Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Denemarkov_Radka… Kdo žil jako ruský vazal v socialistické zemi okupované Ruskem a okupované vládě, ten zdá se nemůže žít v žádném jiném světě. Bývalí „straničtí přátelé“ zkoušejí dnes zavést v Čechách kapitalismus se „socialistickou tváří“. Vyvolení dosahují  svého vítězství bez konkurence, svobodná soutěž neexistuje (tak jako to bylo běžné za socialismu, nepřítele pomocí politického pronásledování vyřadit ze hry). Také stará mentalita byla umlčena: nejsou vyžadováni nadaní a schopní, ale ti, kteří jsou méně schopní, neboť se vyznačují loajalitou a  bezohledností. Obecně možno říci, že Češi sice fyzicky přežili vězení – šest let národního socialismu a čtyřicet let  komunistického panství -  ale psychicky se navrátili do svobodného světa jako vrak, se schopností výlučné uspokojovat jen svá přání. ...

 

Radka Denemarková píše o dědictví spojeném s potlačováním minulosti v České republice –   Východoevropské studie - 5.díl

Česká společnost je nemocná. A nejen to. Odmítá se nechat léčit. Po desetiletí žijeme s falšovanými dějinami a dokud toto matení nebude napraveno, nejsme skutečně svobodní. Žijeme v tragické zemi, ve které lidé touží po zapomnění a jejichž tužby jsou podporovány současným uměním. Sklon jít proti pravdě máme společný s Rusy.  Pokud se mám zamyslet nad dvěma desetiletími po roce 1989, musím se nutně zamyslet nad tím, proč přestože máme svobodu, cítím i chlad. Logicky mne tyto úvahy přivádějí do minulosti, neboť dnešek je jejich výsledek. Je to česká kronika ze které pramení malichernost, ostrý jazyk a pomstychtivost, nekonečné schůze, hromadné dopisování, vyplňování dotazníků, slepé přizpůsobování se sovětskému vzoru a autokratickému rozhodování neschopných, anální, permanentní řečnická ekvilibristika, demoralizující postoj k práci a separátní choutky ze strany Slováků.

Nálada v naší zemi se vytváří z přesvědčení, že bychom měli být jakýmsi nárazníkem mezi Západem a Východem. K tomu přispěla také naše první masová hysterie: Vyhnání Němců v roce 1945. Ve škole mi nikdy nebylo vyprávěno, že zde kdysi žili Češi a Němci po dlouhá staletí, v pokoji vedle sebe.

Mnichovská dohoda, návrat sudetských Němců do Říše, použití Norimberských zákonů v Protektorátu Čechy a Morava, okupace, holocaust a zničení židovské kultury a také důsledek národního socialismu a vyhnání v poválečné době, ukončilo násilně německo-českou koexistenci.

Před II. světovou válkou, žili v Čechách a na Moravě takřka 3.000.000 Němců. Po II. světové válce převážily  nerozlišitelné, nenávistné, protiněmecké nálady.  Vycházeje z principu kolektivní viny, rozmnožily se absurdním způsobem, spolu s tradičním českým antisemitismem a vyvrcholily vyhnáním Němců. Židovský a německý element v dějinách zemí Koruny české byl tak buď s pomocí nacionalistických argumentů pokřiven, nebo zcela ignorován. Někdy byl tento odmítavý postoj podložen třídním bojem. Tento způsob deklarované – beztak víceméně utajované averze, byl typický pro vztah k německé kultuře celkově. Organizované vyhnání většiny německého obyvatelstva z Čech a Moravy (prosinec 1945 až prosinec 1946), které se uskutečnilo v rámci uvažované národní jednoty a jež jí dodávala legitimitu, bylo provedeno se souhlasem vítězných mocností.  Už v létě 1945, ale docházelo k tzv. divokým odsunům, které byly prováděny místními orgány státní moci a které bylo doprovázeno terorem, masovými vraždami na Němcích, kolaborantech a nevinných a doprovázeno ponižovaním občanů. Tyto revoluční excesy připravovaly cestu politickým čistkám po roce 1948.

Až do 90. let dvacátého století představovaly v Československu německo-české vztahy hluboce tabuizované téma. Z vyhnání Němců se vytvořil silný revanšismus a revizionistické tendence, určující pohled na Německo. Němci byli vyhnáni, Židé mrtví, nebo v exilu. Na dlouhá desetiletí byly německé a židovské snahy o přispění k českým kulturním dějinám, prakticky zamlčeny.

