Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Dovoluji zaslat úvahu, která mě napadla v souvislostech nabídek států ohledně dostavby Temelína. Nabídek jednak ryze obchodních. A také nesmírně výhodných od našich úhlavních přátel. Motivovaly mne jednak volby v Rusku, vybrané názory ruského premiéra na besedě k publiku, kritický happening ruských občanů u pražského Hradu na téma zmanipulovaných ruských voleb a návštěva ruského presidenta přijatého opravdu ale opravdu s veškerým porozuměním a který nám také s veškerým porozuměním ke skonu Václava Havla "kondoloval" mlčením.

RUSKO V PŘÍMÉM PŘENOSU

Ruský premiér při veřejné volební besedě s vybranými občany se zmínil o stužkách znázorňující symboly svobody na klopách opozičních aktivistů. Prý připomínají kondomy, preservativy. Gorbačova, který ruské volby označil za zmanipulované, nazval zbabělcem který, když měl hájit jednotu SSSR strkal hlavu do písku a vystrkoval jen zadek. /„Jednota“ SSSR byla taková, že pobaltské státy při první příležitosti požádaly o připojení k západnímu bloku. Všechny tři státy Zakavkazska a všech pět států Střední Asie se odtrhly a stále si přejí být od Ruska oddělené, cítit se samostatné /. Kandidáta na amerického presidenta J. Mc.Caina, označil prý premiér při veřejné besedě za blázna. /LN 16.12.2011/.

Ačkoliv se jedná o důstojníka, který vytrpěl ve vietnamském vězení mučení, tak že se vrátil fyzicky postižený, duševně zdravý, byl kongresem navržen kandidátem na presidenta za republikánskou stranu.

Ruský premiér po vítězství Janukoviče na Ukrajině obsadil po dohodě okamžitě ukrajinský Krym množstvím členů KGB. Ruskými vojsky okupoval dvě území samostatného státu Gruzie, Abchazii a Jižní Osetii. Přitom žádá, aby byly uznány ostatními státy, jako svrchované!

Neustálá potřeba Ruska zvětšovat území svého vlivu násilím, patří k mentalitě národa, který v minulosti bojoval v oblasti Ruské tabule s jinými bojovnými národy a hordami ze severu, východu a z jihu. Tehdejší způsob myšlení bylo násilím, lstmi získávat prostor, bojovat, zajímat, obsazovat, kdo z koho. Rusové se dokázali bránit a ubránit. Vytvořili Kyjevské knížectví na Rusi, které se pozvolna dalšími výboji rozrůstalo. Bohužel potřeba získávání dalšího a dalšího prostoru Rusům zůstává dodnes a jeho formy nejsou nepodobné minulým.

Když československá delegace v SSSR musela v roce 1948 odmítnout Marschalův plán hospodářské rekonstrukce poválečné Evropy, vrátil se tehdy J.Masaryk z SSSR s poznámkou: „Jel jsem do Moskvy coby ministr zahraničí a vrátil se jako stalinův pacholek“.

Násilí sovětských vojsk pokračuje použitím tanků v roce 1953 v NDR. V Maďarsku v roce 1956. Sovětský dohled v Československu od roku 1948 vyvrcholil okupací armádami socialistického bloku a trval do roku 1989. Genocidní násilí sovětskou armádou v Afganistanu trvalo deset let. 1979-89. Zbytečně zemřely tisíce afgánských obyvatel a ruských vojáků. Čečenské úsilí od roku 1707 získat samostatnost, bylo i v devadesátých letech 20. století dvakrát utopeno v krvi ruskou armádou. Okleštění Gruzie o dvě území provedla opět ruská armáda. Vyhrožování zastavením dodávek plynu do Evropy, obstrukce při navrhování plynovodů mimo ruské území. To vše patří k přirozenému chování státu, který takové způsoby považuje  vůči veřejnosti za přijatelné.

V obranném raketovém štítu na našem území jsme Rusku vyhověli a ustoupili. Budeme také souhlasit s výhodnou ruskou smlouvou o dostavbě Temelína?

Mlčení “ v přímém přenosu “ 18.-19.12. 2011 z oficiálních míst „demokratického“ Kremlu o zesnulém demokratovi Václavu Havlovi bezpochyby takovou „výhodu“ potvrzuje.

Karel Mrzílek 19.12.2011

* * *

SOUDRUZI

„Člověka potěší, že někteří soudruzi vyjádřili důvod proč nepřišli na smuteční obřad za Václava Havla. Protože prý nebyl jejich president. Také proto, že s jeho názory nesouhlasili. Jiní zase podotkli, že se k tomu vyjadřovat nebudou. Ano dnes už nemusí. Nikdo je k vyjádření nenutí. Mohou stát na svém názoru a nezaujímat jakési postoje z nucení.  Z jejich vyjadřování je poznat, že jsou si toho vědomi. Že za jejich názory nebo mlčení je nikdo nevyhodí z práce, nepozve do Bartolomějské na pohovor.  Žádná domovní důvěrnice na ně nedonese závažný drb, ani jejich děti nebudou v posudku označeny, že jsou vychovávány v neuvědomělé rodině, ředitel podniku jim nebude domlouvat.

„Můžete si dnes povídat v demokratickém parlamentě co chcete. Brzdit vývoj demokracie nebo pomáhat v jejím zlepšování.

Důležité není, zda-li se občané k úmrtí presidenta vyjádří negativně či se vyjádřit odmítnou. Ale jako, reprezentanti části národa je slušností uctít člověka, který pomohl uvolnění mezi lidmi. Neměl  sílu a možnosti Reagana a Gorbačova. Pouze svojí  trpělivostí, pokorou,  intelektem a odvahou dopomohl k opětnému k pokojnému spojení lidí bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Proto je mu polovinou planety vzdáván hold a uznání. Bez ohledu  vyznání, politické příslušnosti či sociálního postavení.  Vždyť kolik to stálo obětí, milionů životů, ty hrůzy od Pacifiku po Jáchymov odstranit. Prozatím v Evropě.

Na světě je nejdůležitější možnost komunikovat pokojně s lidmi, vzájemně spolupracovat,  bez ohledu na politickou příslušnost, hranice a ideologii a náboženství.

Hezké vánoční svátky.

Karel Mrzílek, 23.12.2011

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+3 #2 Fr.Zákostelský 2011-12-26 16:51
Mám radost s tohoto članku.Jen malá oprava,dohled nad Českou gubernií neskončil v roce 1989,stále pokračuje.Nepoc hybuji,že velká část peněz z LTO a jiných akcí skončila v Moskvě,K.Varech a podobných lokalitách.
+2 #1 Milan Žíla 2011-12-26 01:48
Myslím, že je charakteristick é, že se Václav Havel ještě stačil rozloučit s dalajlámou, jenž ho navštívil přesně v době, kdy nás poctil návštěvou medvídek ze země Velkého Bratra. To, co pak přišlo po skonu presidenta Havla, tj. chlad z Kremlu, neůcta ze strany komunistů, to vše se dalo přece čekat. Ta reakce je tak upřimná, že by nám měla napomoci se skut
ečně zamyslet nad budoucí orientací.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)