiční utkání. Boxeři se zúčastnili turnajů v Čechách i na Moravě.

V roce 1951 vzniklo Kovodružstvo Žebrák

Vedení bylo převážně z družstva Start Praha a s prvním předsedou P. Pechem. Ve vedení byli mistr světa v lukostřelbě 1938 a 1949 František Hadaš a mistr Evropy Karel Vokurka. Ti se zasloužili o založení oddílu Slavoj Žebrák. V čele stál Antonín Holeček. Oddíl měl sídlo „Na Chatě“, kde provozoval sporty odbíjená a lukostřelba. V r. 1953 se v Žebráku konalo mistrovství v lovecké lukostřelbě. Oddíl byl v r. 1955 spojen se Spartakem Žebrák. Činnost Kovodružstva v oblasti sportu se zaměřila na vybudování chaty ve Skryjích a pořádání dětských táborů, kde se děti seznamovaly se základy skautingu. Lovili jsme bobříky odvahy na hradě Týřov, pořádali náročné túry do Jezírek, na hrady Křivoklát a Krakovec, noční bojové hry, které vedly přes Opičí stezku na hrad Týřov a k chatě Fialového poustevníka (Ota Pavel), střílení z luků a kuší apod. Vedoucí byli sportovci z Prahy a hlavní organizátor Antonín Holeček. Jedním z vedoucích byl žebrácký učitel Václav Hepner a také broumský učitel p. Volena.

30. března 1957 se o přestávce fotbalového zápasu Spartak Žebrák Spartak Hořovice konalo losování Sportky

Můj otec (pracoval jako vedoucí pošty) přijímal tikety od ranních hodin. Tiket stál 3 Kčs. A nejvyšší výhra byla 40 000 Kč. Do zahájení zápasu si vsadilo 2 500 sázejících. Čestným úkolem táhnout čísla byli pověřeni za TJ Spartak pánové Brotánek, Krejčí, Šlapák, Kříkava a paní Honzovičová. Za Spartak Hořovice brankář Gláser. Diváci, kteří přišli kvůli Sportce, po tahu odešli. V pondělí jsme místo kopání pomáhali synovi správce hřiště Františku Krejčímu podle mantinelů sbírat stovky zmuchlaných tiketů.

Přes Žebrák jezdil pravidelně největší amatérský cyklistický závod Praha – Berlín – Varšava

4. května 1957 v etapě Praha – Plzeň, byl Žebrák slavnostně vyzdoben a po obou stranách silnice stáli žáci škol z města i z Hořovic, zaměstnanci továren a mnoho diváků z okolí. Ve žlutém trikotu jel později vítěz celého závodu Bulhar Nenčo Christov. Před radnicí vstoupila ze zvědavosti jedna starší žena do silnice a závodníka srazila. Doprovod Bulhara nešťastnou ženu málem inzultoval (podobný případ se stal v r. 2020 v neslavnějším závodě Tour de France).

4. února 1959 uspořádal na kluzišti (bylo vybudováno v r. 1951) TJ Spartak Žebrák lední revue s bohatým sportovním programem

Krasobruslařský oddíl TJ Slavia Žižkov přijal pozvání a do Žebráku poslal početnou skupinu krasobruslařů, kteří nadchli přes 2 500 diváků. Největší hvězdou byl pro všechny naše diváky mistr Evropy z r. 1958 Karol Divín. Exibice se zúčastnili sourozenci 13-ti letá Eva a 16-ti letý Pavel Romanovi – budoucí mistři světa a Evropy. Své umění ukázala tehdy 10-ti letá budoucí mistryně Evropy Hanka Mašková. Zúčastnily se i nejlepší krasobruslařky Hlaváčková a Pokorná. Celou akci slovně uváděl otec Romanových.

V 50.letech byl ve městě založen lehkoatletický oddíl mládeže

Věnoval se především mládeži. Vedl ho František Průša ze Březové. Na hřišti bylo vybudováno doskočiště pro skok vysoký i daleký, kruh pro vrh koulí. Sprinty probíhaly na tehdy škvárovém hřišti. Nejúspěšnějšími sportovci byli Zdeněk Špot – kriketovým míčkem 104 metrů, Jan Váňa závodil v dospělém v I. ligu za Slavii Praha ve vrhu koulí. Okresními přeborníky ve sprintu byli Míra Průša  a Antonín Foltýn, kteří rychlost uplatnili i v kopané. Antonín Foltýn hrál ligu za Spartak Hradec Králové a Míra Průša v krajském přeboru.

V r. 1960 se konala exibice nejlepšího čsl. skokana ve skoku o tyči – účastníka dvou olympiád, Rudolfa Tomáška

Skočil o bambusové tyči a do písku 417 cm. Často v Žebráku skákala do výšky Lída Jetmarová z Hořovic, která kvůli zranění nejela na OH v r. 1964 do Tokia. Pro zajímavost – František Průša byl stejně zapálený lehkou atletikou v 60-tých letech jako jeho příbuzný Radim Holina.

Na závěr úsměvná historka z hokejového utkání na kluzišti TJ Spartak Žebrák

Časoměřič Karel Pergl se z důvodu nemoci nedostavil. Utkání řidil a měřil čas v té době populární okresní rozhodčí v kopané i v hokeji – pan S. – tehdy již 60-ti letý. Diváci i hráči byli nervózní a samozřejmě i rozhodčí. V jedné ruce držek puk a v druhé stopky. 3 minuty před koncem vhazoval buly a místo puku vhodil mezi hráče stopky. Stopky se rozbily na tisíc kusů a zápas byl předčasně ukončen.

Je škoda, že po r. 1989 se ztratily prakticky všechny dokumenty TJ Spartaku Žebrák, které byly uloženy v Síni slávy vybudované v Sokolovně. Věřím, že se k historii jednotlivých oddílů vyjádří a napíší vzpomínky na jejich činnost bývalí funkcionáři i samotní sportovci.

 

Karel Kadlec (dlouholetý předseda MNV v Žebráku)

Zpravodaj města Žebráku 2/2023

***

P.S.

JVO ZebrakTaké jsem byl členem atletického oddílu pana Průši. Vzpomínám, jak po návratu z Berouna s titulem přeborníka okresu ve vrhu koulí, jsem to pěkně „schytal“ od táty, protože jsem ráno zapomněl otevřít pařeniště a všechny sazeničky shořely. Táta byl také jednatelem TJ Spartak Žebrák a plánoval rozšíření sportovního areálu směrem na Točník o tenisové kurty, volejbalová hřiště a lehkoalletický areál. Ještě mám doma hedvábnou kravatu IVO Žebrák po tátovi, ale to už by byla jiná historie…

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)