Doktrína zamlčení

Atmosféra zamlčování dějin je dodnes českými populistickými politiky využívaná (Prezident Václav Klaus zdůvodnil svůj odpor podepsat Lisabonskou smlouvu s odkazem na „revanšismus“). Mimoto připravilo divoké vyhnání půdu i jiným strašlivým událostem. V americkém exilu zemřelý novinář Ferdinand Peroutka, napsal v roce 1956 příspěvek pro Rádio Svobodná Evropa: „Skrze vyhnání Němců vyvstala atmosféra, ve které bylo možné, svého politického soupeře v tichosti zlikvidovat. Atmosféra, která umožnila život bez práva a mimo zákon … To jsou morální důsledky masového vyhnání, které už dnes začínáme tušit: Pokud je možné, potrestat člověka jen za to, že patří k jednomu určitému národu, potom je také možné ho potrestat za to, že patří k jedné určité společenské třídě či politické straně.“

Po komunistickém převzetí moci v roce 1948 a sovětské okupaci v roce 1968, přestal platit zákonný status pro statisíce.

Stalinismus vzkvétal bez ohledu na to, co se ve stejném čase dělo v SSSR. Stalin platil u nás za vzor – přitom už se vědělo, že byl masový vrah. Ona generace, která se na něho tehdy odvolávala, smyla v roce 1968 své činy   jednou jedinou větou ze stolu, vysvětlila: „Během našeho mládí jsme se dopustili několika chyb a omylů.“ z plurálem „my“ našlo mnoho obličejů své místo. „Chybám a omylům“ mohlo ale také být zabráněno. Člověk může vždy nic nedělat. Československo v 50. letech bylo zkorumpovaný, teroristický režim se zálibou v masových vraždách. Stát, kde vláda práva byla zesměšněna. Jako by mladé SS-šarže s větou „Během našeho mládí jsme se dopustili několika chyb a omylů“ mohli svět uklidnit, jako by tím svoji podporu Hitlerova režimu mohli zapomenout. Zatímco tito lidé byli v Německu označeni jako váleční zločinci u nás nebyl za podobné činy žádný člověk vyřazen z veřejného života, ani za zločiny z 50. let (zatčení, monstrprocesy, poprava dr. Milady Horákové, násilné odebírání dětí rodičům, vyvlastnění soukromého majetku, násilná, sexuální matrikulace celých ročníků nekomunistických studentů, přesídlení rodin, rabování kostelů, zničení knihoven) ani za ty z 60. let, 70.let, 80.let (nepřipuštění dětí třídních nepřátel ke studiu, beztrestné šíření anonymních pomluv a lží. Vrazi zůstali u moci, protože jim kryly záda sovětské tanky).

Po roce 1989 se zločinci ukryli v Parlamentu a podnikatelských kruzích. A co se stalo s nežitým, zmrzačeným životem? Oběti museli mlčet. Dodnes nechce nikdo svědectví přeživších slyšet. Během dvaceti let po roce 1989 nebylo ani jednou zmíněno, že hodnota člověka se měří podle jeho činů a ne podle jeho slov. Slova může člověk změnit, podle toho zda právě píšeme rok 1953, případně rok 1968, nebo rok 2010. Kdo jednou stál na straně režimu, který vraždil, ten se musí ke svým činům přiznat. Mlčení uráží mrtvé. A s nimi i ty, kteří po mnohaletém věznění sice fyzicky přežili, ale psychicky jsou zruinovaní.

Procesy proti komunistickým zločincům, se táhnou do nekonečna. Žádný nebyl potrestán a pravda k tomu asi nikdy už nedojde, neboť my náš díl viny nechceme přijmout. Tím naší mladé generaci předáváme jasné poselství:  V životě je vše dovoleno, neboť zrůdnost se nechá zamést pod stůl jednou větou: „Během našeho mládí jsme se dopustili několika chyb a omylů“.

