Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Oursel_Luc_HN_311012To jakým způsobem „zametla“ ČEZ s francouzskou firmou je zarážející a varovné. Opět se klade otázka kdo v naší zemi skutečně vládne a v čím zájmu, resp, komu slouží…?! Investujte 10,-Kč a v placené sekci Hospodářských novin si sami přečtěte otřesný rozhovor s generálním ředitelem Arey panem Lucem Ourselem s názvem POŽÁDÁME O POZASTAVENÍ TENDRU NA TEMELÍN. Vyšel dne 31.10.2012: "Je to pro nás šok. Požádáme úřad o pozastavení celé soutěže…". Níže ukázky z rozhovoru.

Temelína se nevzdáme - Do soutěže o dostavbu Temelína, ze které jsme byli vyřazeni, se chceme vrátit, říká Luc Oursel… Budeme si kvůli tomu stěžovat u českého antimonopolního úřadu. A když to nepomůže, tak i v Bruselu… ČEZ vyřadil Arevu ze soutěže o dostavbu Temelína na začátku měsíce, prý pro nesplnění zadání, a odmítl její odvolání. Šéf Arevy kritizuje průběh soutěže a chování ČEZ k jeho firmě. "Je to pro nás šok. Požádáme úřad o pozastavení celé soutěže," říká Oursel, podle něhož bylo vyřazení nefér. Kdyby se Areva obrátila na soud, může se proces táhnout roky. Polostátní ČEZ, který Temelín objednává, přitom chce vybrat dodavatele příští rok a mít elektrárnu hotovou nejpozději v roce 2025.

Luc Oursel: Požádáme o pozastavení tendru na Temelín

Skupina ČEZ předevčírem potvrdila vyřazení francouzské Arevy z tendru na dostavbu dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín, historicky největšího tendru v České republice za 200 až 300 miliard korun. "To, jak jsme byli vyloučeni, poškozuje celosvětově reputaci značky Areva," říká v exkluzivním rozhovoru pro Hospodářské noviny generální ředitel Arevy Luc Oursel. Firma se proto obrátí na antimonopolní úřad a pokusí se celý tendr pozastavit. Pokud to bude nutné, obrátí se i na Brusel.

U projektů takového rozsahu je to poprvé v mém životě, co vidím, že neproběhly žádné diskuse, žádná pracovní setkání, nic. Nejsem přesvědčen, že se všemi uchazeči tendru se zacházelo rovnocenně.

Elektrárenské společnosti vypisují soutěže na dodávky paliva. Je to pro ně ekonomicky výhodné. A je to navíc důležité i z hlediska jaderné bezpečnosti. Ruský systém je takové soutěži uzavřený. Pokud si pořídíte ruské reaktory, musíte si s nimi kupovat i ruské palivo.

HN: ČEZ v pondělí zamítl vaše nabídky a potvrdil tak vyloučení Arevy z tendru o dostavbu Temelína. Jak budete postupovat nyní?

Předně chci říci, že jsem ze současného vývoje velmi zklamán. Tento projekt je pro celý jaderný průmysl velmi důležitý. Se skupinou ČEZ máme velmi dlouhou historii vzájemných vztahů a máme silná pouta i s českým průmyslem. Stejně tak si myslím, že náš reaktor EPR je pro český projekt velmi dobrým řešením. A to i kvůli tomu, že je to jediný reaktor, který byl licencován evropskými regulátory pro jadernou bezpečnost a je odolný i vůči rizikům, která se objevila po havárii ve Fukušimě. Kvůli všem těmto důvodům jsem stále přesvědčen, že volba Arevy a jejího EPR by byla pro ČEZ i Českou republiku nejlepším řešením. Stejně tak pomáhá i strategické partnerství s EDF (francouzský výrobce a distributor elektřiny, provozovatel několika desítek jaderných elektráren, pozn. red.), které ČEZ v červenci projednával.

HN: Je už jednání o partnerství s EDF ukončené, podepsané?

Paralelně s naší nabídkou na Temelín souhlasilo EDF s možným partnerstvím. Vrátím se k Temelínu - musíte pochopit, proč jsme velmi zklamáni a ještě více překvapeni naším vyřazením. S ČEZ jsme několik let pracovali na přípravách a stejně jako ostatní kandidáti jsme svou nabídku podali na počátku července. Následně jsme koncem srpna od ČEZ obdrželi patnáct bodů k objasnění. Na ty jsme odpověděli. Nedostali jsme k nim ale už žádný další komentář, načež nám na počátku října bez jakéhokoliv varování ČEZ poslal oznámení o vyloučení s dalšími problémovými body. Nikdo se s námi přitom mezitím ani nesetkal. K těmto námitkám jsme 19. října odevzdali své komentáře, ve kterých s námitkami ČEZ nesouhlasíme. A snažili jsme se naše postoje objasnit.

HN: A proběhlo nějaké osobní setkání?

