Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Českému internetu je dvacet let - že to ale uteklo. A co za dvacet let? Bude ještě internet, a když, tak jaký? Má mocné nepřátele, ale zrodil se jaksi mimo jejich pozornost. Především je to stát ve smyslu množiny činovníků volených i nevolených a pak to jsou velké výrobní a distribuční korporace. Každá z nich má charakter totalitního socialistického uskupení. Internet jim proklouzl skrz prsty.
Jednou se o tom budou psát ekonomické studie, jak se to mohlo stát. Když se naposledy rodilo něco tak epochálního, bylo to koncem třicátých let patnáctého století, k žádné chybě nedošlo. Johannes Gutenberg pracoval na svém systému tisku ze sazby složené z pohyblivých liter jako soukromník s finanční podporou Johanna Fusta. Byl to čistě komerční podnik se všemi důsledky, soudní při nevyjímaje. Státní dohled byl samozřejmý a technicky proveditelný. Se všemi důsledky pro občanskou svobodu, proto se to s prosazováním svobod tak dlouho vleklo.

S internetem to bylo jiné. Vzniklo tu komunikační prostředí, které se vymyká vlivu států a nenechá se shrábnout korporacemi. A to je výchozí bod k úvahám o jeho budoucnosti. Státy a korporace, to jsou vládci planety. Je to neuvěřitelné a zároveň úchvatné, že se internet nenechal zatím chytit. Je to dáno jeho podstatou, jeho, abych tak řekl, rozptýleností, roztroušeností. Nenechme se však mýlit, neznamená to, že vládci světa to hodlají tak nechat na věčné časy.

Žádné zotročení nebylo inzerováno dopředu. Princip je jednoduchý. Nejdřív je označen nepřítel: jinověrec, kapitalista, Žid. Toho je třeba potřít a nastane věk blaženosti. Potření se pak s podporou zpitomělé veřejnosti podaří, blaženost se nedostavuje. Chvilku vydrží ujišťování, že nepřítel byl potřen málo a je třeba přitvrdit. Pak se kolo dějin otočí a nastanou jiné zájmy.

Momentálně je útok na svobodu internetu veden pod heslem ochrany duševního vlastnictví. Souběžně s tím jde péče o ochranu osobních údajů. Ta je tak intenzivní, že to vyvolává až dojetí nad snahou státu ochránit osobní zájmy. Pak přijde ochrana osobní integrity, také velice ušlechtilá věc. Politická korektnost. Kvalita výrobků, především potravin. To vše si vezme stát pod svoji laskavou ochranu. Budeme v bezpečí před všemi škodlivými vlivy, a jakmile se nějaký nový objeví, stát po něm chňapne.

Co se stane z internetu? Hrozí to, co tak pěkně popsal George Orwell, výročí jeho románu budeme připomínat za dva roky. Technicky jeho vize člověka sledovaného přes televizi kulhala, protože princip televize je jednosměrný. Vizi naplní až internet se svou dvousměrností. Ta probuzená péče státu musí budit podezření, musí alarmovat. Slabé místo svobody internetu je samozřejmě v jeho uzlových bodech, tedy v provozovatelích. Jakmile se státu podaří jim nasadit chomout, pak už to bude jen otázka času, kdy se utáhnou opratě. Proto jsou ty demonstrace, v Praze byla naposledy v sobotu.

Buďte rádi, že demonstrace jsou. O nějakou ukradenou muziku a filmy v nich nejde. Jde v nich hlavně o vaši svobodu.

LN, 13.2.2012
Ondřej Neff

http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-probuzena-pece-0qc-/p_zahranici.asp?c=A120213_181318_p_zahranici_wag
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)