V naší mládeži není naděje, vyrůstá v atmosféře, kde se po generace šíří polopravdy a předsudky. Nevěděl Václav Havel v roce 1989, že jeho představa začít od nuly a za minulostí udělat tlustou čáru znamená to samé, jako zamést minulost pod stůl, kde může dále dodnes kvasit? Vstup tanků z roku 1968 posloužil těm bývalým členům partaje, ze kterých mnoho v 50.letech, ve jménu Stalina, doufalo uplést provaz a zakroutit krkem. Byli zklamáni, když se někteří distancovali od Pražského jara, ti, kteří předchozí léta strávili v kriminále, zatímco oni své životy žili, své knihy psali – aby potom konečně poznali pravdu, ovšem právě v okamžiku, když oni sami byli zbaveni moci.

To vše bylo v roce 1989 smeteno pod stůl, jako by se to nikdy nestalo. Trapným způsobem je neustále přežvýkávána kauza Milana Kundery, ale původci, kteří společnost do podobných situací dostali, o těch nikdo neztratí ani slovo. Neustále jsou připomínány „stejné“ vzpomínky, které v kontextu tehdejší doby a v kontextu přístupných informací jsou různě vnímány: tím jen posilují naši slepotu. Naše osobní paměť je tak skrze kolektivní paměť ucelena. Ale není tímto způsobem věrohodnost našich vzpomínek oslabena?

Kdo žil jako ruský vazal v socialistické zemi okupované Ruskem a okupované vládě, ten zdá se nemůže žít v žádném jiném světě. Bývalí „straničtí přátelé“ zkoušejí dnes zavést v Čechách kapitalismus se „socialistickou tváří“. Vyvolení dosahují svého vítězství bez konkurence, svobodná soutěž neexistuje (tak jako to bylo běžné za socialismu, nepřítele pomocí politického pronásledování vyřadit ze hry). Také stará mentalita byla umlčena: nejsou vyžadováni nadaní a schopní, ale ti, kteří jsou méně schopní, neboť se vyznačují loajalitou a  bezohledností. Obecně možno říci, že Češi sice fyzicky přežili vězení – šest let národního socialismu a čtyřicet let  komunistického panství -  ale psychicky se navrátili do svobodného světa jako vrak, se schopností výlučné uspokojovat jen svá přání.

Bacil Východu

U moci jsou ti, kteří nemuseli odolávat žádnému tlaku a vrhli se nyní ze svých mocenských pozic na lidi, kteří seděli ve vězení, nesměli publikovat, nebo odešli do exilu, aby bránili právo na svobodu projevu. Význam takovéhoto postoje je zlehčován a prohlašován za nedůležitý. Kdo má strach svůj tučně obložený chlebíček ztratit, ten vyžaduje vše, ale vnitřně zůstává neúčasten. Dobu plánovaného, řízeného zhloupnutí národa před rokem 1989, překonali v klidu na svých „dačách“, se sklenicí dobře chlazeného piva v ruce. S nimi přežila i naše záliba pro stranické výhody, postavení prezidenta je postavení monarchy, cara, je to bacil Východu, který v nás zůstal viset, strach před občanskou společností, vrozený sklon využívat druhé.

Chovat se tak, jako bychom nebyli částí Evropy, ale jako by se Evropa nacházela někde mimo nás, jako bychom nemohli za posměch zůstat nepotrestáni, jak to také čeští politici demonstrovali během předsednictví EU v roce 2009. Česká isolovanost je nebezpečná. Ono zaměření se jen na sebe, kdy není dáván najevo žádný zájem poznat co se děje před vlastními dveřmi. Lidé se chovají, jako by věděli všechno nejlépe, cítí se jako pupek světa. Chybí pokora, zvědavost a lidskost. Lokajství, posílené o z Ruska importovanou asijskou mentalitu, hledá viníka  všude, jen ne u sebe, aby si mohlo své komplexy méněcennosti na nich odreagovat. Chováme se, jako bychom neviděli ani obličeje vrahů, ani těch co s okupační vládou kolaborovali. Chováme se tak, jako bychom byli někdo jiný. Pro mnohé lidi to stále patří ke strategii přežití. Jsme země, kde není žádného místa pro duši. Česká varianta kapitalismu vrací zpět zákony džungle: silnější ovládne slabšího.

Česká skutečnost působí podivně, strašidelně, bizarně. Ale jinak než je tomu v hororových filmech, nebo na expresionistických obrazech. Zde lidé neztrácejí nejen své obličejové rysy, ale ani svůj vztah k realitě. Situace si uchovala své „normální“ obrysy.