O to jsem nakonec musel osobně požádat, abych mohl představitelům ČEZ vůbec vysvětlit naši pozici. Setkali jsme se 24. října s tím, že si vyměníme názory a vše se objasní. Měli jsme projednat několik desítek stránek komentářů a vysvětlení. A víte, jak dlouho to setkání trvalo? Třicet minut. Dvacet pět minut naší prezentace a ze strany ČEZ nezazněly žádné otázky. A v pondělí jsme obdrželi dopis, že jsou naše námitky k vyloučení zamítnuty. Takhle se ale byznys nedělá. U projektů takového rozsahu je to poprvé v mém životě, co něco podobného vidím. Že neproběhly žádné diskuse, žádná pracovní setkání, nic. Nejsem také přesvědčen, že se všemi uchazeči tendru se zacházelo rovnocenně.

HN: Proč?

Tak předně, jeden z účastníků (Rosatom, pozn. red.) veřejně prohlásil, že pracují na 200 bodech, na které se jich ČEZ ptal, a jsou společně s ČEZ teprve v půlce celého procesu, než všechny projdou. Takže očividně spolupracují mnohem intenzivněji, než bylo umožněno nám.

HN: ČEZ měl k nabídce Rosatomu asi 200 otázek, k Westinghousu asi 100. Nicméně není to tak, že Areva k těmto jednáním nemohla být přizvána, protože nedostatky vaší nabídky byly mnohem závažnější, a byli jste tak vyřazeni ještě před počátkem této druhé fáze?

Ale takhle to Rusové nepodali. Z toho, co říkali, je jasné, že s námi nebylo zacházeno rovnocenně. Nesmíte také zapomenout na to, že nastaly velmi překvapivé události. Hlavně to, že informace o našem vyřazení unikly na veřejnost o den dříve, než o tom představenstvo ČEZ vůbec rozhodlo.

… HN: Pak se ale ukázalo, že se nejednalo o pravdivou informaci. Nebo na tom bylo něco pravdy?

Absolutně ne. Žádná spolupráce s Rusy neprobíhala. Co je to za výběrové řízení, když může jeden z uchazečů najednou přizvat dalšího uchazeče, který byl diskvalifikován?

HN: To mi musíte říct vy...

No ale já to také nevím. Jen se vám snažím vysvětlit, že jsme z jednání ČEZ a průběhu celého výběrového řízení obrovsky zaskočení. Co by po nás Rusové chtěli? Je to kvůli kontrolním a řídicím systémům? Možná. Rusové naše systémy používají. Pro všechny výše zmíněné důvody je tak jasné, že se s vyřazením jen tak nesmíříme. Takže se nyní obrátíme na český antimonopolní úřad a využijeme všechny právní kroky, které nám české zákony umožní. Protože to, jak jsme byli vyloučeni, poškozuje celosvětově reputaci značky Areva. A to neférovým a neopodstatněným způsobem. Nyní půjdeme k ÚOHS a požádáme o pozastavení celého tendru. V krajním případě jsme ochotni obrátit se i na Brusel a řešit celý problém tam. Celý proces hodláme napadnout

HN: Nemůžete se vyjádřit ani k fixní ceně, kterou jste prý odmítli stanovit?

To ale není pravda!

HN: V průběhu celého procesu Areva zdůrazňovala, že nelobbuje, že její nabídka je čistě byznysová. Přitom po úniku informací v říjnu se k problémům začali vyjadřovat i francouzští politici. Nepopírá to vaše dřívější tvrzení?

Tak za prvé, moje komentáře jsou čistě byznysové. Proto se snažím poukázat na pochybení v celém procesu. Rovnocenný a férový proces je to jediné, co lidé ve Francii chtějí. Což ale v tomto případě není. ČEZ měl možnost nás na základě našich odpovědí pustit zpět do zakázky. Pokud se navíc podíváte na naše konkurenty, nejsem si vůbec jistý, že zrovna oni pracují bez politické podpory. Podívejte se na různé státní návštěvy zástupců soutěžících zemí a uděláte si jasno.

HN: Byla už někdy Areva z nějakého tendru vyloučena?

Samozřejmě že občas prohrajeme. Ale takováhle diskvalifikace? Můžeme být druzí, třetí... Ale slovo diskvalifikace je velmi silný výraz, který poškodí váš image.

HN: Mohlo to být například kvůli tomu, že si uvědomil, že váš reaktor EPR je se svými 1650 MW pro Česko příliš výkonný?

Pak by to ale zmínil v dokumentaci na počátku tendru. ČEZ chtěl celkově získat výkon přes 2000 megawattů a limity nám nekladl. Znal velmi dobře jednotlivá řešení včetně našeho reaktoru EPR, takže pokud by se nehodil, řekli by to již dříve. Proč by jinak zvali Arevu, aby vůbec podala nabídku?

HN: Máte tak pocit, že se celá soutěž politizuje? Rusové byli vždy velmi aktivní a obrátil už i Westinghouse. Ten nyní začíná hovořit o ohrožení energetické bezpečnosti České republiky a přílišné závislosti na Moskvě.

