Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Piussi_ZuzanaJedna z nejsvětlejších a nejpodstatnějších postav slovenské filmové scény Zuzana Piussi čelí trestnímu stíhání - hrozí jí vysoká pokuta a vězení – kvůli pronikavé dokumentární výpovědi o slovenském soudnictví. Než si film pustíte, doporučuji opravdu pevné usednutí na židli... NEMOC TRETEJ MOCI, r. Zuzana Piussi, Slovensko 2011 (46 min.) Na 16.11. v 17h je v Praze před Slovenskou ambasádou (Pelléova 12, Praha 6) svoláno protestní shromáždění, kde bude k podpisu dopis na podporu Zuzany Piussi.

 

Zuzana Piussi patří k nejvýraznějším postavám současného středoevropského dokumentu. Jejím bytostným zájmem i tvůrčí strategií ovšem není směřovat k nadnárodním tématům, které snadněji hledají mezinárodní koprodukce, ale zabývá se palčivými problémy slovenské reality od těch intimních až po politické.

Činí to přitom s takovou intenzitou a přesahem, že každý její film posledních let je mimořádnou událostí i z hlediska českého diváka. Pracuje s minimálními prostředky a své dialogické situace staví na své znalosti tématu, osobní otevřenosti a empatii k lidem, s nimiž točí. Pracuje maximálně ve dvou lidech, sama je i kameramankou, nyní dokončuje celovečerní film věnovaný kauze Gorila a společenském pohybu, který vyvolal.

Na posledním Jihlavském festivalu uvedla v mezinárodní soutěži svůj dosud poslední film Krehká identita, který je hlubinnou i citlivou sondou do kořenů národovectví u našich sousedů, včetně ohledávání podmínek vzniku nacionalismu, se kterým už není legrace. Ve stejné době na ní po vlekoucím se soudu bylo podáno trestní oznámení kvůli mimořádnému a v českých podmínkách dosud nevídaně otevřenému portrétu problémů, se kterými zápasí slovenská justice - Nemoc tretej moci. V hodinovém filmu zcela nablízko a krok po kroku odkrývá charaktery i prostředí, které u našich sousedů generuje problém se spravedlností. Na jedné straně obsazení soudní pyramidy pochybnou postavou, na druhé straně až sebevraždy vážených soudců.

Jestliže v Čechách jsme také zaznamenali, že justice trpí problémem, který vykrystalizoval do nepříliš prokreslené metafory soudní mafie, Piussi sestupuje mezi soudce a svojí „drzou kamerou“ a pečlivou montáží buduje pevný obraz, ze kterého mrazí. Zároveň z něj ale vyvstává jasná představa, že nejde o něco abstraktního a sotva uchopitelného, ale že problém reprezentují konkrétní lidé s konkrétními vazbami, sahajícími daleko do minulosti.

Film také obsahuje rozhovor se členkou Soudní rady Slovenské republiky a tehdejší předsedkyní Okresního soudu v Bratislavě soudkyní Helenou Kožíkovou, která podala na Piussi trestní oznámení za narušení důvěrnosti ústního projevu osobní povahy, za což hrozí vězení. Již rok pak běží soud Kožíkové se Slovenskou televizí o 30 000 EUR za odvysílání tohoto filmu.

V Čechách máme na očích aktuální případ originálního performera-samouka Romana Smetany, který svým činem a jeho rozvíjením nutí veřejnost definovat si rozdíl mezi (politickým) billboardem a jinými soukromými věcmi, jakož i přemýšlet o podivných měřítcích justice ve srovnání reakce na Smetanovu soustavu akcí s kauzami posledních let.

Piussi se v tuto chvíli stává takovým slovenským Smetanou - a není sama, jen ve svém gestu dociluje analytického dopadu, který zasahuje systém jako celek i jako soubor výmluvných příkladů. Pokud bychom hledali definici uměleckého díla ve veřejném zájmu, tento film by mohl sloužit jako kalibrační pomůcka. Film je možné shlédnout také na konci tohoto textu. Kořeny problému sahají hluboko do společné minulosti našich států a jak už bylo řečeno, je to dílo hodné zájmu i v našich podmínkách.

Vzhledem k tomu, co film vypovídá o možnostech dobírání se spravedlnosti lze zcela vážně předpokládat, že soudní proces s autorkou může nabýt velmi temného průběhu i výsledku.

Na 16.11. v 17h je v Praze před Slovenskou ambasádou (Pelléova 12, Praha 6) svoláno protestní shromáždění, kde bude k podpisu dopis na podporu Zuzany Piussi.

(Text byl publikován 8.11.2012 v Deníku Referendum.)

Než si film pustíte, doporučuji opravdu pevné usednutí na židli... NEMOC TRETEJ MOCI, r. Zuzana Piussi, Slovensko 2011 (46 min.)

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vit-janecek.php?itemid=18070

 

P.S.

Pokud nemáte čas, tak si ho najděte alespoň na části otřesného dokumentu od 19:55 min. a 30:43 min. Potom si jistě najdete čas i na celý dokument, pokud jste si ještě zachovali zdravý rozum,  základy morálky a dobrých mravů! J.Š.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)