Mé romány jsou podobenství pro objasnění minulosti mé země. Pokusit se s něčím vyrovnat s čím se jiní zde nechtějí vyrovnávat. Otevřít příběh k holým dějinám, navrátit dramatu zpět jeho sílu. „Říkat pravdu a ne jen představovat realitu“. To může dokázat jen literatura. Jako bych se připravovala na svůj život po smrti a pracovala na své obhajobě až předstoupím před ty, kterým tento čas sebereflexi nebyl dán. Snad mi s úšklebkem udělí odpuštění. Ale nejprve si musím sama sobě dát pohlavek.

 

Odkaz na článek v Die Welt:

http://www.welt.de/die-welt/kultur/literatur/article6375255/Das-seelenlose-Land.html

 

Překlad Jan Šinágl, 19.2.2012

 

P.S.

Na doplnění doporučuji knihu Radky Denemarkové „Peníze od Hitlera“. Komunisté věděli moc dobře, proč bylo třeba po jejich nástupu k moci vše co je ohrožovalo co nejrychleji zničit a zlikvidovat. Tady je počátek postupné ztráty duše našeho národa a naší země, všech po staletí nabytých hodnot, tradic a zkušeností. Proto zde ani nemohl v roce 1989 být mravní a lidský potenciál zakročit stejně radikálně proti komunistům, jako oni v roce 1948 proti demokratům. Většina dávala přirozeně a logicky po demonstracích, přednost nákupu zboží, cestování, „dohnat“ co jim „uniklo“ a „dělaní peněz“ v nemalé míře i prostředky a způsoby zažitými z doby totality, tzn. podvody, machinacemi a krádežemi apod. a považovat to za „normální“, o nějaké ostudě sobě a zemi nepřemýšleje. Skutečný zájem o mravní hodnoty, svobodu a budování skutečné demokracie, neměli a ani nemohli mít ve velké většině - ani myšlenky, ani prostor pro ně, většina ani nemohla tušit co to skutečná svoboda a demokracie je. Země byla nemocná a stále je postižená zlem a dědictvím komunismu, více, než si jsou mnozí i dnes ochotni přiznat. Starý aparát chvíli čekal, trochu se bál, otřepal a začal opět dělat to co dělal po generace, pod rouškou demokracie, kterou v podstatě zneužil a nabízenou možnost využil jak mu bylo vlastní. Bohužel tu nebylo dostatečné množství občanů, kteří by mu svoji aktivitou a angažovaností v tom zabránili a převzali řízení a vedení země.

Nepochybuji, že si toho byl dobře vědom i Václav Havel. Nebylo to o chtěném, ale reálně možném. V podstatě i on, mnohdy oprávněně kritizovaný, nesl stopy na svém charakteru a chování z doby totality, jako většina z nás. Positivní, ale vysoce převažuje a je hodno obdivu a úcty. Bohužel už patří k české povaze, že i když člověk udělá  tisíc dobrých skutků a jeden špatný, byť třeba i nechtěně, nebo ze slabosti, je okamžitě napadán a hodnocen často jako špatný a bezcharakterní člověk. To byla také jedna z prvních věcí, kterou jsem vnímal ze začátku svého exilového pobytu ve Švýcarsku – jak lidé jednají a myslí positivně a snaží se na druhých vidět především to dobré a lepší. Tak to má být. Nejsme žádný Pán Bůh, ale omylní a nedokonalí lidé. Až se i v tomto ohledu dokážeme změnit, půjde vše daleko lépe, bude se nám dařit a hlavně to přinese mnohem více radosti ze života. Zkuste to a zkuste měnit i své okolí. Pokud to hned nepůjde, vytrvejte a pro začátek se různým kritikům a zapšklým lidem vyhýbejte, ať vás svoji neradostí, neschopností, pasivitou a smutkem, nenakazí. Ostatně jen nenormální člověk vyhledává věčné kritiky, pesimisty, pasivní lidi a lidi bez úsměvu. Jsou nemocní aniž to tuší. Když je jich příliš, onemocní i celá společnost.