Jako šéf Arevy se to rozhodně politizovat nepokouším. Beru to celé čistě jako byznys.

HN: Ten může být ale ovlivněn politickými tlaky. Politiku a takovéto tendry od sebe nikdy neoddělíte.

Pokud to je tento případ, tak to není zakázka pro Arevu.

HN: Pokud byste se do tendru nevrátili, mohli byste pro nové reaktory dodávat palivo? Ptám se hlavně kvůli možnému nahrazení ruského paliva TVEL.

Podívejte se na globální jaderný trh. Jednak máte technologii reaktorů a jednak máte dodavatele paliva. My například dodáváme palivo pro reaktory Westinghousu a oni zase pro ty naše. Pro elektrárenské společnosti znamená tato praxe možnost vypisovat na dodávky paliva soutěže, což je pro ně ekonomicky výhodné. A je to navíc důležité i z hlediska jaderné bezpečnosti. A je pravda, že v současné době je ruský systém takovéto soutěži uzavřený. Pokud si tedy pořídíte ruské reaktory, musíte si s nimi kupovat i ruské palivo.

HN: Mohla by Areva změnit design svého paliva tak, aby vyhovovalo ruským reaktorům VVER? Pokud by například ČEZ nebo česká vláda rozhodly o změně dodavatele.

A proč bychom to dělali? Myslíte si, že v této situaci pro Arevu vzniká nějaké prostředí vzájemné důvěry? Myslíte si, že celý tento proces vytváří takové vztahy, aby se nám chtělo investovat na českém trhu do vývoje paliva? Pokuste se vžít do mé pozice. Nevím, jestli je nyní situace na to, abychom zlepšili vztahy s ČEZ a začali vyjednávat třeba o kooperaci na dodávkách jaderného paliva.

HN: Ale technicky by to tedy možné bylo. Jak dlouho by to trvalo?

Samozřejmě. Jsme světovým lídrem na trhu s jaderným palivem. Můžeme navrhnout jakýkoliv typ paliva. Ale nemáme na tom sebemenší zájem. Takový vývoj trvá mnoho let. Palivo musíte licencovat, nejde o komoditu. Jakmile navrhnete nový design, musíte ho vyrobit, otestovat a tak dále. A to není jednoduché - použijete dva tři vzorky a čekáte, než proběhne celý palivový cyklus. Pak palivo vyndáte a analyzujete výsledky. Musí proběhnout kontroly bezpečnostních úřadů jak u výroby, tak v elektrárnách... Není to jednoduchý proces. Palivo je velmi důležitým prvkem výkonnosti elektrárny. A jde rovněž o otázku bezpečnosti. Na zpracování palivových článků se kvůli bezpečnostním problémům hledí velmi přísně.

HN: Zmínil jste nedůvěru vůči českému trhu. Může vaše vyřazení z tendru o Temelín nějakým způsobem ovlivnit vaše vztahy s českými společnostmi? S některými z nich již dlouhá léta spolupracujete.

Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom našli velké množství kvalitních českých dodavatelů. Již roky s nimi spolupracujeme. Nyní budeme muset tuto spolupráci případ od případu znovu zhodnotit.

Celý rozhovor: http://hn.ihned.cz/index.php?p=500000_d&&article[id]=58223060

 

Jan Šinágl, 3.11.2012

 

LN 3.11.2012 – Konec radaru? Obama chtěl reset.

Z rozhovoru s US generálem Henry Oberingem:

V Česku se nyní probírá, kdo bude dostavovat jadernou elektrárnu Temelín. Jen obecně. Myslíte si, že tyto věci mají svůj geopolitický význam?

Myslím si to. Podíval bych se jen do historie. Spojené státy ukázaly, že jsou schopné do nějaké země přijít na pomoc a pak odejít. A nikoliv okupovat. Tak to ale není v případě Ruska ani v případě někdejšího Sovětského svazu. Myslím si, že lidé by měli mít velice otevřené oči ohledně takové závislosti. Nejsem nukleární expert.  Češi by však také měli ještě více zvážit, jakou technologii dostanou a která je spolehlivější. To také hraje roli.

 

P.S.

Kdysi jsem v Senátu položil gen. Oberingovi dvě otázky: Co říká tomu, že Česká republika má čtyři tajné služby které za dvacet let neodhalily ani jednoho ruského agenta a zda souhlasí s názorem, že měla být po jistou dobu funkční tzv. „železná opona“ ze strany Západu, než se Východ zkultivuje, aby příliš neohrožoval Západ? Odpověděl diplomaticky. Zvukový záznam TK naleznete v archivu mého starého webu. Hlásil jsem se o slovo mezi prvními a musel si ho doslova vykřičet. Naštěstí byla přítomna i zahraniční média, jinak by mi slovo uděleno nebylo. J.Š.

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+2 #1 Jaroslav 2012-11-05 17:30
Opět článek plný účelových pololží a polopravd, jediný, kdo vyřadil Arevu byla neschopnost Francouzských managerů. Pěkný článek je zde:

skoda.blog.ihned.cz/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)