Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Babi_1

Názor středoškolského učitele doplněn o reakci Andreje Babiše na článek novináře Jindřicha Šídla v HN.

Policie v Tunisku na sklonku minulého roku zabavila mladému prodavači zeleniny stánek. Šel si stěžovat, chtěli bakšiš za jeho vrácení, nezaplatil, vyhodili ho. Prodavač koupil benzin a na ulici se zapálil. Jeho smrt odstartovala revoluci, která smetla vládce Tuniska, Egypta a Libye. Indický aktivista Anna Hazare hladovkou protestoval proti slabým protikorupčním zákonům. Podpořily ho desetitisícové demonstrace. Skupina izraelských vysokoškoláků postavila stany na hlavní třídě Tel Avivu na protest proti vysokým cenám bydlení. Demonstrací na jejich podporu se zúčastnilo na 400 000 lidí. Poslední příklad masové demonstrace je protestem spíše sociálním, stejně tak i hnutí Occupy Wall Street ve Státech nebo indignados ve Španělsku.

A co v Česku? Žádné masové hnutí proti korupci se nekoná. Index vnímání korupce nám přisoudil v roce 2010 pěkné 53. místo, Tunisko bylo 59. a Indie na 87. Podnikatel Karel Janeček založil Nadační fond proti korupci. Odměnil pana Michálka, který upozornil na korupci na Státním fondu životního prostředí. Jeden z nejbohatších Čechů Andrej Babiš nechal zaregistrovat několik variant ochranných známek ANO 2011 - Akce nespokojených občanů. Lidé jsou ale spíše pasivní.

Nedávno zveřejnila média dvě zprávy, které by měly každého zvednout ze židle. Úřad na ochranu osobních údajů zakázal zveřejňování videozázna­mů z jednání zastupitelstva na webových strán­kách pražského magistrátu, prý kvůli ochraně osobních údajů. Péče Úřadu je „dojemná", pomáhá ještě větší neprůhlednosti jednání našich volených zástupců a státních úředníků.

V jedné pražské městské části se má stavět rad­nice s obchodním domem, už sama kombinace je dost zajímavá. Má stát 1,4 miliardy. Píše mi opo­ziční zastupitel, původně se mluvilo o ceně 600 milionů! Kde zjistit, jaká byla původní cena? Zápis z jednání zmizel z webu. Po vyžádání byl zaslán, a hle, pan starosta mluví o 800 milionech. V časopi­se městské části se píše o 600 - 800 milionech. Kde je pravda? Stačilo by mít video na webu, a vše by bylo dohledatelné. Zdravý rozum i odborníci tvrdí, že transparentnost je nejlepší a nejlevnější nástroj proti korupci. Nejkomičtější na celé záležitosti je, že pražský magistrát může říct: „My bychom videa rádi zveřejnili, ale nejde to. Úřad nám to zakázal!"

Druhá zpráva je jako ze seriálu Jistě, pane minis­tře. Audit odhalil závažné nedostatky na Odboru městského investora hl. m. Prahy. Nekontrolované rostou náklady a prodlužuje se doba dokončení sta­veb. A co na to pražský magistrát? Člověk by čekal, že úředníci takového oddělení budou hnáni k odpovědnosti, že firma, která na zakázce pracovala, si už neškrtne. Nic takového! Na odboru městského investora vznikne nové kontrolní oddělení. Jistě, pane ministře, tedy primátore!

Co se ještě musí stát, aby lidé vyšli do ulic? Ak­tivity Nadačního fondu proti korupci mají sice kladný ohlas, ale nic víc se neděje. Lidé stejně dál platí daně, ze kterých se financují nákupy zbytečné vojenské techniky a předražené stavby. Dívám se na text, který popisuje problematickou stavbu rad­nice a obchodního domu. Stojí tam: Naše pasivita je jejich moc! Ano, naše pasivita je jejich moc!


Autor je středoškolský učitel

HN 15.11.2011, Dopisy redakci

* * *

ANO a ANO? Něco tu nesedí...


Vážený pane Šídlo, ano.

 

Samozřejmě víme, že na Slovensku také existovalo ANO, a víme také, že slovenské ANO bylo ve své době úspěšné. Tolik asi vše, co mají slovenské a (v případě toho úspěchu doufáme, že bude mít) české ANO společného.

Článek Jindřicha Šídla z Hospodářských novin najdete ZDE

Ano, nejsem (naštěstí) ani Berlusconi, protože na jeho "koníčky", které jeden z našich ministrů označil za příčinu krachu Itálie,  nemám čas ani "morální kredit".

No a potřetí ano - opravdu nejsem ani Polák Janusz Palikot, který svoji předvolební kampaň založil na boji proti prudérnosti polské církve tím, že se pral za práva homosexuálů a kuřáků marihuany.

To může fungovat v Polsku, ale v naší (díky bohu že alespoň v tomto směru) otevřené společnosti z toho může být maximálně populistický trapas. (Pamatujete si na jistého Pavla Němce, který si v koncích Unie svobody vzpomněl, že má strašně rád trávu a bude za ni bojovat stejně jako za katarského prince?)

Ano, možná jsem z vašeho pohledu i suchar, i když si to někteří moji spolupracovníci nemyslí. Snad vás ale brzy přesvědčím, že v porovnání třeba s výše zmíněným Pavlem Němcem, který to nespravil ani marihuanou, jsem docela veselý člověk.

Co tu ale (také) nesedí, je příměr k panu Ruskovi a jeho politickému osudu. Opravdu si myslíte, že si budu v nejbližší době potřebovat půjčit sto milionů? No, nevadí.

Dále se budu už jen opakovat: Nehodlám nikam kandidovat, nemám ambice se stát politikem, jsem manažerem hnutí, které má za cíl navrhovat recepty na léčení nejpalčivějších problémů této země a nalézt osobnosti, které tyto problémy dokáží efektivně řešit.