Stále opakuji, naše země ztratila paměť, kulturu, tradici, elitu - a duši. Vedení země musí přejít do rukou skutečné elity, ne prospěchářů a korupčníků, kteří myslí jen na sebe. Velké země si dokáží úbytek elity vždy nahradit, malým se to po její opakované ztrátě už nemusí vždy podařit. Existence země není žádná trvalá hodnota, která se udržuje sama od sebe. Je-li země neschopná, zahyne, podobné jako jiné v minulosti. K této elitě řadím např.  Andreje Babiše, Radima Jančuru či Stanislava Bernarda. Neustálá kritika pana Babiše není nic jiného než pozůstatek totalitního myšlení, stádového uvažování – a také nedostatku objektivních informací. Totalitní režim si nemohl dovolit posílat na Západ hlupáky a neschopné – museli obstát a prosadit se v ostré konkurenci. Rozhodně neměli čas ještě pracovat jako „agenti“ tajných služeb. Tak schopných lidí si musí vážit každá země, ne takových, kteří svoji „elitu“ prosazovali v rámci RVHP a podobného nekonkurenčního prostředí. Kvalitních podnikatelů není nikdy dost, zvláště pro malé země a které si jich váží. Mluví za ně odvedená práce a dílo. Kdo je schopen nepodjatě hodnotit a poctivě pracovat, jistě to také dokáže uznat a ocenit. Především z řad úspěšných a poctivých podnikatelů, vědců a odborníků, se musí do politiky hlásit osobnosti, které budou ostatním příkladem! Jen konzum a krádeže není žádná tvorba potřebných hodnot - tvořit má být hlavním smyslem života. V naší zemi vlastní příliš mnoho příliš, aniž by jejich vložená hodnota společnosti odpovídala hodnotě získaného! To je třeba zastavit a změnit!

Je positivní, že z občanské úrovně už korupce a korupční jednání prakticky zmizely. Špatné, že se přesunula do podnikatelské sféry a nejvyšších pater politiky. Vedení země má sloužit, ale chová se, jako by byl národ jeho vlastnictvím! Kdo porušuje trvale mravnost, sklidí dříve či později bouři. Nepochybně už se stále větší část občanské společnosti probudila z konzumního opojení a začíná hledat skutečné hodnoty. Jen z ní může vyjít impuls k potřebným změnám. Tedy do práce, ať se za sebe, za své životy a před svými potomky nemusíme stydět, svět nás začne brát vážně a přestaneme mu být pro smích. Určitě na to stále máme! Jen chtít! Život je příliš cenná hodnota, má se žít, svým životem tvořit skutečné hodnoty, ne jej nedůstojně „proexistovat, prokonzumovat - a pročekat“.

 

Jan Šinágl, 19.2.2012

 

Konfucius:

 

„Pamatujte že, slaboši čekají jen na příležitost, silní ji vytvářejí.“

„Ten, kdo krade naše sny, ten nás zabíjí.“

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #32 miron 2012-04-03 18:37
Pane Šinágle, toto je nejlepší část Vašeho článku:... "Zkuste to a zkuste měnit i své okolí. Pokud to hned nepůjde, vytrvejte a pro začátek se různým kritikům a zapšklým lidem vyhýbejte, ať vás svoji neradostí, neschopností, pasivitou a smutkem, nenakazí. Ostatně jen nenormální člověk vyhledává věčné kritiky, pesimisty, pasivní lidi a lidi bez úsměvu. Jsou nemocní aniž to tuší. Když je jich příliš, onemocní i celá společnost"...c elý článek p.Denemarkové je však přesně opačný.
Procestoval jsem část světa a žil mezi prostými lidmi ve velmi rozdílných státech. Česko opravdu není pupek světa - ani v kladech ale ani v záporech.
0 #31 Martin 2012-03-06 00:25
Cituji Jiří Vaňáček:
Cituji Martin:
Cituji Jiří Vaňáček:
Martin: Hlavně, že vy v Praze si uzurpujete právo na to, aby ta vaše metropole měla ze státního rozpočtu bohatě dotován provoz všech divadel, co?! To je právě to, s čím například máme na Moravě problém, protože na naše divadla nedostáváme ze státního rozpočtu pro změnu VŮBEC NIC a všecko je hrazeno z rozpočtů našich měst! A pak se stane, že město tvrdí, že nemá na to, aby mohl existovat nějaký světoznámý baletní soubor! Blb jste vy!

Jo a hlavní město Praha, velmi kosmopolitní....tam nejvíc pragocentrismus dělají moraváci!!!Jestli jste to ve svém věku nepostřehnul.

Jen magor nepostřehne, že až příliš často mají nejvíc moci ti, co někomu lezou do zadnice... Tak například Topolánek je asi takový Moravan jako byl Stalin Gruzíncem... Sice rodem Gruzínec, však manýry největší nepřítel všeho gruzínského a nejen gruzínského...

To je fakt moudrý a dost dobrý.Já jsem vas asi podcenil, vy jste opravdu chytrej člověk.
+1 #30 Martin 2012-03-06 00:19
Cituji Jiří Vaňáček:
Martin: Je starou fintou odvádět řeč jinam osobními výpady, ovšem v této debatě tím neskryjete co je zjevné všem a to vaši tupost a nevzdělanost, o intoleranci a šovinizmu malého čecháčka nemluvě. Prostě takový malý český prskající dobyteček a takových jsou weby plné :) Ostatně vaše reakce "ta první republika, která vytvořila Slováky"? No jen hlupák nepozná, že vám tak šíleně vadí, že už Slováci nebyli někým v pozadí a nedrželi hubu a krok jako v dobách Uherska, co?

Jste opravdu slepej chudák a hlavně hloupej.Nicméně jestli vám je 32, tak já jsem o něco starší a zažiljsem toho asi trochu víc.Zažil jsem například, že kamarádi otevřeli v jednom moravském městě pobočku a do pár měsíců jí museli zavřít, protože tam neměli rádi čechy.Zažil jsem v moravské metropoli buzeraci při zakázce, také proto, že jsem byl jiný (z čech).Manželka si užila šikanu od olomouckých policajtů bo měla českou spz, až když jim ukázala, že je rodilá ostravačka dostala jen mírnou pokutu.Její názor na místní šovinismus vam tlumočit nemusí.Ale , že v Praze a v čechách pracuje a žije hromady moraváků a nikdo jim nenadává....toj e tady pane Juro naprosto normální.Takže si běžte dát vlažnou sprchu, pak si vemte čisté slipy s orlicí a běžte si honit ego do postele.Sbohem a šáteček.
-1 #29 Jiří Vaňáček 2012-03-06 00:11
Cituji Martin:
Cituji Jiří Vaňáček:
Martin: Hlavně, že vy v Praze si uzurpujete právo na to, aby ta vaše metropole měla ze státního rozpočtu bohatě dotován provoz všech divadel, co?! To je právě to, s čím například máme na Moravě problém, protože na naše divadla nedostáváme ze státního rozpočtu pro změnu VŮBEC NIC a všecko je hrazeno z rozpočtů našich měst! A pak se stane, že město tvrdí, že nemá na to, aby mohl existovat nějaký světoznámý baletní soubor! Blb jste vy!

Jo a hlavní město Praha, velmi kosmopolitní....tam nejvíc pragocentrismus dělají moraváci!!!Jestli jste to ve svém věku nepostřehnul.

Jen magor nepostřehne, že až příliš často mají nejvíc moci ti, co někomu lezou do zadnice... Tak například Topolánek je asi takový Moravan jako byl Stalin Gruzíncem... Sice rodem Gruzínec, však manýry největší nepřítel všeho gruzínského a nejen gruzínského...
-1 #28 Jiří Vaňáček 2012-03-06 00:07
Martin: Je starou fintou odvádět řeč jinam osobními výpady, ovšem v této debatě tím neskryjete co je zjevné všem a to vaši tupost a nevzdělanost, o intoleranci a šovinizmu malého čecháčka nemluvě. Prostě takový malý český prskající dobyteček a takových jsou weby plné :) Ostatně vaše reakce "ta první republika, která vytvořila Slováky"? No jen hlupák nepozná, že vám tak šíleně vadí, že už Slováci nebyli někým v pozadí a nedrželi hubu a krok jako v dobách Uherska, co?
+2 #27 Martin 2012-03-06 00:03
Cituji Jiří Vaňáček:
Martin: Hlavně, že vy v Praze si uzurpujete právo na to, aby ta vaše metropole měla ze státního rozpočtu bohatě dotován provoz všech divadel, co?! To je právě to, s čím například máme na Moravě problém, protože na naše divadla nedostáváme ze státního rozpočtu pro změnu VŮBEC NIC a všecko je hrazeno z rozpočtů našich měst! A pak se stane, že město tvrdí, že nemá na to, aby mohl existovat nějaký světoznámý baletní soubor! Blb jste vy!