Zda se z ANO 2011 stane strana, která bude kandidovat v parlamentních volbách 2014, dnes opravdu nevím. Vzhledem ke stavu naší společnosti a politiky v to ale doufám.

Pane Šídlo, klidně nás občany před Babišem a ANO 2011 varujte, ale něčím, co alespoň trochu dává smysl.

Andrej Babiš

http://www.ano2011.cz/aktualne/5640-ano-a-ano-nco-tu-nesedi

 

P.S.

Nevěří novinář HN pan Jindřich Šídlo už nikomu a ničemu? Udělá se snad něco dobrého a potřebného samo? Vítám, že nás varoval sám před sebou, lhostejno z jakých důvodů a příčin tento poraženecký, bez připuštění naděje a nic neřešící text napsal. Řadí se tak do většinové kategorie občanů, kteří chtějí stoprocentní jistotu ve všem konání, ovšem bez risika a osobního nasazení. V podstatě svým článkem podporuje daný stav – naštěstí ne u těch občanů, kteří ho chtějí změnit nejen slovy. Demokracie je soutěž myšlenek a charakterů – těch dobrých i špatných. Stojím s panem Babišem v té první kategorii a nemám žádný důvod o tom pochybovat. Pochybovači a různí teoretikové nejlepšího řešení nikdy svět nezměnili k dobrému, ale často pomáhali právě tomu nejhoršímu, byť mohli mít ty nejlepší úmysly. Beznadějnost a nevíra nikdy nemůže vést k positivním změnám – jen k bídě a otroctví v jiných formách i když ani ty minulé a jejich návrat nemůžeme nikdy vyloučit. Kdo prezentuje svoji poraženost předem, nemůže očekávat vítězství, ale jen otrokem či slouhou moci a mocných. Předem poražení nikdy nevyhrávají! Občanská hutí ANO 2011 a NEO 2011 se šíří po celé zemi. Veřejnoprávní média zatím „kopou“ z velké části poslušně za mocné. Věřme, že brzy začnou „kopat“ za občany a plnit tak skutečně úlohu tzv. „hlídacích psů“ demokracie a ne těch, kteří skutečnou demokracii a svobodu zneužívají, ohrožují a podkopávají a tedy tím i budoucnost naší země, nás a našich následovníků.

 

Jan Šinágl, 16.11.2011

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #4 embé 2011-11-23 15:16
Cituji stratos:
embé,
no nic hloupějšího jsem tady ještě nečetl.
Zajímalo by mne, kdo je tvým ideálem a čím ty přispíváš k nápravě věcí. A nebo jsi jen takový tlachal v diskuzních fórech ?

Cituji stratos:
embé,

no nic hloupějšího jsem tady ještě nečetl.
Zajímalo by mne, kdo je tvým ideálem a čím ty přispíváš k nápravě věcí. A nebo jsi jen takový tlachal v diskuzních fórech ?

Stratosi, líbivé kecy měli i ti nejodpornější populističtí krysaři. Napadá mě jeden rakouský, který nejprve tvrdil, že to všechno zvorali ( Versailles ), že 30 partají je na houby, protože všichni kradou ( výmarská demokracie ) a že jen on je nyní předurčen k tomu, aby všechny "zachránil" ( Tisíciletá říše ).
-1 #3 stratos 2011-11-22 23:24
embé,
no nic hloupějšího jsem tady ještě nečetl.
Zajímalo by mne, kdo je tvým ideálem a čím ty přispíváš k nápravě věcí. A nebo jsi jen takový tlachal v diskuzních fórech ?
+1 #2 Jiri Vanek 2011-11-20 07:38
A proc se neupali Babis?
+2 #1 embé 2011-11-16 19:59
"Stojím s panem Babišem v té první kategorii", tou kategorií jsou prý DOBRÉ myšlenky a charaktery. Takže konstatujme : komunista, estébák a pochybný privatizátorský oligarcha stojí v jednom šiku s antikomunistou a kritikem předlistopadové ho systému a totalitní morálky, která nám otravuje život i po 22 letech. Gratuluji. Příklad velmi osvícené morálky, kterou tady, milý Honzo, prezentuješ. Ty jednáš zřejmě podle hesla : je to bastard, je to ale náš bastard ! Kolika nových mesiášů už ses chytal. Například přitroublého naivky Čunka, který se natrvalo dokonale znemožnil a dnes je už jen smutnou politickou mrtvolou, pak Švejnara, který měl dle Tebe založit novou stranu a převálcovat vše, co tu zahnívalo. Švejnar to však neudělal. Stačí mu, že občas smí pronášet chytré plky, jinak mu může být vše ukradeno. Leda, kdyby mu přinesli prezidentskou kandidaturu na zlatém podnose, pak by snad milostivě přikývl. Zatřetí máme Havlíka a občany.cz. Jenže, jak řekl už Masaryk, "naštvanost" není program. A Havlík vybouchl při volbách jako granát F1. Co se Tvých útoků na "tisk, sloužící vrchnosti" týče, pak věz, že svoboda tisku je v ČR na jedné z předních příček na světě, dokonce mnoho stupňů před USA. Navíc, nemáš ani náhodou pravdu, z hlavních deníků mají česaké majitele jen bolševické Haló noviny a socanské Rudé právo. Na závěr : je absolutně nemorální jít do čehokoliv s exponentem totalitního režimu. Otázečka : šel bys do toho i se členem NSDAP a SD ( Sicherheitsdien stu) či Gestapa, který by uveřejnil manifest, podobný tomu Babišovu ? Asi ne. Jenže slepota na levém oku je chorobou velmi rozšířenou.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)