Jo a hlavní město Praha, velmi kosmopolitní... .tam nejvíc pragocentrismus dělají moraváci!!!Jest li jste to ve svém věku nepostřehnul.
+1 #26 Martin 2012-03-06 00:01
Cituji Jiří Vaňáček:
Martin: Hlavně, že vy v Praze si uzurpujete právo na to, aby ta vaše metropole měla ze státního rozpočtu bohatě dotován provoz všech divadel, co?! To je právě to, s čím například máme na Moravě problém, protože na naše divadla nedostáváme ze státního rozpočtu pro změnu VŮBEC NIC a všecko je hrazeno z rozpočtů našich měst! A pak se stane, že město tvrdí, že nemá na to, aby mohl existovat nějaký světoznámý baletní soubor! Blb jste vy!

Fakt jste jouda, jinak se to nedá napsat...a bydlím ve vsi která má třista obyvatel...takž e si myslí , že žijete na můj úkor vy.
-4 #25 Jiří Vaňáček 2012-03-05 23:56
Martin: Hlavně, že vy v Praze si uzurpujete právo na to, aby ta vaše metropole měla ze státního rozpočtu bohatě dotován provoz všech divadel, co?! To je právě to, s čím například máme na Moravě problém, protože na naše divadla nedostáváme ze státního rozpočtu pro změnu VŮBEC NIC a všecko je hrazeno z rozpočtů našich měst! A pak se stane, že město tvrdí, že nemá na to, aby mohl existovat nějaký světoznámý baletní soubor! Blb jste vy!
-2 #24 Jiří Vaňáček 2012-03-05 23:51
Cituji Martin:

Vy jste buď senilní nebo bejvalej bolševik.S tím prskáním , to jste psal o sobě?Nevnucujte mi co jsem neřekl.Jo a já jsem čech , z části německý a moje žena je z Ostravy Vy šovinistickej blbe.


Kdepak, mě je 32 let a na rozdíl od vás znám dějiny našich zemí. A takovou kravinu jakou je věta že "první republika vytvořila Slováky", může vypustit z úst jen nevzdělaný magor! Slováci se coby etnikum dotvořili už v 19. století! Si o tom vy nevzdělanče něco přečtěte! To, že se pak začalo kecat něco o "československé m národě" byla jen účelová věc sloužící k tomu, aby zde byl majoritní národ, kterým by se v očích velmocí ospravedlnil vznik Československa! Svoje kecy o senilitě si strčte někam. Je zde mafiánský režim, ale to neznamená, že se budu chovat jako mafiáni ve vedení tohoto státu a odvrhnu všechny ideály! A mimochodem nevidím důvod, proč by se měla nadále zachovávat existence tohoto státu, který nemá s právním státem cokoliv společného. A vy svojí nenávistí k jakékoliv individuálností jen slušným lidem dokazujete, že jim bude nejlépe, když s takovýma jako jste vy, nebudou žít v jednom státě a raději se tento stát rozpadne. Pokud má v jednom celku držet vedle sebe bzohledná arogantní individua jako jste vy sám, tak je až příliš velký...
+1 #23 Martin 2012-03-05 23:50
Cituji Jiří Vaňáček:
Martin: Podívejte se laskavě do zrcadla, jak prskáte na vše, co se odlišuje od češství. Kdo vám dal vůbec právo na to, abyste třeba Slovákům vnucoval, aby se chovali jako Češi? Oni mají svoji kultura a tradice a pokud si nějaká skupina nechá líbit jakékoliv potlačování svojí identity, tak to zákonitě vede i k potlačování této její kultury! Stačí se podívat, jak dopadli Indiáni! Mimochodem v dobách ČSSR také platilo, že kdo nevyl se stádem, tak po tom se prskalo a zažíval buzeraci ze strany státní moci. Už vidím vás, že kdybyste mohl, tak byste tu proti všem, kteří by o sobě nerozhlašovali, že jsou Češi, zavedl nehorázný teror... Není vám ta vaše láska k uniformitě už fakt trapná?

Te´d jsem teprve dočetl ty vaše opravdu sračky, nedá se to jinač napsat.Přesně takoví idioti jako jste vy dělají rozmíšky mezi lidmi.....Mě je úplně u prdele kdo je moravan,slovák, rusák.S tím máte problémy vy.Nadáváte na čechy,Prahu a je vás tam tři p....e a h...o se vám děje.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)